Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Ostrůvková digestoř je účinná jen tehdy, když ji správně nainstalujete

Varná zóna umístěna na kuchyňském ostrůvku, bez ohledu na to, zda je plynová či elektrická, se neobejde bez ostrůvkové digestoře. Dostatečně výkonné a s odtahem, ale také správně instalované.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P21a94v40e53l 20Ž87e52r79n60í79č66e41k 9862932906102

Ostrůvková digestoř je účinná jen tehdy, když ji správně nainstalujete

8-o To snad platí o všem, ne? Asi není moc věcí účinných, když je nainstaluju špatně...

+2/0
1.12.2015 23:21

M64a89r27t64i13n 85L49ž23i11č18a93ř 9775717102964

To je pravda, bohužel je stále spousty firem co nedokáži připravit kvalitně odtah, vedení, výztuhu do sdk, tak aby odsavač splnil svoji funkci

Ono je to jednoduché nadávat i na velmi drahý odsavač, že neodsává a dělá extrémní hluk když je k němu vše zvorané...

0/0
5.12.2015 12:51

M64a97r83t58i16n 56L90ž18i43č23a59ř 9785907332524

Odtah u ostrůvkových odsavačů musí mít vždy 150mm s externí ventilační jednotkou i 200mm, krom jímky na kondenzát je potřeba mít kvalitní potrubí a odhlučnit jej tuplem v sdk podhledu

Odsavač v ostrůvku je nejlepší mít s podtlakovou komorou sání, potom můžete mít i vestavěný gril s lávovými kameny

Kuchyně s jídelnou a obyvákem je dnes u 95% všech novostaveb.

Vaření v ostrůvku má dnes 80% lidí, mytí 10% a nic jen pracovní část 10%

U rekuperace je většinou odsavač na recirkulaci, ale jsou i rekuperace kde je odtah řešen skrz ně, to je potřeba řešit s dodavatelem

Pokud je dobře navržená kuchyně, není vaření v ostrůvku žádný problém

0/−1
1.12.2015 14:44

P38a41v52e27l 95O27d40r65a84z35i54l 6274529127920

"Odsavač v ostrůvku je nejlepší mít s podtlakovou komorou sání"

Já měl za to, že odsavače pracují s podtlakem tak nějak všechny.

0/0
1.12.2015 15:12

P74a18v60e82l 11O42d13r45a83z52i72l 6814829517520

Bakterie typicky žerou olej? Huh?

0/0
1.12.2015 10:43

M16i57l89e58n78a 61K34l54o13u79č34k42o97v33á 1604393481150

Ostrůvky si pořizují ti, kteří téměř nevari, sem tam nějaká testovina nebo rýže se zrnim,  nevěřím, že v takové kuchyni vládne kuchařka, která pravidelně vaří svíčkovou,guláš, knedlíky, zeli,špenát, peče krutu, smaží řízek nebo sýr.....

+1/−6
1.12.2015 9:26

A49l48e50n28a 18V31e19s35e95l67á 3733321445578

Proč by ne - krom toho smažení se mi ostrůvek na všechno ostatní jeví jako praktická věc. Proč by na něm nešly dělat knedlíky? A krůta se stejně peče v troubě...

+3/0
1.12.2015 10:34

P24a41v28e95l 37O93d32r41a49z63i56l 6134769107140

Jen velmi zřídka vidíte výhradně ostrůvkovou kuchyni, to znamená, že pracovní plocha, dřez, varná deska atd. jsou pouze na ostrůvku.

No a pokud jde o kombinaci, nevyhnete se při vaření přenášení nádobí sem tam. Někoho to baví, někoho ne.

+2/0
1.12.2015 10:42

A49l67e48n53a 65V65e79s79e44l76á 3283661155648

Jako že když budu mít kuchyni do L, do dvou rovnoběžek, do jedné dlooooouhé linky... tak se přenášení vyhnu?

Naopak - u toho ostrůvku je toho "přenášení" nejmíň, většinou se stačí jen otočit. (Ale upřímně řečeno, to mi přijde jen jako vymýšlení problémů. Jak daleko asi tak přenášíte?  U hodně rozházené a blbě udělané kuchyně to snad může být pět metrů, ale spíš tak dva. To není vzdálenost, kterou má cenu se zabývat.)

+2/0
1.12.2015 10:51

P74a19v40e60l 77O79d88r88a88z22i31l 6984669137500

Pokud budete mít nesmyslně dlooooouhou linku, budete přenášet taky, ale nespadne vám přitom kastrol s vařící vodou na nohy. Každej ať dělá, jak myslí. Důsledky si ponesete sama.

+1/−5
1.12.2015 12:43

P65e11t11r 77T39y74č71k16a 6925852979272

Tak to uz je ptakovina.

+6/0
1.12.2015 13:03

P70a16v13e76l 19O44d10r91a78z74i63l 6924369717770

Díky za názor, pane Tyčko, ale bohužel ho nepovažuji za relevantní. Až budete pracovat léta na popáleninové chirurgii, můžeme si o tom promluvit znovu.

0/0
1.12.2015 15:12

A68l36e76n56a 97V81e43s61e70l22á 3583461905698

A fakt máte statistiku, ke kolika z těch popálenin došlo zásluhou kuchyňského ostrůvku?

+3/0
1.12.2015 15:42

P61a28v55e51l 19O83d44r89a62z54i45l 6664739977620

Jistě.

0/0
2.12.2015 11:21

A23l64e77n10a 66V86e46s85e76l84á 3763521195518

Odkaz?

+1/0
2.12.2015 11:46

P11a14v62e51l 57O27d92r93a85z48i86l 6744789727320

To jsou osobní zkušenosti.

0/0
3.12.2015 7:44

A21l40e18n44a 97V57e56s80e45l34á 3813241415788

Já se ptala na statistiku, ale dobře.

0/0
5.12.2015 14:25

A66l42e41n35a 47V61e50s81e25l26á 3803691285778

No, já nevím, jestli "nesmyslně". Prostě potřebujete nějakej úsek pracovní plochy, varnou desku a dřez. Buď máte část na lince a část hned naproti na ostrůvku... nebo to máte na lince celé a tím pádem samozřejmě daleko delší.

Pokud ponesu kastrol s vařicí vodou a upustím ho, dopadne to úplně stejně blbě, ať ho nesu v kterémkoli směru. Ale kam a proč bych ho nosila? Naposledy jsem nosila hrnce s vařicí  vodou před třiceti lety, když nám doma vyschla studna a koupali jsme se stylem, že jsme do vany museli jak studenou tak horkou vodu nanosit... Od kachláků v kuchyni do koupelny přes pětimetrovou chodbu... Dnes mi horká voda teče z kohoutku.

+1/0
1.12.2015 13:32

P38a23v90e17l 72O63d64r53a68z18i20l 6934539327270

Proč byste nosila hrnec s vařící vodou? Co je tohle za dotaz?

Třeba v té kuchyni v článku budete dělat těstoviny a budete je chtít slít. Jak určitě víte, těstoviny se mají dělat v co největším množství vody, takže hrnec bude velký a těžký. Takže ho můžete upustit, nemluvě o tom, že při tom vrtění se můžete do někoho vrazit.

Ostrůvková kuchyně nepřináší ŽÁDNÉ pozitivum. Je dražší, méně praktická, méně bezpečná a méně ergonomická.

+2/0
1.12.2015 15:11

A27l74e13n60a 25V29e16s55e49l40á 3213801385258

Jasně, k úrazu může dojít kdykoli. Já si mimochodem jednou rozrazila kůži na spánku tím, že jsem si přitáhla peřinu, na které byl položený dálkový ovladač, ten se vymrštil a trefil mě přesně hranou... Taky bych z toho mohla dávat rady, jak je lepší mít televizi bez dálkového ovládání (nojo, jenže moje švagrová zas kdysi v předovladačových dobách vyskočila k televizi - a zlomila si malíček o konferenční stolek).

To už jsou ale opravdu zbytečné konstrukty. Na slévání těstovin je beztak nejkritičtější ten moment, kdy už je sléváte. Aby to nechrstlo vedle, nepřelilo se vám přes ruce, kterými přidržujete pokličku apod. Ne ten moment, kdy hrnec ke dřezu nesete. A pokud nesete, tak rizikovost, že hrnec upustíte či do něčeho vrazíte je úplně stejná při úkrocích stranou jako při otočení. A to nemluvím o tom, že taky tu uvařenou polívku na konci ponesete na stůl. Jeje, to je příležitostí upustit, zakopnout, vrazit... Jasně, vaření je práce s horkými předměty, k úrazu dojít může. Ale nedramatizovala bych to tak.

(A jak říkám - nosila jsem velké těžké hrnce s horkou vodou přes půl domu kvůli koupání. Brát to jako vy, tak jsme snad ten rok, kdy nám netekla voda, chodili špinaví...)

+3/0
1.12.2015 15:53

P90a63v38e38l 78O52d31r42a74z50i77l 6234229727320

Já jsem vám vysvětlil, proč je varná deska na ostrůvku nebezpečnější, než u zdi. Je čistě na vás, jestli to chcete pochopit, nebo ne.

0/−1
2.12.2015 11:32

A25l53e17n27a 63V96e51s76e19l12á 3583311675518

Takhle - vysvětlil jste mi, proč si vy myslíte, že je ostrůvek nebezpečnější než linka. Já vám zas vysvětlila, proč si to podle mě myslíte blbě. (A to je zas na vás, jestli to chcete pochopit nebo ne. ;-)

+2/0
2.12.2015 11:46

M75i60c81h35a38l 76P53t81a64c74e79k 9946832108616

Pan Odrazil má vždy pravdu, jiná možnost není přípustná.

+1/−1
2.12.2015 17:39

M81a12r17t42i32n 33L86ž14i63č73a27ř 9485857282354

Tak už mu postavili vhodné auto ;-);-D

http://www.auto.cz/lamborghini-egoista-extremne-rozzureny-byk-jednoho-74433

0/0
5.12.2015 12:48

Z30d30e63n90ě97k 88D94u86b82e95c78k43ý 3877424460688

Překlep

0/0
5.12.2015 16:21

P23a51v25e36l 10O50d88r45a27z88i56l 6284609217380

Ne, vy jste nevysvětlila vůbec nic, protože nejste schopna racionální argumentace. O analýze rizik jste pravděpodobně nikdy v životě neslyšela. Co myslíte, kde je větší pravděpodobnost výbuchu plynu? V domě, kam je plyn zaveden a používá se, nebo v domě, kde plyn zaveden není a nepoužívá se, co?;-D

0/0
3.12.2015 7:44

A67l62e38n54a 58V41e92s11e71l86á 3243331465538

Ale jo, já vám pár racionálních argumentů uvedla, ale vy na ně neslyšíte.

Samozřejmě lze žít tak že si nazvedu plyn, protože pak nemůže vybouchnout, nebudu vařit, protože pak se nemůžu opařit a budu vždy bydlet někde bez schodů, protože si můžu zlomit nohu.

Ale budete pak při tolikanásobné "analýze rizik" ještě vůbec žít? Já vám to nevymlouvám, ale proč o tom furt přesvědčujete ostatní?

+1/0
5.12.2015 14:31

M89i97l71e26n15a 14K96l70o90u35č78k41o27v72á 1194423761350

Ja to myslela jinak, a sice, že ostrůvky jsou budovány převážně v nových domech,které obývá mladá domácnost a ti moc nevari klasická česká jídla,zejména omáčky,knedlíky a pod.

0/0
1.12.2015 10:48

P71a67v20e79l 59O86d87r36a29z49i52l 6494849277510

To bych tak jednoznačně nekategorizoval.

0/0
1.12.2015 12:43

P91e37t90r 84T12y55č16k40a 6965712139752

Omacka ani knedliky pri vareni prakticky neprskaji. Takze nevim kde je problem.

0/0
1.12.2015 13:03

P27a23v30e91l 39O19d88r60a78z42i19l 6484839387780

Omáčky samozřejmě při vaření prskají, některé fest. Ve vaší kuchyni je pořád máma, co.

0/0
1.12.2015 15:13

P83e56t27r 50T50y60č89k35a 6445272569742

Ano když začínáš jako Babica omáčku smažením kečupu tak to opravdu prská.

+2/−1
1.12.2015 23:42

P79a64v36e23l 18O56d21r69a22z98i57l 6234409957660

Kdo je Babica?

0/0
2.12.2015 11:33

J71a58n28a 52K10u72b76o32v82á 6799302628240

Mám ostrůvek s varnou deskou a zcela normálně vařím. I omáčky, knedlíky, smažím...

Ano, pokud něco hodně prská, tak se pak ohnu a setřu podlahu.

Na druhou stranu - už nikdy nemusím lovit zapadlý kus masa za linkou ;-D

+1/0
1.12.2015 13:24

A37l87e84n73a 81V44e18s94e52l29á 3113901725678

Linka se dnes obvykle lištuje, takže za ni nemá co a jak spadnout.

Ostrůvky jsou fajn, ale podobně jako pan Svoboda - radši bych ho bez varné desky. I proto, že je přece jen míň směrů, ze kterých se může připlížit batole a něco na sebe strhnout.

Děcka už mám dávno dospělá, ale tyhlety podmíněné reflexy dávat všechno z dosahu mám pořád. ;-D

0/0
1.12.2015 13:36

J65a84n98a 13K20u54b93o27v75á 6269742568110

Ve starém bytě jsem měla klasický plynový sporák v rohu - a sama jsem byla překvapená vždy, když se odtáhnul ;-D

0/0
1.12.2015 13:56

A13l42e52n43a 86V93e95s42e34l23á 3823411945868

Jo, to jo. Vlastně v aktuální kuchyni mám tu nejhorší možnou variantu, když o tom tak přemýšlím. Nezabudovaný sporák na konci linky. Takže to z něj jak prská na podlahu, tak padá za něj. :-)

Jo, vlastně by ten varný ostrůvek nemusel být úplně špatnej...

(Mám už asi pětadvacet různých verzí budoucí kuchyně v bydlení, které teď rekonstruuji... a ještě ráno jsem si myslela, že mám už definitivně vybráno. ;-D

0/0
1.12.2015 14:50

J70a29n39a 26K60u36b15o20v46á 6839752198170

;-D Jojo, člověk se učí furt ;-)

Já už bych nechtěla spojený obytný prostor + jídelnu + kuchyň...ale co už nadělám:-)

0/0
1.12.2015 15:02

M30a19r22t67i97n 34L43ž15i61č98a85ř 9235967762344

25 verzí budoucí kuchyně 8-o

0/0
1.12.2015 18:08

A41l70e25n71a 25V66e32s96e45l98á 3243291955918

Nojo... vždycky mám nějakej nápad, namaluju si ho, nechám zaležet... pak ho zavrhnu a tak pořád dokola.

0/0
1.12.2015 19:47

P95a68v66e77l 85O74d32r21a55z83i16l 6614809187300

Tak to máte celkem jistotu, že nakonec budete zklamaná.

0/0
2.12.2015 11:34

A53l13e62n59a 79V78e74s67e14l93á 3503971225758

Ale co by. Bavím se tím. Je to na má středněvěká kolena první domácnost, kterou zařizuju sama podle svého vkusu.

Vzhledem k tomu, že jsem generace, co ještě pamatuje dobu (byť většinou v kuchyni mé babičky, ale něco z toho i u rodičů), kdy do kuchyně nebyla běžně zavedená voda ani odpad, uvařené brambory se chodily slít ven, vařilo se na kamnech, kam se muselo přikládat, jediná pracovní plocha v kuchyni byl jídelní stůl a většina potravin se skladovala ve sklepě, tak nějaké ty drobnosti té dnes uctívané ergonomie hravě přehlédnu.

0/0
2.12.2015 11:51

P67a83v15e47l 23O65d40r28a45z21i11l 6124299257410

O to vůbec nejde. Jde o to, že ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu z vašich možností, nakonec budete mít stejně pocit, že jste měla zvolit jinou. Vaše úporná snaha dodat vlastním subjektivním stanoviskům nějaký falešný racionálněvěcný základ to potvrzuje.

0/0
3.12.2015 7:46

A64l62e85n23a 76V91e95s61e68l25á 3223301105628

Nojo, ale úporně tu nějaká údajně "racionálněvědecká" stanoviska razíte akorát vy.

Já vás rozhodně nepřesvědčuju, že ostrůvek je lepší, správnější, bezpečnější. Jen polemizuju s tím vaším úporným přesvědčováním o opaku.

0/0
5.12.2015 14:26

Z82d45e76n20ě45k 86S10v11o24b67o51d88a 4346674506587

Ostrůvek je super, navíc při přípravě jídla koukám do místnosti, ale varná deska na ostrůvku je hodně nepraktická

+2/0
1.12.2015 10:53

P77a59v58e36l 48O40d64r83a45z82i71l 6314459317100

Při přípravě jídla koukám na jídlo. Koukat jinam, to je o prsty, v lepším případě.

0/0
1.12.2015 12:44

M45a40r65t61i75n 34L90ž83i38č40a63ř 9485277702864

"Ostrůvky si pořizují ti, kteří téměř nevari"

To je absolutní nesmysl, znám mnoho případů extra vařičů včetně profi kuchařů kteří takto vaří

Navíc kuchyně, linka + ostrůvek je levnější něž kuchyně do U nedejbože G...

0/0
1.12.2015 16:16

P67e37t21r 20T46y62č70k73a 6235512799922

Většina profi kuchyní je vlastně s ostrůvkem.

0/0
1.12.2015 23:46

P74a61v24e77l 64O91d67r16a58z67i15l 6734339857740

Na to vaše vaření s Babicou stačí i dvouplotýnka ze zastavárny.

0/0
2.12.2015 11:36

P30a94v84e91l 46O22d57r25a43z20i35l 6834469737660

Pokud mají míst stejný metry, tak není.

0/0
2.12.2015 11:37







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.