Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Ostrůvková digestoř je účinná jen tehdy, když ji správně nainstalujete

Varná zóna umístěna na kuchyňském ostrůvku, bez ohledu na to, zda je plynová či elektrická, se neobejde bez ostrůvkové digestoře. Dostatečně výkonné a s odtahem, ale také správně instalované.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P29a37v50e92l 73Ž31e79r45n66í26č91e92k 9682282236602

Ostrůvková digestoř je účinná jen tehdy, když ji správně nainstalujete

8-o To snad platí o všem, ne? Asi není moc věcí účinných, když je nainstaluju špatně...

1.12.2015 23:21

M39a89r46t53i36n 92L40ž79i15č47a58ř 9225567672424

To je pravda, bohužel je stále spousty firem co nedokáži připravit kvalitně odtah, vedení, výztuhu do sdk, tak aby odsavač splnil svoji funkci

Ono je to jednoduché nadávat i na velmi drahý odsavač, že neodsává a dělá extrémní hluk když je k němu vše zvorané...

5.12.2015 12:51

M17a64r22t49i78n 39L26ž61i41č83a69ř 9445577162874

Odtah u ostrůvkových odsavačů musí mít vždy 150mm s externí ventilační jednotkou i 200mm, krom jímky na kondenzát je potřeba mít kvalitní potrubí a odhlučnit jej tuplem v sdk podhledu

Odsavač v ostrůvku je nejlepší mít s podtlakovou komorou sání, potom můžete mít i vestavěný gril s lávovými kameny

Kuchyně s jídelnou a obyvákem je dnes u 95% všech novostaveb.

Vaření v ostrůvku má dnes 80% lidí, mytí 10% a nic jen pracovní část 10%

U rekuperace je většinou odsavač na recirkulaci, ale jsou i rekuperace kde je odtah řešen skrz ně, to je potřeba řešit s dodavatelem

Pokud je dobře navržená kuchyně, není vaření v ostrůvku žádný problém

1.12.2015 14:44

P72a41v74e73l 40O85d27r40a85z91i44l 6194239677830

"Odsavač v ostrůvku je nejlepší mít s podtlakovou komorou sání"

Já měl za to, že odsavače pracují s podtlakem tak nějak všechny.

1.12.2015 15:12

P31a32v19e57l 58O85d13r15a73z80i10l 6734849227520

Bakterie typicky žerou olej? Huh?

1.12.2015 10:43

M32i94l32e98n59a 84K80l80o92u11č30k47o81v62á 1864933171480

Ostrůvky si pořizují ti, kteří téměř nevari, sem tam nějaká testovina nebo rýže se zrnim,  nevěřím, že v takové kuchyni vládne kuchařka, která pravidelně vaří svíčkovou,guláš, knedlíky, zeli,špenát, peče krutu, smaží řízek nebo sýr.....

1.12.2015 9:26

A72l98e48n22a 47V57e38s86e37l68á 3103591855528

Proč by ne - krom toho smažení se mi ostrůvek na všechno ostatní jeví jako praktická věc. Proč by na něm nešly dělat knedlíky? A krůta se stejně peče v troubě...

1.12.2015 10:34

P55a73v49e22l 23O90d68r33a45z51i38l 6644569647650

Jen velmi zřídka vidíte výhradně ostrůvkovou kuchyni, to znamená, že pracovní plocha, dřez, varná deska atd. jsou pouze na ostrůvku.

No a pokud jde o kombinaci, nevyhnete se při vaření přenášení nádobí sem tam. Někoho to baví, někoho ne.

1.12.2015 10:42

A33l21e92n15a 66V45e48s52e82l82á 3843511315968

Jako že když budu mít kuchyni do L, do dvou rovnoběžek, do jedné dlooooouhé linky... tak se přenášení vyhnu?

Naopak - u toho ostrůvku je toho "přenášení" nejmíň, většinou se stačí jen otočit. (Ale upřímně řečeno, to mi přijde jen jako vymýšlení problémů. Jak daleko asi tak přenášíte?  U hodně rozházené a blbě udělané kuchyně to snad může být pět metrů, ale spíš tak dva. To není vzdálenost, kterou má cenu se zabývat.)

1.12.2015 10:51

P52a22v92e51l 43O94d35r88a47z80i92l 6564149757130

Pokud budete mít nesmyslně dlooooouhou linku, budete přenášet taky, ale nespadne vám přitom kastrol s vařící vodou na nohy. Každej ať dělá, jak myslí. Důsledky si ponesete sama.

1.12.2015 12:43

P69e19t92r 80T31y71č45k88a 6655802849192

Tak to uz je ptakovina.

1.12.2015 13:03

P34a95v38e39l 16O26d12r47a97z26i70l 6154309697960

Díky za názor, pane Tyčko, ale bohužel ho nepovažuji za relevantní. Až budete pracovat léta na popáleninové chirurgii, můžeme si o tom promluvit znovu.

1.12.2015 15:12

A31l55e33n72a 88V44e76s79e22l75á 3583491755798

A fakt máte statistiku, ke kolika z těch popálenin došlo zásluhou kuchyňského ostrůvku?

1.12.2015 15:42

P75a14v84e62l 19O26d64r50a51z62i50l 6864729647700

Jistě.

2.12.2015 11:21

A91l31e74n10a 11V47e66s20e56l21á 3303881295588

Odkaz?

2.12.2015 11:46

P26a40v67e61l 71O28d49r65a30z67i60l 6804669157810

To jsou osobní zkušenosti.

3.12.2015 7:44

A20l47e56n14a 25V51e82s36e74l74á 3783381475748

Já se ptala na statistiku, ale dobře.

5.12.2015 14:25

A16l96e95n74a 31V92e45s20e28l20á 3913521525648

No, já nevím, jestli "nesmyslně". Prostě potřebujete nějakej úsek pracovní plochy, varnou desku a dřez. Buď máte část na lince a část hned naproti na ostrůvku... nebo to máte na lince celé a tím pádem samozřejmě daleko delší.

Pokud ponesu kastrol s vařicí vodou a upustím ho, dopadne to úplně stejně blbě, ať ho nesu v kterémkoli směru. Ale kam a proč bych ho nosila? Naposledy jsem nosila hrnce s vařicí  vodou před třiceti lety, když nám doma vyschla studna a koupali jsme se stylem, že jsme do vany museli jak studenou tak horkou vodu nanosit... Od kachláků v kuchyni do koupelny přes pětimetrovou chodbu... Dnes mi horká voda teče z kohoutku.

1.12.2015 13:32

P53a42v50e66l 98O15d73r11a81z42i25l 6434749567410

Proč byste nosila hrnec s vařící vodou? Co je tohle za dotaz?

Třeba v té kuchyni v článku budete dělat těstoviny a budete je chtít slít. Jak určitě víte, těstoviny se mají dělat v co největším množství vody, takže hrnec bude velký a těžký. Takže ho můžete upustit, nemluvě o tom, že při tom vrtění se můžete do někoho vrazit.

Ostrůvková kuchyně nepřináší ŽÁDNÉ pozitivum. Je dražší, méně praktická, méně bezpečná a méně ergonomická.

1.12.2015 15:11

A86l95e48n21a 28V55e60s62e83l91á 3823871735368

Jasně, k úrazu může dojít kdykoli. Já si mimochodem jednou rozrazila kůži na spánku tím, že jsem si přitáhla peřinu, na které byl položený dálkový ovladač, ten se vymrštil a trefil mě přesně hranou... Taky bych z toho mohla dávat rady, jak je lepší mít televizi bez dálkového ovládání (nojo, jenže moje švagrová zas kdysi v předovladačových dobách vyskočila k televizi - a zlomila si malíček o konferenční stolek).

To už jsou ale opravdu zbytečné konstrukty. Na slévání těstovin je beztak nejkritičtější ten moment, kdy už je sléváte. Aby to nechrstlo vedle, nepřelilo se vám přes ruce, kterými přidržujete pokličku apod. Ne ten moment, kdy hrnec ke dřezu nesete. A pokud nesete, tak rizikovost, že hrnec upustíte či do něčeho vrazíte je úplně stejná při úkrocích stranou jako při otočení. A to nemluvím o tom, že taky tu uvařenou polívku na konci ponesete na stůl. Jeje, to je příležitostí upustit, zakopnout, vrazit... Jasně, vaření je práce s horkými předměty, k úrazu dojít může. Ale nedramatizovala bych to tak.

(A jak říkám - nosila jsem velké těžké hrnce s horkou vodou přes půl domu kvůli koupání. Brát to jako vy, tak jsme snad ten rok, kdy nám netekla voda, chodili špinaví...)

1.12.2015 15:53

P38a92v32e97l 39O70d30r41a37z70i47l 6684419957230

Já jsem vám vysvětlil, proč je varná deska na ostrůvku nebezpečnější, než u zdi. Je čistě na vás, jestli to chcete pochopit, nebo ne.

2.12.2015 11:32

A41l16e58n69a 62V86e32s95e13l41á 3463971815878

Takhle - vysvětlil jste mi, proč si vy myslíte, že je ostrůvek nebezpečnější než linka. Já vám zas vysvětlila, proč si to podle mě myslíte blbě. (A to je zas na vás, jestli to chcete pochopit nebo ne. ;-)

2.12.2015 11:46

M81i17c31h84a37l 55P14t31a21c76e27k 9696662648216

Pan Odrazil má vždy pravdu, jiná možnost není přípustná.

2.12.2015 17:39

M59a48r88t39i47n 56L67ž67i37č83a47ř 9925457272654

Tak už mu postavili vhodné auto ;-);-D

http://www.auto.cz/lamborghini-egoista-extremne-rozzureny-byk-jednoho-74433

5.12.2015 12:48

Z41d91e90n64ě21k 62D31u21b56e53c55k34ý 3807624600848

Překlep

5.12.2015 16:21

P82a28v44e44l 14O71d60r50a48z71i97l 6124319917900

Ne, vy jste nevysvětlila vůbec nic, protože nejste schopna racionální argumentace. O analýze rizik jste pravděpodobně nikdy v životě neslyšela. Co myslíte, kde je větší pravděpodobnost výbuchu plynu? V domě, kam je plyn zaveden a používá se, nebo v domě, kde plyn zaveden není a nepoužívá se, co?;-D

3.12.2015 7:44

A20l37e32n14a 93V12e16s69e20l95á 3273761825928

Ale jo, já vám pár racionálních argumentů uvedla, ale vy na ně neslyšíte.

Samozřejmě lze žít tak že si nazvedu plyn, protože pak nemůže vybouchnout, nebudu vařit, protože pak se nemůžu opařit a budu vždy bydlet někde bez schodů, protože si můžu zlomit nohu.

Ale budete pak při tolikanásobné "analýze rizik" ještě vůbec žít? Já vám to nevymlouvám, ale proč o tom furt přesvědčujete ostatní?

5.12.2015 14:31

M10i43l85e74n33a 61K19l26o82u31č36k29o40v23á 1724903331180

Ja to myslela jinak, a sice, že ostrůvky jsou budovány převážně v nových domech,které obývá mladá domácnost a ti moc nevari klasická česká jídla,zejména omáčky,knedlíky a pod.

1.12.2015 10:48

P34a61v63e24l 53O40d56r89a80z22i74l 6334179537820

To bych tak jednoznačně nekategorizoval.

1.12.2015 12:43

P67e54t70r 63T26y56č68k39a 6105212499812

Omacka ani knedliky pri vareni prakticky neprskaji. Takze nevim kde je problem.

1.12.2015 13:03

P67a81v75e55l 46O15d93r68a57z40i45l 6294429437760

Omáčky samozřejmě při vaření prskají, některé fest. Ve vaší kuchyni je pořád máma, co.

1.12.2015 15:13

P71e38t14r 18T96y28č74k56a 6555272299682

Ano když začínáš jako Babica omáčku smažením kečupu tak to opravdu prská.

1.12.2015 23:42

P91a76v92e34l 24O42d89r73a32z97i45l 6284869127590

Kdo je Babica?

2.12.2015 11:33

J24a19n23a 35K43u82b23o90v67á 6709162418840

Mám ostrůvek s varnou deskou a zcela normálně vařím. I omáčky, knedlíky, smažím...

Ano, pokud něco hodně prská, tak se pak ohnu a setřu podlahu.

Na druhou stranu - už nikdy nemusím lovit zapadlý kus masa za linkou ;-D

1.12.2015 13:24

A48l16e29n98a 29V84e34s75e79l47á 3213151105538

Linka se dnes obvykle lištuje, takže za ni nemá co a jak spadnout.

Ostrůvky jsou fajn, ale podobně jako pan Svoboda - radši bych ho bez varné desky. I proto, že je přece jen míň směrů, ze kterých se může připlížit batole a něco na sebe strhnout.

Děcka už mám dávno dospělá, ale tyhlety podmíněné reflexy dávat všechno z dosahu mám pořád. ;-D

1.12.2015 13:36

J13a49n39a 68K88u20b25o25v41á 6469132938340

Ve starém bytě jsem měla klasický plynový sporák v rohu - a sama jsem byla překvapená vždy, když se odtáhnul ;-D

1.12.2015 13:56

A18l63e11n66a 52V35e58s87e82l91á 3263281675278

Jo, to jo. Vlastně v aktuální kuchyni mám tu nejhorší možnou variantu, když o tom tak přemýšlím. Nezabudovaný sporák na konci linky. Takže to z něj jak prská na podlahu, tak padá za něj. :-)

Jo, vlastně by ten varný ostrůvek nemusel být úplně špatnej...

(Mám už asi pětadvacet různých verzí budoucí kuchyně v bydlení, které teď rekonstruuji... a ještě ráno jsem si myslela, že mám už definitivně vybráno. ;-D

1.12.2015 14:50

J34a47n38a 75K24u38b82o69v87á 6289402478510

;-D Jojo, člověk se učí furt ;-)

Já už bych nechtěla spojený obytný prostor + jídelnu + kuchyň...ale co už nadělám:-)

1.12.2015 15:02

M73a32r90t86i62n 25L90ž98i67č26a45ř 9535617732934

25 verzí budoucí kuchyně 8-o

1.12.2015 18:08

A24l65e47n51a 69V52e97s89e93l17á 3373781955358

Nojo... vždycky mám nějakej nápad, namaluju si ho, nechám zaležet... pak ho zavrhnu a tak pořád dokola.

1.12.2015 19:47

P93a23v48e22l 87O16d23r59a11z39i64l 6514369347790

Tak to máte celkem jistotu, že nakonec budete zklamaná.

2.12.2015 11:34

A22l39e69n75a 19V74e73s61e91l94á 3813311345108

Ale co by. Bavím se tím. Je to na má středněvěká kolena první domácnost, kterou zařizuju sama podle svého vkusu.

Vzhledem k tomu, že jsem generace, co ještě pamatuje dobu (byť většinou v kuchyni mé babičky, ale něco z toho i u rodičů), kdy do kuchyně nebyla běžně zavedená voda ani odpad, uvařené brambory se chodily slít ven, vařilo se na kamnech, kam se muselo přikládat, jediná pracovní plocha v kuchyni byl jídelní stůl a většina potravin se skladovala ve sklepě, tak nějaké ty drobnosti té dnes uctívané ergonomie hravě přehlédnu.

2.12.2015 11:51

P92a55v86e21l 13O41d31r32a15z49i85l 6874109157460

O to vůbec nejde. Jde o to, že ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu z vašich možností, nakonec budete mít stejně pocit, že jste měla zvolit jinou. Vaše úporná snaha dodat vlastním subjektivním stanoviskům nějaký falešný racionálněvěcný základ to potvrzuje.

3.12.2015 7:46

A22l14e10n71a 65V23e94s96e19l30á 3263291495858

Nojo, ale úporně tu nějaká údajně "racionálněvědecká" stanoviska razíte akorát vy.

Já vás rozhodně nepřesvědčuju, že ostrůvek je lepší, správnější, bezpečnější. Jen polemizuju s tím vaším úporným přesvědčováním o opaku.

5.12.2015 14:26

Z29d91e34n91ě35k 10S46v19o63b25o31d47a 4896174646357

Ostrůvek je super, navíc při přípravě jídla koukám do místnosti, ale varná deska na ostrůvku je hodně nepraktická

1.12.2015 10:53

P32a86v72e55l 54O82d76r30a61z43i78l 6594889117810

Při přípravě jídla koukám na jídlo. Koukat jinam, to je o prsty, v lepším případě.

1.12.2015 12:44

M25a12r82t28i29n 92L63ž17i79č45a74ř 9935457562444

"Ostrůvky si pořizují ti, kteří téměř nevari"

To je absolutní nesmysl, znám mnoho případů extra vařičů včetně profi kuchařů kteří takto vaří

Navíc kuchyně, linka + ostrůvek je levnější něž kuchyně do U nedejbože G...

1.12.2015 16:16

P74e14t89r 54T93y92č42k75a 6405732199562

Většina profi kuchyní je vlastně s ostrůvkem.

1.12.2015 23:46

P70a72v65e66l 59O73d23r48a31z87i34l 6454169397320

Na to vaše vaření s Babicou stačí i dvouplotýnka ze zastavárny.

2.12.2015 11:36

P64a75v19e17l 81O83d15r98a14z55i98l 6564869327690

Pokud mají míst stejný metry, tak není.

2.12.2015 11:37





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.