Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Ostrůvková digestoř je účinná jen tehdy, když ji správně nainstalujete

Varná zóna umístěna na kuchyňském ostrůvku, bez ohledu na to, zda je plynová či elektrická, se neobejde bez ostrůvkové digestoře. Dostatečně výkonné a s odtahem, ale také správně instalované.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P13a27v93e82l 24Ž45e82r71n74í67č18e33k 9952702166632

Ostrůvková digestoř je účinná jen tehdy, když ji správně nainstalujete

8-o To snad platí o všem, ne? Asi není moc věcí účinných, když je nainstaluju špatně...

1.12.2015 23:21

M72a34r58t39i62n 11L91ž24i93č64a15ř 9225777792554

To je pravda, bohužel je stále spousty firem co nedokáži připravit kvalitně odtah, vedení, výztuhu do sdk, tak aby odsavač splnil svoji funkci

Ono je to jednoduché nadávat i na velmi drahý odsavač, že neodsává a dělá extrémní hluk když je k němu vše zvorané...

5.12.2015 12:51

M80a13r62t40i24n 55L62ž87i58č77a90ř 9745617742904

Odtah u ostrůvkových odsavačů musí mít vždy 150mm s externí ventilační jednotkou i 200mm, krom jímky na kondenzát je potřeba mít kvalitní potrubí a odhlučnit jej tuplem v sdk podhledu

Odsavač v ostrůvku je nejlepší mít s podtlakovou komorou sání, potom můžete mít i vestavěný gril s lávovými kameny

Kuchyně s jídelnou a obyvákem je dnes u 95% všech novostaveb.

Vaření v ostrůvku má dnes 80% lidí, mytí 10% a nic jen pracovní část 10%

U rekuperace je většinou odsavač na recirkulaci, ale jsou i rekuperace kde je odtah řešen skrz ně, to je potřeba řešit s dodavatelem

Pokud je dobře navržená kuchyně, není vaření v ostrůvku žádný problém

1.12.2015 14:44

P19a92v83e58l 55O77d45r98a43z78i30l 6334759607710

"Odsavač v ostrůvku je nejlepší mít s podtlakovou komorou sání"

Já měl za to, že odsavače pracují s podtlakem tak nějak všechny.

1.12.2015 15:12

P57a22v45e14l 17O41d81r75a51z58i59l 6564789827800

Bakterie typicky žerou olej? Huh?

1.12.2015 10:43

M97i38l82e78n19a 52K34l28o11u64č16k50o86v49á 1144613771380

Ostrůvky si pořizují ti, kteří téměř nevari, sem tam nějaká testovina nebo rýže se zrnim,  nevěřím, že v takové kuchyni vládne kuchařka, která pravidelně vaří svíčkovou,guláš, knedlíky, zeli,špenát, peče krutu, smaží řízek nebo sýr.....

1.12.2015 9:26

A13l10e54n74a 28V95e69s85e27l33á 3853971655108

Proč by ne - krom toho smažení se mi ostrůvek na všechno ostatní jeví jako praktická věc. Proč by na něm nešly dělat knedlíky? A krůta se stejně peče v troubě...

1.12.2015 10:34

P93a35v46e48l 56O34d12r21a10z43i61l 6324189127970

Jen velmi zřídka vidíte výhradně ostrůvkovou kuchyni, to znamená, že pracovní plocha, dřez, varná deska atd. jsou pouze na ostrůvku.

No a pokud jde o kombinaci, nevyhnete se při vaření přenášení nádobí sem tam. Někoho to baví, někoho ne.

1.12.2015 10:42

A96l42e15n35a 38V77e28s74e57l51á 3433741565738

Jako že když budu mít kuchyni do L, do dvou rovnoběžek, do jedné dlooooouhé linky... tak se přenášení vyhnu?

Naopak - u toho ostrůvku je toho "přenášení" nejmíň, většinou se stačí jen otočit. (Ale upřímně řečeno, to mi přijde jen jako vymýšlení problémů. Jak daleko asi tak přenášíte?  U hodně rozházené a blbě udělané kuchyně to snad může být pět metrů, ale spíš tak dva. To není vzdálenost, kterou má cenu se zabývat.)

1.12.2015 10:51

P94a25v10e20l 40O31d89r79a28z44i53l 6514149447530

Pokud budete mít nesmyslně dlooooouhou linku, budete přenášet taky, ale nespadne vám přitom kastrol s vařící vodou na nohy. Každej ať dělá, jak myslí. Důsledky si ponesete sama.

1.12.2015 12:43

P80e91t58r 30T39y91č31k74a 6965312479702

Tak to uz je ptakovina.

1.12.2015 13:03

P27a43v50e59l 91O95d85r71a64z42i56l 6604609647320

Díky za názor, pane Tyčko, ale bohužel ho nepovažuji za relevantní. Až budete pracovat léta na popáleninové chirurgii, můžeme si o tom promluvit znovu.

1.12.2015 15:12

A84l40e39n23a 76V18e44s35e60l62á 3553221305528

A fakt máte statistiku, ke kolika z těch popálenin došlo zásluhou kuchyňského ostrůvku?

1.12.2015 15:42

P20a65v65e58l 38O41d58r88a51z32i76l 6164229157190

Jistě.

2.12.2015 11:21

A74l24e79n78a 10V35e87s35e66l14á 3233651825848

Odkaz?

2.12.2015 11:46

P37a16v64e55l 57O86d34r22a35z98i11l 6754729207850

To jsou osobní zkušenosti.

3.12.2015 7:44

A12l21e51n84a 95V29e14s66e69l96á 3743131525598

Já se ptala na statistiku, ale dobře.

5.12.2015 14:25

A49l63e26n78a 19V51e96s88e80l55á 3103941185418

No, já nevím, jestli "nesmyslně". Prostě potřebujete nějakej úsek pracovní plochy, varnou desku a dřez. Buď máte část na lince a část hned naproti na ostrůvku... nebo to máte na lince celé a tím pádem samozřejmě daleko delší.

Pokud ponesu kastrol s vařicí vodou a upustím ho, dopadne to úplně stejně blbě, ať ho nesu v kterémkoli směru. Ale kam a proč bych ho nosila? Naposledy jsem nosila hrnce s vařicí  vodou před třiceti lety, když nám doma vyschla studna a koupali jsme se stylem, že jsme do vany museli jak studenou tak horkou vodu nanosit... Od kachláků v kuchyni do koupelny přes pětimetrovou chodbu... Dnes mi horká voda teče z kohoutku.

1.12.2015 13:32

P93a51v92e69l 41O76d78r79a11z40i82l 6834609437530

Proč byste nosila hrnec s vařící vodou? Co je tohle za dotaz?

Třeba v té kuchyni v článku budete dělat těstoviny a budete je chtít slít. Jak určitě víte, těstoviny se mají dělat v co největším množství vody, takže hrnec bude velký a těžký. Takže ho můžete upustit, nemluvě o tom, že při tom vrtění se můžete do někoho vrazit.

Ostrůvková kuchyně nepřináší ŽÁDNÉ pozitivum. Je dražší, méně praktická, méně bezpečná a méně ergonomická.

1.12.2015 15:11

A68l54e75n82a 36V38e79s96e18l12á 3223211985678

Jasně, k úrazu může dojít kdykoli. Já si mimochodem jednou rozrazila kůži na spánku tím, že jsem si přitáhla peřinu, na které byl položený dálkový ovladač, ten se vymrštil a trefil mě přesně hranou... Taky bych z toho mohla dávat rady, jak je lepší mít televizi bez dálkového ovládání (nojo, jenže moje švagrová zas kdysi v předovladačových dobách vyskočila k televizi - a zlomila si malíček o konferenční stolek).

To už jsou ale opravdu zbytečné konstrukty. Na slévání těstovin je beztak nejkritičtější ten moment, kdy už je sléváte. Aby to nechrstlo vedle, nepřelilo se vám přes ruce, kterými přidržujete pokličku apod. Ne ten moment, kdy hrnec ke dřezu nesete. A pokud nesete, tak rizikovost, že hrnec upustíte či do něčeho vrazíte je úplně stejná při úkrocích stranou jako při otočení. A to nemluvím o tom, že taky tu uvařenou polívku na konci ponesete na stůl. Jeje, to je příležitostí upustit, zakopnout, vrazit... Jasně, vaření je práce s horkými předměty, k úrazu dojít může. Ale nedramatizovala bych to tak.

(A jak říkám - nosila jsem velké těžké hrnce s horkou vodou přes půl domu kvůli koupání. Brát to jako vy, tak jsme snad ten rok, kdy nám netekla voda, chodili špinaví...)

1.12.2015 15:53

P90a45v42e13l 35O57d28r10a85z32i96l 6594539547830

Já jsem vám vysvětlil, proč je varná deska na ostrůvku nebezpečnější, než u zdi. Je čistě na vás, jestli to chcete pochopit, nebo ne.

2.12.2015 11:32

A83l66e58n36a 56V13e76s30e93l77á 3573201905588

Takhle - vysvětlil jste mi, proč si vy myslíte, že je ostrůvek nebezpečnější než linka. Já vám zas vysvětlila, proč si to podle mě myslíte blbě. (A to je zas na vás, jestli to chcete pochopit nebo ne. ;-)

2.12.2015 11:46

M26i71c31h12a96l 74P12t13a85c52e41k 9406572558186

Pan Odrazil má vždy pravdu, jiná možnost není přípustná.

2.12.2015 17:39

M90a89r94t76i71n 59L83ž22i34č75a69ř 9415917872284

Tak už mu postavili vhodné auto ;-);-D

http://www.auto.cz/lamborghini-egoista-extremne-rozzureny-byk-jednoho-74433

5.12.2015 12:48

Z50d90e69n73ě39k 29D30u38b59e75c35k72ý 3757984200838

Překlep

5.12.2015 16:21

P80a73v33e28l 74O54d33r47a27z84i23l 6754939157830

Ne, vy jste nevysvětlila vůbec nic, protože nejste schopna racionální argumentace. O analýze rizik jste pravděpodobně nikdy v životě neslyšela. Co myslíte, kde je větší pravděpodobnost výbuchu plynu? V domě, kam je plyn zaveden a používá se, nebo v domě, kde plyn zaveden není a nepoužívá se, co?;-D

3.12.2015 7:44

A16l35e24n91a 57V28e33s79e47l59á 3973171575308

Ale jo, já vám pár racionálních argumentů uvedla, ale vy na ně neslyšíte.

Samozřejmě lze žít tak že si nazvedu plyn, protože pak nemůže vybouchnout, nebudu vařit, protože pak se nemůžu opařit a budu vždy bydlet někde bez schodů, protože si můžu zlomit nohu.

Ale budete pak při tolikanásobné "analýze rizik" ještě vůbec žít? Já vám to nevymlouvám, ale proč o tom furt přesvědčujete ostatní?

5.12.2015 14:31

M68i23l48e93n56a 49K12l42o21u92č76k25o69v62á 1554473561140

Ja to myslela jinak, a sice, že ostrůvky jsou budovány převážně v nových domech,které obývá mladá domácnost a ti moc nevari klasická česká jídla,zejména omáčky,knedlíky a pod.

1.12.2015 10:48

P40a11v79e48l 37O81d34r69a15z78i28l 6444679297190

To bych tak jednoznačně nekategorizoval.

1.12.2015 12:43

P55e69t66r 89T94y56č55k85a 6985772929332

Omacka ani knedliky pri vareni prakticky neprskaji. Takze nevim kde je problem.

1.12.2015 13:03

P43a79v39e32l 97O56d65r94a63z52i53l 6534849487180

Omáčky samozřejmě při vaření prskají, některé fest. Ve vaší kuchyni je pořád máma, co.

1.12.2015 15:13

P91e97t11r 20T22y37č86k87a 6385842429762

Ano když začínáš jako Babica omáčku smažením kečupu tak to opravdu prská.

1.12.2015 23:42

P85a94v42e60l 39O81d22r67a79z19i32l 6714589687500

Kdo je Babica?

2.12.2015 11:33

J25a32n35a 86K59u72b58o98v30á 6149232508780

Mám ostrůvek s varnou deskou a zcela normálně vařím. I omáčky, knedlíky, smažím...

Ano, pokud něco hodně prská, tak se pak ohnu a setřu podlahu.

Na druhou stranu - už nikdy nemusím lovit zapadlý kus masa za linkou ;-D

1.12.2015 13:24

A88l93e89n24a 15V58e63s84e51l24á 3653651555628

Linka se dnes obvykle lištuje, takže za ni nemá co a jak spadnout.

Ostrůvky jsou fajn, ale podobně jako pan Svoboda - radši bych ho bez varné desky. I proto, že je přece jen míň směrů, ze kterých se může připlížit batole a něco na sebe strhnout.

Děcka už mám dávno dospělá, ale tyhlety podmíněné reflexy dávat všechno z dosahu mám pořád. ;-D

1.12.2015 13:36

J75a25n21a 16K77u61b97o15v74á 6709152338530

Ve starém bytě jsem měla klasický plynový sporák v rohu - a sama jsem byla překvapená vždy, když se odtáhnul ;-D

1.12.2015 13:56

A23l46e72n20a 23V58e85s79e29l46á 3733721385638

Jo, to jo. Vlastně v aktuální kuchyni mám tu nejhorší možnou variantu, když o tom tak přemýšlím. Nezabudovaný sporák na konci linky. Takže to z něj jak prská na podlahu, tak padá za něj. :-)

Jo, vlastně by ten varný ostrůvek nemusel být úplně špatnej...

(Mám už asi pětadvacet různých verzí budoucí kuchyně v bydlení, které teď rekonstruuji... a ještě ráno jsem si myslela, že mám už definitivně vybráno. ;-D

1.12.2015 14:50

J36a74n52a 46K91u69b57o53v50á 6659292718350

;-D Jojo, člověk se učí furt ;-)

Já už bych nechtěla spojený obytný prostor + jídelnu + kuchyň...ale co už nadělám:-)

1.12.2015 15:02

M23a33r47t36i48n 88L46ž57i16č89a26ř 9595897842574

25 verzí budoucí kuchyně 8-o

1.12.2015 18:08

A52l70e96n68a 14V50e83s56e87l89á 3843851795508

Nojo... vždycky mám nějakej nápad, namaluju si ho, nechám zaležet... pak ho zavrhnu a tak pořád dokola.

1.12.2015 19:47

P18a19v82e48l 16O49d87r59a87z30i32l 6714449637490

Tak to máte celkem jistotu, že nakonec budete zklamaná.

2.12.2015 11:34

A38l22e53n42a 19V63e13s18e22l81á 3183631425628

Ale co by. Bavím se tím. Je to na má středněvěká kolena první domácnost, kterou zařizuju sama podle svého vkusu.

Vzhledem k tomu, že jsem generace, co ještě pamatuje dobu (byť většinou v kuchyni mé babičky, ale něco z toho i u rodičů), kdy do kuchyně nebyla běžně zavedená voda ani odpad, uvařené brambory se chodily slít ven, vařilo se na kamnech, kam se muselo přikládat, jediná pracovní plocha v kuchyni byl jídelní stůl a většina potravin se skladovala ve sklepě, tak nějaké ty drobnosti té dnes uctívané ergonomie hravě přehlédnu.

2.12.2015 11:51

P78a95v27e49l 88O12d48r41a12z11i94l 6714659907560

O to vůbec nejde. Jde o to, že ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu z vašich možností, nakonec budete mít stejně pocit, že jste měla zvolit jinou. Vaše úporná snaha dodat vlastním subjektivním stanoviskům nějaký falešný racionálněvěcný základ to potvrzuje.

3.12.2015 7:46

A59l94e66n45a 49V48e11s35e97l58á 3273461735288

Nojo, ale úporně tu nějaká údajně "racionálněvědecká" stanoviska razíte akorát vy.

Já vás rozhodně nepřesvědčuju, že ostrůvek je lepší, správnější, bezpečnější. Jen polemizuju s tím vaším úporným přesvědčováním o opaku.

5.12.2015 14:26

Z98d76e37n43ě26k 77S65v29o62b31o81d40a 4736784906637

Ostrůvek je super, navíc při přípravě jídla koukám do místnosti, ale varná deska na ostrůvku je hodně nepraktická

1.12.2015 10:53

P23a46v63e29l 20O43d76r60a41z66i16l 6394359917380

Při přípravě jídla koukám na jídlo. Koukat jinam, to je o prsty, v lepším případě.

1.12.2015 12:44

M16a80r95t61i62n 92L46ž66i41č39a22ř 9315477462724

"Ostrůvky si pořizují ti, kteří téměř nevari"

To je absolutní nesmysl, znám mnoho případů extra vařičů včetně profi kuchařů kteří takto vaří

Navíc kuchyně, linka + ostrůvek je levnější něž kuchyně do U nedejbože G...

1.12.2015 16:16

P21e67t19r 30T92y96č82k51a 6465672129572

Většina profi kuchyní je vlastně s ostrůvkem.

1.12.2015 23:46

P51a62v63e29l 65O43d21r48a63z23i47l 6344579827200

Na to vaše vaření s Babicou stačí i dvouplotýnka ze zastavárny.

2.12.2015 11:36

P70a89v14e61l 79O97d77r72a68z72i92l 6624259847420

Pokud mají míst stejný metry, tak není.

2.12.2015 11:37







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.