Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Vaření na indukci nadchne milovníky minutek, ale i nepřátele úklidu

Je nejrychlejší, nejbezpečnější, spotřebuje nejméně energie, nejpřesněji na ní nastavíte teplotu, nejsnáze se udržuje. Ale bývá také nejdražší na pořízení a potřebujete speciální nádobí. To vše se tvrdí o indukčních varných deskách. Ne vždy všechno platí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Pan Navratil

Mno,

>>>ale neverim srovnani s plynem (pocinaje ucinnosti a konce rychlosti reakce). Pusobi to jako PR vycucane z prstu.<<<

--

Tak tomu klidně věř, vařím na plynu, ale vím, že do malýho hrnce prostě narvu nějakej výkon (tj. litr vody se mi bude vařit tak a tak dlouho) a i když ho dám na větší hořák, tak se to nezlepší, protože mi všechno teplo půjde kolem pryč. Zatímco u indukce jde z principu všechno do hrnce. Ale plyn je zase levnější, takže se ta účinnost na ekonomice neprojeví.:-)

0/0
24.8.2009 10:12

NoLimits

Indukce si cestu do profesionálních kuchyní nenašla

Sklokeramická indukční deska ja velmi křehká a pád velké pánve nebo kastrolu by asi dlouho nepřežila.

0/0
31.7.2009 0:26

Pan Navratil

Re: Indukce si cestu do profesionálních kuchyní nenašla

Kuchař má vařit a ne chlastat. ;-)

0/0
25.8.2009 10:45

Franta 1

Všechno má své

výhody a nevýhody,sporák na pevná paliva se dnes kromě nějaké chaty prakticky nepoužívá,kdo by chodil do lesa na klacíky,plyn má své výhody,ale nesmí dojít v neděli dopoledne zrovna kdž jsme včera půjčili sousedovi plnou bombu,navíc se od něho nesmí moc odcházet,protože když hrnec přeteče a uhasí plamen,tak občas někdo vyletí do povětří,ale má to výhodu,že při vaření je cítit v celém bytě a navíc vytápí byt i v letním období.El.sporák s plotýnkama je dobrý,ale plotýnky se časem vydují a styčná plocha je pryč,sklo-keramická deska už je postatně lepší, rychle uvede do varu obsah v hrnci a pak stačí stahnout na minimum a to dokáže udržet var.Ovšem indukce je opět o kousek lepší a v součastnosti nemá chybu.Kdo si myslí,že se dá pokrok zastavit,tak se dost mýlí.Vše popsané mám osobně vyzkoušené s vyjímkou výbuchu plynu,došlo jen k  ožehnutí vlasů,řas a obočí.

0/0
30.7.2009 20:35

Pan Navratil

Re: Všechno má své

No to ten plyn nesmíte zapalovat, když je ho plná kuchyň ;-) Jinak plyn vytápí byt, stejně jako elektrika. Indukce je fajn, pokrokk se zastavit nedá, ale naštěstí si člověk může rozhodnout sám, jak bude vařit.:-)

0/0
24.8.2009 9:56

1gomez

pouze to působí i na tělo (v těle je také Fe)

ale vydělat se musí, to je fakt

0/0
30.7.2009 18:40

individual

Re: pouze to působí i na tělo (v těle je také Fe)

Pamatujeme si ze skoly zakladni charakteristiky EMG pole? Anebo si vezmi kompas a dej si ho 20 cm od zapnute indukcni plotynky. A mimochodem, co rikas na televizni a radiove vysilani, GPS signal, signal mobilnich operatoru, wi-fi. A jak velkym obloukem chodis kolem tramvaji, elektrickych lokomotiv, trolejbusu? A co elektricke zasuvky?

.

;-D

0/0
30.7.2009 18:44

Kovis

Re: pouze to působí i na tělo (v těle je také Fe)

V klidu, to bude jeden z těch, co zásadně neohřívají jídlo v mikrovlnce, protože jídlo zasažené mikrovlnami je zdraví škodlivé. ;-D

0/0
30.7.2009 19:01

chorchloj

Re: pouze to působí i na tělo (v těle je také Fe)

Tohle je silovy zaric. Zadny zaric v nasem okoli nema vyzareny vykon stovky Watu !!

MIkrovlnka ma ale ta je uzavrena a odstinena, tohle ti sviti sileny vykon primo do xichtu.

Pokud nekdo chce usetrit na vareni 2 koruny, jeho problem

0/0
31.7.2009 10:33

Ig-n-or

Re: pouze to působí i na tělo (v těle je také Fe)

;-D tak teď jsi pobavil ;-D  očividně o indukčních elektromagnetických vlnách mnoho nevíš a ještě mícháš hrušky s jablky, třeba mikrovlnné záření ;-D.  Že ty taky pořád ještě věříš že ti mobil udělá popcorn? A teď jedna otázka, na kterou když si dokážeš odpovědět tak možná pochopíš: co myslíš, jak daleko můžeš dát hrnec od indukčního zářiče, aby se ještě pořád alespoň udržel na vybuzené frekvenci? Jaký je tedy rozdíl ve vlnění produkovaném indukční cívkou a mikrovlnným magnetronem?   Než se zbavíš strachu z "novot", tak se pokus pojmout aspoň základní informace z dnešního celkem zanedbávaného vzdělání ;-)

0/0
31.7.2009 11:15

chorchloj

Re: pouze to působí i na tělo (v těle je také Fe)

No vidis aspon je p.r.d.e.l. :-p

Tam mi napis mistre jakou to ma vlnovou delku.  Ten kram doma nemam, nezajimal me nijak, tak mi to povez.

0/0
31.7.2009 12:22

Pan Navratil

Re: pouze to působí i na tělo (v těle je také Fe)

Vlnová délka obvykle kolem patnácti kilometrů.

0/0
24.8.2009 10:01

individual

Re: pouze to působí i na tělo (v těle je také Fe)

Pokud to, cos napsal, myslis vazne, tak ti bud je mene nez 12 let nebo jsi vynechal druhy stupen zakladni skoly.

0/0
1.8.2009 16:49

Franta 1

Re: pouze to působí i na tělo (v těle je také Fe)

Nesmíš jíst tolik špenátu ;-D

0/0
30.7.2009 20:36

MPík

Siemens

Já se rozhodl pro Siemens na základě doporučení a hlavně po návštěvě showroomu Siemens na Butovicích, kde mi paní Meyerová(?) předvedla všechny spotřebiče, které jsem si chtěl pořídit. A hlavně mi v mnohém skvěle poradila! Tak máme doma od Siemensu indukční desku, troubu, mikrovlnku a digestoř. A se vším jsme maximálně spokojeni! Pomalu nám odchází lednička....Asi bych se měl zase domluvit na návštěvě v této společnosti! :-) A ještě k indukci - je to vážně pohodlné a rychlé, neměnil bych!

0/0
30.7.2009 17:53

Atomas

Re: Siemens

To já se rozhodl pro Siemens pro cestu do zaměstnání. Oproti cestování autem do centra je metro opravdu pohodlnější ;-D 

0/0
31.7.2009 9:30

jejkap

Verim vsem vyhodam...

ale neverim srovnani s plynem (pocinaje ucinnosti a konce rychlosti reakce). Pusobi to jako PR vycucane z prstu.

0/0
30.7.2009 17:36

individual

Re: Verim vsem vyhodam...

A jakou mas svou zkusenost s varenim na plynu a indukci? Ja mam obe v radu let a informace z clanku sedi s myma zkusenostma.

.

K ucinnosti se vyjadrit nemuzu, ale reakce indukce je logicky vzhledem k principu jeji funkce okamzita.

0/0
30.7.2009 17:45

jejkap

Re: Verim vsem vyhodam...

U horkeho tlusteho kovoveho dna na rozpalene sklenene desce? Jses vazne komik.

0/0
30.7.2009 17:54

individual

Re: Verim vsem vyhodam...

Kolikrat jsi na indukci varil?

0/0
30.7.2009 17:58

jejkap

Re: Verim vsem vyhodam...

Byl jsem si ji vyzkouset u znamych, abych porovnal, zda se mi cenovy rozdil vyplati. Pak jsem si samozrejme koupil plynovou desku, protoze neni co resit.

0/0
30.7.2009 18:00

individual

Re: Verim vsem vyhodam...

Pak nevim, proc lzes, ze indukce nereaguje okamzite. Az budes proste u znamych, vem si hrnec, natoc do nej studenou vodu a pust pod nim indukcni plotynku na max. Do jedne vteriny na dne uvidis praminky teplejsi vody... Tak to alespon je u desek duveryhodnych vyrobcu.

0/0
30.7.2009 18:03

jejkap

Re: Verim vsem vyhodam...

No samozrejme. Jenze prived pot-au-feu prudce do varu a pak to okamzite stahni, aby jenom probublaval, ale neprestal se varit. To jsem zvedavy, jak bez vizualni odezvy (plamen) budes spekulovat nad cislickama, navic u kazdy plotny jinak.

0/0
30.7.2009 18:07

individual

Re: Verim vsem vyhodam...

Po tydenni zkusenosti s varnou deskou bez potizi. Typ, co mam ja, ma 17 stupnu intenzity a to je velmi dostatecne jemne odkrokovani. Staci chvilka zkusenosti, a pokud clovek neni uplnej debiI, zjistis, ze na pozvolny vareni omacky staci 4-5, na smazeni 12, na prudke zprazeni 15-17....

0/0
30.7.2009 18:13

IfčaX

Re: Verim vsem vyhodam...

Nakonec je vše hlavně otázka zvyku. Ještě dneska si vzpomínám, jak jsme u rodičů v kuchyni měli kachláky a já po svatbě měla pořád pocit, že bez té "vizuální kontroly plamene", popř. naprosto jasně intuitivní regulace tím, že tam hodím buď velké poleno nebo drobně nasekané dřevo a nádobu mám buď ve středu nebo na "dojití" odsunutou na kraji, sakra vůbec můžu na elektrickém sporáku, který má jen jakási čísla, něco uvařit, O pečení nemluvě...

Dneska - skoro o čtvrt století později - kdyby mě postavili s vařením ke kamnům... no, nevím nevím...

A jsem zase za ta léta tak zvyklá na elektriku (nejdříve klasika, dnes sklokeramická deska), na to, kdy už můžu plotýnku vypnout a vaření zbytkovým teplem dojde, že jsem zase dost bezradná, když se občas někde nedopatřením dostanu k plynovému vařiči... ;-D

0/0
30.7.2009 18:22

Kovis

Re: Verim vsem vyhodam...

Zrovna ta pomalá reakce na klasické elektrické plotýnce mi dost vadila. Vařil jsem na tom roky na koleji a za celou tu dobu jsem si prostě nezvykl (doma jsem měl plyn). Když jsem chtěl rychle zastavit var, musel jsem hrnec někam odtáhnout. Teď mám indukci a jsem velmi spokojený.

0/0
30.7.2009 19:05

IfčaX

Re: Verim vsem vyhodam...

Jasně, to je logické. Ale používám to přes dvacet let, mám ty postupy zautomatizované. Samozřejmě, že bych si zvykla, ba dokonce asi rychle - na lepší se zvyká snáz. Ale chápu lidi, co mají pocit, že to prostě "nemůže" fungovat. :-)

0/0
30.7.2009 19:09

Kovis

Re: Verim vsem vyhodam...

Tak zrovna co se týká účinnosti plynu, logicky bych čekal, že bude nejhorší. Ovšem elektrika o moc lepší nebude. Je to proto, že způsob vaření je obdobný a liší se pouze provedení zdroje tepla (díky němu má plynový hořák nižší účinnost). Ovšem nemohu potvrdit ta čísla z článku.

0/0
30.7.2009 19:14

;-)

Re: Verim vsem vyhodam...

R^asi se zase rozhodnu pro plyn. Indukce bude asi lepší než klasická plotýnka(která mi k srdci rozhodně nepřirostla), ale plyn je rychlý a dá se použít na jakékoliv i tenkostěné nádobí. Jen se špatně odhaduje teplota. Ale i tak , myslím že kombinace plynových hořáků a elektrické trouby je v současné době asi to nejlepší řešení. A souhlasím s tím, že je to jasná reklama.

0/0
30.7.2009 21:26

Ig-n-or

Re: Verim vsem vyhodam...

u rodičů jsme měli elektriku, u přítelkyně pár let používáme plyn (když už je to zavedené a funkční tak do výměny nechceme investovat vzhledem k tomu že stavíme a časem se tak přestěhujeme do nového) a po zvážení všech pro a proti - víceméně jen proti, pro je ohledně plynu velmi zanedbatelné obzvláště když jde o bezpečnost, děti atd...  a plyn tedy necháme jen ve sklepě na vytápění a do kuchyně už ho ani nepotáhneme. Indukci vidím i po propočtu ekonomického provozu jako jedno z řešenínejméně náročné na údržbu, servis/poruchovost i provoz. Ještě připravit alternativu možné výměny kotle pro případ odstávky, výbuchu na trase atd  a spokojenost. Plyn je v podstatě přežitek ;-)   (ba ne, doufám že na to topení a ohřev nám ještě dlouho vydrží, ale naštěstí k podlahovce půjde připojit jakýkoliv jiný zdroj který ohřeje vodu)

0/0
31.7.2009 11:28

Klarita_Hop

...

Varim na indukci uz 5 let a nikdy bych nic jineho nechtela.

0/0
30.7.2009 16:24

rafton

Re: ...

Tak skromnou ženu jsem si vždycky přál. Nemáte dceru na vdávání ;-)

0/0
30.7.2009 16:44

_m-

Re: ...

;-D

0/0
30.7.2009 17:31

rafton

Re: ...

Tak skromnou ženu jsem si vždycky přál. Nemáte dceru na vdávání ;-)

0/0
30.7.2009 19:47

dívenka prostá

na mim nadobi

značka neni!!! To maj virobci indukčnich desek po ptakach*

0/0
30.7.2009 16:16

nicolas.tesla

mam indukci

Mám Fagorku 4X nebo tak něco. Stála 15litru a ma vsechny casovace a je pripojena na 400V. Vareni je parada ikdyz to chce si zvyknout.

Jinak plotna pozna zda na ni lezi kastol nebo ne. Zapojoval mi to servisak, ktery ji i otevrel aby skontroloval jestli pri preprave se neco nehlo.. 

Jinak kdo rika ze nadobi na indukci je drahe, tak keca.. Nejake nadobi jsem dostal k desce a nejake jsem si koupil... a cena napr. trech vetsich kastolu vysla na litr a neco, coz myslim ze ujde.

0/0
30.7.2009 15:20

Klarita_Hop

Re: mam indukci

Jasne, ja mam standardni sadu hrncu od Ikea 365+ asi za 900 korun a je to naprosto dostacujici.... K tomu 2 panve a wok a mam vystarano :)

0/0
30.7.2009 16:25

Ig-n-or

Re: mam indukci

nádobí jakékoliv staré poctivé použijete... nelze použít jen ty odlehčené plechové výlisky ze supermarketu za 150,- .  Všechny staré smalťáky, staré plechové varny (dřív se to na železe nešidilo), staré černé nádobí...  dneska jakékoliv se zesíleným dnem - tam se nic jiného než feromagnetický kov dát nemůže... asi tak :-)

0/0
31.7.2009 11:32

SZYslak3

no comment

Lihovy varic a naprosta spokojenost R^

0/0
30.7.2009 14:39

kiliannedory

mně osobně je fuk na čem

mi kdo uvaří, hlavně, že mi to chutná a je k tomu dost piva R^;-D

0/0
30.7.2009 14:15

rojack

ty prodejní trenére

neoblbuj tady reklamou

0/0
30.7.2009 13:32

NoLimits

Proč je 4 plotýnka tak drahá

když lze jednu plotýnku koupit za 1.000,- Kč ?!? Ještě jsem neviděl profi kuchaře v TV seriálech o vaření, že by vařil na indukci... V 99% vaří na plynu. U plynu hned vidím, jak je velký plamen, nemusím sledovat nějaká malá čísílka na displeji, jak mám nastaven výkon. Po bouřích v ČR v oblastech s nedávnými výpadky elekřiny si asi na indukci toho moc neuvařili...

0/0
30.7.2009 13:15

Atomas

Re: Proč je 4 plotýnka tak drahá

Profikuchař v TV seriálu vaří na plynu proto, že je to vizuálně přitažlivější pro diváka ;-)

0/0
30.7.2009 13:22

Ig-n-or

Re: Proč je 4 plotýnka tak drahá

co říkají v TV je zaručeně pravda :-D   ... jinak připojuju svojí domněnku - esteticky je to na "stříbrném plátně" víc cool = divák vidí že se něco děje v hrnci i pod hrncem a nemá pocit že jen estrádně přihazuje moderátor nějaké suroviny do studeného kastrolu, za druhé do improvizovaného studia je jednodušší dotáhnout plynovou bombu a desku nežli tahat 400V pro běžnou čtyplotýnku která pří spínání a vypínání musí mít svůj vlastní odstíněný okruh aby nerušili citlivou audio/video techniku rázy v elektrických rozvodech.  IMHO velké vývařovny používají plyn (z hlediska úspornosti) většinou na přihřívacích stolech nebo na velké objemy (plynové hořáky lze rozvést snadněji pod dvoumetrový pekáč než elektriku a indukce je na to zatím drahá.

0/0
31.7.2009 11:49

individual

Re: Proč je 4 plotýnka tak drahá

Ja teda nevim, na plynu jsem nejaky cas varil a vzhledem k tomu, ze mame (a meli jsme) vsechny hrnce a panve z nepruhlednych materialu, na plamen jsem videl jen kdyz jsem se notne ohnul nebo sundal hrnec z plotny... S malymi cisilky na displejich dnesnich indukcnich desek jsem se nesetkal - nazivo jsem videl asi 6 ruznych typu a vsechny mely displej pohodlne citelny i z nekolikametrove vzdalenosti.

.

Proste jen tak brebentis.

0/0
30.7.2009 13:36

NoLimits

Re: Proč je 4 plotýnka tak drahá

Holt je nyní indukce IN (podobně jako co největší LCD/plazma TV, plovoucí podlahy, bazény apod.) P.S. Vařím na plynu, dívám se na 54 cm CRT TV, mám parkety a plavu v řece :-)

0/0
30.7.2009 13:52

individual

Re: Proč je 4 plotýnka tak drahá

V pohode, kazdy si zivot zaridi podle sveho. Ale je trapne, kdyz k 'prosazovani' sveho pohledu pouziva uplne mimozni argumenty, jen aby se vzeprel...

0/0
30.7.2009 14:00

Klarita_Hop

Re: Proč je 4 plotýnka tak drahá

Indukce zacala byt IN uz pred peti lety, ne teprve ted. A z nekolika kurzu vareni vim ze napr. ve velkych hotelech uz indukci v kuchyni pouzivaji naprosto bezne.

0/0
30.7.2009 16:28

jejkap

Re: Proč je 4 plotýnka tak drahá

Hloupost. Indukce nereaguje tak bezprostredne na vykon a hlavne by se pri vetsi kapacite nedoplatili za elektrinu.

0/0
30.7.2009 17:37

5alfa

Re: Proč je 4 plotýnka tak drahá

Navíc to vlákno začíná správně, po bource bez el.energie toho moc neuvaříš a 99% profíků vaří na plynu. Bylo by zajímavé vědět PROČ!

0/0
30.7.2009 17:51







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.