Diskuze

Devět triků pro malou kuchyň. Víme, jak ji zařídit, aby se do ní vešlo vše

Největší chybou při rekonstrukci kuchyně je okopírovat stávající dispozici s jejími přednostmi i nevýhodami. Nejobtížnější bývá řešení malé kuchyně. Proto přinášíme některé praktické tipy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EK

Deleter

5. 1. 2011 12:54
Poslední pokus

"No, pokud si fakt, že má 2,2kW plotýnka uvaří 1l vody rychleji než 2,3kW konvice, vykládáš jako můj omyl, pak prosím... "

--

Žádám autora tohoto citátu, aby vysvětlil, jak je uvedený fakt možný, když varné konvice mají stejnou či lepší izolaci, než hrnec. Sázka 100:1, že to nedokáže.;-D

0 0
možnosti
NSTS2

Nahlas se ti směju 2

5. 1. 2011 13:01
Re: Poslední pokus

Hm, prohráls. Bylo vysvětleno.

.

"varné konvice mají stejnou či lepší izolaci, než hrnec" - ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
R

rewaquo

4. 1. 2011 16:56
hm, tak mě by tedy z těchto rad nepomohlo asi nic..

mám kuchyň, ve staré zástavbě, která dřív bývala balkonem. Rozměr 1,5m na 2,3m. na proti dveřím je přes celou stěnu do 3m výšky okno, takže linka je rozdělena po stranách. Horní skříňky nemohou mít ani ten 1,5, protože by se pak nedalo otevřít okno. Trouba je cca 30cm od dřezu - jinak se prostě nevejde. Stěží se vejde mikrovlnka, topinkovač máme postavený na zemi....Takže teď designéři raďte. Jasně, že se tam dá uvařit, zajímalo by mě, jak by mi s tímto "neprostorem" poradili oni skvělí dizajnéři...myslím, že vyobrazená kuchyň je oproti té naší velice prostorná (PS:obývák s kuchyní nespojím, jsou přes dlouhou chodbu, leda snad se záchodem :D)

0 0
možnosti
MH

hermína

4. 1. 2011 17:10
Re: hm, tak mě by tedy z těchto rad nepomohlo asi nic..

babička v létě dávala remosku na verandu ;)

0 0
možnosti
EK

Deleter

4. 1. 2011 14:24
Mno,

a) spojení místností: ještě jsem nezažil, že by se puchy při vaření, zvlášť pro víc lidí (tj. větší objem jídla) nešířily do obývací části. Možná by pomohla lepší vzduchařina, ale hospodoský odtah 3x2 metry je poněkud neestetický a kdoví, jestli by pomohl.

b) výklopné horní skříňky: kromě toho, že lze otevřít dvě sousední, aniž by do sebe narážely úchytkami (což neplatí v případě zapuštěné úchytky či bezúchtkového provedení dvíře) netuším, jaká je výhoda. Podstatně dražší kování a pro menší postavy komplikace při manipulaci.

0 0
možnosti
MH

hermína

4. 1. 2011 13:16
je to výčet čeho se vyvarovat ?

alespoň něco mi tak připadá. Spojte kuchyň s obývákem.. Metry se nenafouknou a užitnost obou místností klesne.

Hlavně mám pocit, že mnoho lidíchce nacpat do maličkého bytu kuchyň plnou nádobí, přístrojů a zázraků. Ve zdejších proměnách ještě stůl pro 6-8 osob do bytu 2+1. Mám-li malý byt, bude se mi v něm líp bydlet, když se tomu přizpůsobím. Vykašlu se na velké sady nádobí, 8 speciálních strojů (supermixér, pekárna, waflovač, lis na ovoce....), téměř nepoužívané verky (forma na beránka, mlýnek na mák...) a celkem si vaření zlehčím a usnadním.

Naopak dobrá je myčka, šetří místo na kterém by leželo nadělané nádobí a umožní zmenšit dřez a okapávací plochu. Jo a hodně místa ušetří, když se vykašlete na třídění odpadu, ale psst, to se nesmí říkat. ;-D

0 0
možnosti
NSTS2

Nahlas se ti směju 2

4. 1. 2011 13:25
Re: je to výčet čeho se vyvarovat ?

"Metry se nenafouknou a užitnost obou místností klesne." - tohle pro některé interiéry platí, pro jiné iteriéry to neplatí. Navíc rozhodující není jen půdorys a velikost bytu, ale i provoz a zvyky majitelů.

0 0
možnosti
DX

Danela xxx

4. 1. 2011 11:58
Malá kuchyň neznamená, že se málo vaří

My teda máme dvouplotýnkový vařič, ale musím říct, že mi všechno déle trvá. Jsme dva a čtyřplotýnka by se hodila. Přemýšlela jsem i nad indukcí. Tady jsem našla nějaké info http://www.living.cz/elektronika--bila-technika/vybirame-varnou-desku/2685  Nemáte s tím někdo zkušenosti? Opravdu to rychle vaří?

0 0
možnosti
NSTS2

Nahlas se ti směju 2

4. 1. 2011 12:26
Re: Malá kuchyň neznamená, že se málo vaří

Indukci lze jedině doporučit. Má výhody plynu (okamžitá reakce, vysoká hřejivost) i elektřiny (plošné působení tepla, absence otevřeného plamene, absence té divné mastnoty z plynu, možnosti automatické regulace časovačem, snadná údržba...).

.

Litr vody indukce uvede do varu rychleji než rychlovarná konvice a celkový komfort vaření je s indukcí IMO nejlepší. Jen potřebuješ nádobí s feromagnetickým dnem (=udrží se na něm magnet).

0 0
možnosti
W

whitemagic

4. 1. 2011 11:07
ano

tyto vychytávky jako bezůchytkové otvírání,bílý lesk,a vzduchové vzpěry jsou opravdu in.

Ale jen z toho důvodu že je to docela drahé a jsou na tom dobré marže.životnost těchto systémů je max 3 roky pak nedrží pístnice taktež otvírání zasuvek a dvířek je značne unaveno.lesk se osahá a z luxusu máte po 3 letech kysnu co bude potřebovat výměnu kování v hodnote cca 30 litrů.vím to několik let jsem se tím živil:-P:-P:-P

0 0
možnosti
JC

JirkaTA

4. 1. 2011 9:16
Kdy už konečně...

...přestanete omílat lež, že dvěma lidem stačí dvouplotýnka místo čtyř. Přeci to, že dělám jenom poloviční objem pokrmu, nezmění technologický postup. Všimněte si, těch pořadů v různých TV je bezpočet, kolik plotýnek potřebují při přípravě pokrmů. Samozřejmě, na ohřátí konzervy stačí jednoplotýnka. Ale dnes je trend, vařit komplexně, tj. docela složitější jídla. Doba socialkistických polotovarů je, snad, konečně pryč.

0 0
možnosti
GMX

Glock Mark XII.

4. 1. 2011 8:26
Pic kozu do vazu

poslední fotka: "Kuchyň působí velmi čistým a nadčasovým dojmem". A jak tak koukám, dřez je téééééměř v rohu linky. A co na to text článku?

"

8. Dřez jako pracovní plocha

Důležitý je i správný výběr dřezu, jak jeho rozměru, tak i tvaru a orientace odkapávací plochy. Některé dřezy lze překrýt přídavnou deskou, kterou pak můžete použít jako další pracovní plochu.

Odkapávací část dřezu může sloužit i jako místo pro odkládání horkého nádobí. Dřez nepatří do rohu, zvýšený rohový prvek, který tam často vznikne, je nepraktický a nevypadá dobře."

0 0
možnosti

rosalia

4. 1. 2011 7:51
ne dost dobré řešení

Také nemusím mít jak se dřív - před 30lety, tedy za socíku, dělal obývák s KK.Moje sestra to má a nadává. Bohužel by měla kuchyň jen s umělým osvětlením, kdyby udělali příčku. I při odsavači cítíte, co se vaří- hov polévka, smažené olom tvarůžky, vepř pečeně v troubě ap.

Nechtěla bych nikdy kuchyň bílou - evokuje ve mně představy školní kuchyně a nemocniční kuchyně z dětství. Také jsme řešili před 3 lety v panelák.bytě problém, jak předělat kuchyň 8m2, ale použili jsme vanilkovou s lemy skříněk v koňakové barvě. Pracovní plochu mám větší - dali jsme část i pod okno. Tato kuchyň vypadá teď ještě menší, než je a přitom by se další prostor na využití našel. Vešla se nám tam i pračka, troubu mám výš, abych se nemusela tolik ohýbat. Nepotřebovali jsme na to žádného draze placeného experta - vše jsme zvládli sami.

0 0
možnosti
S

soudruh.malina

4. 1. 2011 7:45
Zajímalo by mne

proč jsou v takhle malých kuchyních takhle obrovské chladničky? Jako že rozjedenost lidí stoupá a spolu s ní i velikost a obezita jejich pozadí?;-D

0 0
možnosti