Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Nešetřete na kuchyňské desce, radí ředitel Institutu bytového designu

Čeká vás zařizování nové kuchyně a nechcete, aby na to padly všechny vaše úspory? Nevíte, jak si poradit s malým prostorem? Petr Tschakert, ředitel Institutu bytového designu, doporučuje investovat na těch správných místech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B93o93h69u39m76i48l87a 98Z14a76c68h92o83v42á 1708714475902

Dcera si nechala udelat desku z Granitu a je to nadhera take. Ma ji uz leta a je to stale jak nove, ale take drahe. Ale kuchyn pak vypada luxusne. Ma  bile skrinky a cernobily Granit.

0/0
5.8.2015 1:02

B11o37h76u22m92i96l50a 37Z93a55c17h28o45v23á 1818884225222

Ja mam kuchynskou desku ze Silestone, je to nejaka kompozice kamene a jsem velmi spokojena. Muzu na to postavit rozpaleny hrnec, cokoliv a stale je to krasne. Ale bylo to velmi drahe, stalo mne to na celou kuchyn  skoro 7000 dolaru.Kuchyn mam  cherry a desku zelenou, je to krasne.Ta kuchynska linka mne stala 25 tisic dolaru. No ale delaji se tez za 60 tisic.\ I tuhle mam na zakazku. hezke veci jsou holt  drahe, ale pravda je, ze na desce se nema setrit.

0/0
5.8.2015 0:54

P16a57v49e83l 68O42d35r68a57z67i63l 6474889727590

Ano, nějaké emigrantské vychloubání tu doopravdy chybělo R^

+1/0
5.8.2015 8:48

M95i25c19h72a80l 11N71o87v48á54k 4425903857403

Problém Technistone je cena - 10 000,- za m2 je víc, než za přírodní kámen.

0/0
9.7.2015 10:47

P55a20v94e29l 57O64d88r50a26z68i43l 6864349497820

Přitom je to prostě epoxidovej kompozit. No, doma si to člověk neodleje...

0/−1
9.7.2015 11:57

P73a56v65e44l 68O49d96r71a25z40i20l 6444699117390

Copak Bohumilo, vy si epoxidové kompozity doma ve své kuchyni za $25000 odléváte běžně, že?;-D

0/0
5.8.2015 8:49

M35i50l49a38n 12S56m68o27l41k18a 9699542970503

máme desku z umělého kamene (jen deska stála 100  tisíc) a je šílený jak lehce se dá poškrábat. Jsem z ní velice zklamaný...

+1/0
7.7.2015 20:35

J38o93s76e32f 15V73y96m75a55z26a89l 9579472783875

Přebrousit, přeleštit

http://bydleni.idnes.cz/zadna-kuchynska-deska-nevydrzi-vsechno-nektera-ovsem-hodne-p4b-/kuchyne.aspx?c=A110316_223852_kuchyne_rez

0/0
7.7.2015 21:36

J47a30k29u49b 85F42e92i46f94a46r 7359159386349

kdysi jsem o něm taky uvažoval, nakonec jsem nepodlehl merketingu a šel do žulové desky za podobné peníze jak píšete. Po 10 letech dost intenzivního používání vypadá pořád stejně.

0/0
8.7.2015 8:11

P36a97v94e97l 31O86d45r43a21z63i36l 6414599937320

To máte 15bm linku?

0/0
8.7.2015 10:56

M47i53l18a88n 38S92m86o50l15k21a 9179452570803

9bm ale polovina z toho je siřka 90cm

0/0
8.7.2015 13:05

P85a78v67e68l 51O29d28r93a58z25i90l 6514149187640

Tak to jo. O žule taky uvažuju.

0/0
8.7.2015 23:17

L22u53d82v97í24k 57G92a26j25d98o40š48í57k 2885853244512

No vidíte. Kuchyňská deska z kvalitního lamina po 8 letech intenzivního používání vypadá taky pořád stejně...cena desetinová... :-)

+1/0
8.7.2015 14:39

M87i61l35a83n 67K72o18š74ť14á52l 7937911975862

To jste tak konzervativní, že vnímáte desku na lince jen pra vaření? Já bych to teda koupil i kvůli pohodlnéhu š*k*ní, že ano :-)

+3/0
7.7.2015 20:17

L88u78d84v92í67k 34G47a43j33d91o61š51í69k 2205803694152

Jo jo.

Filozofická fakulta už taky "vyrábí" designéry... teoretiky. :-/

To jsou "moudra", že by se jeden po...

.

- Laciný korpus na který dáte desku ze šutru bude vypadat luxusně - jenže taky ta cena nebude už laciná.

- Vestavná lednice: Ano pro volně stojící, ale nikoliv kvůli designu ale proto, že i ta největší vestavná lednice je prostě malá.

- O kolik méně místa zabírá standardní konvice oproti rychlovarné?

- Mikrovlnka jednoznačne ano. Nezbytný kuchyňská přístroj důležitější než trouba.

+2/0
7.7.2015 18:35

J72o11s49e63f 51V82y80m53a80z74a32l 9199142973345

Ta perla na Ikea kuchyni dát drahou desku je stejný nesmysl jako dát do Felicie příplatkové autorádio ze Superbu

0/0
7.7.2015 21:30

P27a22v50e69l 72O95d28r89a13z54i38l 6424329257120

Mno a proč ne.

0/0
8.7.2015 10:56

J96a93n 43P47e31k90a 5573323473

Na článek jsem klikl, abych se dozvěděl, co to do háje, je "instutut bytového designu" ... a aha, je to SROčko, jak mi řekla justice :)

https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=687430&typ=UPLNY

vtipné. Právní formu si na propagovaném webu neuvedou. Proč, stydí se za ni?

+2/0
7.7.2015 16:40

P94a14v49e85l 59O24d33r28a92z37i34l 6574689207950

Deska je samozřejmě výrazným prvkem, o tom není sporu. Sporák v rohu není vůbec doménou panelákových kuchyní, viděl jsem ho tak v řadě bytů z I. republiky a i starších. Výhoda je, když lze hrnce odkládat aspoň na jednu stranu, ne jak u ostrůvků, kde prostě není kolem desky místo žádné.

LED samozřejmě hřejí a ano, osvětlení v kuchyni je velmi důležité, jako ostatně na každém pracovišti.

0/0
7.7.2015 12:29

J19a53n 20Z45a18h23r50a58d37n78í76č38e74k 1652764428

Já jak slyším slovo designér , tak mi začne bublat krev v žilách . Nejlépe je , aby si truhlář sedl se zákazníkem a probrali to spolu. Zákazník ušetří za člověka , který mu vnutí věc , která se mu nelíbí a jsou tam nepraktické věci . Truhlář už dopředu ví , jak co bude dělat a není postaven před hotovou věc . Designér trvá na všem , co vymyslel a truhlář pak musí zlevňovat svou práci , aby se vešel do ceny .

+1/0
7.7.2015 11:53

L69u88d13v74í68k 55G42a40j88d31o19š48í93k 2905533374822

Úplně bych s vámi nesouhlasil.

Truhlář vám nic nenavrhne. V nejlepším případě vám nabídne řešení, které se mu bude nejsnáze dělat a "už to zná". O ergonomii nebo dokonce o estetice neví většinou vůbec nic.

Bohužel u designérů je to podobné jako s pražskými taxikáři - Spousta neschopných vyžírků podobných Petru Tschakertovi a skutečného designéra abyste hledal lupou. Podle toho taky vypadá jejich pověst. "Designérem" se dneska nazývá každý imbecil. Stačí vystudovat FFUK a hned můžete mít "institut designu". :-(

+3/0
7.7.2015 18:46

J46a38n 76Z79a21h24r34a54d55n22í17č81e85k 1572624268

Ono truhlář a truhlář je rozdíl . To máte pravdu . To ale platí ve všem . Za názorem na designery so ovšem stojím ! Vím o čem mluvím.

+3/0
7.7.2015 19:43

L93u63d68v65í45k 37G62a21j79d56o86š14í11k 2635453344482

Škoda, pokud jste neměl to štěstí potkat opravdového designéra. Ta šance je bohužel 1 : 100.

Jistě je truhlář a "truhlář". Nicméně z podstaty věci po truhláři design chtít nemůžete. Je to stejné jako kdybyste po lékaři chtěl, aby vyvinul lék.

+1/0
8.7.2015 14:25

M55a38r37t98i61n 57T73e78s30a23ř 2439343573133

"Dopad ohřevu v mikrovlnce na potraviny je sporný" - nebyl by nějaký odkaz na seriózní výzkum, v čem jsou mikrovlny škodlivější než obyčejné IR záření? Nebo jsem snad zaspal dobu a decimetrové vlny se nám přestěhovaly do rodiny ionizujících záření?

Nerovnoměrnost ohřevu jídla bych jako argument pochopil, ale i s tím se dá vyrovnat. Jistěže to nepatří do restaurací, zde se bavíme o domácnosti, kde člověk přijde večer domů a řeší ohřev jídla, které zbylo z neděle (u nás doma zbyde cíleně, nejsme takoví masochisti, abychom museli každý večer za každou cenu vyvářet).

Nabízet parní troubu - proč ne, ale cena je proti mikrovlně jinde.

+7/0
7.7.2015 11:48

V73i56k32t98o36r 84S71v46o19b74o65d10a 8632378302526

Po přečtení medailonku pana bytového architekta je vše jasné: vystudoval dějiny umění na Filozofické fakultě. Lidé s humanitním vzděláním by se vůbec neměli  vyjadřovat k věcem jako je mikrovlnka, očkování, státní rozpočet, atd. Ne snad že by byli nějak méněcenní, ale prostě to není jejich obor a nemůžou tomu rozumět. Stejně tak by o vzniku románského slohu měl psát do novin někdo jiný, než konstruktér plynových turbín.

+2/0
7.7.2015 13:43

P90e75t82r43a 39N29o34v26á42k16o93v86á 7258246284858

Jak bych to...

S pomocí knih se mnozí stávající učenými i mimo školu. Bez knih pak nebývá učený nikdo ani ve škole. (Komenský)

0/0
8.7.2015 6:02

V31i53k23t56o77r 64S18v48o75b18o28d61a 8432618922456

Ano, v dobách Komenského (400 let nazad) to takhle fungovalo. S trochou nadsázky si stačilo doma přečíst Bibli kralickou a dva alchymistické spisy a už byl z člověka učenec k pohledání. Od té doby ale narostly objemy vědeckého poznání lidstva nikoliv násobně, ale o mnoho řádů, takže chce-li člověk získat konkurenceschopný vhled do nějakého (poměrně úzkého) oboru, zabere mu to minimálně těch 5 let poměrně intenzivního studia a to se ještě stále nemá šanci měřit s kolegy s mnohaletou praxí, publikační činností, atestacemi, atd. Doba písmáctví je nenávratně pryč. Automechanik si jistě může doma přečíst knížku o tom, jak je mikrovlnka škodlivá, nic to však nemění na faktu, že o problematice stále nemá ani ponětí a rozhodně by neměl o svých "znalostech" psát do novin. Fyzik s biologem se zase můžou v motoru vrtat celou noc, ale nespraví to. S tím nic nenaděláte žádným citátem mrtvého teologa :-)

0/0
8.7.2015 13:53

B58o76h31u66m51i24l72a 53M31a16j66e30r89o83v31á 4947561794

Souhlasím se vším, až na tu varnou konvici - skleróza je prostě skleróza takže indukce sice ohřeje vodu rychleji ,ale varná konvice - pokud je kvalitní - se vždy vypne sama.:-)

+1/0
7.7.2015 11:09

M78a20r24t72i73n 36T67e43s66a31ř 2109713823793

A navíc se nemusíme tlačit u čtyřplotýnkové indukční desky. U malinkých domácností to asi neplatí, ale u větších se separátní konvice šikne. Záleží i na zvyku.

+1/0
7.7.2015 11:51

J22i58t38k47a 91K60u43l17h80á68n35k71o96v86á 7587911851334

Pokud je kuchyň na obrázku opravdu toho pána, tak se fakt není o čem bavit. Ještěže netvrdí, že tam denně vaří.

O technistonu jsem uvažovala, ale když jsem se na něj dívala v kuchyňském studiu, připadal mi tak tvrdý a studený, až to bylo nepříjemné. Když jsem se postavila k desce, studila mě do břicha a na zápěstí, když jsem na ni položila ruce. Máte to někdo taky tak? Navíc za tu cenu si můžu nechat udělat tři desky z lamina a budu mít pořád krásnou a pokaždé třeba jinou kuchyň.

0/0
7.7.2015 10:59

B15o62h82u82m31i84l13a 94M98a18j56e50r53o59v32á 4857181414

Corian je teplý

+1/0
7.7.2015 11:10

J55i82t12k94a 45K70u39l55h46á11n38k80o84v74á 7457751651294

Corian jsem viděla v praxi a překvapilo mě, jak snadno se poškrábe. Chci bílou desku a na tom je všechno vidět. Měla jsem ho původně v plánu, ale nemíním to riskovat. Půlka lidí si to chválí, druhá půlka nadává a pravdu se člověk doví až když to má doma.

0/0
7.7.2015 12:47

J96o39s36e52f 44V95y61m34a59z39a24l 9759492213775

Není problém přebrousit a přeleštit

http://bydleni.idnes.cz/zadna-kuchynska-deska-nevydrzi-vsechno-nektera-ovsem-hodne-p4b-/kuchyne.aspx?c=A110316_223852_kuchyne_rez

0/0
7.7.2015 22:04

P26e45t13r31a 20N26o21v52á74k47o11v65á 7288336814158

Po kolika letech?

0/0
8.7.2015 8:21

O77s92k13a87r 78R14a12z47á15k 1429218217983

Máme doma Technistone (do "L" přesně na míru, byla to tedy skutečně pořádná investice), ale za to naprostá spokojenost. O studenosti nic nevím. Pravda je, že se o desku břichem neopírám a při vaření nemám zápěstí na desce.;-)

0/0
7.7.2015 11:32

E40v70a 61D26r12o67z38d41o54v55á 7129857855605

Asi to byl pouze váš dočasný pocit. Pokud měli ve studiu klimatizaci, která jela celý den, tak se vám umělý kámen mohl zdát chladný.

Jinak jak píše pan Razák, při vaření se přímo desky téměř nedotýkáte.

Jste si jistá, že byste jednou za pár let chtěla rozebrat kuchyňskou linku (občas to jinak nejde), abyste si vyměnila pracovní desku?

0/0
7.7.2015 12:26

J14i43t39k43a 10K77u34l46h82á45n33k98o21v42á 7647251771154

Asi to půjdu ještě někam vyzkoušet.Paní ve studiu sice tvrdila, že technistone pobere teplotu místnosti, ale mně se to nezdá, i vzorky byly skoro ledové. S tou výměnou máte pravdu, řeším teď specifickou situaci a nedošlo mi, že většina lidí dělá najednou celou kuchyň a chce ji mít dlouho beze změn.

Jinak já u linky trávím hodně času, mám malé děti a pořád něco chystám, krájím a pod., linky se dotýkám hodně a navíc u nás slouží jako jediný prostor, kam děti nedosáhnou, takže na ní často i pracuji s počítačem, když potřebuju něco vyřídit. Proto tak řeším ten pocit z ní a teplotu. Ještě pár let to u nás bude centrum všeho dění.

0/0
7.7.2015 12:55

M10a53r44i76e 48J49a26h65n52o72v32á 5462113124925

Teplota předmětů v místnosti je samozřejmě stejná (pokud nejsou ohřívány nebo ochlazovány), jde o dotykovou teplotu, jak který materiál odnímá teplotu vaší kůže. Takže tu desku o teplotě 20°C budete vnímat jako studenou oproti třeba koberci o stejné teplotě. Laicky řečeno. Odborník by se nad mým vysvětlením asi pousmál.

0/0
7.7.2015 17:25

P53a97v14e74l 98O20d42r74a93z87i25l 6924139557940

Přitom je to přesně tak, jak píšete. Studený materiál s velkou tepelnou kapacitou a/nebo vysokou tepelnou vodivostí bude pocitově studenější, než materiál s malou tepelnou kapacitou a/nebo velkým tepelným odporem.

Podobně se mnohem snadněji spálíte, když budete jíst horkou polévku kovovou lžící, než když použijete lžíci porcelánovou.

+1/0
7.7.2015 21:46

P76e39t77r 95S84t41r26a37n93s89k27y 8445349608

Institut bytového designu?;-D Děkuji idnesu za opětovné rozšíření obzorů, nestačím se divit, kolik zcela zbytečných institucí v zemi máme.

+4/−1
7.7.2015 10:06

M23a45r44t30i15n 67C44e60r49v78e94n66y 2783498876338

To se tak jenom jmenuje... To neni nic statniho nebo akademickeho nebo nedejboze duveryhodneho - proste ciste soukroma firma s nazvem, ktery ma zmast slabsi povahy.

+7/0
7.7.2015 10:15

O55s23k19a56r 95R92a68z14á26k 1609368697193

Nesmíte se bát cizích slov. Není institut jako institut.;-)

+2/0
7.7.2015 11:34

I84v80a74n 18Z23y80k52á80n 9720963879606

Technistone vs. přírodní kámen ... cenově +- stejné, takže pak už je to pouze o kritériích, co kdo upřednostní. Technistone dokáže dělat "maňťáky" kolem desky včetně rohů, nevidíte napojení. Není savý. Horkou pánev, narozdíl od přírodního kamene, bych ale na něj nedával. :-) Přírodní kámen .. ad savost ... tchán má pár desítek let žulovou desku, dostává pěkně zabrat, ale že bych na ni po těch dekádách viděl fleky, to zcela upřímně ne. Není žula jako žula. Ano, napojení desek je viditelné, ale pochybuji, že je pro někoho rušivé. Ta krása skutečně přírodního kamene to hravě vynahradí a dnes je velmi bohatý výběr v typech kamenných deskovin. Návazná "nevýhoda" ... když už zainvestujete takový ranec do desky, tak bohužel obklad mezi skříňkami také většinou bude z kategorie těch dražších řešení (obvykle kalené sklo), protože podtrhnout takovou krásu něčím zjevně levnějším a la obkladačky si ta kuchyň pak nezaslouží. Jediná tak skutečně ne malá nevýhoda obou řešení .. za cenu, za kterou někteří jiní mají celou kuchyň, Vy budete mít pouze pracovní desku. Ale kvalitní kuchyň je investice na pár desítek let. Levný cajk samozřejmě na své limity dojede mnohem dříve.

+3/0
7.7.2015 9:51

E25v89a 98D11r28o62z76d49o70v44á 7149347775645

Pokud někdo chce kamennou kuchyňskou desku bez kresby, tak u žuly má hodně omezený výběr. Ve světlých odstínech žádný a pak je bez kresby pouze černá. Proto se jako alternativa berou umělé kameny.

Jsou tu sice ještě světlé mramory, ty ale nespadají do kategorie funkční kuchyně.

+3/0
7.7.2015 10:29

I30v76a39n 14Z53y40k73á50n 9630963299586

To máte naprostou pravdu ... světlé odstíny moc nejsou, ty hodně světlé v podstatě chybí komplet, pokud nekoukáme po mramoru, ale to, jak sama píšete, je jiná kategorie kamene nehodící se do kuchyně. Travertiny, které jsou světlejší, taky, předpokládám, asi nebudou vhodná volba do kuchyně. Kupující si musí být tohoto vymezení barevného spektra vědomi. Čím déle o tom Vašem příspěvku přemýšlím, o to více docházím k logickému rozdělení, že pokud někdo hledá vysloveně světlou pracovní desku, pro něj je volbou technistone .. a pokud někdo hledá tmavší, má výběr bohatší o přírodní kámen.

+1/0
7.7.2015 10:39

M65a68r45t51i82n 25C31e95r80v13e69n13y 2973978596308

A uz v patem dotazu jsme plynule presli k reklamnimu PR.

PS: Co jsou to ty LED diody?

+2/0
7.7.2015 9:51

J48a49n 76N49o40v58á60k 4756517673529

Patvar LED dioda používá velké množství lidí a to jen z neznalosti, co ta zkratka znamená. Oni vlastně říkají Light Emmiting Diode (Světlo Emitující Dioda) dioda ;-D

+2/0
7.7.2015 10:28

M56a85r73t35i11n 80C68e96r18v13e29n61y 2873138806838

No, a prave ikdyz to pouziva mnoho lidi, tak by v novinach meli psat tak, jak je to spravne. Jedina zkratka, kde je tahle rekurze primo vyzadovana je "GNU" :-)

+1/0
7.7.2015 12:14

P26a16v36e16l 55O80d53r12a24z29i78l 6284179177690

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pleonasmus

0/0
7.7.2015 12:32

L10u24d72v74í19k 16G76a67j31d38o11š51í26k 2295873874462

... pleonazmus? ;-)

0/0
8.7.2015 14:50







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.