Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Autorka biokuchařek Hanka Zemanová udržuje bioolejem i pracovní desku

Rodina Hanky Zemanové, známé autorky biokuchařek a propagátorky zdravého stravování, žije na Sedlčansku v domě, který tvarem vsadil na osvědčenou klasiku. Připomíná vesnickou školu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Pronovais

Líbí,

a mocR^

0/0
26.9.2011 12:55

minutos007

No prosím...

Dýchající stěny....;-D To mě vždy pobaví...

0/0
13.9.2011 5:01

bebíčko

Biokuchařka

;-D;-D;-D;-D!!

0/0
7.9.2011 10:16

šikovná holka

pojem BIO

Když pročítám příspěvky tady, nestačím se divit, jakou paniku slovo BIO způsobuje... Někdo z něj dělá něco víc než ve skutečnosti je.. někdo ani nechápe, co to vlastně je a někdo z toho dělá věc, která snad ani neexistuje.. možná by to chtělo mít o tom trochu víc informací a hlavně si zachovat zdravý rozum a VLASTNÍ úsudek...

+1/0
7.9.2011 9:06

xdriver1

Re: pojem BIO

A čo si pod takým pojmom BIO predstavujete vy, šikulo?

0/0
7.9.2011 11:28

šikovná holka

Re: pojem BIO

Není předmětem debaty, co se z pojmu BIO stalo.... To, že někteří lidé při pohledu na nápis BIO okamžitě onen produkt šoupnou do košíku, aniž by se skutečně podívali na etiketu, je ale ten samý případ, jako když si koupí "jogurt" Dobrá máma a myslí si, že udělali pro svoje dítě to nejlepší, přitom to nemá s jogurtem nic společnýho. Jak jsem napsala: hlavně si zachovat zdravý rozum.. Pokud člověk chce jíst zdravě a kvalitně, cestu si vždycky najde.

+1/0
8.9.2011 7:42

l.g

Re: pojem BIO

Je to hodně od tématu, ale budiž.

BIO byl puvodně docela ušlechtilý záměr až do doby, než se toho chytli obchodníci a udělali si z toho byznys. Podobně vývoj mají i tzv. "farmářské trhy", nebo třeba produkty Fair trade.

Problém je v tom, že propagátoři jsou vlastně "agenti s teplou vodou". Nabízejí fiktivní vlastnosti zboží, které si spotřebitel nemá sebemenší možnost ověřit, ale slyší na ně.

0/0
7.9.2011 12:09

f0rr35t

Re: pojem BIO

To spíš říkej těm, kteří si ze slov "bio" a "eko" udělali výnosný obchod. Na přirozeně pěstovaných věcech není nic směšného, ale ty věci tu existují odjakživa (například spousta lidí má vlastní zahrádku dodnes) a odjakživa se z přírodních věcí vaří, dělá se z nich nábytek atd. Jenže když kolem toho uděláš dostatečnej marketing, tak už to není běžný, je to superekologická biověc, za kterou si musíš připlatit aspoň trojnásobek ;-D Jediná podstata současného "bio" je v přemístění přírodních věcí do patřičného regálu s patřičnou úpravou cenovky.

+1/0
7.9.2011 17:15

Patrik33

Re: pojem BIO

Bio je především velký kšeft. Neveřím, že vše, co je v obchodech, na tržišti nebo farmářských trzích označeno jako bio, je skutečně pěstované bez umělých hnojiv a insekticidů. Navíc si ani nemyslím, že je nějaký rozdíl v kvalitě, o chuti ani nemluvě. Koupím občas něco bio, když je to čerstvější než nebio, ale rozdíl v chuti není žádný (zelenina, ovoce, kuře, mléčné výrobky).

0/0
7.9.2011 19:06

šikovná holka

Re: pojem BIO

A co fakt, že kuře NEbio nemá žádnou barvu ani vůni? Že to kuře vyrůstalo v kleci bez výběhu a bylo krmeno asi měsíc?

0/0
8.9.2011 7:44

l.g

Re: pojem BIO

Jestli Patrik33 tvrdí, že nepozná rozdíl v chuti ani vůni, tak je to dost jedno ne?

0/0
8.9.2011 12:57

l.g

Re: pojem BIO

Ne nadarmo koluje známý vtip, že rozdíl mezi NEBIO a BIO farmářem je tem, že ten první hnojí ve dne a ten druhý v noci.

0/0
8.9.2011 12:59

šikovná holka

Re: pojem BIO

a pointa?

0/0
8.9.2011 14:28

iwwi

Re: pojem BIO

tak nekupujte bio zeleninu z Egypta apod. ;) tam ta chuť opravdu chybí :(

+1/0
8.9.2011 15:09

ilna

Re: pojem BIO

Cože? Jedl jste někdy kuře ze dvorku, krmené kopřivami a obilím, rostoucí do řádné velikosti 5 měsíců? Asi ne, jinak byste nemohl napsat, že nepoznáte rozdíl. Až jednou takové kuře ochutnáte, pochopíte.

0/0
24.9.2011 9:58

balalajka01

proč má pod pergolou markýzu?

???

0/0
6.9.2011 23:11

Grimkin

Re: proč má pod pergolou markýzu?

Aby ses měla na co ptát.;-D

0/0
7.9.2011 0:58

Bígl

Re: proč má pod pergolou markýzu?

Třeba než obroste zelení?

0/0
7.9.2011 8:44

Patrik33

Re: proč má pod pergolou markýzu?

Chrání to před deštěm. Posezení na kryté terase v dešti mám také rád.

0/0
7.9.2011 19:09

l.z.s

krásnej dům

R^

0/0
6.9.2011 17:59

joyFX

mno. zahrádky v Provenci

mají jiný šmrnc. tohle je takové ... české [>-]

+2/0
6.9.2011 16:19

Alijenka78

Nádhera, opravdu :)

Krásně útulné bydlení, tam snad ani nejde cítit se jinak než dobře a příjemně .. dávám velkou jedničku :D

0/0
6.9.2011 15:53

Mrs. Robinson

Moc pěkné bydlení

:-):-):-):-)

0/0
6.9.2011 14:35

Pes na koze jel

Taky

bych leštil V

0/0
6.9.2011 13:18

Richard Kába

Od te doby,

co jsem cetl v casopise pro cukrovkare rozhovor s touto bio-aktivistkou, kde radila, ze pro cukrovkare je zdravy hnedy cukr ... tak jsem zrusil predplatne onoho casopisu. Samozrejme v tom rozhovoru bylo dalsich 1000+1 uplnych blabolu ...

+3/0
6.9.2011 13:13

Bígl

Re: Od te doby,

No, nevím, jaké vy máte zkušenosti se stravou pro cukrovkáře, ale cukrovka má dva typy. Ten, který se řeší pouze lékama, nikoliv inzulínem, nezakazuje cukr. Ostatně cukry jsou důležité pro činnost mozku. Myslím, že trochu hnědého cukru je stokrát zdravější, než umělá sladidla. Pokud si člověk píchá inzulín, jsou jeho dietní omezení mnohem větší, o tom žádná.

0/0
6.9.2011 13:36

Richard Kába

Re: Od te doby,

Budu se s Vami hadat, ze i pro DM2 neni zdravejsi cukr nez umele sladidlo. Pokud si pacient precte v odbornem casopise o sve nemoci, ze je pro nej zdravy cukr ... pak jsem velmi rozhorcen, protoze tomu ti lide uveri uplne stejne jako reklamam na DIA cokoladu a DIA susenky ...

+2/0
6.9.2011 13:57

l.g

Re: Od te doby,

Vážený. Hnědý cukr - nerafinovaný je z dietetického hlediska naprosto to samé jako cukr bílý nebo třtinový. Je to naprosto stejný disacharid. Pro diabetika naprosto stejné zlo.

A tyhle "šarlatánské" keci o tom, že "něco" je důležité na "to či ono" opravdu nesnáším. Jednak to jsou v drtivé většině účelové lži a když ne, jsou vytržené z kontextu. Je zajímavé, že je člověk většinou slyší od lidí vyznávajících všemožné alternativní směry kteří ovšem o chemii potravin ve skutečnosti nemají ani páru.

Pro činnost mozku jsou glycidy (jakožto zdroj energie) nepochybně důležité, ale z celé jejich škály jsou právě ty nízkomolekulární (tzv. "rychlé cukry") pro organizmus nejméně vhodné. Notabene sacharidy jsou téměř ve všem a není třeba kvůli nim konzumovat hnědý cukr.

0/0
7.9.2011 11:37

mamina2

Re: Od te doby,

Máte to pěkně popletené. Za prvé,  diabetik 1. typu, který si píchá několikrát denně inzulín, tak vlastně žádnou dietu nemá, jen musí umět nad jídlem přemýšlet. Stejně si píchá inzulín a když tomu dobře rozumí, může jíst prakticky všechno. A za druhé, když už konzumuje cukr, tak je úplně buřt, jestli bílý nebo hnědý.

0/0
7.9.2011 14:43

joyFX

Re: Od te doby,

hnědý cukr = nerafinovaný. možná chutnější a přirozenější než ten bílý. ale pro cukrovkáře naprosto zbytečný, cukrovkář prvního typu (ten, který za svoji nemoc nemůže) musí pečlivě hlídat všechny cukry, a protože jsou v ovoci, zelenině, v nápojích i jinde, je lepší přestat sladit úplně. cukrovkář druhého typu, který si chorobu vypěstoval jako následek svého přežírání, sladit může a většinou i sladí. svoji nemoc bere často na lehkou váhu a dost často hřeší. proto doporučovat mu slazení "zdravějším hnědým" cukrem je taky dost na hlavu

+2/0
6.9.2011 16:14

mamina2

Re: Od te doby,

Každý diabetik musí hlídat všechny sacharidy (=cukry). A diabetik 1. typu samozřejmě sladit může, pokud umí pracovat s dávkami inzulínu.

0/0
7.9.2011 14:45

Jan Ruzicka

Psaní bionávodů

pro biolamy asi slušně sype.

+2/0
6.9.2011 12:45

SIFL

Re: Psaní bionávodů

!R^

0/0
6.9.2011 12:58

JardaM

hezké jen ten název je nepřesný

Myslím, že správně by měl znít: "Bioautorka biokuchařek Biohanka Biozemanová bioudržuje bioolejem biopracovní biodesku". Teď je to myslím správně. Ať žije králíček Azurit vypraný v Biomatu

+4/0
6.9.2011 11:50

bmira

Re: hezké jen ten název je nepřesný

A bioolejíčkem si maže svou bioprcku;-D!!!!!!!!

+2/0
6.9.2011 12:49

l.g

Útulné

Je to pěkné a útulné, ale něco to nepochybně stálo. Dubové fošny na podlaze a kamínka Jøtul za víc jak 20 tisíc v podstatě jen pro parádu vypovídají. Že do té "bioromantiky" je potřeba slušně investovat a poněkud neekologicky pořádně vydělávat. Je to mailčko zvrácené, Ale pořád je to sympatičtější, než "vydyzajnovaný" interier "ocel a sklo" spousty měšťáků.

0/0
6.9.2011 11:17

Hroznej_puberťák

Re: Útulné

Kvalita zpravidla něco stojí, ať už se jí říká bio nebo ne. Taky preferuju dřevěnou podlahu a nábytek z masivu místo lisovaných pilin a plastu.

0/0
6.9.2011 11:33

l.g

Re: Útulné

To máte naprostou pravdu. To já taky. Jenže já když bych si nechal udělat podlahu z masivního dubu (což je snad to nejdražší, co si můžete dnes vymyslet, pokud to tedy nechcete z masivního mahagonu) a koupil si jedny z nejdražších kamen na trhu - Jotul, tak bych se při tom asi netrofal tvářit, jako romantický bio-ekolog.

Mě se to celkově líbí. Čiší z toho, že to je práce ženské která má navíc vkus. Jen mi trochu vadí ta póza majitelky, která je vlastně v přímém rozporu s tím, že se obklopuje luxusem (i když to na první pohled tak nevypadá).

0/0
6.9.2011 12:19

hermína

Re: Útulné

ktré podstata ekologie (věda o životním prostředí), romatiky a biovýrobků zakazuje luxus a doporučuje chudobu a utrpení?

0/0
6.9.2011 12:24

l.g

Re: Útulné

Luxus je například v přímém rozporu se snahou zachovat minimální ekologickou stopu.

A teorii ekologické stopy osobně považuji za jednu z nejracionálnějších a nejkomplexnějších které známe.

Na rozdíl třeba od BIO fanatizmu, což je jen čističistý byznis.

Dostáváme se ale trochu mimo téma článku...

+1/0
6.9.2011 13:34

hermína

Re: Útulné

drahý a trvanlivý dřevěný nábytek/ podlaha  vyrobený z evropského dubu v Sedlčanech (zrovna tam je slušný truhlář) tedy zanechá delší stopu než plast a dřevotříska z ikei, které se projely z ruských lesů a arabských vrtů, do čínské výrobny, polské balírny a pak pražského obchodu. ale jděte.

a do té stopy si hlavně započtěte dobu živonosti výrobku.

+2/0
6.9.2011 14:32

f0rr35t

Re: Útulné

Rád bych viděl nějakou statistiku, jak dlouho skutečně luxusní výrobky nechá na místě pan majitel ;-) Beztak za 10 let přijde nová móda a celej masivní nábytek i s podlahama, furtama a dveřma proletí komínem a nainstaluje se novej, módnější :-P

0/0
6.9.2011 20:03

l.g

Re: Útulné

Kdepak prosím čtete, že jsem něco psal o dřevotřísce i IKEA?

Mimochodem ekologickou stopu významnou měrou ovlivňuje i cena výrobku.

0/0
7.9.2011 10:56

beatrix kiddo

Re: Útulné

Presne.

0/0
6.9.2011 12:50

Hroznej_puberťák

Re: Útulné

Až zas tak bych to neviděl, na dubové podlaze není nic neekologického. Spíš bych to posuzoval podle toho, kolik to obsahuje nebo zbytečně vyprodukuje jakých sraček.

0/0
6.9.2011 13:33

l.g

Re: Útulné

Máte dojem, že podlaha vyrobená z několika (mnoha) vzrostlých dubů je stejně ekologická, jako třeba dubové parkety, na které padla sotva třetina těch stromů? Přitom efekt je naprosto shodný (přírodní materiál). Jediný rozdíl je v tom, že pro majitelku by parkety nebyly dostatečně "chalupářské". A to i přes to, že prkené podlahy se ani ve starých chalupách nedělaly z tvrdého dřeva.

+2/0
6.9.2011 13:42

Hroznej_puberťák

Re: Útulné

To bude nastejno, zbytek těch dubů se nevyhodil, ale taky zužitkoval, naopak na ty parkety by padl větší prořez a víc energie na zpracování, kdybychom už se chtěli rejpat v detailech.

0/0
6.9.2011 13:51

hermína

Re: Útulné

nejsem si jistá, ale vy byste to mohl vědět přesně. parkety i podlahová prkna se dělají z výřezu II. druhé třídy jakosti dřeva, tedy stejné části dubu, ne?

0/0
6.9.2011 14:39

Hroznej_puberťák

Re: Útulné

Ani nevím, já jsem jen hračička, neživím se tím.

0/0
6.9.2011 15:56

l.g

Re: Útulné

Ano. Jenže zásadní rozdíl je v tom, že prkna musí být v požadované kvalitě v celé své délce, což znamená, že prořez je obrovský. Zatímco na parkety je možno použít i malé výřezy a výtěžnost je až trojnásobná. To je ten základní smysl toho, proč se parkety vůbec dělají. Nehledě na to, že prkna se používají coulová, zatímco parkety mají jen 2cm což je úspora 20% materiálu. Rozdíl je samozřejmě v ceně výroby, jenže ten se stírá cenou skladování a přepravy, která je u parket nižší.

0/0
7.9.2011 11:16





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.