Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Ostrůvková digestoř je účinná jen tehdy, když ji správně nainstalujete

Varná zóna umístěna na kuchyňském ostrůvku, bez ohledu na to, zda je plynová či elektrická, se neobejde bez ostrůvkové digestoře. Dostatečně výkonné a s odtahem, ale také správně instalované.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P48a62v86e19l 11Ž68e18r12n49í21č41e41k 9132132176322

Ostrůvková digestoř je účinná jen tehdy, když ji správně nainstalujete

8-o To snad platí o všem, ne? Asi není moc věcí účinných, když je nainstaluju špatně...

+2/0
1.12.2015 23:21

M58a98r21t37i33n 48L85ž20i98č11a26ř 9685717612904

To je pravda, bohužel je stále spousty firem co nedokáži připravit kvalitně odtah, vedení, výztuhu do sdk, tak aby odsavač splnil svoji funkci

Ono je to jednoduché nadávat i na velmi drahý odsavač, že neodsává a dělá extrémní hluk když je k němu vše zvorané...

0/0
5.12.2015 12:51

M20a27r69t42i42n 65L74ž17i75č62a28ř 9275187672444

Odtah u ostrůvkových odsavačů musí mít vždy 150mm s externí ventilační jednotkou i 200mm, krom jímky na kondenzát je potřeba mít kvalitní potrubí a odhlučnit jej tuplem v sdk podhledu

Odsavač v ostrůvku je nejlepší mít s podtlakovou komorou sání, potom můžete mít i vestavěný gril s lávovými kameny

Kuchyně s jídelnou a obyvákem je dnes u 95% všech novostaveb.

Vaření v ostrůvku má dnes 80% lidí, mytí 10% a nic jen pracovní část 10%

U rekuperace je většinou odsavač na recirkulaci, ale jsou i rekuperace kde je odtah řešen skrz ně, to je potřeba řešit s dodavatelem

Pokud je dobře navržená kuchyně, není vaření v ostrůvku žádný problém

0/−1
1.12.2015 14:44

P19a61v11e89l 95O60d47r17a98z21i39l 6484339907680

"Odsavač v ostrůvku je nejlepší mít s podtlakovou komorou sání"

Já měl za to, že odsavače pracují s podtlakem tak nějak všechny.

0/0
1.12.2015 15:12

P16a84v80e48l 78O50d91r85a46z88i25l 6424469297560

Bakterie typicky žerou olej? Huh?

0/0
1.12.2015 10:43

M84i67l91e89n43a 81K58l20o60u10č24k66o31v35á 1424543441680

Ostrůvky si pořizují ti, kteří téměř nevari, sem tam nějaká testovina nebo rýže se zrnim,  nevěřím, že v takové kuchyni vládne kuchařka, která pravidelně vaří svíčkovou,guláš, knedlíky, zeli,špenát, peče krutu, smaží řízek nebo sýr.....

+1/−6
1.12.2015 9:26

A52l71e59n21a 33V86e94s40e21l18á 3143581705318

Proč by ne - krom toho smažení se mi ostrůvek na všechno ostatní jeví jako praktická věc. Proč by na něm nešly dělat knedlíky? A krůta se stejně peče v troubě...

+3/0
1.12.2015 10:34

P74a62v90e81l 62O64d98r77a72z13i31l 6384289497770

Jen velmi zřídka vidíte výhradně ostrůvkovou kuchyni, to znamená, že pracovní plocha, dřez, varná deska atd. jsou pouze na ostrůvku.

No a pokud jde o kombinaci, nevyhnete se při vaření přenášení nádobí sem tam. Někoho to baví, někoho ne.

+2/0
1.12.2015 10:42

A28l24e63n81a 87V11e60s13e23l17á 3793661555858

Jako že když budu mít kuchyni do L, do dvou rovnoběžek, do jedné dlooooouhé linky... tak se přenášení vyhnu?

Naopak - u toho ostrůvku je toho "přenášení" nejmíň, většinou se stačí jen otočit. (Ale upřímně řečeno, to mi přijde jen jako vymýšlení problémů. Jak daleko asi tak přenášíte?  U hodně rozházené a blbě udělané kuchyně to snad může být pět metrů, ale spíš tak dva. To není vzdálenost, kterou má cenu se zabývat.)

+2/0
1.12.2015 10:51

P28a98v51e95l 64O94d10r59a79z63i62l 6154869727800

Pokud budete mít nesmyslně dlooooouhou linku, budete přenášet taky, ale nespadne vám přitom kastrol s vařící vodou na nohy. Každej ať dělá, jak myslí. Důsledky si ponesete sama.

+1/−5
1.12.2015 12:43

P48e29t64r 66T21y70č40k84a 6435172499862

Tak to uz je ptakovina.

+6/0
1.12.2015 13:03

P61a40v77e49l 56O28d20r26a26z13i38l 6754539227330

Díky za názor, pane Tyčko, ale bohužel ho nepovažuji za relevantní. Až budete pracovat léta na popáleninové chirurgii, můžeme si o tom promluvit znovu.

0/0
1.12.2015 15:12

A24l13e12n34a 48V54e25s49e36l41á 3463901295168

A fakt máte statistiku, ke kolika z těch popálenin došlo zásluhou kuchyňského ostrůvku?

+3/0
1.12.2015 15:42

P37a21v20e30l 86O60d72r28a32z83i64l 6394549697320

Jistě.

0/0
2.12.2015 11:21

A13l61e37n45a 27V27e61s29e14l46á 3613221845618

Odkaz?

+1/0
2.12.2015 11:46

P10a30v86e73l 34O96d95r11a63z42i90l 6454639397830

To jsou osobní zkušenosti.

0/0
3.12.2015 7:44

A11l63e88n85a 94V65e18s43e39l90á 3703201925588

Já se ptala na statistiku, ale dobře.

0/0
5.12.2015 14:25

A11l82e23n21a 15V47e31s64e19l66á 3953961165648

No, já nevím, jestli "nesmyslně". Prostě potřebujete nějakej úsek pracovní plochy, varnou desku a dřez. Buď máte část na lince a část hned naproti na ostrůvku... nebo to máte na lince celé a tím pádem samozřejmě daleko delší.

Pokud ponesu kastrol s vařicí vodou a upustím ho, dopadne to úplně stejně blbě, ať ho nesu v kterémkoli směru. Ale kam a proč bych ho nosila? Naposledy jsem nosila hrnce s vařicí  vodou před třiceti lety, když nám doma vyschla studna a koupali jsme se stylem, že jsme do vany museli jak studenou tak horkou vodu nanosit... Od kachláků v kuchyni do koupelny přes pětimetrovou chodbu... Dnes mi horká voda teče z kohoutku.

+1/0
1.12.2015 13:32

P36a80v83e36l 25O64d74r62a60z58i94l 6754149637770

Proč byste nosila hrnec s vařící vodou? Co je tohle za dotaz?

Třeba v té kuchyni v článku budete dělat těstoviny a budete je chtít slít. Jak určitě víte, těstoviny se mají dělat v co největším množství vody, takže hrnec bude velký a těžký. Takže ho můžete upustit, nemluvě o tom, že při tom vrtění se můžete do někoho vrazit.

Ostrůvková kuchyně nepřináší ŽÁDNÉ pozitivum. Je dražší, méně praktická, méně bezpečná a méně ergonomická.

+2/0
1.12.2015 15:11

A39l94e15n35a 90V69e83s89e61l50á 3283771625428

Jasně, k úrazu může dojít kdykoli. Já si mimochodem jednou rozrazila kůži na spánku tím, že jsem si přitáhla peřinu, na které byl položený dálkový ovladač, ten se vymrštil a trefil mě přesně hranou... Taky bych z toho mohla dávat rady, jak je lepší mít televizi bez dálkového ovládání (nojo, jenže moje švagrová zas kdysi v předovladačových dobách vyskočila k televizi - a zlomila si malíček o konferenční stolek).

To už jsou ale opravdu zbytečné konstrukty. Na slévání těstovin je beztak nejkritičtější ten moment, kdy už je sléváte. Aby to nechrstlo vedle, nepřelilo se vám přes ruce, kterými přidržujete pokličku apod. Ne ten moment, kdy hrnec ke dřezu nesete. A pokud nesete, tak rizikovost, že hrnec upustíte či do něčeho vrazíte je úplně stejná při úkrocích stranou jako při otočení. A to nemluvím o tom, že taky tu uvařenou polívku na konci ponesete na stůl. Jeje, to je příležitostí upustit, zakopnout, vrazit... Jasně, vaření je práce s horkými předměty, k úrazu dojít může. Ale nedramatizovala bych to tak.

(A jak říkám - nosila jsem velké těžké hrnce s horkou vodou přes půl domu kvůli koupání. Brát to jako vy, tak jsme snad ten rok, kdy nám netekla voda, chodili špinaví...)

+3/0
1.12.2015 15:53

P33a75v37e69l 21O37d73r64a88z35i66l 6424459187590

Já jsem vám vysvětlil, proč je varná deska na ostrůvku nebezpečnější, než u zdi. Je čistě na vás, jestli to chcete pochopit, nebo ne.

0/−1
2.12.2015 11:32

A59l56e52n54a 60V54e88s65e12l10á 3383451215988

Takhle - vysvětlil jste mi, proč si vy myslíte, že je ostrůvek nebezpečnější než linka. Já vám zas vysvětlila, proč si to podle mě myslíte blbě. (A to je zas na vás, jestli to chcete pochopit nebo ne. ;-)

+2/0
2.12.2015 11:46

M46i63c24h55a84l 97P26t70a10c75e93k 9666122308506

Pan Odrazil má vždy pravdu, jiná možnost není přípustná.

+1/−1
2.12.2015 17:39

M46a64r13t50i53n 53L89ž68i31č19a86ř 9725307482134

Tak už mu postavili vhodné auto ;-);-D

http://www.auto.cz/lamborghini-egoista-extremne-rozzureny-byk-jednoho-74433

0/0
5.12.2015 12:48

Z18d36e44n29ě76k 35D30u78b30e61c74k60ý 3407804540838

Překlep

0/0
5.12.2015 16:21

P60a32v62e80l 59O91d79r18a58z91i19l 6334869627870

Ne, vy jste nevysvětlila vůbec nic, protože nejste schopna racionální argumentace. O analýze rizik jste pravděpodobně nikdy v životě neslyšela. Co myslíte, kde je větší pravděpodobnost výbuchu plynu? V domě, kam je plyn zaveden a používá se, nebo v domě, kde plyn zaveden není a nepoužívá se, co?;-D

0/0
3.12.2015 7:44

A71l32e90n25a 17V90e38s41e87l69á 3253491375768

Ale jo, já vám pár racionálních argumentů uvedla, ale vy na ně neslyšíte.

Samozřejmě lze žít tak že si nazvedu plyn, protože pak nemůže vybouchnout, nebudu vařit, protože pak se nemůžu opařit a budu vždy bydlet někde bez schodů, protože si můžu zlomit nohu.

Ale budete pak při tolikanásobné "analýze rizik" ještě vůbec žít? Já vám to nevymlouvám, ale proč o tom furt přesvědčujete ostatní?

+1/0
5.12.2015 14:31

M52i48l68e76n37a 68K96l74o21u72č11k82o75v56á 1694743861930

Ja to myslela jinak, a sice, že ostrůvky jsou budovány převážně v nových domech,které obývá mladá domácnost a ti moc nevari klasická česká jídla,zejména omáčky,knedlíky a pod.

0/0
1.12.2015 10:48

P38a32v51e35l 85O68d28r18a79z71i59l 6964199197210

To bych tak jednoznačně nekategorizoval.

0/0
1.12.2015 12:43

P49e29t98r 42T81y10č60k53a 6125352269132

Omacka ani knedliky pri vareni prakticky neprskaji. Takze nevim kde je problem.

0/0
1.12.2015 13:03

P44a89v54e64l 41O98d50r62a42z47i29l 6954439907670

Omáčky samozřejmě při vaření prskají, některé fest. Ve vaší kuchyni je pořád máma, co.

0/0
1.12.2015 15:13

P50e88t93r 48T22y13č73k66a 6445302549872

Ano když začínáš jako Babica omáčku smažením kečupu tak to opravdu prská.

+2/−1
1.12.2015 23:42

P61a56v32e90l 80O82d43r12a14z44i81l 6154429767190

Kdo je Babica?

0/0
2.12.2015 11:33

J70a86n85a 60K23u84b65o69v84á 6619462318640

Mám ostrůvek s varnou deskou a zcela normálně vařím. I omáčky, knedlíky, smažím...

Ano, pokud něco hodně prská, tak se pak ohnu a setřu podlahu.

Na druhou stranu - už nikdy nemusím lovit zapadlý kus masa za linkou ;-D

+1/0
1.12.2015 13:24

A31l85e79n97a 96V77e94s73e80l89á 3963151615178

Linka se dnes obvykle lištuje, takže za ni nemá co a jak spadnout.

Ostrůvky jsou fajn, ale podobně jako pan Svoboda - radši bych ho bez varné desky. I proto, že je přece jen míň směrů, ze kterých se může připlížit batole a něco na sebe strhnout.

Děcka už mám dávno dospělá, ale tyhlety podmíněné reflexy dávat všechno z dosahu mám pořád. ;-D

0/0
1.12.2015 13:36

J34a48n83a 59K66u17b69o95v56á 6729422688360

Ve starém bytě jsem měla klasický plynový sporák v rohu - a sama jsem byla překvapená vždy, když se odtáhnul ;-D

0/0
1.12.2015 13:56

A48l71e65n31a 94V31e96s79e49l22á 3943341435798

Jo, to jo. Vlastně v aktuální kuchyni mám tu nejhorší možnou variantu, když o tom tak přemýšlím. Nezabudovaný sporák na konci linky. Takže to z něj jak prská na podlahu, tak padá za něj. :-)

Jo, vlastně by ten varný ostrůvek nemusel být úplně špatnej...

(Mám už asi pětadvacet různých verzí budoucí kuchyně v bydlení, které teď rekonstruuji... a ještě ráno jsem si myslela, že mám už definitivně vybráno. ;-D

0/0
1.12.2015 14:50

J40a74n22a 15K70u26b79o14v62á 6609232618710

;-D Jojo, člověk se učí furt ;-)

Já už bych nechtěla spojený obytný prostor + jídelnu + kuchyň...ale co už nadělám:-)

0/0
1.12.2015 15:02

M96a24r25t82i50n 33L45ž36i47č42a28ř 9405837652844

25 verzí budoucí kuchyně 8-o

0/0
1.12.2015 18:08

A37l67e44n46a 70V81e36s26e25l97á 3303621655328

Nojo... vždycky mám nějakej nápad, namaluju si ho, nechám zaležet... pak ho zavrhnu a tak pořád dokola.

0/0
1.12.2015 19:47

P90a61v68e44l 18O44d18r51a96z78i51l 6924569947480

Tak to máte celkem jistotu, že nakonec budete zklamaná.

0/0
2.12.2015 11:34

A74l71e51n84a 95V47e76s33e54l26á 3343361425888

Ale co by. Bavím se tím. Je to na má středněvěká kolena první domácnost, kterou zařizuju sama podle svého vkusu.

Vzhledem k tomu, že jsem generace, co ještě pamatuje dobu (byť většinou v kuchyni mé babičky, ale něco z toho i u rodičů), kdy do kuchyně nebyla běžně zavedená voda ani odpad, uvařené brambory se chodily slít ven, vařilo se na kamnech, kam se muselo přikládat, jediná pracovní plocha v kuchyni byl jídelní stůl a většina potravin se skladovala ve sklepě, tak nějaké ty drobnosti té dnes uctívané ergonomie hravě přehlédnu.

0/0
2.12.2015 11:51

P66a35v35e24l 72O80d20r36a78z25i31l 6764919597920

O to vůbec nejde. Jde o to, že ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu z vašich možností, nakonec budete mít stejně pocit, že jste měla zvolit jinou. Vaše úporná snaha dodat vlastním subjektivním stanoviskům nějaký falešný racionálněvěcný základ to potvrzuje.

0/0
3.12.2015 7:46

A48l90e39n43a 68V29e59s55e90l23á 3463941235908

Nojo, ale úporně tu nějaká údajně "racionálněvědecká" stanoviska razíte akorát vy.

Já vás rozhodně nepřesvědčuju, že ostrůvek je lepší, správnější, bezpečnější. Jen polemizuju s tím vaším úporným přesvědčováním o opaku.

0/0
5.12.2015 14:26

Z20d62e28n82ě25k 64S88v83o66b30o80d74a 4926614246167

Ostrůvek je super, navíc při přípravě jídla koukám do místnosti, ale varná deska na ostrůvku je hodně nepraktická

+2/0
1.12.2015 10:53

P80a26v98e41l 94O33d85r44a13z55i96l 6154759687810

Při přípravě jídla koukám na jídlo. Koukat jinam, to je o prsty, v lepším případě.

0/0
1.12.2015 12:44

M66a72r41t65i33n 21L24ž72i76č76a83ř 9125557752474

"Ostrůvky si pořizují ti, kteří téměř nevari"

To je absolutní nesmysl, znám mnoho případů extra vařičů včetně profi kuchařů kteří takto vaří

Navíc kuchyně, linka + ostrůvek je levnější něž kuchyně do U nedejbože G...

0/0
1.12.2015 16:16

P48e83t61r 38T98y40č24k95a 6905772679932

Většina profi kuchyní je vlastně s ostrůvkem.

0/0
1.12.2015 23:46

P95a80v61e42l 85O61d54r21a91z35i87l 6824509567140

Na to vaše vaření s Babicou stačí i dvouplotýnka ze zastavárny.

0/0
2.12.2015 11:36

P84a67v28e55l 12O41d56r79a58z65i90l 6174539677420

Pokud mají míst stejný metry, tak není.

0/0
2.12.2015 11:37





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.