Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Nešetřete na kuchyňské desce, radí ředitel Institutu bytového designu

Čeká vás zařizování nové kuchyně a nechcete, aby na to padly všechny vaše úspory? Nevíte, jak si poradit s malým prostorem? Petr Tschakert, ředitel Institutu bytového designu, doporučuje investovat na těch správných místech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B62o27h26u18m56i48l29a 24Z82a76c93h25o83v32á 1778504435162

Dcera si nechala udelat desku z Granitu a je to nadhera take. Ma ji uz leta a je to stale jak nove, ale take drahe. Ale kuchyn pak vypada luxusne. Ma  bile skrinky a cernobily Granit.

0/0
5.8.2015 1:02

B32o90h18u36m42i76l89a 35Z68a86c20h72o61v70á 1848864825392

Ja mam kuchynskou desku ze Silestone, je to nejaka kompozice kamene a jsem velmi spokojena. Muzu na to postavit rozpaleny hrnec, cokoliv a stale je to krasne. Ale bylo to velmi drahe, stalo mne to na celou kuchyn  skoro 7000 dolaru.Kuchyn mam  cherry a desku zelenou, je to krasne.Ta kuchynska linka mne stala 25 tisic dolaru. No ale delaji se tez za 60 tisic.\ I tuhle mam na zakazku. hezke veci jsou holt  drahe, ale pravda je, ze na desce se nema setrit.

0/0
5.8.2015 0:54

P86a64v93e49l 68O92d13r14a69z68i26l 6574559237940

Ano, nějaké emigrantské vychloubání tu doopravdy chybělo R^

+1/0
5.8.2015 8:48

M36i10c82h40a36l 84N49o27v30á78k 4415143207253

Problém Technistone je cena - 10 000,- za m2 je víc, než za přírodní kámen.

0/0
9.7.2015 10:47

P33a40v96e48l 48O63d77r21a82z32i24l 6324379167300

Přitom je to prostě epoxidovej kompozit. No, doma si to člověk neodleje...

0/−1
9.7.2015 11:57

P19a21v41e95l 76O34d70r11a55z56i53l 6474479737690

Copak Bohumilo, vy si epoxidové kompozity doma ve své kuchyni za $25000 odléváte běžně, že?;-D

0/0
5.8.2015 8:49

M36i88l92a87n 46S38m29o18l16k59a 9269242260603

máme desku z umělého kamene (jen deska stála 100  tisíc) a je šílený jak lehce se dá poškrábat. Jsem z ní velice zklamaný...

+1/0
7.7.2015 20:35

J25o14s57e42f 95V21y67m98a18z42a90l 9629382503915

Přebrousit, přeleštit

http://bydleni.idnes.cz/zadna-kuchynska-deska-nevydrzi-vsechno-nektera-ovsem-hodne-p4b-/kuchyne.aspx?c=A110316_223852_kuchyne_rez

0/0
7.7.2015 21:36

J94a26k40u47b 23F94e35i38f49a69r 7919889126349

kdysi jsem o něm taky uvažoval, nakonec jsem nepodlehl merketingu a šel do žulové desky za podobné peníze jak píšete. Po 10 letech dost intenzivního používání vypadá pořád stejně.

0/0
8.7.2015 8:11

P45a60v19e53l 50O40d52r94a14z51i61l 6114369807600

To máte 15bm linku?

0/0
8.7.2015 10:56

M95i83l98a77n 25S21m43o85l76k13a 9649892740173

9bm ale polovina z toho je siřka 90cm

0/0
8.7.2015 13:05

P72a14v31e64l 74O71d81r80a18z87i20l 6494989217880

Tak to jo. O žule taky uvažuju.

0/0
8.7.2015 23:17

L84u21d67v54í77k 52G84a91j21d86o23š11í73k 2425503844492

No vidíte. Kuchyňská deska z kvalitního lamina po 8 letech intenzivního používání vypadá taky pořád stejně...cena desetinová... :-)

+1/0
8.7.2015 14:39

M76i87l40a46n 40K45o61š18ť77á24l 7757201675752

To jste tak konzervativní, že vnímáte desku na lince jen pra vaření? Já bych to teda koupil i kvůli pohodlnéhu š*k*ní, že ano :-)

+3/0
7.7.2015 20:17

L22u31d95v90í90k 95G44a95j63d86o21š20í77k 2615693174482

Jo jo.

Filozofická fakulta už taky "vyrábí" designéry... teoretiky. :-/

To jsou "moudra", že by se jeden po...

.

- Laciný korpus na který dáte desku ze šutru bude vypadat luxusně - jenže taky ta cena nebude už laciná.

- Vestavná lednice: Ano pro volně stojící, ale nikoliv kvůli designu ale proto, že i ta největší vestavná lednice je prostě malá.

- O kolik méně místa zabírá standardní konvice oproti rychlovarné?

- Mikrovlnka jednoznačne ano. Nezbytný kuchyňská přístroj důležitější než trouba.

+2/0
7.7.2015 18:35

J67o13s69e71f 20V80y51m54a74z16a45l 9989372193815

Ta perla na Ikea kuchyni dát drahou desku je stejný nesmysl jako dát do Felicie příplatkové autorádio ze Superbu

0/0
7.7.2015 21:30

P53a21v10e79l 76O51d58r87a15z80i33l 6524359307670

Mno a proč ne.

0/0
8.7.2015 10:56

J10a47n 70P75e17k17a 5963133113

Na článek jsem klikl, abych se dozvěděl, co to do háje, je "instutut bytového designu" ... a aha, je to SROčko, jak mi řekla justice :)

https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=687430&typ=UPLNY

vtipné. Právní formu si na propagovaném webu neuvedou. Proč, stydí se za ni?

+2/0
7.7.2015 16:40

P50a54v46e26l 89O97d95r36a77z39i66l 6664609897390

Deska je samozřejmě výrazným prvkem, o tom není sporu. Sporák v rohu není vůbec doménou panelákových kuchyní, viděl jsem ho tak v řadě bytů z I. republiky a i starších. Výhoda je, když lze hrnce odkládat aspoň na jednu stranu, ne jak u ostrůvků, kde prostě není kolem desky místo žádné.

LED samozřejmě hřejí a ano, osvětlení v kuchyni je velmi důležité, jako ostatně na každém pracovišti.

0/0
7.7.2015 12:29

J96a18n 24Z64a90h86r37a25d33n17í16č97e38k 1612114738

Já jak slyším slovo designér , tak mi začne bublat krev v žilách . Nejlépe je , aby si truhlář sedl se zákazníkem a probrali to spolu. Zákazník ušetří za člověka , který mu vnutí věc , která se mu nelíbí a jsou tam nepraktické věci . Truhlář už dopředu ví , jak co bude dělat a není postaven před hotovou věc . Designér trvá na všem , co vymyslel a truhlář pak musí zlevňovat svou práci , aby se vešel do ceny .

+1/0
7.7.2015 11:53

L55u17d98v39í32k 15G42a97j16d84o96š74í95k 2635103484572

Úplně bych s vámi nesouhlasil.

Truhlář vám nic nenavrhne. V nejlepším případě vám nabídne řešení, které se mu bude nejsnáze dělat a "už to zná". O ergonomii nebo dokonce o estetice neví většinou vůbec nic.

Bohužel u designérů je to podobné jako s pražskými taxikáři - Spousta neschopných vyžírků podobných Petru Tschakertovi a skutečného designéra abyste hledal lupou. Podle toho taky vypadá jejich pověst. "Designérem" se dneska nazývá každý imbecil. Stačí vystudovat FFUK a hned můžete mít "institut designu". :-(

+3/0
7.7.2015 18:46

J41a78n 97Z92a41h22r23a22d38n22í18č82e10k 1662744758

Ono truhlář a truhlář je rozdíl . To máte pravdu . To ale platí ve všem . Za názorem na designery so ovšem stojím ! Vím o čem mluvím.

+3/0
7.7.2015 19:43

L64u20d59v60í60k 17G90a75j25d58o15š89í62k 2295683164662

Škoda, pokud jste neměl to štěstí potkat opravdového designéra. Ta šance je bohužel 1 : 100.

Jistě je truhlář a "truhlář". Nicméně z podstaty věci po truhláři design chtít nemůžete. Je to stejné jako kdybyste po lékaři chtěl, aby vyvinul lék.

+1/0
8.7.2015 14:25

M49a96r81t12i79n 23T93e84s26a92ř 2919333243153

"Dopad ohřevu v mikrovlnce na potraviny je sporný" - nebyl by nějaký odkaz na seriózní výzkum, v čem jsou mikrovlny škodlivější než obyčejné IR záření? Nebo jsem snad zaspal dobu a decimetrové vlny se nám přestěhovaly do rodiny ionizujících záření?

Nerovnoměrnost ohřevu jídla bych jako argument pochopil, ale i s tím se dá vyrovnat. Jistěže to nepatří do restaurací, zde se bavíme o domácnosti, kde člověk přijde večer domů a řeší ohřev jídla, které zbylo z neděle (u nás doma zbyde cíleně, nejsme takoví masochisti, abychom museli každý večer za každou cenu vyvářet).

Nabízet parní troubu - proč ne, ale cena je proti mikrovlně jinde.

+7/0
7.7.2015 11:48

V27i31k97t40o53r 50S86v95o33b86o31d76a 8822168332586

Po přečtení medailonku pana bytového architekta je vše jasné: vystudoval dějiny umění na Filozofické fakultě. Lidé s humanitním vzděláním by se vůbec neměli  vyjadřovat k věcem jako je mikrovlnka, očkování, státní rozpočet, atd. Ne snad že by byli nějak méněcenní, ale prostě to není jejich obor a nemůžou tomu rozumět. Stejně tak by o vzniku románského slohu měl psát do novin někdo jiný, než konstruktér plynových turbín.

+2/0
7.7.2015 13:43

P19e52t12r26a 59N69o91v72á83k95o64v75á 7438236984528

Jak bych to...

S pomocí knih se mnozí stávající učenými i mimo školu. Bez knih pak nebývá učený nikdo ani ve škole. (Komenský)

0/0
8.7.2015 6:02

V10i52k87t67o63r 87S25v64o78b53o72d94a 8802128402876

Ano, v dobách Komenského (400 let nazad) to takhle fungovalo. S trochou nadsázky si stačilo doma přečíst Bibli kralickou a dva alchymistické spisy a už byl z člověka učenec k pohledání. Od té doby ale narostly objemy vědeckého poznání lidstva nikoliv násobně, ale o mnoho řádů, takže chce-li člověk získat konkurenceschopný vhled do nějakého (poměrně úzkého) oboru, zabere mu to minimálně těch 5 let poměrně intenzivního studia a to se ještě stále nemá šanci měřit s kolegy s mnohaletou praxí, publikační činností, atestacemi, atd. Doba písmáctví je nenávratně pryč. Automechanik si jistě může doma přečíst knížku o tom, jak je mikrovlnka škodlivá, nic to však nemění na faktu, že o problematice stále nemá ani ponětí a rozhodně by neměl o svých "znalostech" psát do novin. Fyzik s biologem se zase můžou v motoru vrtat celou noc, ale nespraví to. S tím nic nenaděláte žádným citátem mrtvého teologa :-)

0/0
8.7.2015 13:53

B61o66h83u49m30i97l54a 56M39a35j56e56r85o21v62á 4207871784

Souhlasím se vším, až na tu varnou konvici - skleróza je prostě skleróza takže indukce sice ohřeje vodu rychleji ,ale varná konvice - pokud je kvalitní - se vždy vypne sama.:-)

+1/0
7.7.2015 11:09

M76a39r28t64i94n 31T36e46s46a16ř 2959963913803

A navíc se nemusíme tlačit u čtyřplotýnkové indukční desky. U malinkých domácností to asi neplatí, ale u větších se separátní konvice šikne. Záleží i na zvyku.

+1/0
7.7.2015 11:51

J64i75t24k75a 39K58u31l12h96á40n38k37o40v67á 7787671901624

Pokud je kuchyň na obrázku opravdu toho pána, tak se fakt není o čem bavit. Ještěže netvrdí, že tam denně vaří.

O technistonu jsem uvažovala, ale když jsem se na něj dívala v kuchyňském studiu, připadal mi tak tvrdý a studený, až to bylo nepříjemné. Když jsem se postavila k desce, studila mě do břicha a na zápěstí, když jsem na ni položila ruce. Máte to někdo taky tak? Navíc za tu cenu si můžu nechat udělat tři desky z lamina a budu mít pořád krásnou a pokaždé třeba jinou kuchyň.

0/0
7.7.2015 10:59

B16o11h35u10m69i95l71a 61M22a83j60e48r59o42v43á 4747911194

Corian je teplý

+1/0
7.7.2015 11:10

J96i85t79k38a 56K73u41l86h36á66n89k68o67v78á 7257431891894

Corian jsem viděla v praxi a překvapilo mě, jak snadno se poškrábe. Chci bílou desku a na tom je všechno vidět. Měla jsem ho původně v plánu, ale nemíním to riskovat. Půlka lidí si to chválí, druhá půlka nadává a pravdu se člověk doví až když to má doma.

0/0
7.7.2015 12:47

J54o63s16e27f 14V76y46m47a50z58a80l 9949932653755

Není problém přebrousit a přeleštit

http://bydleni.idnes.cz/zadna-kuchynska-deska-nevydrzi-vsechno-nektera-ovsem-hodne-p4b-/kuchyne.aspx?c=A110316_223852_kuchyne_rez

0/0
7.7.2015 22:04

P68e70t15r81a 77N54o61v68á82k68o15v71á 7538256814328

Po kolika letech?

0/0
8.7.2015 8:21

O26s51k52a29r 37R13a78z80á13k 1919188327823

Máme doma Technistone (do "L" přesně na míru, byla to tedy skutečně pořádná investice), ale za to naprostá spokojenost. O studenosti nic nevím. Pravda je, že se o desku břichem neopírám a při vaření nemám zápěstí na desce.;-)

0/0
7.7.2015 11:32

E16v40a 71D33r91o98z18d20o61v22á 7449927945335

Asi to byl pouze váš dočasný pocit. Pokud měli ve studiu klimatizaci, která jela celý den, tak se vám umělý kámen mohl zdát chladný.

Jinak jak píše pan Razák, při vaření se přímo desky téměř nedotýkáte.

Jste si jistá, že byste jednou za pár let chtěla rozebrat kuchyňskou linku (občas to jinak nejde), abyste si vyměnila pracovní desku?

0/0
7.7.2015 12:26

J58i98t15k91a 31K68u35l63h53á50n45k48o65v90á 7337781841464

Asi to půjdu ještě někam vyzkoušet.Paní ve studiu sice tvrdila, že technistone pobere teplotu místnosti, ale mně se to nezdá, i vzorky byly skoro ledové. S tou výměnou máte pravdu, řeším teď specifickou situaci a nedošlo mi, že většina lidí dělá najednou celou kuchyň a chce ji mít dlouho beze změn.

Jinak já u linky trávím hodně času, mám malé děti a pořád něco chystám, krájím a pod., linky se dotýkám hodně a navíc u nás slouží jako jediný prostor, kam děti nedosáhnou, takže na ní často i pracuji s počítačem, když potřebuju něco vyřídit. Proto tak řeším ten pocit z ní a teplotu. Ještě pár let to u nás bude centrum všeho dění.

0/0
7.7.2015 12:55

M38a84r75i37e 42J47a61h26n72o22v64á 5392183354415

Teplota předmětů v místnosti je samozřejmě stejná (pokud nejsou ohřívány nebo ochlazovány), jde o dotykovou teplotu, jak který materiál odnímá teplotu vaší kůže. Takže tu desku o teplotě 20°C budete vnímat jako studenou oproti třeba koberci o stejné teplotě. Laicky řečeno. Odborník by se nad mým vysvětlením asi pousmál.

0/0
7.7.2015 17:25

P78a30v81e97l 98O85d63r56a51z86i30l 6874539437260

Přitom je to přesně tak, jak píšete. Studený materiál s velkou tepelnou kapacitou a/nebo vysokou tepelnou vodivostí bude pocitově studenější, než materiál s malou tepelnou kapacitou a/nebo velkým tepelným odporem.

Podobně se mnohem snadněji spálíte, když budete jíst horkou polévku kovovou lžící, než když použijete lžíci porcelánovou.

+1/0
7.7.2015 21:46

P86e81t36r 97S64t20r56a30n65s66k40y 8155949238

Institut bytového designu?;-D Děkuji idnesu za opětovné rozšíření obzorů, nestačím se divit, kolik zcela zbytečných institucí v zemi máme.

+4/−1
7.7.2015 10:06

M98a23r42t20i17n 85C70e51r80v84e59n73y 2383348506218

To se tak jenom jmenuje... To neni nic statniho nebo akademickeho nebo nedejboze duveryhodneho - proste ciste soukroma firma s nazvem, ktery ma zmast slabsi povahy.

+7/0
7.7.2015 10:15

O59s18k82a56r 35R81a12z19á70k 1319328987253

Nesmíte se bát cizích slov. Není institut jako institut.;-)

+2/0
7.7.2015 11:34

I40v68a80n 67Z42y51k73á87n 9770453569556

Technistone vs. přírodní kámen ... cenově +- stejné, takže pak už je to pouze o kritériích, co kdo upřednostní. Technistone dokáže dělat "maňťáky" kolem desky včetně rohů, nevidíte napojení. Není savý. Horkou pánev, narozdíl od přírodního kamene, bych ale na něj nedával. :-) Přírodní kámen .. ad savost ... tchán má pár desítek let žulovou desku, dostává pěkně zabrat, ale že bych na ni po těch dekádách viděl fleky, to zcela upřímně ne. Není žula jako žula. Ano, napojení desek je viditelné, ale pochybuji, že je pro někoho rušivé. Ta krása skutečně přírodního kamene to hravě vynahradí a dnes je velmi bohatý výběr v typech kamenných deskovin. Návazná "nevýhoda" ... když už zainvestujete takový ranec do desky, tak bohužel obklad mezi skříňkami také většinou bude z kategorie těch dražších řešení (obvykle kalené sklo), protože podtrhnout takovou krásu něčím zjevně levnějším a la obkladačky si ta kuchyň pak nezaslouží. Jediná tak skutečně ne malá nevýhoda obou řešení .. za cenu, za kterou někteří jiní mají celou kuchyň, Vy budete mít pouze pracovní desku. Ale kvalitní kuchyň je investice na pár desítek let. Levný cajk samozřejmě na své limity dojede mnohem dříve.

+3/0
7.7.2015 9:51

E44v11a 50D48r89o80z32d79o54v16á 7329317485875

Pokud někdo chce kamennou kuchyňskou desku bez kresby, tak u žuly má hodně omezený výběr. Ve světlých odstínech žádný a pak je bez kresby pouze černá. Proto se jako alternativa berou umělé kameny.

Jsou tu sice ještě světlé mramory, ty ale nespadají do kategorie funkční kuchyně.

+3/0
7.7.2015 10:29

I27v20a32n 48Z84y63k70á35n 9490263779156

To máte naprostou pravdu ... světlé odstíny moc nejsou, ty hodně světlé v podstatě chybí komplet, pokud nekoukáme po mramoru, ale to, jak sama píšete, je jiná kategorie kamene nehodící se do kuchyně. Travertiny, které jsou světlejší, taky, předpokládám, asi nebudou vhodná volba do kuchyně. Kupující si musí být tohoto vymezení barevného spektra vědomi. Čím déle o tom Vašem příspěvku přemýšlím, o to více docházím k logickému rozdělení, že pokud někdo hledá vysloveně světlou pracovní desku, pro něj je volbou technistone .. a pokud někdo hledá tmavší, má výběr bohatší o přírodní kámen.

+1/0
7.7.2015 10:39

M95a81r76t33i81n 71C35e11r89v79e60n70y 2793498106298

A uz v patem dotazu jsme plynule presli k reklamnimu PR.

PS: Co jsou to ty LED diody?

+2/0
7.7.2015 9:51

J70a34n 45N59o29v53á34k 4626647383609

Patvar LED dioda používá velké množství lidí a to jen z neznalosti, co ta zkratka znamená. Oni vlastně říkají Light Emmiting Diode (Světlo Emitující Dioda) dioda ;-D

+2/0
7.7.2015 10:28

M92a83r18t61i34n 70C84e84r49v13e30n34y 2603958476978

No, a prave ikdyz to pouziva mnoho lidi, tak by v novinach meli psat tak, jak je to spravne. Jedina zkratka, kde je tahle rekurze primo vyzadovana je "GNU" :-)

+1/0
7.7.2015 12:14

P46a58v61e68l 45O63d51r64a25z79i27l 6854519567230

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pleonasmus

0/0
7.7.2015 12:32

L68u53d21v42í27k 80G28a36j10d94o64š59í26k 2495983844632

... pleonazmus? ;-)

0/0
8.7.2015 14:50







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.