Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Zkuste švestkové knedlíky v páře. V ní vaření zvládne i začátečník

I Zdeněk Pohlreich sází především na lokální suroviny a domácí kuchyni. A k té určitě patří švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem. I začátečník je může zvládnout s noblesou zkušeného šéfkuchaře. Také díky radám z naší soutěže „Staňte se králem kuchyně“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M91a55r87t21i72n 56J15i81r11o34u14s29e46k 7346315785348

Mám nejraději z tvarohového těsta.

0/0
15.10.2015 3:23

L40u22m12i59r 86N10o89v28a42k 8291933506418

jestli ten pán neumí udělat bramborové švestkové knedlíky ve vodě, pak je to kuchař nanic... když je obalíte v solamylu, nebudou ani oslizlé... švestkové knedlíky jsou ale správně z jiného těsta, jen slaboučká vrstva okolo švestky... těch na obrázku by asi nikdo 150 nesnědl :D mimochodem připařovací troubu doma mám a je to spíš pro profíky s detailem: opravdu budete chtít tu troubu po každém jídle mýt? ta pára není čistá, je to pára ve který je mastnota z masa, nebo škroby a tak z těsta - troubu musíte napařit prázdnou a pořádně umýt po každém pečení;-D;-D;-D ps: uvařené brambory strouhá fakt jen lůzr, vždyť na to mají takový lis asi za 200 kč ;-D;-D;-D

0/0
14.10.2015 16:39

J88a98n 52M71l59ý89n45e63k 3642527162439

K čemu vyhazovat peníze za parní troubu - další krám žeroucí elektrickýproud a zabírající místo, když stačí kastrol, do něj dát vodu postavit tamrozkládací sítko a švestkové knedlíky v páře jsou jako lusk. Nejraději je mám smákem a přepuštěným máslem. Maximálně ale tak čtyři krát do roka. Ani těmi s tvarohem nepohrdnu. Mňam!

+5/0
13.10.2015 18:50

R84o44b51e31r54t 96H61a11n59z37l23í90k 5264671332195

Tak jsem začal číst a stejně jako někteří další jen dumám, proč článek není označen jako REKLAMA. Ničím jiným totiž není.

+3/0
13.10.2015 15:55

F85r42a44n12t32i24š34e24k 11N14o15v37á38k 6911505236591

Klasika, placená reklama a NENÍ OZNAČENÁ, jak by ze zákona měla být. Kam udat noviny? Televize a rozhlas se dávají RRTV..

+6/0
13.10.2015 11:05

S87t37á19ň53a 64K76o76m87o16r56o53u57s30o26v61á 3385433137369

Jsem opravdu v rubrice Bydlení?8-o

+8/0
13.10.2015 9:01

J38a24n 26F27r20o42l44í21k 6626590785444

Bydlet v páře je hit.;-D

+5/0
13.10.2015 14:14

M13i98r89a 22L61o95v79e 3924900308514

Taky som z toho voľako zmätená.8-o;-D

+2/0
13.10.2015 14:48

D43a85n24a 69Š45u37m37o48v31á 1455969644389

Pokud vím tak naše babičky ani maminky by švestkové knedlíky s mákem nikdy nepolévaly máslem, ale vždycky rozpuštěným sádlem. Naši dělali spíš verzi kynutého těsta, horní sypání moučkový cukr namíchaný s mákem tak cca : 1:1 a pak vše pokapaly rozpuštěným škvařeným sádlem. Chuť je zcela jiná. Výborné jsou také kynuté ve variantě skořice s moučkovým cukrem, ale ty už je třeba přelít máslem. Zrovna tak jako poslední varianta s tvarohem a moučkovým cukrem. Ještě jinou modifikaci dělám manželovi (v jeho rodině to tak jedli) - kynuté sypané tvrdým nastrouhaným tvarohem, posypané moučkovým cukrem a přelité tekutou šlehačkou 33%.  Mohly se vařit jak v páře, tak ve vařicí vodě a vždycky tu vodu maminky trochu (ne moc) solily. 

Dříve také nebyly parní trouby a tak se prostě do té normální postavila do rohu plechovka vody. Intenzivní páru - tomu se říkalo zápara - používám když doma peču kváskový podmáslový chléb. Než ho dám do trouby, rozpálím v ní dva plechy hluboké - jeden na dno a jeden do výše, kde se chleba peče. Pak v dlouhých chňapkách (ještě si na předloktí natahuji návleky) tam do rozpálené trouby (oba plechy na 250°C napřed uložím na horní plech nachystaný chléb na pečícím papíru a ihned do spodního plechu chrstnu 200 ml vařící vody z hrnečku (tu si uvařím ve varné konvici) a okamžitě troubu zavírám. Dávám velký pozor, abych si neopařila ruce, a obličej - musí se to udělat rychle. Troubu pak neotvírám prvních 13 minut a stáhnu teplotu z 250°C na 240°C a dalších 30 - 35 minut (stále bez otevření trouby) dopékám na 200°C. Ještě se mi nestalo, že by chleba nedopadl, jako býval dříve šumavský. A vyndavám když zespoda začíná tmavnout a tzv. zvoní. Stydne na hodně řídkém drátěném roštu - ze všech stran chladne rovnoměrně. Tohle dokáže jen zápara. Ale velký pozor na opaření  i tváře- a trouba nesmí vychládat - žádné nechávání otevřené déle. Zdravím všechny mlsné jazýčky. :-)

+7/0
13.10.2015 7:41

M70a74r80t19i60n 49P47e72c89i39n42a 4251853

U nás se zase švestkové knedlíky dělají z půlek švestek a ty se tence obalují těstem udělaným z hrubé mouky a vody. Pak se vaří v páře na pařáku ve velkém hrnci. Na posypání klasicky mletý mák smíchaný moučkovým cukrem a polijí se rozpuštěným máslem.

+1/−1
13.10.2015 12:44

A15l98e78n63a 68V33e39s33e14l64á 3243611515308

Tak. Bramborové těsto chce sádlo, kynuté máslo. (Náplň už takovou roli nehraje.)

Knedlíky taky často vařím pro jednoduchost v páře - akorát že mi na to stačí děrovaná vložka do jakéhokoli hrnce v pořizovacích nákladech okolo stovky.

+3/0
13.10.2015 13:06

J41a17n 45F58r87o38l53í83k 6346560585574

Za ten výkon Vám musím dát +.R^

0/0
13.10.2015 14:18

Z93u64z22a72n21a 43K59u84ř86í89z75e40k 2165638494524

Sestra ji má a nepoznám rozdíl mezi mojí elektrickou a její parní. Asi nemám vytříbený jazýček a proto náklady ušetřené za koupi parostroje vrznu do sebe ;-D

+5/0
13.10.2015 7:30

J65a74n 12P54a91d26l18o 7496853742281

jestli v ní vaří sestra na "sucho", tak ten rozdíl opravdu nepoznáte. Pokud byste ale ochutnala něco z páry od mojí ženy, tak se budete ještě 3 dny potom mlsně olizovat:-)

0/0
13.10.2015 18:14

R83a66d70m28i19l45a 10S78i29m39č66á12k92o36v75á 5935713465545

parní trouby tady dlouho nebyly :-)

+3/0
13.10.2015 7:14







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.