Diskuze

Nehádejte se v kuchyni, když držíte japonský nůž. Je ostrý jako meč samuraje

Nože se vyrábějí v japonském městečku Ečizen už od roku 1337. Stejná technologie se používala i pro samurajské meče, jeden ze symbolů Japonska. Symbolem současného Japonska jsou ale nože. V jejich výrobě jsou Japonci uznávanými mistry.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

666

11. 8. 2010 22:30
Před hádkou

meč obvykle odkládám do futrálu na kuchyňské lince;-D

0 0
možnosti

;-)

11. 8. 2010 21:38
web

http://search.borderless.rakuten.com/borderless/search.action?l=en&tl=407062&tn=kitchen.professional_utensils.cookware.kitchen_knife&m=false&vm=2&f=0&fs=0&sm=0&k=&p=1

toto je jeden z mála japonských internetových obchodů, který má stránky anglicky a posílá i do zahraničí. Ale jen EMS, takže je to docela drahé (naštěstí nůž není zas tak těžký, tak by to mělo být levné). Celkově mi ale příjde, že jejich nabídka není nic moc.   Ale jsou i evropské stránky prodávající japonské nože. Ceny jsou vyšší, ale jde to. Rozhodně bych to ale raději obědnával z Británie či Německa, než v ČR.

0 0
možnosti

;-)

11. 8. 2010 21:51
Re: web

A osobně bych si koupil spíše nůž s jménem konkrétního nožíře na čepeli (což je v japonsku běžné), než jen s označením značky. Zaprvé mohu doufat, že se více snažil, když se pod to podepsal, za druhé je to hezká tradice a jeto osobnější  a za třetí alespoň víte, komu nadávat, pokud nebudete spokojeni. :-)

0 0
možnosti

m4!_luke

11. 8. 2010 21:25
1337

zrejme pujde o nejake elitni noze ;-D

0 0
možnosti

Kozel_

11. 8. 2010 21:03
Drahý snobismus

Ocel vyráběná opakovaným kováním surovného železa, to je možná dobrá výroba mečů nebo bojových nožů. Ale není to ani náhodou nerezová ocel. U kuchyňského nože je nerezovovst docela nutná. Není problém pokud se nůž ztupí, od toho je ocílka. Nože, které se jen tak neztupí dělají v Solingenu, pokud chce někdo kvalitu. Ze surového železa leda ten meč, ale ne kuchyňský nůž.

0 0
možnosti

;-)

11. 8. 2010 21:07
Re: Drahý snobismus

Ty nože jsou opravdu na úplně jiné úrovni, než "běžný nůž". A mohu dosvěčit, že nerezaví. A není na tom opravdu žádný snobizmus - jak jsem psal níže, když si ho dovezete z japonska, je od 500. Za evropskou sadu nožů dáte mnohem víc. Je lepší jeden kvalitní, než 10 specializovaných z tesca. (nic oproti tescu, ale jejich nože opravdu nejsou špičkové)

0 0
možnosti

smějící se bestie

11. 8. 2010 20:38
***

Nejlepší je od Hatori Hanso.

0 0
možnosti

Jandik73

11. 8. 2010 20:55
Re: ***

Ale ten nedělal úplně kuchyňské nože, že ne? :-)))

0 0
možnosti

czechamerican

11. 8. 2010 20:03
http://www.japanesechefsknife.com/

Sem se cihnul na http://www.japanesechefsknife.com/ a byl jsem prekvapen !

Jsou tam noze i za $ 1400.00, myslim ze takovi by mel mit kazdy spravny Cech doma na lince...co kdybi prisla navsteva ?

0 0
možnosti

;-)

11. 8. 2010 19:08
Japonské nože mohu jenom doporučit

Od chvíle, kdy ho viděli příbuzní u mě v kuchyni mi nedali pokoj, dokod jsem jim je také nekoupil;-D.....osobně jsem příznivcem kvalitního kovového nože. Jinak Japonci jsou vždy dost překvapeni z evropských sad mnoha nožů, kdy na vše je speciální nůž přiměřené velikosti. Oni si většinou vystačí jen s jedním - mají úsloví které říká něco o tom, že ve velkém noži máš i malý. Jinak radím pozor na prsty, opravdu si je můžete snadno uříznout. Když krájíte zeleninu , je dobré nemít prsty natažené, ale v kloubcích ohnuté a bok nože o ně opírat -  tak se nemůžete říznout.

0 0
možnosti

marat12345

11. 8. 2010 16:39
Koupě

Dají se ty nože koupit v Evropě? Nebo přes Internet?

Stačil by jeden jako dárek.

0 0
možnosti

;-)

11. 8. 2010 19:04
Re: Koupě

Ano dají, ale obecně je lepší je kupovat v Japonsku. V evropě se mnohdy prodávají méně kvalitní nože za hodně vysoké ceny.  I tyto nože jsou sice lepší než běžné evropské, ale v Japonsku dostanete dobrý nůž už od 500, a lepší nože kolem tisícovky....i když ta cena může být i o hodně vyšší.

0 0
možnosti

Jose prasečí hlava

11. 8. 2010 15:39
OOOOOSSSEEEEL

Ty osle zirkon není za diamantem a tvrdost má dle stupnice max.7. Korund je za diamantem.8-o8-o8-o8-o

0 0
možnosti

Jsemtuanikdostimnicnenadela

11. 8. 2010 15:56
Re: OOOOOSSSEEEEL

Korund za diamantem ? To snad ne.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Mohsova_stupnice_tvrdosti

0 0
možnosti

tojsouveci

11. 8. 2010 10:42
Nože

Mnozí si kupují kovové nože za pár desetikorun a potom dají za keramické stokoruny. Kdyby ty stokotuny utratili za kvalitní kovové nože, tak je mají do smrti. U těch keramických to tak jisté není.

0 0
možnosti

;-)

11. 8. 2010 20:32
Re: Nože

Souhlasím. S japonským nožem (v Japonsku spíše levým za cca 500) jsem spokojen a výborně spouží už 12 let.  Bohužel, co se prodává u nás je mnohdy nižší kvalita, a pokud je kvalita slušná, tak zas ta cena je přehnaná. Do keramiky nemám důvod investovat.

0 0
možnosti