Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jak správně vybrat kuchyňský nůž? Záleží na velikosti a ostří

Bez profesionálního vybavení se v kuchyni obejdete, ale s jedním nožem si nevystačíte.V kuchyňském vybavení by neměla chybět aspoň základní sestava nožů. Patří do ní nůž na pečivo, na zeleninu a univerzální typ s hladkým ostřím. Na porcování masa jsou pak vhodné kuchařské nože.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

K16a31r54e28l 72B74a93r85t23a33k 9226581855506

Keramické čepele jsou velmi ostré a při běžném používání se netupí a nerezaví.

Když se takový nůž ztupí, lze ho nabrousit.

Tak jak to tedy je, tupí či netupí?

0/0
10.1.2015 17:35

J73a25n 58N21o25v75a21k 6850598749

Článek zase oničem. Nůž na první fotce je horeca z makra cena cca 180 kč.

Nože mám cca 3 roky. Pokud si člověk pořídí dlouhou ocilku, není co řešit. A to že člověk před každým použitím nůž objede je snad samozřejmost. Žádný profík to nedělá jinak. A v myčce je myju běžně. Toje můj názor nikomu nevnucuji.

+2/0
9.1.2015 9:31

B14e86n 65P33a58v22k18a 1237413477291

"Vysoká tvrdost materiálu znamená trvanlivější ostří. Ale je nutné počítat i s tím, že současně stoupá i jeho křehkost." Záleží, jaký úhel má ostří. A jelikož se úzká ostří z výroby nepouštějí (právě kvůli tomuto), tak bych si s tím hlavu nelámal.

Jinak jak to jde lehce ohnout, a to lze vyzkoušet i zabalené v plastu, tak nebrat. Leda tak třeba filetovací nože, ale u těch je to vlastnost. Rady, že ostří se musí lesknout... Nemusí. Jestli to je vyleštěné a nebo ne, je fuk. To je kosmetika.

0/0
8.1.2015 11:18

V55l77a82s39t87i12m67i39l 12T16e17n83c89e85r 4510970267600

Kuchyňský nůž? Ocelový, tak akorát do ruky a hlavně žádnou motyku - musí být ostrý. Ostrý. Ostrý.

0/0
7.1.2015 13:17

B29e57n 29P71a78v23k85a 1197693377101

A když není, tak se ostrý udělá.

0/0
8.1.2015 11:19

L25u98d27v48í30k 27G47a74j81d36o72š53í56k 2565683964132

"...že je lesklé, tmavší a má hladký povrch..."

Soudím, že když je něco lesklé, tak to asi bude mít hladký povrch. ;-D

.

"...Keramické čepele jsou velmi ostré a při běžném používání se netupí a nerezaví..."

Tupí se KAŽDÁ čepel. To by jinak odporovalo fyzikálním zákonům. U té keramické je ovšem problém, že se daleko hůře ostří a samozřejmě se tupí daleko rychleji než čepel z vysoce kvalitních ocelí, která rovněž nerezaví.

Jinak vliv kovového nože na zachování vitamínů v ovoci je tak nehorázný marketingový blábol, že se mu málo co vyrovná. To by možná platilo u stařičkých nožů z uhlíkaté oceli, které jsou schopné při rozkrojení jablka zčernat (i tak je vliv na vitamíny v řádech promile). Dnešní kvalitní kuchyňské nože jsou ovšem z nerezavějících ocelí, které jsou k potravinám chemicky naprosto neutrální a v tomto smyslu není mezi nimi a keramickými noži naprosto žádný rozdíl.

0/0
7.1.2015 9:52

P75a47v16e24l 90O62d21r88a98z82i97l 6684529787420

Z čeho usuzujete, že se keramické ostří "tupí daleko rychleji," když zároveň uvádíte, že se daleko hůře brousí?

0/−1
7.1.2015 15:07

B39e38n 86P17a89v44k68a 1677143327441

Já tohle musím potvrdit z vlastní zkušenosti. Ale důvod neznám. Tipuji na chybnou výrobu u těch levnějších.

0/0
8.1.2015 11:21

P34a56v13e72l 24O20d26r82a42z31i30l 6854339457150

Tak pokud někdo vyrobí ostří do jehly, které se hned odláme, nebo díky levorukosti uživatele, kterej s tím hrká v šupliku s ostatníma kudlama. Oxid zirkoničitý má údajně tvrdost 83HRC, tož asi tak.

0/0
8.1.2015 12:55

M58a30r44t48i16n 38J56e39z23e27r69s60k17ý 9674177782122

pod stromek jsem ženě místo kalhotek koupil dva kuchyňské nože a nestěžuje si:

.

Wusthof Grand prix II Solingen Germany ( 12 cm) - kovaný

http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/53a/53a3e9b5115c29031be24df987355f0c.jpg

a

Wusthof Gourmet Solingen Germany nůž svačinový ( 12 cm) - nekovaný

http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/599/5990dd8ef726a13e162a58a26a98be1d.jpg

0/0
7.1.2015 8:30

V90l55a38s64t84i36m68i86l 51T69e45n21c19e51r 4620700837850

Dobrá volba.R^

0/0
7.1.2015 13:18

A47l33e64š 26N16e76v26e88s54e54l58ý 2197253357510

Ano ano přátelé, hned utíkejte do obchodů a nakupte sadu aspoň deseti nožů, ať má takový článek smysl a vydělá na sebe.

S článkem v mnoha věcech souhlasit nemůžu. I většina kuchařů co já znám řekne, že potřebujete dva dobré nože, kuchařský větší a menší na drobnější práce jako je kroužlání jablek apod. Případně pilu na pečivo, ale jsou tací, kteří řeknou, že není třeba, pokud máte dobrou velkou kudlu.

Santoku není typ ostří pokud vím, ale tvar celé čepele (byť právě i ten tvar ostří je specifický tím, že je rovnější, než klasické evropské nože). Japonské broušení ostří se vyznačuje jednostranným brusem, nikoliv oboustranným evropským do V nebo do tvaru čočky (konvexní).

Nože na suši. Najděte si třeba typický nůž na suši - yanagiba. Dlouhý, nízký, zbroušený jen z jedné strany, ideální právě např. na odkrajování tenkých plátků na sašimi apod., hlavně se s ním nepižle, ale plynulým tahem odkrajuje... Brus jednostranný.

Diamantové brousky a ocílky jsou taky na zvážení, ale neodsuzuji - odebírají materiál z nože a většina běžných uživatelů tím ostří moc nepomůže, na obtažení ostří je ideální klasická ocílka, která jen na dobře nabroušeném noži zjednodušené srovná ostří "do latě" a nůž se při pravidelném obtažení nemusí často brousit. Broušení na kamenech chce opravdu dost praxe, dá se tím na noži víc zkazit než zlepšit. Doporučit do běžné domácnosti bez fanouška nožů lze jen jedno - nechat nabrousit (vytvořit) ostří u odborníka nebo zkušeného člověka a pak hodně často toto ostří ostřit (obtahovat, udržovat) klasickou ocílkou (ne diamantovou). Pak to ostří vydrží u dobrého nože hoooodně dlouho.

Keramika má své plusy i mínusy, ale neznám kuchaře, který by je používal...

Ještě jsem neviděl dobrý nůž z kvalitního materiálu za dvě stovky... Ale asi jsem na to moc velký fanda kudel.

0/0
7.1.2015 1:00

L28u94d77v17í49k 72G93a75j61d63o67š21í28k 2145743164892

Tak tak. Naprosto souhlasím.

Keramika v podstatě žádné plusy nemá. Vyjde při stejné tvrdosti akorát levněji než nůž z kvalitní oceli, ale daleko hůř se brousí.

0/0
7.1.2015 10:09

M32a81r68t55i46n 73L49ž60i48č95a80ř 9235387412544

Použím už leta japonské nože a nemůžu si je vynachválit, stále jako nové, nemusím je ani ostřit, fungují stále precizně

0/0
6.1.2015 22:34

P19a68v89e56l 84O63d44r22a52z57i13l 6614479657970

Nemusíte je ostřit? Tak to máte velmi vzácné kousky R^

0/0
7.1.2015 8:20

M84a78r47t68i86n 42L66ž95i80č30a37ř 9555117762224

Vzácné ne, ale kvalitní - Porsche Design

0/0
7.1.2015 10:14

P61a33v31e23l 11O58d23r28a31z36i86l 6684259977430

Jo, tak ty jsou naprosto skvělé, stejně jako Porsche Design šaliny, ty se nikdá neporouchaj.

0/−1
7.1.2015 15:08

M22a11r94t49i20n 11L74ž68i54č21a52ř 9725187352564

Nože jsou perfektní a nespojujte s paskvilem Porsche šalin co v ČR jezdi, to jak jsou zprasené je dílo Škody a né studia Porsche Design, šaliny měli vypadat úplně jinak, ale díky šetření Škody dopadli tak jak dopadli

0/0
7.1.2015 15:15

P17a42v44e40l 94O78d40r34a64z48i70l 6604269427980

To je fuk. Používat léta jakýkoliv nůž bez ostření a tvrdit, že je ostrý, je prostě blbost.

0/0
8.1.2015 10:39

M73a50r96t47i18n 35L60ž60i65č21a85ř 9635767112574

To je pouze Váš subjektivní názor, ty nože jsou dělané jako katany, takže ostří je perfektní

+1/0
8.1.2015 10:45

P85a14v91e73l 28O54d34r84a12z63i80l 6764409117490

To není můj subjektivní názor. Kdyby existovaly japonské nože, vyráběné jako katany, s designem Porsche, které vydrží roky používání bez nutnosti ostření, tak by kuchaři nic jiného nepoužívali. Bohužel je to tak, že tomu nerozumíte, což jako prodavač laminátových skříněk ani nemůžete, a nechal jste si od prodavače naleštěných kudliček nakecat pěkné nesmysly.

0/0
8.1.2015 12:41

M50a58r36t54i47n 12L74ž70i27č31a56ř 9815777292184

Porsce se věnuji 29 let a to všech odvětvích, takže mám produkci zmáklou dobře, nože mám již 8 let a stále jako nové

Dvířka s laminátu neprodávám, protože nic z laminátu nemáme v nabídce ;-)

0/0
8.1.2015 14:37

P25a63v32e17l 62O65d67r51a23z54i48l 6644949827360

Ano, nože jsou jako nové, pokud jste je použil maximálně 10x. Jinak jako nové nejsou, protože jsou tupé. Samozřejmě je dost  pravděpodobné, že jste si toho nevšiml, to se prodavačům stává.

O dvířkách jsem nic nepsal.

0/0
8.1.2015 23:18

V57á29c58l26a69v 37V37á31v63r54a 5206439741527

už jsem se lekl že vám iDnes poradí s dobrou firmou na nože ale to nehrozí. JJe na vás poznat co je plech a co kvalitní nůž. Na cenu bych moc nekoukal, protože zlodějské marže najdete všude a za 1000 Kč vám klidně prodají i kudlu z obyčejného trochu nabroušeného plechu.

článek o ničem.

+4/0
6.1.2015 17:09

P71e71t55r 65M92u48d27r54o33c48h 9821817162231

Ja mam doma po dedovi bajonet z 1. sv. v. Lepsi nuz neni - na vsechno, vcetne masa :-)

+1/0
6.1.2015 16:50

B10e97n 47P79a86v89k72a 1367323617581

A ještě k tomu je dostatečný přísun železa do organismu:-)

0/0
8.1.2015 11:22
Foto

Z80b86y41n67ě61k 51M32e92l98i50c81h92a97r 9115447185139

článek jsem nečetl, jen titulek - je tam otázka a hned odpověď...

0/0
6.1.2015 13:59
Foto

P95e20t43r 86A30n24d31r64l16e 6408553839782

Proč se nemá dávat nůž do myčky? Pokud tedy nemá dřevěnou rukojeť.

0/0
6.1.2015 11:45

M45a49r92e17k 21Z60a85h85r70a95d59i88l 6174719275141

Hrozí zlomení? ...

0/0
6.1.2015 11:59

Z49d77e52n80ě69k 39W22e27r70n60h72a20r13t 6547215762198

spíš se to tam přece jen mele a něco může klepnout do ostří...

0/0
6.1.2015 12:02
Foto

P29e14t42r 98A90n88d82r32l26e 6358233829972

Děkuji za odpovědi. Chápu u myček, kde se nože dávají nějak volně, ale třeba u té naší je takový gumový držák, kde k noži nemá přístup nic jiného než voda, pokud bych přímo k noži nedal nějakým způsobem jiný kus nádobí. Asi tedy hrozí už jen to poškození chemií, jak píše pan Feifar, ale to by podle mě hrozilo i u ostatního příboru a nádobí. Dobře, nemáme žádné profi kousky, tak naše levné nože za pár set asi nebudu nějak extra řešit :-)

0/0
6.1.2015 18:43

A23l51e13š 59N66e61v12e12s19e16l36ý 2757453607870

Důvodem je většinou dřevěná rukojeť a to, že to většina lidí naháže do myčky bez ladu a skladu a hrozí poškození ostří o jiné tvrdé materiály... Jinak by noži myčka nic moc udělat neměla...

0/0
7.1.2015 1:05

P75a82v25e84l 82O79d86r66a83z15i58l 6874699587520

Nevím, já zvládnu nůž umýt asi za 10 sekund a nemusím riskovat nějaký moribundus v myčce.

0/0
7.1.2015 8:18

J14a97k44u72b 47F30e16i52f87a58r 7739169206979

agresivní chemie v tabletách může narušit strukturu čepele.

0/0
6.1.2015 15:36

M15a33r54t38i93n 56L42ž19i37č10a27ř 9365847292544

Nejenom v tabletách, ale i v klasice, prášek. sůl, leštidllo. Nože se otupí, dostanou bělavý nádech jak od Sava

0/0
6.1.2015 22:35

P18a72v42e53l 65S11t38a41v71j23a67n68í40k 6378365187721

Pak vyhoďte to co používáte a používejte něco normálního. Nože s bělavým nádechem fakt nemám. Nebo máte nějaké divné nože.

0/0
6.1.2015 22:41

M75a67r77t80i13n 59L74ž11i19č94a70ř 9435557202454

Praxe s prodejem 18 let myček pane, netvďte mi tu nesmysly

0/0
7.1.2015 10:13

M85a96r78t84i41n 62L53ž95i76č91a81ř 9255367862124

V myčce se nuž otupí

0/0
6.1.2015 22:32

P80a11v91e53l 59S26t50a73v14j23a66n51í55k 6168675967261

Nemá čím.

0/0
6.1.2015 22:39

M12a32r81t43i57n 51L76ž20i32č70a11ř 9875307442484

Chemie narušuje ostří nože, dostává se do hloubky materiálu a nůž ničí

0/0
7.1.2015 10:12

M23i17c23h68a51l 11M60i28l45l33e73r 9716732219962

Vyssi teplota myti v mycce pry nedela nozum dobre - vysvetleni odbornika.

0/0
7.1.2015 1:26

P89a19v93e64l 22O14d15r68a32z59i24l 6434379547490

No to musel bejf fachman, kterýmu noži ublíží max. 100°C? Dětskýmu plastovýmu leda. Nebo máte myčku s přehřátou parou?

0/0
7.1.2015 8:19

B84e82n 78P28a37v47k92a 1977553257501

jak čtete "odborník", tak bych nediskutoval. Amen;-D

0/0
8.1.2015 11:23

V13l46a19s82t78i12m97i34l 80T90e93n64c31e43r 4180480897190

Použitý nůž okamžitě otřu vlhkou utěrkou, osuším a odkládám do stojánku na nože.

0/0
7.1.2015 13:23

R36o66b33e72r94t 48P90a92c55i82n58a 7964209485491

Saláty a spol se nekrájí ocelovým nožem hlavně proto, že je za cvilku řez zahnědlý a nevypadá to dobře. Toho vitamínu zmizí nepatrně.

0/0
6.1.2015 10:32

J70a10n 67V58l48č79e21k 8455127732572

První fotka je neštěstí. Slečna drží nůž jako panna... No, jako prase kost. Za chvíli se řízne. Na druhé fotce je to správně.

+3/0
6.1.2015 9:58

Z90d27e56n83ě28k 98W12e87r28n58h27a40r50t 6707915852568

.. jako vegetarián husí stehno....

0/0
6.1.2015 10:26

P24a74v83e80l 54O25d59r42a50z89i50l 6394259317300

Pověra říká, že nože se nemají dávat jako dárky, tedy první komentář článku je zvláštní ;-) Jinak u nožů je dle mého názoru naprosto nejdůležitější umět je nabrousit; potom tedy záleží na materiálu, jestli vůbec nabrousit jdou a jak dlouho vydrží ostré.:-)

0/0
6.1.2015 9:23

A98l47e57š 72N45e70v64e59s93e32l29ý 2897533697270

I ta pověra má řešení. Když dostanete darem nůž, zaplaťte dárci symbolickou částkou, třeba i korunou... :-)

+1/0
7.1.2015 0:37

P87a56v92e63l 30O36d88r76a45z12i96l 6504779187600

Dobrý tip R^;-)

0/0
7.1.2015 8:16







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.