Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Proč se nemáme ohýbat k troubě, ani když uvnitř voní pečínka či koláč

Bolavá záda a hlavně hodiny strávené v kuchyni. Výsledek? Rodina přejedená vánočním cukrovím. I to bývá výsledek nastavených večerů, kdy se maminka obětuje a peče vánoční cukroví jako o život. Všechno jde ale zvládnout rychleji. A bez problémů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I59v88a 45K16o69m14á10r85k92o86v22á 5183136914212

O ergonomi v kuchyni mi říkali celkemdost věcí a jsem ráda, že jsem je v tomhle ohledu poslechla, protožepřesně jak píšete, člověk když má celý život troubu dole pod sporákem, tak muani nepřijde, jak je to nepohodlný. Já jsem si to taky uvědomila až po tom, cojsme předělali kuchyň a kuchyň mi dali právě do výšky, tak je to opravdu o hodnělepší a tím spíš jak člověk stárne, ráda peču, takže u nás je troubatéměř obden v provozu a kdybych se k tomu měla pořád hýbat, takby mi brzo asi odešli záda. Já určitě souhlasím s článkem. S výběrem troubysi rady nevím, protože to mi doporučovali u oresi při koupi celé kuchyně a s tímjsem taky spokojená.

+1/0
7.12.2016 13:54

M53i22c31h24a77l 58M21i37l22l17e12r 9206782309362

presne tak u nas. Manzelka i ja jsme byli odmala zvykli na tradicni sporak a troubu dole. Rok po svatbe jsme se stehovali do naseho prvniho vlastniho domku, kde byla tzv. "trouba ve zdi" (wall oven) zabudovana v kuchynske jednotce. Od te doby jsme nechteli jinak a kdyz jsme po 10 letech navrhovali dum c.2 a delali vykresy kuchyne pro stavitele a jeho truhlare, samozrejme jsme v tom pokracovali.

Kdyz jsem napsal, ze dno trouby je ve stejne vysce jako pracovni deska kuchyne, nekdo odvetil, ze do pekacu polozenych na vrchni "polici" v troube neni videt a jejich sejimani z "takove vysky" je obtizne a nebezpecne.

Vedel jsem, ze to neni pravda. ale byl jsem v te dobe na navstve u pribuznych asi 1000km odtud a nemohl jsem odpovedet s konkretnimi rozmery. Tady to je. Vyska kuchynske pracovni plochy a soucasne vyska dolni vnejsi hrany trouby 92cm. (jsme oba dost vysoci)

Vyska vnitrniho dna trouby je 109 cm, nejnizsi police 115 a nejvyssi 136cm. Dvirka trouby se sice otviraji dolu, ale je mozne je zasunout pod dno trouby pro blizsi pristup- to umozni pristup az 20cm k otevrene troube. Police se daji bezpecne vytahnout 25 cm ven z trouby, aniz by cokoliv na nich sjizdelo ven nebo dovnitr.

Jeden by musel byt trpajzlik, aby nevidel do pekace na nejvrchnejsi polici 136 cm od zeme a vytazene ven z trouby 25cm! Nebo aby nemohl ten pekac bezpecne sejmout.

0/0
14.12.2016 4:18

A12l53e10n61a 74V35e75s30e38l65á 3463321185758

Ovšem 136 cm nad zemí znamená, že to má průměrná žena (žádná trpaslice) zhruba kousek pod bradou. Tj. do toho pekáče jakž takž vidí, ale stylem "husa do flašky". Nějak s tím jídlem v pekáči v této výšce manipulovat by dělalo potíže i mně - a to jsem hodně vysoká.

0/0
14.12.2016 7:21

M18i76c79h75a68l 71M24i58l23l90e56r 9806402349782

Manzelka ma 171 cm a vubec zadne potizes tim nema, sousedka ma asi 161cm a podobnou instalaci trouby a take zadne potize.

Takze hodnoceni "hodne vysoka" asi bude subjektivni, jak se dotycni citi.

0/0
14.12.2016 13:46

A57l96e97n74a 24V65e85s15e58l91á 3583781865548

Spíš si myslím, že se prostě naučila s tím pracovat "jinak". Třeba ten pekáč pro každou manipulaci s obsahem přendat někam jinam a pak zas vrátit do trouby. Vždyť se podívejte na ilustrační snímek tady u tohoto článku. Ten odpovídá zhruba vámi udávaným rozměrům. A zkuste si představit tu ženu na snímku, kam by musela zvednout ruce, když by chtěla na tom pekáči podlít či obrátit kus masa. Tomu, že sousedka 161 cm vysoká (vy fakt víte na centimetr přesně, kolik měří vaše sousedka? :-), která má tedy ten rošt opravdu těsně pod bradou a maso v pekáči tím pádem někde na úrovni nosu, nemá při manipulaci žádné potíže, se moc uvěřit nedá.

0/0
14.12.2016 14:49

M92a49r92t74i15n 13R41ů92ž43i97č53k66a 9394381518479

komerční sdělení ... to je ta podstatná informace a je na konci

cokoliv zvedat s ohnutými zády je problém...

ale pokud to prostor a peníze dovolí, tak proč ne

0/0
7.12.2016 10:54

M83a78r94t89i13n 85N87e35r20m10u92t 9207927708209

Ohýbání sice nezdravé je, ale když se přitom jednou rukou opřete o linku, je to v pohodě. Ale podle titulku jsem napřed myslel, že nebezpečí je někde jinde, když se žena často ohýbá dolů, tak ... no prostě dochází ke zdržením

+3/0
7.12.2016 9:57

P79a64v78e36l 46S62o41u47č59e73k 7544652147415

Trouba musí být přece ve výšce očí! To ví přece každý trouba! Stejně tak jako dřez, varná deska a lednice!;-O

+2/0
6.12.2016 19:50

M26a21r29t74i30n 49P21o93s17p59í13š45i16l 8855791916417

dřez, varná deska ve výšce očí???

0/0
7.12.2016 8:09

D98a32d15a82k 55P58e72t71r 7201470254638

I lednice, pokud bude na ležato.

+1/0
7.12.2016 9:37

L52u53d22v43í68k 15G67a76j97d73o94š88í39k 2535843294852

Přísně z pohledu ergonomie by v kuchyni nemělo být NIC níže než 70 cm nad podlahou. To je samozřejmě v naprosté většině případů nesmysl a nelze to zařídit.

Trouba pod sporákem jedině s výsuvem. Používám to takto už 10 let. Troubu výš dát nemohu. Není kam.

Kdybych se měl teď rozohodovat a mohl dát troubu nahoru, asi bych to neudělal. Výsuv mi vyhovuje víc. Dokonce bych řekl, že je daleko praktičtější. I manipulace s horkými plechy a pekáči mi přijde bezpečnější.

+1/0
6.12.2016 17:24

D59a94n40a 73T92e61n33z14l19e21r 5380722265563

Troubu vem čert, co jsem ale v nové kuchyni prosadila, je myčka ve vyšší poloze. Je to skvělé! Už se neohýbám - a že to bylo při naplnění a vyskládání myčky nějakého hrbení... R^

+2/0
6.12.2016 14:27

I77v11a56n90a 95N59e91j92e51d20l86í73k32o33v40á 6878654293293

R^ To je ale opravdu super postřeh - ten horní výsuv v myčce budiž, ale ten spodní je opravdu naprd

+3/0
6.12.2016 14:37

J86i90ř60í 65Š67v21a79g28r 3808440105576

Diky za tip. Právě planejeme kuchyň. :)

0/0
6.12.2016 20:20

M65a69r10t78i42n 61F52a37b37i89á98n13e47k 2313828746597

Jestli by na to neměl Láďa Hruška nějakou vychytávku..... Třeba y PET lahví :D

+1/0
6.12.2016 13:47

P81e84t79r 50K16o95l36o90m19a95z35n37í47k 8214733690746

Takže troubu, ve které se peče jednou za týden, umístíme nahoru a pod ní dáme např nádobí, které se potřebuje skoro každej každej den ...

+12/0
6.12.2016 11:21

J85i25ř65í 63Š40v18a33g66r 3768580635696

U nás se peče cca. 2x denně. Každý to máme jinak.

0/0
6.12.2016 20:24

Z65u64z73a58n45a 16B83e28n71d85o29v92á 2816152693428

2x denně? Co tam furt pečete?

+5/0
6.12.2016 22:12

M41a11r62t61i90n 72R60ů18ž87i44č26k31a 9484411828389

náhradní vytápění :D

0/0
7.12.2016 10:53

L59i41b55o35r 69D71a72n62ě38k 4637891673

Jakožto návrhář kuchyní i muž v kuchyni doporučuji kompromis. Trouba tak napůl. Pod pracovní deskou, je moc nízko - horší kontrola, ohýbání se, .... a dno ve výšce pracovní desky je zase moc vysoko - protože pečete výš než je dno a když je i víc plechů, tak na horní plech už pomale není ani vidět, natož s tím manipulovat ve výšce ramen.

Obzvláště proto, že se nad takhle umístěnou troubu dá rozumě dát i mikrovlnka, který se pořád dobře obsluhuje.

+3/0
6.12.2016 10:46

P52e78t44r 46K36o27v96a44ř27í61k 1171143739117

1. Ono ohýbání se je nezdravé a škodí (i starému) tělu?

2. Trouba se (u nás) používá minimálně, max. tak 1x o víkendu, takže řešit umístění trouby v kuchyni je nepodstatné.

+4/0
6.12.2016 10:31

I96v36a27n49a 12N50e47j86e20d52l55í38k85o15v40á 6908874373433

Ten bod 2 se dá pochopit i tak, že tu troubu snad ani umístovat nemusíte, jen ji jednou za týden vytáhnete ze špajzu....;-)

+1/0
6.12.2016 14:29

J96a27n30a 91K46u86b11o15v64á 6419252238930

Raději budu riskovat "pouhé" opaření nohou, než aby mi vylítl pekáč s rozpáleným vepřovým na hrudník a na hlavu.

Děti se motaly kolem trouby odmala, byla bych hrůzou bez sebe.

+6/0
6.12.2016 10:26
Foto

I28v65a96n 71K64o11p45t50a 5647122411567

Co s tim delate ze se Vám vyletavaji pekáče?

+1/0
6.12.2016 14:47

P36e82t71r68a 58N22o30v26á26k45o66v10á 7188966574648

To se tak občas stane, že se vám to vysmekne z ruky. A smeká se to spíš ve chvíli, kdy to táhnete směrem k sobě, než když zvedáte přímo nahoru.

(Asi nepečete, jenom se snažíte dělat chytrýho.)

0/0
7.12.2016 16:23
Foto

I63v45a81n 55K21o40p24t91a 5857742921257

Vařím i troubu používám ale pekáč když ho táhnete směrem k sobě, stává na roštu. Opravdu si ani jako technik nedovedu představit mechanismus jak by na mne z toruby vyskočil. A když ho chci odnést tak přeci vysunu rošt a nesu ho nejdříve kousek směrem vzhůru, navíc je horkej takže pro sichr se s ním netulím ale nesu ho co nejvíc před sebou. Aby když mi náhodou vypadne mi nepotřísnil třeba kalhoty.

0/0
8.12.2016 17:27

K71a42r61e76l 64T88r15o39n74n31e91r 2726654110724

Mně jeden důvod napadá, ale ten sem nemohu napsat, hned by ho smazali.

+2/0
6.12.2016 9:33

J12a49n 61H14r64u91z48a 8914108489947

Ohýbaní je zdravé a ve Vámi myšleném dopadu i společensky prospěšné.

+1/0
6.12.2016 12:12

J73o79s71e41f 53Š65e35m55e32l10í72k 7349481410417

No vy se v žádným případě neohýbejte. U trouby ani pro mýdlo. Jako já.

+1/0
6.12.2016 12:13

M67a59r33t69i60n62a 47T73r23o28j83a35n40o21v17á 5493228845

"...teleskopickými výsusy. Ty lze dokoupit i samostatně, ale z finančního hlediska bývá lepší investovat to rouby,..."

Je takový problém si to po sobě přečíst?

Jinak stokrát se asi člověk ohýbat nebude, že jo, sto plechů s cukrovím...? A z hlediska manipulace je výrazně bezpečnější a pohodlnější vytahovat třeba těžký pekáč s husou odspoda a hned položit na varnou desku, než to tahat ve výši očí a polejt se s tím a pak to nosit někam na bok.

Ale chápu, Siemens si zaplatil reklamu, tak je potřeba to napsat stůj co stůj.

+20/0
6.12.2016 8:49

I64v50a19n64a 93N58e59j28e10d74l26í78k49o87v79á 6268604163343

Já mám pořád podobný názor, jako vy, čeká mě ted nová kuchyně a všichni mě přesvědčují, že trouba patří výš....

Mám těžké dilema. Už jsem byla docela smířená s úrovní dna ve výšce pracovní desky a vy tu ted zas napíšete o polívání se ve výši očí - díky... ;-)

+1/0
6.12.2016 9:20

M49i24c34h23a26l 34M67i40l46l51e30r 9906882659832

se znalostmi ziskanymi 25 letou zkusenosti v nasi kuchyni: rozhodne dno ve vysi pracovni desky.

+2/−2
6.12.2016 9:33

M35a55r75t26i49n67a 75T11r13o28j73a47n12o14v85á 5523408895

Po 40 letech v kuchyni a zkušeností s obojím rozhodně trouba dole (a to jsem celkem nadprůměrně vysoká)...:-)

+5/0
6.12.2016 9:49

M87i16c59h24a36l 83M50i77l34l91e87r 9626332959862

zajimave, ze manzelcina babicka po 60 lete zkusenosti s tradicni troubou dole vnucce radila "usetri si zada, holka, troubu zvedni od podlahy."

0/−1
6.12.2016 9:58

V59á32c94l90a14v 40P17o98u55s58t21k23a 3150931922

O zádech to opravdu není, jak často tu troubu používáte? Stokrát za den?

+1/0
6.12.2016 10:01

M44i46c43h48a57l 74M95i29l94l60e89r 9656262969762

o zadech to je a take o vseobecnem pohodli.

Cim je clovek starsi, tim snadneji pochopi. A nejde vubec o to, zda se trouba pouziva 5x za den nebo 10x za tyden.

0/−2
6.12.2016 10:25

V20á40c21l24a15v 27P35o30u45s98t82k74a 3520241792

Na ohýbání se není nic nepohodlného ani špatného. Mohou to řešit starší a nemocní lidé, ale průměrný člověk si s něčím takovým vůbec nemusí lámat hlavu, je to ten poslední argument proti troubě dole. Skutečnost je taková, že trouba pod varnou deskou je ergonomicky značně výhodná a dost šetří místo, navíc je to prakticky nejlevnější varianta.

+8/−2
6.12.2016 10:39

M34a39r63t28i96n94a 27T85r61o48j12a56n98o70v18á 5783278435

OK, tak já se ozvu, až to bude 80 let.;-)

Každému zjevně vyhovuje něco jiného, tak se podle toho musí zařídit.:-)Je dobré nad tím přemýšlet z hlediska svých zvyklostí a svých potřeb, a ne si nechat lít do hlavy moudra od těch, co to potřebují prodat.

+2/0
6.12.2016 10:10

M38i60c44h13a74l 82M77i39l29l18e28r 9226742229532

jisteze, vsak my jsme take nedali jen na manzelcinu babicku!

Ta pouze potvrdila to, co jsme uz vedeli z naseho prvniho domu, odkud jsme se stehovali po 10 letech a kde jsme meli troubu umistenou asi 10 cm pod vysi pracovni desky.

Nas prvni dum byl postaveny podle dlouho predem stanoveneho planu stavitele pro nas pozemek a zadne zmeny nebyly mozne, zatimco ten pozdejsi jsme si navrhovali sami.

0/0
6.12.2016 10:20

M52i45c19h40a86l 43M57i22l44l92e37r 9526782339722

a na nejake prodavce kuchynskych spotrebicu uz vubec ne.!!

Proc si myslis, ze jsme kupovali co nekdo potreboval prodat, kdyz jsme po desetilete zkusenosti v jine kuchyni/jinem dome stravili tydny nad navrhy nasi idealni kuchyne v nasem novem dome, ktery jsme sami navrhovali?

0/0
6.12.2016 10:29

M45a37r73t95i34n80a 51T72r93o60j53a24n26o86v66á 5533308885

Tak já reaguju taky na článek, že jo, a na paní Nejedlíkovou. Vy jste si to udělali, jak vám vyhovovalo, já taky, ona nad tím přemýšlí, jak to má udělat. Nikde netvrdím, že zrovna vy se řídíte prodejcem, nemusíte hned brát všechno osobně, bylo to míněno obecně.

Skoro bych se vsadila, že architekt-designer z článku toho v životě moc nenapekl...:-)

+3/0
6.12.2016 10:44

I80v86a27n65a 42N17e12j50e27d85l89í39k88o50v86á 6508844543753

První kuchyně v bytě - trouba ve sporáku byla jasná, v druhém bytě taky. Se sporákem jsme se pak přestěhovali do starého opravovaného domku a tam si pak před deseti lety udělali novou KL s vestavnými spotřebiči - málo místa - tedy trouba pod varnou deskou. A ted po 25 letech mého postu na pozici hospodyňky se máme stěhovat do prostornějšího a budem dělat novou kuchyni a pořád nevidím nic špatného na té obsluze trouby pod varnou deskou....

+4/0
6.12.2016 14:36
Foto

P47e47t57r 27A64c67h66i92l82l14e97s 6286162700980

bezte za znamou co ma troubu vys a zkuste si to... ja zil s troubou vys 7 let a ted v novem jsem si koupil klasicky kombi sporak, ptze mit ji vys je proste zbytecne

0/0
15.12.2016 13:33

J57a43r90o58m20í18r 62K26r77á10l 4550179694239

Truba o něco výš je fajn, ale neměla by být výš, než pracovní deska. A to lze udělat jen tehdy, když máte kuchyň na míru.

+2/0
6.12.2016 10:03

M35i75c10h26a68l 74M23i43l48l69e47r 9776492459572

ano

0/0
6.12.2016 10:29

L43u81d91v20í82k 79G86a91j50d62o26š36í38k 2945103854662

Ano. To je snad předpoklad u každé kuchyně, kde to majitel myslí aspoň trochu vážně. :-)

0/0
6.12.2016 17:29

J20a84n 22H89r72u52z15a 8534408829307

Do větší výšky patří mikrovlnka, kterou používáte denně. I tak její spodní hrana by měla být níže než je úroveň očí nejmenšího dospělého v rodině. Naopak při pečení s poklopem je dobré mít při kontrole pečínky unikající páru pod kontrolou a při podlévání masa zrovna tak. Ideální by bylo mít horní hranu trouby o něco výš než je hrana pracovní desky (cca 20-30 cm), ale to je z prostorových důvodů často nemožné realizovat. Já se neohýbám ale dřepnu si.

+1/0
6.12.2016 12:21

A57l19e50n70a 83V76e42s51e22l35á 3773121515958

No - už jsem to psala níž. Dávala jsem novou kuchyň letos po třiceti letech používání klasických sporáků. Nechala jsem to na typickém rozmístění, jak se dnes kuchyně nejčastěji dělají. Musím to doma přeměřit, ale odhadem má trouba dno snad o dvacet centimetrů níž než je pracovní deska a mikrovlnka je nad ní. Po půl roce bych si to odsouhlasila jako ideální uspořádání.

+3/0
6.12.2016 14:40

I22l33o27n22a 95S16c20h73e46j90b81a34l72o30v90á 8282675762357

Teleskopický výsun už nikdy! Otevíráte troubu a rovnou na Vás vyjíždí horký pekáč s mastným, tuhle vychytávku v příští troubě s radostí vynechám a nedoporučuju nikomu. Mrzí mě, že se už prakticky nedělají trouby, kde se dvířka nevyklápí, ale vysouvají rovnou s konstrukcí na držení plechů...

+1/−3
6.12.2016 8:41

A56l18e30n15a 16V85e67s20e33l53á 3243971585448

Neměli jste tu troubu špatně vyrovnanou? Vyjíždět by nic nemělo, pokud není nakloněná dopředu (gravitace je mrcha, stačí nějaký milimetřík...)

+4/0
6.12.2016 14:36







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.