Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Jak správně vybrat kuchyňský nůž? Záleží na velikosti a ostří

Bez profesionálního vybavení se v kuchyni obejdete, ale s jedním nožem si nevystačíte.V kuchyňském vybavení by neměla chybět aspoň základní sestava nožů. Patří do ní nůž na pečivo, na zeleninu a univerzální typ s hladkým ostřím. Na porcování masa jsou pak vhodné kuchařské nože.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
JN

J59a34n 38N24o30v85a93k

9. 1. 2015 9:31

Článek zase oničem. Nůž na první fotce je horeca z makra cena cca 180 kč.

Nože mám cca 3 roky. Pokud si člověk pořídí dlouhou ocilku, není co řešit. A to že člověk před každým použitím nůž objede je snad samozřejmost. Žádný profík to nedělá jinak. A v myčce je myju běžně. Toje můj názor nikomu nevnucuji.

2 0
možnosti
BP

B20e25n 72P31a16v33k33a

8. 1. 2015 11:18

"Vysoká tvrdost materiálu znamená trvanlivější ostří. Ale je nutné počítat i s tím, že současně stoupá i jeho křehkost." Záleží, jaký úhel má ostří. A jelikož se úzká ostří z výroby nepouštějí (právě kvůli tomuto), tak bych si s tím hlavu nelámal.

Jinak jak to jde lehce ohnout, a to lze vyzkoušet i zabalené v plastu, tak nebrat. Leda tak třeba filetovací nože, ale u těch je to vlastnost. Rady, že ostří se musí lesknout... Nemusí. Jestli to je vyleštěné a nebo ne, je fuk. To je kosmetika.

0 0
možnosti
VT

Kuchyňský nůž? Ocelový, tak akorát do ruky a hlavně žádnou motyku - musí být ostrý. Ostrý. Ostrý.

0 0
možnosti
BP

B79e88n 75P28a71v77k54a

8. 1. 2015 11:19

A když není, tak se ostrý udělá.

0 0
možnosti
LG

"...že je lesklé, tmavší a má hladký povrch..."

Soudím, že když je něco lesklé, tak to asi bude mít hladký povrch. ;-D

.

"...Keramické čepele jsou velmi ostré a při běžném používání se netupí a nerezaví..."

Tupí se KAŽDÁ čepel. To by jinak odporovalo fyzikálním zákonům. U té keramické je ovšem problém, že se daleko hůře ostří a samozřejmě se tupí daleko rychleji než čepel z vysoce kvalitních ocelí, která rovněž nerezaví.

Jinak vliv kovového nože na zachování vitamínů v ovoci je tak nehorázný marketingový blábol, že se mu málo co vyrovná. To by možná platilo u stařičkých nožů z uhlíkaté oceli, které jsou schopné při rozkrojení jablka zčernat (i tak je vliv na vitamíny v řádech promile). Dnešní kvalitní kuchyňské nože jsou ovšem z nerezavějících ocelí, které jsou k potravinám chemicky naprosto neutrální a v tomto smyslu není mezi nimi a keramickými noži naprosto žádný rozdíl.

0 0
možnosti
PO

Z čeho usuzujete, že se keramické ostří "tupí daleko rychleji," když zároveň uvádíte, že se daleko hůře brousí?

0 1
možnosti
MJ

pod stromek jsem ženě místo kalhotek koupil dva kuchyňské nože a nestěžuje si:

.

Wusthof Grand prix II Solingen Germany ( 12 cm) - kovaný

http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/53a/53a3e9b5115c29031be24df987355f0c.jpg

a

Wusthof Gourmet Solingen Germany nůž svačinový ( 12 cm) - nekovaný

http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/599/5990dd8ef726a13e162a58a26a98be1d.jpg

0 0
možnosti
AN

Ano ano přátelé, hned utíkejte do obchodů a nakupte sadu aspoň deseti nožů, ať má takový článek smysl a vydělá na sebe.

S článkem v mnoha věcech souhlasit nemůžu. I většina kuchařů co já znám řekne, že potřebujete dva dobré nože, kuchařský větší a menší na drobnější práce jako je kroužlání jablek apod. Případně pilu na pečivo, ale jsou tací, kteří řeknou, že není třeba, pokud máte dobrou velkou kudlu.

Santoku není typ ostří pokud vím, ale tvar celé čepele (byť právě i ten tvar ostří je specifický tím, že je rovnější, než klasické evropské nože). Japonské broušení ostří se vyznačuje jednostranným brusem, nikoliv oboustranným evropským do V nebo do tvaru čočky (konvexní).

Nože na suši. Najděte si třeba typický nůž na suši - yanagiba. Dlouhý, nízký, zbroušený jen z jedné strany, ideální právě např. na odkrajování tenkých plátků na sašimi apod., hlavně se s ním nepižle, ale plynulým tahem odkrajuje... Brus jednostranný.

Diamantové brousky a ocílky jsou taky na zvážení, ale neodsuzuji - odebírají materiál z nože a většina běžných uživatelů tím ostří moc nepomůže, na obtažení ostří je ideální klasická ocílka, která jen na dobře nabroušeném noži zjednodušené srovná ostří "do latě" a nůž se při pravidelném obtažení nemusí často brousit. Broušení na kamenech chce opravdu dost praxe, dá se tím na noži víc zkazit než zlepšit. Doporučit do běžné domácnosti bez fanouška nožů lze jen jedno - nechat nabrousit (vytvořit) ostří u odborníka nebo zkušeného člověka a pak hodně často toto ostří ostřit (obtahovat, udržovat) klasickou ocílkou (ne diamantovou). Pak to ostří vydrží u dobrého nože hoooodně dlouho.

Keramika má své plusy i mínusy, ale neznám kuchaře, který by je používal...

Ještě jsem neviděl dobrý nůž z kvalitního materiálu za dvě stovky... Ale asi jsem na to moc velký fanda kudel.

0 0
možnosti
LG

Tak tak. Naprosto souhlasím.

Keramika v podstatě žádné plusy nemá. Vyjde při stejné tvrdosti akorát levněji než nůž z kvalitní oceli, ale daleko hůř se brousí.

0 0
možnosti
ML

Použím už leta japonské nože a nemůžu si je vynachválit, stále jako nové, nemusím je ani ostřit, fungují stále precizně

0 0
možnosti
PO

Nemusíte je ostřit? Tak to máte velmi vzácné kousky R^

0 0
možnosti
VV

už jsem se lekl že vám iDnes poradí s dobrou firmou na nože ale to nehrozí. JJe na vás poznat co je plech a co kvalitní nůž. Na cenu bych moc nekoukal, protože zlodějské marže najdete všude a za 1000 Kč vám klidně prodají i kudlu z obyčejného trochu nabroušeného plechu.

článek o ničem.

4 0
možnosti
PM

Ja mam doma po dedovi bajonet z 1. sv. v. Lepsi nuz neni - na vsechno, vcetne masa :-)

1 0
možnosti
BP

B87e53n 90P15a55v27k98a

8. 1. 2015 11:22

A ještě k tomu je dostatečný přísun železa do organismu:-)

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Herečka Vrzalová má v Praze krásný podkrovní byt s výhledem na Petřín

10. dubna 2024

V podkroví činžovního domu našla svůj domov herečka Aneta Vrzalová. Dvoupodlažní byt obývá s malým...

Jak bydlí Simona Krainová: bytu v podkroví vévodí fotografie majitelky

12. dubna 2024

Architekt či designér by při navrhování interiéru měl důsledně respektovat styl a potřeby klienta....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

Polovinu chaty museli zbourat, zato teď je z ní skvělé místo pro relax

14. dubna 2024

Malá chata na samém konci jedné středočeské obce nedaleko Vraného nad Vltavou už něco pamatuje,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chaty v Česku, do kterých se okamžitě zamilujete. Jsou krásné a na prodej

12. dubna 2024

Češi jsou velkými milovníky chat a chataření. Nejoblíbenější jsou ty, které jsou obklopené...

Byt si šikovná žena proměnila i bez bourání, stačily jí dobré nápady

16. dubna 2024

Karolina je manažerkou v obchodě s interiérovým vybavením. Bez větších stavebních zásahů, s pomocí...

Máte zkušenosti s bydlením v zahraničí? Pošlete nám svůj příběh

16. dubna 2024

Bydlení v Česku s sebou nese plno nástrah: hádky se sousedy, trápení s řemeslníky, drahé energie,...

Byt v historickém domě se proměnil na moderní interiér plný umění

15. dubna 2024

Byt v klasicistním nárožním domě v Praze postaveném v roce 1837 architektem Janem Ripotou, který...

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...