Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Vinný sklípek v kuchyni může mít každý. Stačí dobře si vybrat

Stálá teplota, požadovaná vlhkost, absence vibrací a ochranné sklo proti UV záření. To jsou ty nejlepší podmínky pro perfektní skladování a archivování vína. Na trhu jsou vinotéky, který veškerý požadovaný komfort nabízí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Korumpáč

Soudek piva ve sklepě to nenahradí

;-D

0/0
10.8.2011 23:50

Jan9002

Re: Soudek piva ve sklepě to nenahradí

Flašku vína soudek piva nenahradí nikdy;-D

+2/0
11.8.2011 8:06

Neumětel

Mám doma a nedoporučuji

1. Není to vhodné na dlouhodobé skladování (jde tam světlo, ventilátor vibruje). Sklep je prostě sklep.

2. Docela to žere - cca 1kWh/den = cca 150 Kč/měsíc.

3. Nelze ani provizorně použít v létě na rychlé zhlazení pivních lahváčů. Absorbční chlazení má malý výkon.

4. Jediné využití je, když máte v sobotu akci, tak v patek prázdnou vinotéku zapnete, naládujete flašky další den je vypijete a nasledně stroj zase vypnete.

---Už bych si ji znovu nekoupil. ---

+1/0
10.8.2011 8:37

Lukas1000

Re: Mám doma a nedoporučuji

A proto jsem koupil kompresorovou, ktera ma vyssi vykon a min jak polovicni spotrebu.

0/0
10.8.2011 11:06

Neumětel

Re: Mám doma a nedoporučuji

Kompresorová taky vibruje, takže na dlouhé skladování to není. Prostě jen nouzovka na pár hodin/dnů. Dobrý sklep ničím nenahradíš.

0/0
11.8.2011 8:06

Lukas1000

Re: Mám doma a nedoporučuji

Ja vim, ze sklep nenahradis, ale co mam delat? Prestehovat se :-P ?  Jinak tu vinoteku mame v obyvaku, a ze by byla nejak hlucna to se teda neda rict, a to jsem vcelku dost citlivej na hluk.

0/0
11.8.2011 8:54

MikeXH

Hlavně si dejte pozor na rozestupy mezi policemi

Kupujte takovou, kde je větší variabilita v rozestupech polic. Některé láhve by se nemusely vejít. Jinak mám doma a doporučuji všem, co uvažují o koupi.

0/0
10.8.2011 7:07

uri

ine vyuzitie

Mne príde vinoteka som vhodna nahrada za chaldnucku s presklenymi dverami. Vidim co je v nej a nemusim ju otvarat. Je vhodne taketo vyuzitie vinoteky? Preco ano, preco nie?

0/0
10.8.2011 5:55

billa98

Re: ine vyuzitie

Bohužel není. Vinotéka nechladí tolik, jako lednička. Možná některé drahé typy už ano, to samozřejmě netuším.

0/0
10.8.2011 9:19

l.g

Co dodat?

Snad akorát to, že super podmínky pro skladování vína jsou potřeba pouze u vín vhodných k archivaci. Těch je na našem trhu zlomek a žádný zákon vinařům neukládá, aby archivní víno bylo nějak zvláště označeno (musíte to prostě vědět). U ostatních vín je úplně šumák jak je skladujete, protože se stejně po čase zkazí.

Výrobci těchto "cajků" tuhle skutečnost velmi rádi zamlčují, protože by se jinak jejich předražené chladničky staly naprosto neprodejnými.

0/0
10.8.2011 2:01

wrah

Re: Co dodat?

Jde o to, za jak dlouho se lahev vypije nebo zkazí. U slušného bína by za rozumných podmínek neměl být problém rok či dva. Ostatně naprostá většina "vinoték" není určena k dlouhodobému archivování vína, ale jen jako přiruční chladnička, uchovávající víno v teplotě přiměřené ke konzumaci. Což je to, na co narážíte, "odborník" který koupí tu nejlevnější vinotéku, "archivní" vína ze supermarketu a pak se diví.

0/0
10.8.2011 5:24

l.g

Re: Co dodat?

K tomu bych jen řekl, že teplotu přiměřenou ke konzumaci mi vyrobí během 2 hodin i běžná chladnička na potraviny a nemusím na to mít extra spotřebič za 10 tisíc co žere kilovat denně. Není rozdíl, jestli běžná vína skladujete při pokojové teplotě, nebo v téhle bedně.

0/0
10.8.2011 10:07

Jan9002

Re: Co dodat?

Vy asi vínu moc nerozumíte. Kupte si dvě flašky vína. Tu jednu temperujte několik dní a tu druhou zchlaďte naprudko. Pak se napijete. Teprve potom porozumíte, proč musí být víno v chladu pořád.

0/0
11.8.2011 8:06

S-Tony

Re: Co dodat?

Taky mi není jasné proč bežné víná určené ke spotřebě do několika měsíců ještě průběžně chladit. Bílé víno na večer stačí dát do ledničky po příchodu z práce a červení tak cca hodinu před konzumací. A budou akorát.

A pokud bych se chtěl věnovat archivaci a vydělávat na tom, tak to si pořídím vinný sklípek.

0/0
10.8.2011 10:27

l.g

Re: Co dodat?

Tenhle výrobek je pro rozmazlené zbohatlíky, aby mohli předvádět návštěvám, že jsou takoví znalci vína, že si museli na víno pořídit zvláštní (drahou) bednu. Člověku, který něco málo o vínu ví tím ale demonstují pravý opak.

 

Tyhle skříně byly původně určeny do restaurací. Proto jsou prosklené, aby zákazníci viděli produkt. A jediný účel je, ochladit velké množství lahví na "provozní" teplotu, protože je jinak v restauraci není kam dát. Jenže v restauraci se předpokládá, že láhev ve skříni vydrží tak 2 dny až týden a obrátka je 20-30 lahví denně.

0/0
10.8.2011 10:43

Lukas1000

Re: Co dodat?

Ha, asi jsem vyjimka. Ziju ve meste a mam kamarada co vyrabi vino. Ja ho od nej kupuju. Ma ho minimalne zasirene ... takze hned po prvni bedne co jsem od nej koupil mi dve lahve vysumely. On mi vysvetlil co a jak, ze je potreba skladovat v chladu, a ja proste doma nemam kde jinde nez ve vinotece. Poridil jsem si vinoteku na 40 lahvi, s kompresorem, peltier je k nicemu. Necitim se jako rozmazleny zbohatlik, ikdyz za elektrinu za tuhle vinoteku dam cca 1500,- rocne.

0/0
10.8.2011 11:03

l.g

Re: Co dodat?

Ten problém nebude ve vás ani v té vinotéce, ale v "kamarádovi, co vyrabi vino". Víno, které dostanete už zkažené asi nebude to pravé ořechové.

O tom, že je takto "neošetřené" víno určeno k okamžité spotřebě a nikoliv k archivaci snad není třeba mluvit. Jeho trvanlivost je podobná jako u potravin. V chladu vydrží samozřejmě o něco déle, ale i tak je to v řádu týdnů. Dlužno dodat, že takové druhy vín se na běžném trhu prakticky vůbec nevyskytují.

0/0
10.8.2011 13:35

Antonín, topič

Re: Co dodat?

Peltier je k ničemu? Můžete nějak rozvést fyzikální podstatu vašeho tvrzení.

0/0
11.8.2011 21:49

Bob-an

Re: Co dodat?

Mala ucinnost -> hodne zere

0/0
12.8.2011 1:43







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.