Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Nešetřete na kuchyňské desce, radí ředitel Institutu bytového designu

Čeká vás zařizování nové kuchyně a nechcete, aby na to padly všechny vaše úspory? Nevíte, jak si poradit s malým prostorem? Petr Tschakert, ředitel Institutu bytového designu, doporučuje investovat na těch správných místech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B93o63h29u32m61i39l89a 59Z46a46c37h66o39v12á 1688374315202

Dcera si nechala udelat desku z Granitu a je to nadhera take. Ma ji uz leta a je to stale jak nove, ale take drahe. Ale kuchyn pak vypada luxusne. Ma  bile skrinky a cernobily Granit.

0/0
5.8.2015 1:02

B17o14h21u61m53i42l51a 46Z77a73c81h17o33v16á 1338464425942

Ja mam kuchynskou desku ze Silestone, je to nejaka kompozice kamene a jsem velmi spokojena. Muzu na to postavit rozpaleny hrnec, cokoliv a stale je to krasne. Ale bylo to velmi drahe, stalo mne to na celou kuchyn  skoro 7000 dolaru.Kuchyn mam  cherry a desku zelenou, je to krasne.Ta kuchynska linka mne stala 25 tisic dolaru. No ale delaji se tez za 60 tisic.\ I tuhle mam na zakazku. hezke veci jsou holt  drahe, ale pravda je, ze na desce se nema setrit.

0/0
5.8.2015 0:54

P47a47v86e53l 52O66d42r88a86z26i28l 6714209907840

Ano, nějaké emigrantské vychloubání tu doopravdy chybělo R^

+1/0
5.8.2015 8:48

M35i30c87h46a42l 20N85o79v25á60k 4255763397223

Problém Technistone je cena - 10 000,- za m2 je víc, než za přírodní kámen.

0/0
9.7.2015 10:47

P30a42v92e69l 73O88d83r33a63z60i53l 6284639557340

Přitom je to prostě epoxidovej kompozit. No, doma si to člověk neodleje...

0/−1
9.7.2015 11:57

P28a16v63e90l 31O97d84r45a98z98i84l 6604669707910

Copak Bohumilo, vy si epoxidové kompozity doma ve své kuchyni za $25000 odléváte běžně, že?;-D

0/0
5.8.2015 8:49

M36i89l13a76n 65S83m35o12l45k11a 9109122660363

máme desku z umělého kamene (jen deska stála 100  tisíc) a je šílený jak lehce se dá poškrábat. Jsem z ní velice zklamaný...

+1/0
7.7.2015 20:35

J92o24s55e40f 55V96y54m61a85z18a23l 9449952923695

Přebrousit, přeleštit

http://bydleni.idnes.cz/zadna-kuchynska-deska-nevydrzi-vsechno-nektera-ovsem-hodne-p4b-/kuchyne.aspx?c=A110316_223852_kuchyne_rez

0/0
7.7.2015 21:36

J88a38k27u61b 70F33e63i25f86a88r 7509929136279

kdysi jsem o něm taky uvažoval, nakonec jsem nepodlehl merketingu a šel do žulové desky za podobné peníze jak píšete. Po 10 letech dost intenzivního používání vypadá pořád stejně.

0/0
8.7.2015 8:11

P88a31v94e28l 19O15d84r39a30z20i72l 6474749137940

To máte 15bm linku?

0/0
8.7.2015 10:56

M62i30l86a41n 42S56m72o81l49k94a 9139382980683

9bm ale polovina z toho je siřka 90cm

0/0
8.7.2015 13:05

P50a14v14e51l 43O96d85r27a25z86i86l 6834599187170

Tak to jo. O žule taky uvažuju.

0/0
8.7.2015 23:17

L87u33d58v60í29k 33G68a63j61d70o69š26í48k 2555333154762

No vidíte. Kuchyňská deska z kvalitního lamina po 8 letech intenzivního používání vypadá taky pořád stejně...cena desetinová... :-)

+1/0
8.7.2015 14:39

M85i70l78a16n 68K94o40š15ť18á44l 7157101535572

To jste tak konzervativní, že vnímáte desku na lince jen pra vaření? Já bych to teda koupil i kvůli pohodlnéhu š*k*ní, že ano :-)

+3/0
7.7.2015 20:17

L96u63d74v60í70k 54G77a78j44d81o50š52í79k 2725803474712

Jo jo.

Filozofická fakulta už taky "vyrábí" designéry... teoretiky. :-/

To jsou "moudra", že by se jeden po...

.

- Laciný korpus na který dáte desku ze šutru bude vypadat luxusně - jenže taky ta cena nebude už laciná.

- Vestavná lednice: Ano pro volně stojící, ale nikoliv kvůli designu ale proto, že i ta největší vestavná lednice je prostě malá.

- O kolik méně místa zabírá standardní konvice oproti rychlovarné?

- Mikrovlnka jednoznačne ano. Nezbytný kuchyňská přístroj důležitější než trouba.

+2/0
7.7.2015 18:35

J91o80s20e97f 87V38y10m29a37z27a54l 9219872633625

Ta perla na Ikea kuchyni dát drahou desku je stejný nesmysl jako dát do Felicie příplatkové autorádio ze Superbu

0/0
7.7.2015 21:30

P17a23v72e61l 72O93d61r60a97z17i35l 6964649267250

Mno a proč ne.

0/0
8.7.2015 10:56

J67a34n 69P72e22k28a 5423583183

Na článek jsem klikl, abych se dozvěděl, co to do háje, je "instutut bytového designu" ... a aha, je to SROčko, jak mi řekla justice :)

https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=687430&typ=UPLNY

vtipné. Právní formu si na propagovaném webu neuvedou. Proč, stydí se za ni?

+2/0
7.7.2015 16:40

P35a73v41e43l 36O33d66r55a28z86i44l 6664109287730

Deska je samozřejmě výrazným prvkem, o tom není sporu. Sporák v rohu není vůbec doménou panelákových kuchyní, viděl jsem ho tak v řadě bytů z I. republiky a i starších. Výhoda je, když lze hrnce odkládat aspoň na jednu stranu, ne jak u ostrůvků, kde prostě není kolem desky místo žádné.

LED samozřejmě hřejí a ano, osvětlení v kuchyni je velmi důležité, jako ostatně na každém pracovišti.

0/0
7.7.2015 12:29

J77a40n 29Z22a90h62r41a45d12n22í58č29e51k 1252504448

Já jak slyším slovo designér , tak mi začne bublat krev v žilách . Nejlépe je , aby si truhlář sedl se zákazníkem a probrali to spolu. Zákazník ušetří za člověka , který mu vnutí věc , která se mu nelíbí a jsou tam nepraktické věci . Truhlář už dopředu ví , jak co bude dělat a není postaven před hotovou věc . Designér trvá na všem , co vymyslel a truhlář pak musí zlevňovat svou práci , aby se vešel do ceny .

+1/0
7.7.2015 11:53

L74u63d63v36í98k 62G27a33j74d49o78š77í76k 2805573664152

Úplně bych s vámi nesouhlasil.

Truhlář vám nic nenavrhne. V nejlepším případě vám nabídne řešení, které se mu bude nejsnáze dělat a "už to zná". O ergonomii nebo dokonce o estetice neví většinou vůbec nic.

Bohužel u designérů je to podobné jako s pražskými taxikáři - Spousta neschopných vyžírků podobných Petru Tschakertovi a skutečného designéra abyste hledal lupou. Podle toho taky vypadá jejich pověst. "Designérem" se dneska nazývá každý imbecil. Stačí vystudovat FFUK a hned můžete mít "institut designu". :-(

+3/0
7.7.2015 18:46

J94a94n 81Z98a29h67r55a92d38n38í30č76e13k 1252404768

Ono truhlář a truhlář je rozdíl . To máte pravdu . To ale platí ve všem . Za názorem na designery so ovšem stojím ! Vím o čem mluvím.

+3/0
7.7.2015 19:43

L52u69d13v46í91k 74G24a22j94d46o50š83í62k 2675303644912

Škoda, pokud jste neměl to štěstí potkat opravdového designéra. Ta šance je bohužel 1 : 100.

Jistě je truhlář a "truhlář". Nicméně z podstaty věci po truhláři design chtít nemůžete. Je to stejné jako kdybyste po lékaři chtěl, aby vyvinul lék.

+1/0
8.7.2015 14:25

M24a55r30t68i45n 54T94e17s42a70ř 2339963553713

"Dopad ohřevu v mikrovlnce na potraviny je sporný" - nebyl by nějaký odkaz na seriózní výzkum, v čem jsou mikrovlny škodlivější než obyčejné IR záření? Nebo jsem snad zaspal dobu a decimetrové vlny se nám přestěhovaly do rodiny ionizujících záření?

Nerovnoměrnost ohřevu jídla bych jako argument pochopil, ale i s tím se dá vyrovnat. Jistěže to nepatří do restaurací, zde se bavíme o domácnosti, kde člověk přijde večer domů a řeší ohřev jídla, které zbylo z neděle (u nás doma zbyde cíleně, nejsme takoví masochisti, abychom museli každý večer za každou cenu vyvářet).

Nabízet parní troubu - proč ne, ale cena je proti mikrovlně jinde.

+7/0
7.7.2015 11:48

V34i48k11t34o21r 53S30v22o30b79o68d13a 8812278712396

Po přečtení medailonku pana bytového architekta je vše jasné: vystudoval dějiny umění na Filozofické fakultě. Lidé s humanitním vzděláním by se vůbec neměli  vyjadřovat k věcem jako je mikrovlnka, očkování, státní rozpočet, atd. Ne snad že by byli nějak méněcenní, ale prostě to není jejich obor a nemůžou tomu rozumět. Stejně tak by o vzniku románského slohu měl psát do novin někdo jiný, než konstruktér plynových turbín.

+2/0
7.7.2015 13:43

P69e17t65r84a 87N68o19v18á17k24o18v38á 7598146904258

Jak bych to...

S pomocí knih se mnozí stávající učenými i mimo školu. Bez knih pak nebývá učený nikdo ani ve škole. (Komenský)

0/0
8.7.2015 6:02

V48i74k25t45o61r 42S19v20o71b11o34d50a 8982418712766

Ano, v dobách Komenského (400 let nazad) to takhle fungovalo. S trochou nadsázky si stačilo doma přečíst Bibli kralickou a dva alchymistické spisy a už byl z člověka učenec k pohledání. Od té doby ale narostly objemy vědeckého poznání lidstva nikoliv násobně, ale o mnoho řádů, takže chce-li člověk získat konkurenceschopný vhled do nějakého (poměrně úzkého) oboru, zabere mu to minimálně těch 5 let poměrně intenzivního studia a to se ještě stále nemá šanci měřit s kolegy s mnohaletou praxí, publikační činností, atestacemi, atd. Doba písmáctví je nenávratně pryč. Automechanik si jistě může doma přečíst knížku o tom, jak je mikrovlnka škodlivá, nic to však nemění na faktu, že o problematice stále nemá ani ponětí a rozhodně by neměl o svých "znalostech" psát do novin. Fyzik s biologem se zase můžou v motoru vrtat celou noc, ale nespraví to. S tím nic nenaděláte žádným citátem mrtvého teologa :-)

0/0
8.7.2015 13:53

B45o12h10u25m41i70l82a 64M38a91j27e95r45o90v62á 4267871534

Souhlasím se vším, až na tu varnou konvici - skleróza je prostě skleróza takže indukce sice ohřeje vodu rychleji ,ale varná konvice - pokud je kvalitní - se vždy vypne sama.:-)

+1/0
7.7.2015 11:09

M63a17r11t36i77n 36T97e54s23a86ř 2449683183743

A navíc se nemusíme tlačit u čtyřplotýnkové indukční desky. U malinkých domácností to asi neplatí, ale u větších se separátní konvice šikne. Záleží i na zvyku.

+1/0
7.7.2015 11:51

J52i40t91k56a 13K74u82l77h90á59n16k68o25v22á 7747791481174

Pokud je kuchyň na obrázku opravdu toho pána, tak se fakt není o čem bavit. Ještěže netvrdí, že tam denně vaří.

O technistonu jsem uvažovala, ale když jsem se na něj dívala v kuchyňském studiu, připadal mi tak tvrdý a studený, až to bylo nepříjemné. Když jsem se postavila k desce, studila mě do břicha a na zápěstí, když jsem na ni položila ruce. Máte to někdo taky tak? Navíc za tu cenu si můžu nechat udělat tři desky z lamina a budu mít pořád krásnou a pokaždé třeba jinou kuchyň.

0/0
7.7.2015 10:59

B61o55h77u64m74i19l34a 72M27a85j57e95r30o68v83á 4517531144

Corian je teplý

+1/0
7.7.2015 11:10

J97i15t22k22a 69K84u25l50h29á18n21k85o78v42á 7477361161614

Corian jsem viděla v praxi a překvapilo mě, jak snadno se poškrábe. Chci bílou desku a na tom je všechno vidět. Měla jsem ho původně v plánu, ale nemíním to riskovat. Půlka lidí si to chválí, druhá půlka nadává a pravdu se člověk doví až když to má doma.

0/0
7.7.2015 12:47

J96o87s64e82f 32V40y57m96a30z94a39l 9479832733675

Není problém přebrousit a přeleštit

http://bydleni.idnes.cz/zadna-kuchynska-deska-nevydrzi-vsechno-nektera-ovsem-hodne-p4b-/kuchyne.aspx?c=A110316_223852_kuchyne_rez

0/0
7.7.2015 22:04

P70e80t42r94a 49N84o91v48á33k89o25v61á 7408166244578

Po kolika letech?

0/0
8.7.2015 8:21

O92s62k32a54r 65R48a25z82á81k 1639728647303

Máme doma Technistone (do "L" přesně na míru, byla to tedy skutečně pořádná investice), ale za to naprostá spokojenost. O studenosti nic nevím. Pravda je, že se o desku břichem neopírám a při vaření nemám zápěstí na desce.;-)

0/0
7.7.2015 11:32

E21v81a 33D47r27o18z60d15o41v66á 7769147485415

Asi to byl pouze váš dočasný pocit. Pokud měli ve studiu klimatizaci, která jela celý den, tak se vám umělý kámen mohl zdát chladný.

Jinak jak píše pan Razák, při vaření se přímo desky téměř nedotýkáte.

Jste si jistá, že byste jednou za pár let chtěla rozebrat kuchyňskou linku (občas to jinak nejde), abyste si vyměnila pracovní desku?

0/0
7.7.2015 12:26

J91i16t78k27a 89K15u46l46h83á61n28k12o31v64á 7587221841224

Asi to půjdu ještě někam vyzkoušet.Paní ve studiu sice tvrdila, že technistone pobere teplotu místnosti, ale mně se to nezdá, i vzorky byly skoro ledové. S tou výměnou máte pravdu, řeším teď specifickou situaci a nedošlo mi, že většina lidí dělá najednou celou kuchyň a chce ji mít dlouho beze změn.

Jinak já u linky trávím hodně času, mám malé děti a pořád něco chystám, krájím a pod., linky se dotýkám hodně a navíc u nás slouží jako jediný prostor, kam děti nedosáhnou, takže na ní často i pracuji s počítačem, když potřebuju něco vyřídit. Proto tak řeším ten pocit z ní a teplotu. Ještě pár let to u nás bude centrum všeho dění.

0/0
7.7.2015 12:55

M36a27r22i18e 91J24a23h97n62o52v61á 5942553494265

Teplota předmětů v místnosti je samozřejmě stejná (pokud nejsou ohřívány nebo ochlazovány), jde o dotykovou teplotu, jak který materiál odnímá teplotu vaší kůže. Takže tu desku o teplotě 20°C budete vnímat jako studenou oproti třeba koberci o stejné teplotě. Laicky řečeno. Odborník by se nad mým vysvětlením asi pousmál.

0/0
7.7.2015 17:25

P17a33v76e13l 46O81d58r83a74z96i71l 6284249857940

Přitom je to přesně tak, jak píšete. Studený materiál s velkou tepelnou kapacitou a/nebo vysokou tepelnou vodivostí bude pocitově studenější, než materiál s malou tepelnou kapacitou a/nebo velkým tepelným odporem.

Podobně se mnohem snadněji spálíte, když budete jíst horkou polévku kovovou lžící, než když použijete lžíci porcelánovou.

+1/0
7.7.2015 21:46

P55e29t80r 63S77t31r28a83n24s63k13y 8915529928

Institut bytového designu?;-D Děkuji idnesu za opětovné rozšíření obzorů, nestačím se divit, kolik zcela zbytečných institucí v zemi máme.

+4/−1
7.7.2015 10:06

M83a88r16t78i85n 24C41e81r18v47e39n77y 2433478206298

To se tak jenom jmenuje... To neni nic statniho nebo akademickeho nebo nedejboze duveryhodneho - proste ciste soukroma firma s nazvem, ktery ma zmast slabsi povahy.

+7/0
7.7.2015 10:15

O94s97k21a66r 95R42a24z90á71k 1949888487613

Nesmíte se bát cizích slov. Není institut jako institut.;-)

+2/0
7.7.2015 11:34

I48v42a89n 16Z89y89k18á64n 9490383719636

Technistone vs. přírodní kámen ... cenově +- stejné, takže pak už je to pouze o kritériích, co kdo upřednostní. Technistone dokáže dělat "maňťáky" kolem desky včetně rohů, nevidíte napojení. Není savý. Horkou pánev, narozdíl od přírodního kamene, bych ale na něj nedával. :-) Přírodní kámen .. ad savost ... tchán má pár desítek let žulovou desku, dostává pěkně zabrat, ale že bych na ni po těch dekádách viděl fleky, to zcela upřímně ne. Není žula jako žula. Ano, napojení desek je viditelné, ale pochybuji, že je pro někoho rušivé. Ta krása skutečně přírodního kamene to hravě vynahradí a dnes je velmi bohatý výběr v typech kamenných deskovin. Návazná "nevýhoda" ... když už zainvestujete takový ranec do desky, tak bohužel obklad mezi skříňkami také většinou bude z kategorie těch dražších řešení (obvykle kalené sklo), protože podtrhnout takovou krásu něčím zjevně levnějším a la obkladačky si ta kuchyň pak nezaslouží. Jediná tak skutečně ne malá nevýhoda obou řešení .. za cenu, za kterou někteří jiní mají celou kuchyň, Vy budete mít pouze pracovní desku. Ale kvalitní kuchyň je investice na pár desítek let. Levný cajk samozřejmě na své limity dojede mnohem dříve.

+3/0
7.7.2015 9:51

E73v20a 42D34r10o86z79d72o93v68á 7159797845955

Pokud někdo chce kamennou kuchyňskou desku bez kresby, tak u žuly má hodně omezený výběr. Ve světlých odstínech žádný a pak je bez kresby pouze černá. Proto se jako alternativa berou umělé kameny.

Jsou tu sice ještě světlé mramory, ty ale nespadají do kategorie funkční kuchyně.

+3/0
7.7.2015 10:29

I51v74a25n 16Z90y34k92á29n 9690153489706

To máte naprostou pravdu ... světlé odstíny moc nejsou, ty hodně světlé v podstatě chybí komplet, pokud nekoukáme po mramoru, ale to, jak sama píšete, je jiná kategorie kamene nehodící se do kuchyně. Travertiny, které jsou světlejší, taky, předpokládám, asi nebudou vhodná volba do kuchyně. Kupující si musí být tohoto vymezení barevného spektra vědomi. Čím déle o tom Vašem příspěvku přemýšlím, o to více docházím k logickému rozdělení, že pokud někdo hledá vysloveně světlou pracovní desku, pro něj je volbou technistone .. a pokud někdo hledá tmavší, má výběr bohatší o přírodní kámen.

+1/0
7.7.2015 10:39

M53a57r12t64i55n 69C48e13r32v31e80n66y 2713178186748

A uz v patem dotazu jsme plynule presli k reklamnimu PR.

PS: Co jsou to ty LED diody?

+2/0
7.7.2015 9:51

J67a79n 37N20o31v92á47k 4426497423469

Patvar LED dioda používá velké množství lidí a to jen z neznalosti, co ta zkratka znamená. Oni vlastně říkají Light Emmiting Diode (Světlo Emitující Dioda) dioda ;-D

+2/0
7.7.2015 10:28

M47a69r53t49i37n 84C38e43r32v70e38n22y 2453408806738

No, a prave ikdyz to pouziva mnoho lidi, tak by v novinach meli psat tak, jak je to spravne. Jedina zkratka, kde je tahle rekurze primo vyzadovana je "GNU" :-)

+1/0
7.7.2015 12:14

P29a92v57e44l 82O26d27r61a88z76i38l 6494599197680

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pleonasmus

0/0
7.7.2015 12:32

L25u22d32v11í42k 77G81a52j80d42o73š84í14k 2385663914782

... pleonazmus? ;-)

0/0
8.7.2015 14:50





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.