Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Vyberte si nejlepší kávovar na espreso. V nabídce je šest typů přístrojů

Plnoautomat je ideální pro náruživé pijáky kávy. Ti využijí různou hrubost mletí, úpravu aroma a ocení i nízkou hlučnost. Pro fajnšmekra bude nejlepší pákový přístroj v originálním designu. Po automatu bez displeje by měl sáhnout ten, kdo chce kávu levnou a snadno dostupnou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

wandering star

Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel

http://en.wikipedia.org/wiki/Moka_(coffee_pot)

V Itálii a ve Francii pořídíte od 5 eur nahoru, podle velikosti. Údržba veškerá žádná, čištění snadné, káva vynikající. Za ušetřené peníze si zaleťte do exotických zemí koupit kávu přímo na plantáži.

0/0
5.10.2009 20:29

chytrejkluk

Re: Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel

" mejkra " používám denně...poctivýho hliníkáče...podle mě nejlepší je ten menší na cca 3 šálky ( neplést na " tři bojleráky ala Jihlavanka " ) Osobně dávám tak 1-1, 5 deci vody .  Používám kávu od Lavazza... Mám i espresso Krups, ale jednoduchá  italská klasika vítězí .

0/0
5.10.2009 22:56

uguaglianza

Re: Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel

Naprostý souhlas, ideální věcička na přípravu kávy. Chuť výborná, údržba jednoduchá, cena více než přijatelná. Příprava kávy, včetně mletí v ručním mlýnku, je dokonalý a voňavý ranní rituál. Kupuju si Lavazzu a Illy, občas nějaký experiment. Ale kdaž se poštěstí, tak nedám dopustit na Filicori Zecchini.

0/0
6.10.2009 0:29

Taffey

Re: Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel

Jediné, s čím souhlasím, je ten rituál při přípravě kávy. Ale jinak si káva z mokka konvičky ke kvalitnímu espressu, nemůže ani čuchnout. Rituál si můžeš udělat i u automatu od Krupsu, když na to příjde. Jde jen o to, jak se k tomu postavíš. Mokka konvičku mám taky, ale beru ji jen na dovolenou, protože káva z ní je furt lepší než běžné espresso z našich "kaváren". Ovšem nevylučuji, že někomu mokka chutná víc než espresso, O tom žádná.

0/0
6.10.2009 7:59

Sallmi

Re: Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel

jestli to nebude tím, že moka je něco jiného než espresso :-P

0/0
6.10.2009 12:17

Taffey

Re: Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel

No, o to já se vůbec nepřu, já jen, že espressu se žádná káva nevyrovná. Je to ovšem, jen můj názor. Mimochodem, docela by mě zajímalo, kdo z Vás už pil opravdovou mokka kávu? Pokud za ni považujete například překapávanou kávu nebo turka, což se u nás velice snadno stává, pak ji pil skoro každý. Nicméně mokka káva je jednak označení vysoce kvalitní kávy a jednak způsob její přípravy, tak, jak se běžně dělá staletí v orientu, tedy velmi najemno umletou, smíchanou s cukrem a studenou vodou a prohnanou třikrát varem v džezvě. To je mokka káva. Pro zajímavost, název je podle jemenského přístavu Mocha, odkud se vyváží káva od nepaměti. Takže český tzv.turek, překapávaná káva nebo připravena v bialetti konvičkách, to jsou kávy, které mají k mokka kávě stejně daleko,  jako perlivé víno k origoš šampaňskému.

0/0
6.10.2009 20:43

Sallmi

Re: Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel

To si na netu umím najít taky. Tady se nikdo nepře o tom co je mokka, turek, espresso nebo moka. To že zaměňuješ mokka za moka stejně svědčí pouze a jedině o tom, že tvoje znalosti kávy neplynou z vlastních zkušeností, ale z toho co kde vyčteš. Divím se, že jsi ve svém výčtu nezmínil ještě tzv. cibetkovou kávu. Jak se říká, tisíc lidí, tisíc chutí. Každému chutná něco jiného. Jednomu Tchibo, jinému Illy nebo Jamaica Blue Mountain a dalšímu třeba standard od Marily. Stejně je to i s přípravou.

0/0
7.10.2009 6:17

individual

Re: Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel

Denně necháváš vařící vodu probublávat hliníkovým nádobím...? A víš, že z hliníkového nádobí se při kontaktu s kyselým prostředím (káva má kyselou reakci) hliník uvolňuje? Spolu s kávou si tak každé ráno dopřáváš porci hliníku.

.

Já bych to nedělal...

0/0
6.10.2009 19:41

wandering star

Re: Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel

Dělají se i nerezové.

0/0
6.10.2009 19:46

individual

Re: Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel

A jak to souvisí s příspěvkem, na který jsem reagoval a ve kterém autor uvádí, že si takhle kávu denně vaří v "hliníkáči"?

0/0
7.10.2009 9:04

ChorcheCh

Re: Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel

V Lidlu mají tyto konvičky v akci za 135 Kč. Je pro malých 6 šálků. Také ji používám :-)

0/0
3.12.2009 11:56

archivnidonsimon

tip

jestli se chcete opravdu něco o problematice výroby espressa dozvědět, tak hledejte jinde..Prima cafe třeba (fórum).

0/0
5.10.2009 19:47

Mispulda

dobrá káva i doma

osobně jsem měl možnost doma vyzkoušet tři pressa. Cenová relace od 18 tis. do 45. Káva se zásadně nelyšila. Dražší přístroj spíš nabízel výrobu vícero druhů káv. Porovnával jsem i s profi přístrojem v kavárně, který si nikdo ani domu pořídit nemůžeme. Ani ne tak kvůli ceně, ale kvůli té šílené strojovně :-) Pokud vynechám blbosti, které se v našich kavárnách dějí v podobbě používání perlivé vody aby káva měla více pěny jako v Itálii a další podovdy, tak kvalitativní rozdíl nebyl až o tolik procent vyšší. Neboli pokud si doma přístroj dobře vyladíte (mlýnek, teplota atd.) tak se dá dosáhnout velmi dobrého výsledku. Co ovšem udávalo doboru chuť kávy byla právě samotná káva. Ono totiž dát 50 Kč (samozřejmě i více) v kavárně za šálek není tak hrozné, jako stát v obchodě před pytlíkem z kávou za 600 Kč a více. Pak couvnete a šáhnete po levné a tudíž ne dobré kávě. Prostě to chce hledat co komu z Vás chutná. K tomuto zjištění jsem došel já a pak i v domácích podmínkách dosáhl dobré kávy.

0/0
5.10.2009 19:03

archivnidonsimon

Re: dobrá káva i doma

dyk ten profi přístroj váží třeba jenom 50 kilo, vo co de...:-P a pak do toho naláduješ čibo nebo rovnou jihlavanku a pochutina je připravena ;-D

0/0
5.10.2009 19:44

pam2006

Re: dobrá káva i doma

Mám dlouholeté zkušenosti s přípravou kávy a překvapilo mě že by se měla dát používat perlivá voda. Nechápu kde by byl účinek, krom toho v pákovém profi presovači nedojde voda k bodu var tzn. že voda by byla perlivá i v kávě.

0/0
5.10.2009 22:23

Mispulda

Re: dobrá káva i doma

To vám nepovím, nejsem hospodský, ale pár z nich mi tento fígl potvrdilo. Každopdně perlivost vody není eliminována bodem varu.

0/0
6.10.2009 1:20

pam2006

Re: dobrá káva i doma

Ale je teprve když dojde k bodu varu vyprchají všechny bublinky.

0/0
6.10.2009 17:31

mokrykcb

Nejlepší

je stejně klasickej turek se smetanou...a též nejlevnějšíR^

0/0
5.10.2009 16:33

chytrejkluk

Re: Nejlepší

svatá prostoto

0/0
5.10.2009 18:46

archivnidonsimon

Re: Nejlepší

nejlepší je slabá melta se sušenou smetanou made in Poland...:-P

0/0
5.10.2009 19:42

Taffey

Re: Nejlepší

Předpiládám, že tak třetí nálev.

0/0
5.10.2009 20:14

Don_Alex

Re: Nejlepší

a ten turek ma tu smetanu kde? no hlavne kdyz si uzijete hosi co...;-D;-D;-D

0/0
5.10.2009 21:09

pam2006

Re: Nejlepší

Turek - který mimo jiné nemá s Tureckem nic společného je opravdu česká specialita v tom směru že ho nikde ve světě neznají. ( itálie, francie )..

0/0
5.10.2009 22:25

Sallmi

Re: Nejlepší

tak zajeď třeba na Korfu a objednej si řeckou kávu ;-)

0/0
6.10.2009 12:21

svarak z krabicoveho vina

LOL

"Plnoautomat je ideální pro náruživé pijáky kávy." ;-D;-D;-D Dál už ani nikdo nemusí číst.

Jinak zdravím šéfcenzora Honzu Dvořáka! Honzo, přes kterýho známýho sis zařídil takový hezký teplý místečko? ;-D:-P

0/0
5.10.2009 15:34

archivnidonsimon

Re: LOL

tož oni myslej cosi jako Babulu v kafi - hlavně rychle a co nejvíc... jestli je to espresso a dokonce k pití, kdo by se o to zajímal...:-/

0/0
5.10.2009 19:41

pavelthelong

kazdy podle vlastni kapsy

pred 2 mesici jsem koupil pouzity kavovar (espresso) Krupps za 20 Eur (500 Kc) Za rohem mam prodejce kavy s vlastni prazirnou, ten mi namicha a umele 100% arabicu podle prani a v patricne hrubosti zrna. Naslehane mleko si udelam take sam, a to bateriovym slehacem za 1 Euro ve vyprodeji. Chut? Squela :-) Tech 15.000 Kc za automat investuji radeji do cestovani, treba do Ethiopie

0/0
5.10.2009 13:57

gagaryn

Re: kazdy podle vlastni kapsy

já jsem si nekoupil auto za 1 500 000 kč a za ušetřené peníze jsem si postavil dům.

0/0
5.10.2009 14:39

archivnidonsimon

Re: kazdy podle vlastni kapsy

já si zrovinka včera nekoupil jachtu a ušetřené peníze do poslední koruny prochlastám :-P

0/0
5.10.2009 19:45

starej pardal

Re: kazdy podle vlastni kapsy

R^ kvalitni nazor

0/0
5.10.2009 21:54

Taffey

Dobré espresso?

Pokud mi někdo řekne, že si na kafe skočí do Starbucks a o víkendu se odbude překapávanou kávou, pak názor na kávu  od něj je naprosto irelevantní. Dobrou kávu si připravíte jedině manuálně, alespoň částečně. Taky vlastním espresso od Jury a přes veškerá možná vítězství v soutěžích espress musím konstatovat, že z něj teče břečka. Přesněji, je to dobrá káva pro návštěvníky českých kaváren. Každopádně pro fajnšmekra je vhodný kávovar s pákou, nebo automat Jura a k němu externí kafemlýnek. Jura má možnost připravit kávu ze zásobníku, ze kterého si sám vezme a pomele,  nebo má otvor pro nasypání již umleté kávy. Protože vím, že Jura dělá skvělé kafe, pokud si ho pomelu v externím mlýnku, zařídil jsem se podle toho. Melu si vždy čerstvé kafe z chladného prostředí na podstatně jemněji, než ho pomele mlýnek jakéhokoli modelu od Jury. Výsledkem je espresso husté jako čokoláda s krémou, že jí případný cukr vůbec nepropadne. Osobní přístup ke kávě je nanejvýš nutný.

0/0
5.10.2009 13:48

pam2006

Re: Dobré espresso?

Z lepších automatů jako je Jura se dá udělat za použití kvalitní kávy dobré presso. Ale nikdy není takové jako z pákového kávovaru. Pákovým myslím profi, ne ten pidi za 2000,- z makra. Můžu s vaším příspěvkem souhlasit. Bohuželvětšina obyvatel ČR není na kávu zvyklá. Pro nás je typické že kávy musí být kýbl, bez ohledu na chuť.

0/0
5.10.2009 16:00

Taffey

Re: Dobré espresso?

Ale je jako z páky, vždyť teplota vody a její tlak na kávu je úplně stejný, pokud je kávovar správně seřízen. Na seřízení Jury tato obsahuje konektor, kam se zapojí přes šňůru počítač s patřičným softwérem a pak si jen zadáváte parametry. Jenže softwér se nedá sehnat a tak to dělá jen Petraco a podobné firmy, zabývající se opravami a seřizováním kávovarů Jura. Třeba mlýnek se dá nastavit úplně jinak, než je defaultní nastavení z výroby. Chtěl jsem JURU přenastavit a světe div se, nebyl by to žádný problém. Jenže vtip je v tom, že bych přišel o záruku. Tak si to nechám udělat těsně před koncem záruky. Ale pokud na externím mlýnku pomelu kávu jemněji, tak espresso z Jury od espressa z páky nepoznáš. Ovšem je třeba jinak mlít kávu, když je sucho a jinak, když je vlhko. To je základní předpoklad, aby byla káva vždy skvělá. Systém odebírání kávy ze zásobníku, kde káva trpí horkem z nažhaveného kávovaru je ale špatný, protože káva na vzduchu a v horku ztrácí grády už po několika hodinách.

0/0
5.10.2009 20:24

pam2006

Re: Dobré espresso?

Už jsem nakoupil 16 ks Jury. V ceně cca 60tis za ks. A v současné době od nich již upouštím a nahrazuji je pákovými kávovary nejčastěji Faema. Jura je bohužel poměrně poruchová ( pokud se používá pro komerční účely ) a ta káva není zdaleka taková. Tolik můj názor. V gastronomii nemáte čas zkoumat jestli je sucho a nebo vlhko a podle toho mlít kávu. Páka udělá kafe vždy stejně dobré. Káva možná strácí na vzduchu grády ( proto je přiklopená ) ale v při komerčním použití tam to kilo kafe nezůstane ani den.

0/0
5.10.2009 22:29

Taffey

Re: Dobré espresso?

To ano, pro komerční účely bych nikdy automat nekoupil. Jenže druhá možnost je páka a tam už potřebuješ opravdu zkušeného baristu, jehož jeden z mnoha úkolů je právě posoudit, na jak hrubo má kávu pomlít podle vlhkosti vzduchu. Pokud máte mlýnek nastaven furt stejně, tak potěš klobás. Ne, že by káva nebyla dobrá, ale není špičková. A v tom je ten podstatný rozdíl. Vymáčknout z matroše úplně všechno. Na druhé straně, když vezmu, co všechno lidem chutná, že jsou u vytržení, když v šálku nevidí povrch kávy ale stačí jim milimetrová vrstvička bledé "pěny", pak se majitelům hospod ani nedivím, že na to kašlou. No a nakonec - je jedno, zda připravuji kávu doma nebo v gastronomii. Posouzení počasí a nastavení mlýnku je otázkou jedné minuty, takže se jen usmívám, když mi hospodský řekne, že na to nemá čas.

0/0
6.10.2009 8:09

pam2006

Re: Dobré espresso?

;-D No myslím že si si řekl že budeš odborník přes kávu. Někdo to zkouší třeba přes víno.. Zkus se zeptat třeba přímo u Lavazzy nebo Segafreda na to zda používají vlhko měr a přenastavují mlýnek. Větší blbost jsem v životě neslyšel. To leda že by sis chtěl udělat preso v deštných pralesech.

0/0
6.10.2009 17:34

Taffey

Re: Dobré espresso?

No, je vidět, že nejsi barista. Jinak bys něco takového nemohl z huby vypustit. A pokud se tu oháníš Lavazzou nebo Segafredem, tak se vůbec nedivím, žes to řekl. Těm dobytkům, co to do hospod dodávají, jde jen o zisk. Vždyť oni sami nejsou pořádné espresso schopni připravit. Odeber fůru suroviny, to potřebují. Úpřímně řečeno, zrovna jsem dopil espresso z Dallmayra a nic takového nikde v kavárně nedostanu. Že jsem musel přenastavit mlýnek na dvě porce oproti odpolednímu, je nabíledni. Zatopil jsem v krbu a všechno je jinak. Kdo to nezažil, neuvěří.

0/0
6.10.2009 20:49

pam2006

Re: Dobré espresso?

Vsadil bych se že kdybych ti udělal jihlavanku tak si budeš mlaskat a nepoznáš rozdíl.

0/0
6.10.2009 17:36

Radek-333

Re: Dobré espresso?

Také máme automat ve firmě a skutečně z něj teče "břečka" - prostě mi z něj káva nechutná...

0/0
5.10.2009 17:02

Radek-333

Re: Dobré espresso?

Chtěl jsem napsat automat Jura...

0/0
5.10.2009 17:08

unbreakable debater

Mokka konvice stojí 300

;-DR^

0/0
5.10.2009 13:32

gagaryn

***

vy s tím kafem naděláte. Stačí semínka rozkousat a zapít teplou vodou.

0/0
5.10.2009 12:09

BedlamW

Re: ***

Gagaryne...ty jsi nekde z Ruska..ze?!;-D

0/0
5.10.2009 12:10

BedlamW

jo

Kdyz chci dobrou kavu, tak si v praci a nebo pred praci  skocim na Starbucks a nemusim se pak s tim doma piplat v kuchyni. V sobotu a nedeli to odflaknu prekapavanou kavou....;-)

0/0
5.10.2009 12:09

MrakyMrak

Re: jo

Dobrý, pobavil jsi mě...Dobrá káva - Starbucks;-D

0/0
5.10.2009 13:40

BedlamW

Re: jo

Stejne si ji nikdy nepil, protoze je pro tebe moc draha....;-D

0/0
5.10.2009 14:00

Don_Alex

Re: jo

na me je taky moc draha... rozhodne nehodlam investovat do predrazene břečky... parkrat sem si ji dal v US, kde patri mezi standardni levnejsi kavarny a uz tam mi nechutnala, tak sem tam prestal chodit. A rozhodne nezacnu tady, kde se z ni dela kdovi co luxusniho, pritom je to obycejny fastcaffe....

0/0
5.10.2009 14:28

papazian

Re: jo

Drahá ve vztahu k nabízené kvalitě rozhodně je, to neznamená, že na ni nemám.  Opravdu to není káva pro znalce - škoda vyhozených peněz.

0/0
5.10.2009 15:25

wandering star

Re: jo

To přepálené svinstvo je drahé i zadarmo.

0/0
5.10.2009 20:22

Hans Wurst

Jedine JURA!

Potom mozna jeste Saeco ale i to s rezervou.

Kdyz chcete byt stalym zakaznikem v servisu kupte si DeLonghi neco "Made in China" ;-D

0/0
5.10.2009 12:05





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.