Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Ostrůvková digestoř je účinná jen tehdy, když ji správně nainstalujete

Varná zóna umístěna na kuchyňském ostrůvku, bez ohledu na to, zda je plynová či elektrická, se neobejde bez ostrůvkové digestoře. Dostatečně výkonné a s odtahem, ale také správně instalované.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P12a46v20e13l 41Ž59e30r17n18í19č74e57k 9402812156262

Ostrůvková digestoř je účinná jen tehdy, když ji správně nainstalujete

8-o To snad platí o všem, ne? Asi není moc věcí účinných, když je nainstaluju špatně...

+2/0
1.12.2015 23:21

M79a69r83t66i10n 23L20ž50i83č77a62ř 9645227402114

To je pravda, bohužel je stále spousty firem co nedokáži připravit kvalitně odtah, vedení, výztuhu do sdk, tak aby odsavač splnil svoji funkci

Ono je to jednoduché nadávat i na velmi drahý odsavač, že neodsává a dělá extrémní hluk když je k němu vše zvorané...

0/0
5.12.2015 12:51

M68a75r21t67i14n 65L10ž55i93č81a80ř 9595807592654

Odtah u ostrůvkových odsavačů musí mít vždy 150mm s externí ventilační jednotkou i 200mm, krom jímky na kondenzát je potřeba mít kvalitní potrubí a odhlučnit jej tuplem v sdk podhledu

Odsavač v ostrůvku je nejlepší mít s podtlakovou komorou sání, potom můžete mít i vestavěný gril s lávovými kameny

Kuchyně s jídelnou a obyvákem je dnes u 95% všech novostaveb.

Vaření v ostrůvku má dnes 80% lidí, mytí 10% a nic jen pracovní část 10%

U rekuperace je většinou odsavač na recirkulaci, ale jsou i rekuperace kde je odtah řešen skrz ně, to je potřeba řešit s dodavatelem

Pokud je dobře navržená kuchyně, není vaření v ostrůvku žádný problém

0/−1
1.12.2015 14:44

P58a46v31e35l 94O82d15r12a68z88i36l 6694289627950

"Odsavač v ostrůvku je nejlepší mít s podtlakovou komorou sání"

Já měl za to, že odsavače pracují s podtlakem tak nějak všechny.

0/0
1.12.2015 15:12

P64a93v77e17l 15O80d29r24a11z59i79l 6244889837290

Bakterie typicky žerou olej? Huh?

0/0
1.12.2015 10:43

M63i38l90e28n29a 26K43l85o44u27č62k73o52v78á 1774953801920

Ostrůvky si pořizují ti, kteří téměř nevari, sem tam nějaká testovina nebo rýže se zrnim,  nevěřím, že v takové kuchyni vládne kuchařka, která pravidelně vaří svíčkovou,guláš, knedlíky, zeli,špenát, peče krutu, smaží řízek nebo sýr.....

+1/−6
1.12.2015 9:26

A96l26e85n80a 72V54e83s39e32l30á 3753251685268

Proč by ne - krom toho smažení se mi ostrůvek na všechno ostatní jeví jako praktická věc. Proč by na něm nešly dělat knedlíky? A krůta se stejně peče v troubě...

+3/0
1.12.2015 10:34

P27a48v35e96l 77O10d42r79a31z18i43l 6894519177750

Jen velmi zřídka vidíte výhradně ostrůvkovou kuchyni, to znamená, že pracovní plocha, dřez, varná deska atd. jsou pouze na ostrůvku.

No a pokud jde o kombinaci, nevyhnete se při vaření přenášení nádobí sem tam. Někoho to baví, někoho ne.

+2/0
1.12.2015 10:42

A44l32e62n97a 30V90e66s42e81l65á 3463431895938

Jako že když budu mít kuchyni do L, do dvou rovnoběžek, do jedné dlooooouhé linky... tak se přenášení vyhnu?

Naopak - u toho ostrůvku je toho "přenášení" nejmíň, většinou se stačí jen otočit. (Ale upřímně řečeno, to mi přijde jen jako vymýšlení problémů. Jak daleko asi tak přenášíte?  U hodně rozházené a blbě udělané kuchyně to snad může být pět metrů, ale spíš tak dva. To není vzdálenost, kterou má cenu se zabývat.)

+2/0
1.12.2015 10:51

P23a20v29e57l 46O55d13r53a80z27i80l 6594279947770

Pokud budete mít nesmyslně dlooooouhou linku, budete přenášet taky, ale nespadne vám přitom kastrol s vařící vodou na nohy. Každej ať dělá, jak myslí. Důsledky si ponesete sama.

+1/−5
1.12.2015 12:43

P47e82t12r 76T62y86č96k22a 6265482349592

Tak to uz je ptakovina.

+6/0
1.12.2015 13:03

P15a53v41e41l 65O52d85r18a96z24i41l 6144609727900

Díky za názor, pane Tyčko, ale bohužel ho nepovažuji za relevantní. Až budete pracovat léta na popáleninové chirurgii, můžeme si o tom promluvit znovu.

0/0
1.12.2015 15:12

A51l45e27n70a 73V71e64s43e81l43á 3663361165268

A fakt máte statistiku, ke kolika z těch popálenin došlo zásluhou kuchyňského ostrůvku?

+3/0
1.12.2015 15:42

P97a12v19e21l 94O96d10r48a85z25i16l 6414859797330

Jistě.

0/0
2.12.2015 11:21

A51l96e25n89a 95V54e76s98e76l60á 3873501195588

Odkaz?

+1/0
2.12.2015 11:46

P97a98v25e78l 91O98d21r31a92z64i74l 6904129587110

To jsou osobní zkušenosti.

0/0
3.12.2015 7:44

A63l41e85n84a 19V39e45s50e46l20á 3703311135428

Já se ptala na statistiku, ale dobře.

0/0
5.12.2015 14:25

A60l17e56n89a 89V86e25s89e61l93á 3793211305148

No, já nevím, jestli "nesmyslně". Prostě potřebujete nějakej úsek pracovní plochy, varnou desku a dřez. Buď máte část na lince a část hned naproti na ostrůvku... nebo to máte na lince celé a tím pádem samozřejmě daleko delší.

Pokud ponesu kastrol s vařicí vodou a upustím ho, dopadne to úplně stejně blbě, ať ho nesu v kterémkoli směru. Ale kam a proč bych ho nosila? Naposledy jsem nosila hrnce s vařicí  vodou před třiceti lety, když nám doma vyschla studna a koupali jsme se stylem, že jsme do vany museli jak studenou tak horkou vodu nanosit... Od kachláků v kuchyni do koupelny přes pětimetrovou chodbu... Dnes mi horká voda teče z kohoutku.

+1/0
1.12.2015 13:32

P59a24v15e51l 27O96d23r28a11z64i10l 6294619577780

Proč byste nosila hrnec s vařící vodou? Co je tohle za dotaz?

Třeba v té kuchyni v článku budete dělat těstoviny a budete je chtít slít. Jak určitě víte, těstoviny se mají dělat v co největším množství vody, takže hrnec bude velký a těžký. Takže ho můžete upustit, nemluvě o tom, že při tom vrtění se můžete do někoho vrazit.

Ostrůvková kuchyně nepřináší ŽÁDNÉ pozitivum. Je dražší, méně praktická, méně bezpečná a méně ergonomická.

+2/0
1.12.2015 15:11

A67l30e77n18a 88V41e57s28e10l22á 3713851725788

Jasně, k úrazu může dojít kdykoli. Já si mimochodem jednou rozrazila kůži na spánku tím, že jsem si přitáhla peřinu, na které byl položený dálkový ovladač, ten se vymrštil a trefil mě přesně hranou... Taky bych z toho mohla dávat rady, jak je lepší mít televizi bez dálkového ovládání (nojo, jenže moje švagrová zas kdysi v předovladačových dobách vyskočila k televizi - a zlomila si malíček o konferenční stolek).

To už jsou ale opravdu zbytečné konstrukty. Na slévání těstovin je beztak nejkritičtější ten moment, kdy už je sléváte. Aby to nechrstlo vedle, nepřelilo se vám přes ruce, kterými přidržujete pokličku apod. Ne ten moment, kdy hrnec ke dřezu nesete. A pokud nesete, tak rizikovost, že hrnec upustíte či do něčeho vrazíte je úplně stejná při úkrocích stranou jako při otočení. A to nemluvím o tom, že taky tu uvařenou polívku na konci ponesete na stůl. Jeje, to je příležitostí upustit, zakopnout, vrazit... Jasně, vaření je práce s horkými předměty, k úrazu dojít může. Ale nedramatizovala bych to tak.

(A jak říkám - nosila jsem velké těžké hrnce s horkou vodou přes půl domu kvůli koupání. Brát to jako vy, tak jsme snad ten rok, kdy nám netekla voda, chodili špinaví...)

+3/0
1.12.2015 15:53

P90a15v96e18l 41O89d32r15a29z13i15l 6284419157910

Já jsem vám vysvětlil, proč je varná deska na ostrůvku nebezpečnější, než u zdi. Je čistě na vás, jestli to chcete pochopit, nebo ne.

0/−1
2.12.2015 11:32

A89l69e35n67a 21V92e73s11e13l41á 3723121955148

Takhle - vysvětlil jste mi, proč si vy myslíte, že je ostrůvek nebezpečnější než linka. Já vám zas vysvětlila, proč si to podle mě myslíte blbě. (A to je zas na vás, jestli to chcete pochopit nebo ne. ;-)

+2/0
2.12.2015 11:46

M38i55c21h50a48l 20P59t12a20c30e66k 9566622108736

Pan Odrazil má vždy pravdu, jiná možnost není přípustná.

+1/−1
2.12.2015 17:39

M12a69r98t51i35n 20L52ž45i28č60a84ř 9275137932764

Tak už mu postavili vhodné auto ;-);-D

http://www.auto.cz/lamborghini-egoista-extremne-rozzureny-byk-jednoho-74433

0/0
5.12.2015 12:48

Z67d87e35n11ě90k 57D93u77b92e94c42k87ý 3597144100648

Překlep

0/0
5.12.2015 16:21

P40a72v37e10l 70O72d60r69a92z85i19l 6924889627910

Ne, vy jste nevysvětlila vůbec nic, protože nejste schopna racionální argumentace. O analýze rizik jste pravděpodobně nikdy v životě neslyšela. Co myslíte, kde je větší pravděpodobnost výbuchu plynu? V domě, kam je plyn zaveden a používá se, nebo v domě, kde plyn zaveden není a nepoužívá se, co?;-D

0/0
3.12.2015 7:44

A55l17e43n61a 78V30e61s19e25l18á 3913161555928

Ale jo, já vám pár racionálních argumentů uvedla, ale vy na ně neslyšíte.

Samozřejmě lze žít tak že si nazvedu plyn, protože pak nemůže vybouchnout, nebudu vařit, protože pak se nemůžu opařit a budu vždy bydlet někde bez schodů, protože si můžu zlomit nohu.

Ale budete pak při tolikanásobné "analýze rizik" ještě vůbec žít? Já vám to nevymlouvám, ale proč o tom furt přesvědčujete ostatní?

+1/0
5.12.2015 14:31

M32i92l40e27n95a 54K54l75o92u15č94k36o65v17á 1144483111870

Ja to myslela jinak, a sice, že ostrůvky jsou budovány převážně v nových domech,které obývá mladá domácnost a ti moc nevari klasická česká jídla,zejména omáčky,knedlíky a pod.

0/0
1.12.2015 10:48

P39a13v85e79l 25O52d30r43a78z62i21l 6914789657150

To bych tak jednoznačně nekategorizoval.

0/0
1.12.2015 12:43

P75e69t92r 77T74y91č18k46a 6795242379652

Omacka ani knedliky pri vareni prakticky neprskaji. Takze nevim kde je problem.

0/0
1.12.2015 13:03

P51a64v53e15l 76O17d13r76a51z17i52l 6764879967620

Omáčky samozřejmě při vaření prskají, některé fest. Ve vaší kuchyni je pořád máma, co.

0/0
1.12.2015 15:13

P75e90t64r 11T36y39č31k88a 6465212699352

Ano když začínáš jako Babica omáčku smažením kečupu tak to opravdu prská.

+2/−1
1.12.2015 23:42

P94a31v65e16l 64O87d85r77a78z34i57l 6434839747880

Kdo je Babica?

0/0
2.12.2015 11:33

J62a68n27a 25K88u77b39o41v54á 6259232118360

Mám ostrůvek s varnou deskou a zcela normálně vařím. I omáčky, knedlíky, smažím...

Ano, pokud něco hodně prská, tak se pak ohnu a setřu podlahu.

Na druhou stranu - už nikdy nemusím lovit zapadlý kus masa za linkou ;-D

+1/0
1.12.2015 13:24

A30l74e16n92a 16V80e17s55e85l11á 3863871125288

Linka se dnes obvykle lištuje, takže za ni nemá co a jak spadnout.

Ostrůvky jsou fajn, ale podobně jako pan Svoboda - radši bych ho bez varné desky. I proto, že je přece jen míň směrů, ze kterých se může připlížit batole a něco na sebe strhnout.

Děcka už mám dávno dospělá, ale tyhlety podmíněné reflexy dávat všechno z dosahu mám pořád. ;-D

0/0
1.12.2015 13:36

J82a50n43a 30K26u60b50o68v30á 6299942808570

Ve starém bytě jsem měla klasický plynový sporák v rohu - a sama jsem byla překvapená vždy, když se odtáhnul ;-D

0/0
1.12.2015 13:56

A65l88e20n89a 51V86e58s57e13l27á 3643361125678

Jo, to jo. Vlastně v aktuální kuchyni mám tu nejhorší možnou variantu, když o tom tak přemýšlím. Nezabudovaný sporák na konci linky. Takže to z něj jak prská na podlahu, tak padá za něj. :-)

Jo, vlastně by ten varný ostrůvek nemusel být úplně špatnej...

(Mám už asi pětadvacet různých verzí budoucí kuchyně v bydlení, které teď rekonstruuji... a ještě ráno jsem si myslela, že mám už definitivně vybráno. ;-D

0/0
1.12.2015 14:50

J42a76n66a 39K37u86b58o55v89á 6219932958490

;-D Jojo, člověk se učí furt ;-)

Já už bych nechtěla spojený obytný prostor + jídelnu + kuchyň...ale co už nadělám:-)

0/0
1.12.2015 15:02

M85a60r53t86i96n 35L33ž51i66č74a20ř 9455117522694

25 verzí budoucí kuchyně 8-o

0/0
1.12.2015 18:08

A79l32e78n92a 23V92e17s91e62l88á 3673921975198

Nojo... vždycky mám nějakej nápad, namaluju si ho, nechám zaležet... pak ho zavrhnu a tak pořád dokola.

0/0
1.12.2015 19:47

P97a98v95e54l 46O72d96r58a40z66i11l 6784259757110

Tak to máte celkem jistotu, že nakonec budete zklamaná.

0/0
2.12.2015 11:34

A56l93e35n44a 87V75e67s42e10l82á 3563781685908

Ale co by. Bavím se tím. Je to na má středněvěká kolena první domácnost, kterou zařizuju sama podle svého vkusu.

Vzhledem k tomu, že jsem generace, co ještě pamatuje dobu (byť většinou v kuchyni mé babičky, ale něco z toho i u rodičů), kdy do kuchyně nebyla běžně zavedená voda ani odpad, uvařené brambory se chodily slít ven, vařilo se na kamnech, kam se muselo přikládat, jediná pracovní plocha v kuchyni byl jídelní stůl a většina potravin se skladovala ve sklepě, tak nějaké ty drobnosti té dnes uctívané ergonomie hravě přehlédnu.

0/0
2.12.2015 11:51

P96a39v42e34l 41O67d75r24a89z63i79l 6724309917210

O to vůbec nejde. Jde o to, že ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu z vašich možností, nakonec budete mít stejně pocit, že jste měla zvolit jinou. Vaše úporná snaha dodat vlastním subjektivním stanoviskům nějaký falešný racionálněvěcný základ to potvrzuje.

0/0
3.12.2015 7:46

A91l44e76n40a 89V16e94s41e58l20á 3433401655948

Nojo, ale úporně tu nějaká údajně "racionálněvědecká" stanoviska razíte akorát vy.

Já vás rozhodně nepřesvědčuju, že ostrůvek je lepší, správnější, bezpečnější. Jen polemizuju s tím vaším úporným přesvědčováním o opaku.

0/0
5.12.2015 14:26

Z71d89e92n37ě67k 43S37v68o54b83o17d35a 4416134706637

Ostrůvek je super, navíc při přípravě jídla koukám do místnosti, ale varná deska na ostrůvku je hodně nepraktická

+2/0
1.12.2015 10:53

P24a54v74e30l 18O48d78r47a77z83i11l 6964829247970

Při přípravě jídla koukám na jídlo. Koukat jinam, to je o prsty, v lepším případě.

0/0
1.12.2015 12:44

M37a19r28t27i73n 85L45ž61i58č83a32ř 9885927332644

"Ostrůvky si pořizují ti, kteří téměř nevari"

To je absolutní nesmysl, znám mnoho případů extra vařičů včetně profi kuchařů kteří takto vaří

Navíc kuchyně, linka + ostrůvek je levnější něž kuchyně do U nedejbože G...

0/0
1.12.2015 16:16

P74e90t69r 93T94y87č64k45a 6855332209552

Většina profi kuchyní je vlastně s ostrůvkem.

0/0
1.12.2015 23:46

P59a83v41e39l 84O40d85r79a25z22i84l 6954779787920

Na to vaše vaření s Babicou stačí i dvouplotýnka ze zastavárny.

0/0
2.12.2015 11:36

P26a45v84e58l 85O24d23r19a19z36i87l 6284199727730

Pokud mají míst stejný metry, tak není.

0/0
2.12.2015 11:37





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.