Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu
Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

V78o45j54t64ě34c23h 90R55y67c86h46e79c40k16ý 2380457826699

Máme sklokeramiku (dražší), do nové kuchyně v novém domě budeme pořizovat indukci. Ale v článku je pár nesmyslů:

1) litr vody na sklokeramice za 9 minut? Na jaké desce a v jakém hrnci to proboha vařili? Stejně jako na indukci musíte mít vhodné nádobím, tak to chce i vhodné nádobí na sklokeramiku. Pokud na širokou výkonou plotýnku dám úzký hrnec s blbým dnem, které špatně vede teplo, tak snad, ale jinak je ten čas úplně mimo. Stejně blbě bych mohl testovat indukci a dát měděný hrnec, který na sklokeramice bude "nejrychlejší", a prohlásit, že sklokeramika je nekonečněkrát rychlejší jak indukce, protože na indukci se v něm voda neohřeje nikdy. I ten čas u plynu je blbost (outdoorové vařiče běžně ohřejí litr vody kolem tří minut). Samozřejmě je indukce rychlejší, ale ne tolikrát - záleží na množství vody, u malého je mnohem rychlejší, protože má rychlejší náběh (neohříváte desku), ale s rostoucím množstvím vody se ten rozdíl snižuje (protože plotýnka se ohřeje a pak drží). U dvou deci vody je ten rozdíl neskutečný, ale u dvou litrů už je to něco jiného. Fyzika prostě funguje.

2) To, že propojením více varných zón vynikne velká zóna s rovnoměrným rozvodem teple je pěkná blbost. Zóna bude sice velká, ale rovnoměrná rozhodně ne. Induktory (ty cívky) jsou kulaté a co se asi tak stane, pokud více "koleček" chcete umístit do obdélníka? Zaplníte jeho celou plochu? Většinou jsou dva induktory na obdélníkovou zónu a při čtyřech zónách u sebe máte čtyři řady po dvou induktorech a mezi nimi "nic" ̈. Navíc aby se induktor zapnul, musí být zakrytá jeho minimální plocha. Takže oválný hrnec sice krásně postavíte na velkou "rovnoměrnou" zónu, ale to, které část dna hrnce se bude ohřívat", je věc jiná (víz letošní test v dTestu). Sami si to můžete vyzkoušet nebo alespoň nakreslit. Taková flexi zóna je dobrá tak na ty grilovací pláty.

3) staré smaltované nádobí není možná hlučné, ale kvůli tenkému dnu a není na indukci zrovna ideální a na flexi zónu v případě většího hrnce přímo nevhodné.

+3/0
doporučit
4.7.2017 10:52

A14n76t32o77n14í29n 53S34v68o32b65o32d79a 3544963119642

Indukce je bezpečnější pro starší lidi, když zapomenou vypnout vařič a odejdou, nevyhoří. Když ho zapnou a nepostaví na něj hrnec nebo pánev, vypne se. Tchýni jsme pořídili indukční vařič místo klasického elektrického, je spokojena, jen musela dokoupit vhodné hrnce, některé starší nefungují. Kdo nevyzkoušel, neuvěří :-)

+2/0
doporučit
4.7.2017 9:01

K20a28r77e87l 51N30o93v81á54k 8544301520106

Wow... luxusní článek. To muselo stát majlant. BTW, zapomněli jste to označit.

+2/−1
doporučit
4.7.2017 7:37

P14a24v81e62l 87R46i86e11d41l 4354217101549

Indukci od AEG už nějaký ten pátek provozujeme. Vše je perfektní, jen to dotykové ovládání mi leze krkem. Pohotovější mi přijdou klasická točítka, ale ty se tuším dělají jen u profi vařičů.

+1/0
doporučit
4.7.2017 9:24

M68a88r44t17i91n 82H38r50o28u27d15n80ý 5617552384947

Indukční sporák se s rychlovarnou konvicí nedá srovnávat. Rychlovarná konvice je už z principu podstatně úspornější. Ohřev probíhá přímo do vody a je tam minimum parazitní hmoty která by teplo "nasávala", protože převážná většina těla rychlovarné konvice je z plastu, který tepelně izoluje. Měli jsme klasickou infra desku a nyní máme indukci. Takže mohu srovnávat. Že se nedá s indukcí spálit je blbost. Nezdá se to, ale od hrnce nebo pánvičky se se i indukční deska pěkně rozpálí. Pokud budete "chtít", tak se spálíte úplně stejně.

Co mi osobně vadí na el. indukci:

- lívanečníky fungující na indukci jsou strašně drahé a je jich málo na výběr (několikanásobek ceny toho obyč. pro infra sklokeramiku) - hlavní nevýhoda

- máte problém ohřát jen tak něco v malém plechovém hrnečku (plotýnka "nezabere"), např. máslo na zalití posypky ovocných knedlíků

- nutno změnit repertoár většiny nádobí (zjistíte, že jen málo co stávajícího vám indukce "vezme")

- při zapnutí desky musíte 10s čekat, než se "chytne" elektronika, pokud okamžitě po zapnutí začnete "cvičit" s plotýnkama, hlásí ERROR

Výhody:

- nižší spotřeba (odhaduji tak mínus 10-20% oproti infra, větší úspora to asi nebude, protože deska je pocitově srovnatelně teplá jako u infra)

- boostovací režim - nahodíte "P" - možné krátkodobé několikanásobné(!) zvýšení výkonu plotýnky na 2násobek max. příkonu - a za 10s už vám v pánvičce "perlí" olej

- podstatně rychlejší odezva na ovládání (ztlumíte výkon a prakticky okamžitě vidíte vliv na pánvičce)

+1/−2
doporučit
4.7.2017 17:48







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.