Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Proč se nemáme ohýbat k troubě, ani když uvnitř voní pečínka či koláč

Bolavá záda a hlavně hodiny strávené v kuchyni. Výsledek? Rodina přejedená vánočním cukrovím. I to bývá výsledek nastavených večerů, kdy se maminka obětuje a peče vánoční cukroví jako o život. Všechno jde ale zvládnout rychleji. A bez problémů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I63v69a 10K44o46m47á66r32k81o75v30á 5173406434152

O ergonomi v kuchyni mi říkali celkemdost věcí a jsem ráda, že jsem je v tomhle ohledu poslechla, protožepřesně jak píšete, člověk když má celý život troubu dole pod sporákem, tak muani nepřijde, jak je to nepohodlný. Já jsem si to taky uvědomila až po tom, cojsme předělali kuchyň a kuchyň mi dali právě do výšky, tak je to opravdu o hodnělepší a tím spíš jak člověk stárne, ráda peču, takže u nás je troubatéměř obden v provozu a kdybych se k tomu měla pořád hýbat, takby mi brzo asi odešli záda. Já určitě souhlasím s článkem. S výběrem troubysi rady nevím, protože to mi doporučovali u oresi při koupi celé kuchyně a s tímjsem taky spokojená.

+1/0
7.12.2016 13:54

M92i61c34h63a85l 23M85i23l62l75e79r 9806832839382

presne tak u nas. Manzelka i ja jsme byli odmala zvykli na tradicni sporak a troubu dole. Rok po svatbe jsme se stehovali do naseho prvniho vlastniho domku, kde byla tzv. "trouba ve zdi" (wall oven) zabudovana v kuchynske jednotce. Od te doby jsme nechteli jinak a kdyz jsme po 10 letech navrhovali dum c.2 a delali vykresy kuchyne pro stavitele a jeho truhlare, samozrejme jsme v tom pokracovali.

Kdyz jsem napsal, ze dno trouby je ve stejne vysce jako pracovni deska kuchyne, nekdo odvetil, ze do pekacu polozenych na vrchni "polici" v troube neni videt a jejich sejimani z "takove vysky" je obtizne a nebezpecne.

Vedel jsem, ze to neni pravda. ale byl jsem v te dobe na navstve u pribuznych asi 1000km odtud a nemohl jsem odpovedet s konkretnimi rozmery. Tady to je. Vyska kuchynske pracovni plochy a soucasne vyska dolni vnejsi hrany trouby 92cm. (jsme oba dost vysoci)

Vyska vnitrniho dna trouby je 109 cm, nejnizsi police 115 a nejvyssi 136cm. Dvirka trouby se sice otviraji dolu, ale je mozne je zasunout pod dno trouby pro blizsi pristup- to umozni pristup az 20cm k otevrene troube. Police se daji bezpecne vytahnout 25 cm ven z trouby, aniz by cokoliv na nich sjizdelo ven nebo dovnitr.

Jeden by musel byt trpajzlik, aby nevidel do pekace na nejvrchnejsi polici 136 cm od zeme a vytazene ven z trouby 25cm! Nebo aby nemohl ten pekac bezpecne sejmout.

0/0
14.12.2016 4:18

A49l48e47n47a 32V10e92s29e63l61á 3633381895608

Ovšem 136 cm nad zemí znamená, že to má průměrná žena (žádná trpaslice) zhruba kousek pod bradou. Tj. do toho pekáče jakž takž vidí, ale stylem "husa do flašky". Nějak s tím jídlem v pekáči v této výšce manipulovat by dělalo potíže i mně - a to jsem hodně vysoká.

0/0
14.12.2016 7:21

M24i19c40h94a14l 12M58i57l47l91e36r 9286822189452

Manzelka ma 171 cm a vubec zadne potizes tim nema, sousedka ma asi 161cm a podobnou instalaci trouby a take zadne potize.

Takze hodnoceni "hodne vysoka" asi bude subjektivni, jak se dotycni citi.

0/0
14.12.2016 13:46

A77l74e76n43a 44V89e93s97e60l27á 3563801765498

Spíš si myslím, že se prostě naučila s tím pracovat "jinak". Třeba ten pekáč pro každou manipulaci s obsahem přendat někam jinam a pak zas vrátit do trouby. Vždyť se podívejte na ilustrační snímek tady u tohoto článku. Ten odpovídá zhruba vámi udávaným rozměrům. A zkuste si představit tu ženu na snímku, kam by musela zvednout ruce, když by chtěla na tom pekáči podlít či obrátit kus masa. Tomu, že sousedka 161 cm vysoká (vy fakt víte na centimetr přesně, kolik měří vaše sousedka? :-), která má tedy ten rošt opravdu těsně pod bradou a maso v pekáči tím pádem někde na úrovni nosu, nemá při manipulaci žádné potíže, se moc uvěřit nedá.

0/0
14.12.2016 14:49

M28a64r23t64i25n 54R85ů27ž28i47č95k61a 9634911828249

komerční sdělení ... to je ta podstatná informace a je na konci

cokoliv zvedat s ohnutými zády je problém...

ale pokud to prostor a peníze dovolí, tak proč ne

0/0
7.12.2016 10:54

M37a61r52t45i22n 45N85e64r74m19u29t 9387287218859

Ohýbání sice nezdravé je, ale když se přitom jednou rukou opřete o linku, je to v pohodě. Ale podle titulku jsem napřed myslel, že nebezpečí je někde jinde, když se žena často ohýbá dolů, tak ... no prostě dochází ke zdržením

+3/0
7.12.2016 9:57

P26a73v92e57l 79S92o71u63č94e21k 7534222367635

Trouba musí být přece ve výšce očí! To ví přece každý trouba! Stejně tak jako dřez, varná deska a lednice!;-O

+2/0
6.12.2016 19:50

M88a14r45t85i36n 74P41o95s76p65í76š67i89l 8805301776397

dřez, varná deska ve výšce očí???

0/0
7.12.2016 8:09

D37a83d81a47k 64P42e17t67r 7731940174498

I lednice, pokud bude na ležato.

+1/0
7.12.2016 9:37

L79u59d25v74í28k 27G35a89j59d95o34š67í98k 2715923344192

Přísně z pohledu ergonomie by v kuchyni nemělo být NIC níže než 70 cm nad podlahou. To je samozřejmě v naprosté většině případů nesmysl a nelze to zařídit.

Trouba pod sporákem jedině s výsuvem. Používám to takto už 10 let. Troubu výš dát nemohu. Není kam.

Kdybych se měl teď rozohodovat a mohl dát troubu nahoru, asi bych to neudělal. Výsuv mi vyhovuje víc. Dokonce bych řekl, že je daleko praktičtější. I manipulace s horkými plechy a pekáči mi přijde bezpečnější.

+1/0
6.12.2016 17:24

D60a14n93a 68T51e27n69z84l19e54r 5400332255613

Troubu vem čert, co jsem ale v nové kuchyni prosadila, je myčka ve vyšší poloze. Je to skvělé! Už se neohýbám - a že to bylo při naplnění a vyskládání myčky nějakého hrbení... R^

+2/0
6.12.2016 14:27

I14v96a38n42a 23N78e71j55e21d59l34í31k42o98v26á 6928924703413

R^ To je ale opravdu super postřeh - ten horní výsuv v myčce budiž, ale ten spodní je opravdu naprd

+3/0
6.12.2016 14:37

J83i82ř39í 12Š59v89a11g79r 3728350515116

Diky za tip. Právě planejeme kuchyň. :)

0/0
6.12.2016 20:20

M76a91r48t22i20n 18F91a97b61i68á45n44e11k 2373518516657

Jestli by na to neměl Láďa Hruška nějakou vychytávku..... Třeba y PET lahví :D

+1/0
6.12.2016 13:47

P58e98t40r 21K21o55l11o44m93a48z81n11í59k 8184333140586

Takže troubu, ve které se peče jednou za týden, umístíme nahoru a pod ní dáme např nádobí, které se potřebuje skoro každej každej den ...

+12/0
6.12.2016 11:21

J96i40ř39í 20Š94v84a96g19r 3438850415346

U nás se peče cca. 2x denně. Každý to máme jinak.

0/0
6.12.2016 20:24

Z57u36z90a70n29a 84B36e74n50d91o28v70á 2546252673888

2x denně? Co tam furt pečete?

+5/0
6.12.2016 22:12

M36a58r63t80i13n 28R77ů23ž18i72č82k66a 9914371538349

náhradní vytápění :D

0/0
7.12.2016 10:53

L48i55b61o81r 22D56a43n27ě27k 4877621913

Jakožto návrhář kuchyní i muž v kuchyni doporučuji kompromis. Trouba tak napůl. Pod pracovní deskou, je moc nízko - horší kontrola, ohýbání se, .... a dno ve výšce pracovní desky je zase moc vysoko - protože pečete výš než je dno a když je i víc plechů, tak na horní plech už pomale není ani vidět, natož s tím manipulovat ve výšce ramen.

Obzvláště proto, že se nad takhle umístěnou troubu dá rozumě dát i mikrovlnka, který se pořád dobře obsluhuje.

+3/0
6.12.2016 10:46

P97e31t25r 81K73o91v59a49ř65í14k 1931633699977

1. Ono ohýbání se je nezdravé a škodí (i starému) tělu?

2. Trouba se (u nás) používá minimálně, max. tak 1x o víkendu, takže řešit umístění trouby v kuchyni je nepodstatné.

+4/0
6.12.2016 10:31

I75v42a62n71a 12N24e43j20e39d55l40í77k74o36v60á 6168224193853

Ten bod 2 se dá pochopit i tak, že tu troubu snad ani umístovat nemusíte, jen ji jednou za týden vytáhnete ze špajzu....;-)

+1/0
6.12.2016 14:29

J20a77n21a 18K44u34b74o84v11á 6639842858630

Raději budu riskovat "pouhé" opaření nohou, než aby mi vylítl pekáč s rozpáleným vepřovým na hrudník a na hlavu.

Děti se motaly kolem trouby odmala, byla bych hrůzou bez sebe.

+6/0
6.12.2016 10:26
Foto

I16v78a92n 71K24o13p53t52a 5617522901477

Co s tim delate ze se Vám vyletavaji pekáče?

+1/0
6.12.2016 14:47

P82e78t98r37a 73N74o70v14á84k23o52v94á 7288856134398

To se tak občas stane, že se vám to vysmekne z ruky. A smeká se to spíš ve chvíli, kdy to táhnete směrem k sobě, než když zvedáte přímo nahoru.

(Asi nepečete, jenom se snažíte dělat chytrýho.)

0/0
7.12.2016 16:23
Foto

I13v35a83n 89K67o98p83t64a 5557532281377

Vařím i troubu používám ale pekáč když ho táhnete směrem k sobě, stává na roštu. Opravdu si ani jako technik nedovedu představit mechanismus jak by na mne z toruby vyskočil. A když ho chci odnést tak přeci vysunu rošt a nesu ho nejdříve kousek směrem vzhůru, navíc je horkej takže pro sichr se s ním netulím ale nesu ho co nejvíc před sebou. Aby když mi náhodou vypadne mi nepotřísnil třeba kalhoty.

0/0
8.12.2016 17:27

K35a50r57e28l 79T59r95o11n73n88e78r 2276964140674

Mně jeden důvod napadá, ale ten sem nemohu napsat, hned by ho smazali.

+2/0
6.12.2016 9:33

J53a83n 55H46r45u63z36a 8944718459327

Ohýbaní je zdravé a ve Vámi myšleném dopadu i společensky prospěšné.

+1/0
6.12.2016 12:12

J44o70s28e29f 65Š15e21m55e36l53í25k 7899121410317

No vy se v žádným případě neohýbejte. U trouby ani pro mýdlo. Jako já.

+1/0
6.12.2016 12:13

M86a10r49t90i25n16a 48T68r61o11j54a49n73o41v71á 5383108915

"...teleskopickými výsusy. Ty lze dokoupit i samostatně, ale z finančního hlediska bývá lepší investovat to rouby,..."

Je takový problém si to po sobě přečíst?

Jinak stokrát se asi člověk ohýbat nebude, že jo, sto plechů s cukrovím...? A z hlediska manipulace je výrazně bezpečnější a pohodlnější vytahovat třeba těžký pekáč s husou odspoda a hned položit na varnou desku, než to tahat ve výši očí a polejt se s tím a pak to nosit někam na bok.

Ale chápu, Siemens si zaplatil reklamu, tak je potřeba to napsat stůj co stůj.

+20/0
6.12.2016 8:49

I52v35a86n35a 76N68e75j19e26d73l25í41k79o82v97á 6528324813363

Já mám pořád podobný názor, jako vy, čeká mě ted nová kuchyně a všichni mě přesvědčují, že trouba patří výš....

Mám těžké dilema. Už jsem byla docela smířená s úrovní dna ve výšce pracovní desky a vy tu ted zas napíšete o polívání se ve výši očí - díky... ;-)

+1/0
6.12.2016 9:20

M35i91c15h58a96l 52M32i31l80l10e67r 9606612129242

se znalostmi ziskanymi 25 letou zkusenosti v nasi kuchyni: rozhodne dno ve vysi pracovni desky.

+2/−2
6.12.2016 9:33

M85a15r94t68i34n82a 90T11r89o96j40a54n14o52v45á 5223978225

Po 40 letech v kuchyni a zkušeností s obojím rozhodně trouba dole (a to jsem celkem nadprůměrně vysoká)...:-)

+5/0
6.12.2016 9:49

M89i54c81h64a14l 94M68i17l57l64e71r 9116542739872

zajimave, ze manzelcina babicka po 60 lete zkusenosti s tradicni troubou dole vnucce radila "usetri si zada, holka, troubu zvedni od podlahy."

0/−1
6.12.2016 9:58

V38á27c49l89a34v 44P94o73u14s92t10k86a 3190811872

O zádech to opravdu není, jak často tu troubu používáte? Stokrát za den?

+1/0
6.12.2016 10:01

M94i31c73h77a22l 30M85i61l80l77e94r 9226792569902

o zadech to je a take o vseobecnem pohodli.

Cim je clovek starsi, tim snadneji pochopi. A nejde vubec o to, zda se trouba pouziva 5x za den nebo 10x za tyden.

0/−2
6.12.2016 10:25

V20á47c45l83a94v 60P52o15u86s29t69k42a 3420251292

Na ohýbání se není nic nepohodlného ani špatného. Mohou to řešit starší a nemocní lidé, ale průměrný člověk si s něčím takovým vůbec nemusí lámat hlavu, je to ten poslední argument proti troubě dole. Skutečnost je taková, že trouba pod varnou deskou je ergonomicky značně výhodná a dost šetří místo, navíc je to prakticky nejlevnější varianta.

+8/−2
6.12.2016 10:39

M91a78r46t34i80n66a 78T31r69o22j48a44n15o86v17á 5133698195

OK, tak já se ozvu, až to bude 80 let.;-)

Každému zjevně vyhovuje něco jiného, tak se podle toho musí zařídit.:-)Je dobré nad tím přemýšlet z hlediska svých zvyklostí a svých potřeb, a ne si nechat lít do hlavy moudra od těch, co to potřebují prodat.

+2/0
6.12.2016 10:10

M55i18c28h18a79l 67M10i18l39l80e30r 9776362349252

jisteze, vsak my jsme take nedali jen na manzelcinu babicku!

Ta pouze potvrdila to, co jsme uz vedeli z naseho prvniho domu, odkud jsme se stehovali po 10 letech a kde jsme meli troubu umistenou asi 10 cm pod vysi pracovni desky.

Nas prvni dum byl postaveny podle dlouho predem stanoveneho planu stavitele pro nas pozemek a zadne zmeny nebyly mozne, zatimco ten pozdejsi jsme si navrhovali sami.

0/0
6.12.2016 10:20

M67i79c50h19a29l 38M87i76l32l45e60r 9546652969822

a na nejake prodavce kuchynskych spotrebicu uz vubec ne.!!

Proc si myslis, ze jsme kupovali co nekdo potreboval prodat, kdyz jsme po desetilete zkusenosti v jine kuchyni/jinem dome stravili tydny nad navrhy nasi idealni kuchyne v nasem novem dome, ktery jsme sami navrhovali?

0/0
6.12.2016 10:29

M64a63r76t86i73n81a 41T33r72o67j63a24n70o26v58á 5783938955

Tak já reaguju taky na článek, že jo, a na paní Nejedlíkovou. Vy jste si to udělali, jak vám vyhovovalo, já taky, ona nad tím přemýšlí, jak to má udělat. Nikde netvrdím, že zrovna vy se řídíte prodejcem, nemusíte hned brát všechno osobně, bylo to míněno obecně.

Skoro bych se vsadila, že architekt-designer z článku toho v životě moc nenapekl...:-)

+3/0
6.12.2016 10:44

I89v88a20n18a 76N28e62j60e38d55l33í62k61o78v25á 6158504293783

První kuchyně v bytě - trouba ve sporáku byla jasná, v druhém bytě taky. Se sporákem jsme se pak přestěhovali do starého opravovaného domku a tam si pak před deseti lety udělali novou KL s vestavnými spotřebiči - málo místa - tedy trouba pod varnou deskou. A ted po 25 letech mého postu na pozici hospodyňky se máme stěhovat do prostornějšího a budem dělat novou kuchyni a pořád nevidím nic špatného na té obsluze trouby pod varnou deskou....

+4/0
6.12.2016 14:36
Foto

P58e16t90r 23A17c66h14i45l88l10e97s 6186712720340

bezte za znamou co ma troubu vys a zkuste si to... ja zil s troubou vys 7 let a ted v novem jsem si koupil klasicky kombi sporak, ptze mit ji vys je proste zbytecne

0/0
15.12.2016 13:33

J59a17r81o59m40í44r 52K69r62á37l 4360719414149

Truba o něco výš je fajn, ale neměla by být výš, než pracovní deska. A to lze udělat jen tehdy, když máte kuchyň na míru.

+2/0
6.12.2016 10:03

M81i97c13h53a96l 64M73i15l75l18e95r 9786642509752

ano

0/0
6.12.2016 10:29

L61u70d36v74í28k 78G44a88j89d13o53š44í93k 2415743914852

Ano. To je snad předpoklad u každé kuchyně, kde to majitel myslí aspoň trochu vážně. :-)

0/0
6.12.2016 17:29

J86a63n 34H81r74u75z39a 8374428159847

Do větší výšky patří mikrovlnka, kterou používáte denně. I tak její spodní hrana by měla být níže než je úroveň očí nejmenšího dospělého v rodině. Naopak při pečení s poklopem je dobré mít při kontrole pečínky unikající páru pod kontrolou a při podlévání masa zrovna tak. Ideální by bylo mít horní hranu trouby o něco výš než je hrana pracovní desky (cca 20-30 cm), ale to je z prostorových důvodů často nemožné realizovat. Já se neohýbám ale dřepnu si.

+1/0
6.12.2016 12:21

A49l18e41n17a 68V44e45s21e98l84á 3173761915938

No - už jsem to psala níž. Dávala jsem novou kuchyň letos po třiceti letech používání klasických sporáků. Nechala jsem to na typickém rozmístění, jak se dnes kuchyně nejčastěji dělají. Musím to doma přeměřit, ale odhadem má trouba dno snad o dvacet centimetrů níž než je pracovní deska a mikrovlnka je nad ní. Po půl roce bych si to odsouhlasila jako ideální uspořádání.

+3/0
6.12.2016 14:40

I43l93o69n42a 39S36c56h81e43j19b98a81l42o89v83á 8182935682757

Teleskopický výsun už nikdy! Otevíráte troubu a rovnou na Vás vyjíždí horký pekáč s mastným, tuhle vychytávku v příští troubě s radostí vynechám a nedoporučuju nikomu. Mrzí mě, že se už prakticky nedělají trouby, kde se dvířka nevyklápí, ale vysouvají rovnou s konstrukcí na držení plechů...

+1/−3
6.12.2016 8:41

A73l71e52n40a 24V51e83s52e93l36á 3653181465108

Neměli jste tu troubu špatně vyrovnanou? Vyjíždět by nic nemělo, pokud není nakloněná dopředu (gravitace je mrcha, stačí nějaký milimetřík...)

+4/0
6.12.2016 14:36







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.