Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jak správně vybrat kuchyňský nůž? Záleží na velikosti a ostří

Bez profesionálního vybavení se v kuchyni obejdete, ale s jedním nožem si nevystačíte.V kuchyňském vybavení by neměla chybět aspoň základní sestava nožů. Patří do ní nůž na pečivo, na zeleninu a univerzální typ s hladkým ostřím. Na porcování masa jsou pak vhodné kuchařské nože.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K40a82r53e42l 41B92a16r96t69a81k 9456941105296

Keramické čepele jsou velmi ostré a při běžném používání se netupí a nerezaví.

Když se takový nůž ztupí, lze ho nabrousit.

Tak jak to tedy je, tupí či netupí?

0/0
10.1.2015 17:35

J72a55n 61N85o93v19a12k 6150608369

Článek zase oničem. Nůž na první fotce je horeca z makra cena cca 180 kč.

Nože mám cca 3 roky. Pokud si člověk pořídí dlouhou ocilku, není co řešit. A to že člověk před každým použitím nůž objede je snad samozřejmost. Žádný profík to nedělá jinak. A v myčce je myju běžně. Toje můj názor nikomu nevnucuji.

+2/0
9.1.2015 9:31

B17e58n 52P92a46v25k43a 1787543817351

"Vysoká tvrdost materiálu znamená trvanlivější ostří. Ale je nutné počítat i s tím, že současně stoupá i jeho křehkost." Záleží, jaký úhel má ostří. A jelikož se úzká ostří z výroby nepouštějí (právě kvůli tomuto), tak bych si s tím hlavu nelámal.

Jinak jak to jde lehce ohnout, a to lze vyzkoušet i zabalené v plastu, tak nebrat. Leda tak třeba filetovací nože, ale u těch je to vlastnost. Rady, že ostří se musí lesknout... Nemusí. Jestli to je vyleštěné a nebo ne, je fuk. To je kosmetika.

0/0
8.1.2015 11:18

V85l79a80s54t91i20m87i96l 26T76e39n12c56e11r 4550920727490

Kuchyňský nůž? Ocelový, tak akorát do ruky a hlavně žádnou motyku - musí být ostrý. Ostrý. Ostrý.

0/0
7.1.2015 13:17

B29e40n 34P31a26v34k81a 1497233607541

A když není, tak se ostrý udělá.

0/0
8.1.2015 11:19

L48u66d50v28í92k 86G75a79j40d11o97š23í18k 2445583764562

"...že je lesklé, tmavší a má hladký povrch..."

Soudím, že když je něco lesklé, tak to asi bude mít hladký povrch. ;-D

.

"...Keramické čepele jsou velmi ostré a při běžném používání se netupí a nerezaví..."

Tupí se KAŽDÁ čepel. To by jinak odporovalo fyzikálním zákonům. U té keramické je ovšem problém, že se daleko hůře ostří a samozřejmě se tupí daleko rychleji než čepel z vysoce kvalitních ocelí, která rovněž nerezaví.

Jinak vliv kovového nože na zachování vitamínů v ovoci je tak nehorázný marketingový blábol, že se mu málo co vyrovná. To by možná platilo u stařičkých nožů z uhlíkaté oceli, které jsou schopné při rozkrojení jablka zčernat (i tak je vliv na vitamíny v řádech promile). Dnešní kvalitní kuchyňské nože jsou ovšem z nerezavějících ocelí, které jsou k potravinám chemicky naprosto neutrální a v tomto smyslu není mezi nimi a keramickými noži naprosto žádný rozdíl.

0/0
7.1.2015 9:52

P95a90v90e32l 69O38d34r50a11z64i62l 6564719527950

Z čeho usuzujete, že se keramické ostří "tupí daleko rychleji," když zároveň uvádíte, že se daleko hůře brousí?

0/−1
7.1.2015 15:07

B37e52n 77P20a88v82k62a 1247793227411

Já tohle musím potvrdit z vlastní zkušenosti. Ale důvod neznám. Tipuji na chybnou výrobu u těch levnějších.

0/0
8.1.2015 11:21

P47a31v26e25l 86O66d56r34a53z32i69l 6314779377250

Tak pokud někdo vyrobí ostří do jehly, které se hned odláme, nebo díky levorukosti uživatele, kterej s tím hrká v šupliku s ostatníma kudlama. Oxid zirkoničitý má údajně tvrdost 83HRC, tož asi tak.

0/0
8.1.2015 12:55

M76a91r31t22i33n 68J58e12z85e65r65s48k87ý 9724427752202

pod stromek jsem ženě místo kalhotek koupil dva kuchyňské nože a nestěžuje si:

.

Wusthof Grand prix II Solingen Germany ( 12 cm) - kovaný

http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/53a/53a3e9b5115c29031be24df987355f0c.jpg

a

Wusthof Gourmet Solingen Germany nůž svačinový ( 12 cm) - nekovaný

http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/599/5990dd8ef726a13e162a58a26a98be1d.jpg

0/0
7.1.2015 8:30

V20l37a89s13t34i84m77i94l 98T46e97n73c67e30r 4980810727160

Dobrá volba.R^

0/0
7.1.2015 13:18

A70l92e66š 87N72e88v28e40s59e30l28ý 2687613217550

Ano ano přátelé, hned utíkejte do obchodů a nakupte sadu aspoň deseti nožů, ať má takový článek smysl a vydělá na sebe.

S článkem v mnoha věcech souhlasit nemůžu. I většina kuchařů co já znám řekne, že potřebujete dva dobré nože, kuchařský větší a menší na drobnější práce jako je kroužlání jablek apod. Případně pilu na pečivo, ale jsou tací, kteří řeknou, že není třeba, pokud máte dobrou velkou kudlu.

Santoku není typ ostří pokud vím, ale tvar celé čepele (byť právě i ten tvar ostří je specifický tím, že je rovnější, než klasické evropské nože). Japonské broušení ostří se vyznačuje jednostranným brusem, nikoliv oboustranným evropským do V nebo do tvaru čočky (konvexní).

Nože na suši. Najděte si třeba typický nůž na suši - yanagiba. Dlouhý, nízký, zbroušený jen z jedné strany, ideální právě např. na odkrajování tenkých plátků na sašimi apod., hlavně se s ním nepižle, ale plynulým tahem odkrajuje... Brus jednostranný.

Diamantové brousky a ocílky jsou taky na zvážení, ale neodsuzuji - odebírají materiál z nože a většina běžných uživatelů tím ostří moc nepomůže, na obtažení ostří je ideální klasická ocílka, která jen na dobře nabroušeném noži zjednodušené srovná ostří "do latě" a nůž se při pravidelném obtažení nemusí často brousit. Broušení na kamenech chce opravdu dost praxe, dá se tím na noži víc zkazit než zlepšit. Doporučit do běžné domácnosti bez fanouška nožů lze jen jedno - nechat nabrousit (vytvořit) ostří u odborníka nebo zkušeného člověka a pak hodně často toto ostří ostřit (obtahovat, udržovat) klasickou ocílkou (ne diamantovou). Pak to ostří vydrží u dobrého nože hoooodně dlouho.

Keramika má své plusy i mínusy, ale neznám kuchaře, který by je používal...

Ještě jsem neviděl dobrý nůž z kvalitního materiálu za dvě stovky... Ale asi jsem na to moc velký fanda kudel.

0/0
7.1.2015 1:00

L58u21d49v46í22k 52G17a53j27d33o31š60í38k 2285443654652

Tak tak. Naprosto souhlasím.

Keramika v podstatě žádné plusy nemá. Vyjde při stejné tvrdosti akorát levněji než nůž z kvalitní oceli, ale daleko hůř se brousí.

0/0
7.1.2015 10:09

M24a66r71t82i53n 31L64ž11i83č92a34ř 9575767402844

Použím už leta japonské nože a nemůžu si je vynachválit, stále jako nové, nemusím je ani ostřit, fungují stále precizně

0/0
6.1.2015 22:34

P85a27v18e19l 59O44d59r62a63z48i49l 6634519377890

Nemusíte je ostřit? Tak to máte velmi vzácné kousky R^

0/0
7.1.2015 8:20

M21a25r63t61i53n 93L49ž71i14č88a84ř 9455377582814

Vzácné ne, ale kvalitní - Porsche Design

0/0
7.1.2015 10:14

P50a92v45e73l 20O19d34r16a30z63i13l 6174439147660

Jo, tak ty jsou naprosto skvělé, stejně jako Porsche Design šaliny, ty se nikdá neporouchaj.

0/−1
7.1.2015 15:08

M22a72r93t80i18n 92L24ž85i89č46a54ř 9145307742984

Nože jsou perfektní a nespojujte s paskvilem Porsche šalin co v ČR jezdi, to jak jsou zprasené je dílo Škody a né studia Porsche Design, šaliny měli vypadat úplně jinak, ale díky šetření Škody dopadli tak jak dopadli

0/0
7.1.2015 15:15

P32a14v80e52l 97O70d15r63a78z12i90l 6564419887900

To je fuk. Používat léta jakýkoliv nůž bez ostření a tvrdit, že je ostrý, je prostě blbost.

0/0
8.1.2015 10:39

M41a37r98t31i71n 71L43ž76i72č12a35ř 9165557362654

To je pouze Váš subjektivní názor, ty nože jsou dělané jako katany, takže ostří je perfektní

+1/0
8.1.2015 10:45

P15a13v41e31l 41O98d35r90a15z95i17l 6194259787270

To není můj subjektivní názor. Kdyby existovaly japonské nože, vyráběné jako katany, s designem Porsche, které vydrží roky používání bez nutnosti ostření, tak by kuchaři nic jiného nepoužívali. Bohužel je to tak, že tomu nerozumíte, což jako prodavač laminátových skříněk ani nemůžete, a nechal jste si od prodavače naleštěných kudliček nakecat pěkné nesmysly.

0/0
8.1.2015 12:41

M46a82r96t97i15n 27L14ž97i12č36a87ř 9365177502724

Porsce se věnuji 29 let a to všech odvětvích, takže mám produkci zmáklou dobře, nože mám již 8 let a stále jako nové

Dvířka s laminátu neprodávám, protože nic z laminátu nemáme v nabídce ;-)

0/0
8.1.2015 14:37

P63a58v36e23l 96O86d25r19a57z90i15l 6464939357630

Ano, nože jsou jako nové, pokud jste je použil maximálně 10x. Jinak jako nové nejsou, protože jsou tupé. Samozřejmě je dost  pravděpodobné, že jste si toho nevšiml, to se prodavačům stává.

O dvířkách jsem nic nepsal.

0/0
8.1.2015 23:18

V61á27c97l55a64v 52V19á56v31r48a 5106149381937

už jsem se lekl že vám iDnes poradí s dobrou firmou na nože ale to nehrozí. JJe na vás poznat co je plech a co kvalitní nůž. Na cenu bych moc nekoukal, protože zlodějské marže najdete všude a za 1000 Kč vám klidně prodají i kudlu z obyčejného trochu nabroušeného plechu.

článek o ničem.

+4/0
6.1.2015 17:09

P52e72t28r 49M42u41d57r82o12c80h 9391317722491

Ja mam doma po dedovi bajonet z 1. sv. v. Lepsi nuz neni - na vsechno, vcetne masa :-)

+1/0
6.1.2015 16:50

B17e98n 79P20a72v47k74a 1707373617851

A ještě k tomu je dostatečný přísun železa do organismu:-)

0/0
8.1.2015 11:22
Foto

Z29b54y12n14ě73k 95M81e85l25i14c28h86a96r 9605927165789

článek jsem nečetl, jen titulek - je tam otázka a hned odpověď...

0/0
6.1.2015 13:59
Foto

P25e26t25r 43A78n69d49r31l67e 6898413899292

Proč se nemá dávat nůž do myčky? Pokud tedy nemá dřevěnou rukojeť.

0/0
6.1.2015 11:45

M81a44r65e63k 22Z86a55h77r37a83d57i44l 6574449875221

Hrozí zlomení? ...

0/0
6.1.2015 11:59

Z82d58e79n41ě95k 55W21e45r51n49h84a61r81t 6167165502948

spíš se to tam přece jen mele a něco může klepnout do ostří...

0/0
6.1.2015 12:02
Foto

P94e31t83r 30A43n48d16r60l10e 6868413679972

Děkuji za odpovědi. Chápu u myček, kde se nože dávají nějak volně, ale třeba u té naší je takový gumový držák, kde k noži nemá přístup nic jiného než voda, pokud bych přímo k noži nedal nějakým způsobem jiný kus nádobí. Asi tedy hrozí už jen to poškození chemií, jak píše pan Feifar, ale to by podle mě hrozilo i u ostatního příboru a nádobí. Dobře, nemáme žádné profi kousky, tak naše levné nože za pár set asi nebudu nějak extra řešit :-)

0/0
6.1.2015 18:43

A31l34e60š 19N84e40v60e58s33e36l32ý 2297213717120

Důvodem je většinou dřevěná rukojeť a to, že to většina lidí naháže do myčky bez ladu a skladu a hrozí poškození ostří o jiné tvrdé materiály... Jinak by noži myčka nic moc udělat neměla...

0/0
7.1.2015 1:05

P92a95v31e77l 16O49d61r22a14z90i49l 6204739807940

Nevím, já zvládnu nůž umýt asi za 10 sekund a nemusím riskovat nějaký moribundus v myčce.

0/0
7.1.2015 8:18

J67a78k77u52b 28F59e10i72f30a74r 7889469716949

agresivní chemie v tabletách může narušit strukturu čepele.

0/0
6.1.2015 15:36

M60a11r31t75i14n 66L13ž65i63č60a58ř 9695217562284

Nejenom v tabletách, ale i v klasice, prášek. sůl, leštidllo. Nože se otupí, dostanou bělavý nádech jak od Sava

0/0
6.1.2015 22:35

P45a30v86e77l 37S67t52a50v68j53a51n91í32k 6108125277131

Pak vyhoďte to co používáte a používejte něco normálního. Nože s bělavým nádechem fakt nemám. Nebo máte nějaké divné nože.

0/0
6.1.2015 22:41

M89a27r52t88i27n 44L68ž23i90č12a25ř 9275927582474

Praxe s prodejem 18 let myček pane, netvďte mi tu nesmysly

0/0
7.1.2015 10:13

M53a53r83t54i12n 67L43ž36i17č59a61ř 9315617742804

V myčce se nuž otupí

0/0
6.1.2015 22:32

P64a60v43e55l 78S93t13a38v27j85a27n63í45k 6658375337741

Nemá čím.

0/0
6.1.2015 22:39

M94a14r48t78i25n 57L24ž44i55č89a45ř 9395657222164

Chemie narušuje ostří nože, dostává se do hloubky materiálu a nůž ničí

0/0
7.1.2015 10:12

M47i20c46h64a83l 47M78i52l49l25e66r 9686832149972

Vyssi teplota myti v mycce pry nedela nozum dobre - vysvetleni odbornika.

0/0
7.1.2015 1:26

P69a79v36e86l 36O57d36r12a48z13i28l 6214339147670

No to musel bejf fachman, kterýmu noži ublíží max. 100°C? Dětskýmu plastovýmu leda. Nebo máte myčku s přehřátou parou?

0/0
7.1.2015 8:19

B98e61n 73P20a25v34k29a 1717493377251

jak čtete "odborník", tak bych nediskutoval. Amen;-D

0/0
8.1.2015 11:23

V60l97a62s58t88i40m39i57l 29T65e12n77c84e58r 4210180967610

Použitý nůž okamžitě otřu vlhkou utěrkou, osuším a odkládám do stojánku na nože.

0/0
7.1.2015 13:23

R64o35b55e48r80t 26P14a93c72i87n72a 7504179865581

Saláty a spol se nekrájí ocelovým nožem hlavně proto, že je za cvilku řez zahnědlý a nevypadá to dobře. Toho vitamínu zmizí nepatrně.

0/0
6.1.2015 10:32

J21a96n 37V48l89č24e87k 8805757832122

První fotka je neštěstí. Slečna drží nůž jako panna... No, jako prase kost. Za chvíli se řízne. Na druhé fotce je to správně.

+3/0
6.1.2015 9:58

Z95d82e87n61ě14k 25W31e20r83n12h69a21r27t 6467535932668

.. jako vegetarián husí stehno....

0/0
6.1.2015 10:26

P51a83v77e57l 25O29d73r61a82z69i17l 6474769537790

Pověra říká, že nože se nemají dávat jako dárky, tedy první komentář článku je zvláštní ;-) Jinak u nožů je dle mého názoru naprosto nejdůležitější umět je nabrousit; potom tedy záleží na materiálu, jestli vůbec nabrousit jdou a jak dlouho vydrží ostré.:-)

0/0
6.1.2015 9:23

A64l78e30š 31N16e20v82e56s29e96l12ý 2567503847200

I ta pověra má řešení. Když dostanete darem nůž, zaplaťte dárci symbolickou částkou, třeba i korunou... :-)

+1/0
7.1.2015 0:37

P12a45v29e30l 38O90d15r53a79z63i24l 6104309557230

Dobrý tip R^;-)

0/0
7.1.2015 8:16







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.