Diskuze

Víno: jak si je nejlépe vychutnat

Lidí, kteří si rádi dopřejí dobré víno, je v Česku hodně. Ne všichni je však dovedou podávat tak, jak by si zasloužilo. Kdo si večer otevře láhev vína, kterou si ten den přinesl z obchodu, připravuje se o padesát procent požitku, myslí si známý sommeliér Ivo Dvořák.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

keri1

13. 2. 2006 12:57
na vývrtce záleží
lepší jsou pákové neboť víno nedostane tzv. šok
0 0
možnosti

Truelove1976

12. 2. 2006 11:34
Dekantování a spol.
Jen pár poznámek, víno miluji a napíšu pár věcí z praxe. Dekantování vína se provádí z důvodu oddělení tzv. sedliny, proto se víno přelévá do karafy přes jasný zdroj světla, nejlépe svíčku. Víno se přelije do karafy i z důvodu tzv. provzdušnění či otevření vína, ale to už není dekantace. Vypiji spousty vín, levnější či extra drahá, ale pokud jde o dobré provzdušnění tak v ceně kolem 200 Kč jsem zatím narazil pouze na jedno francouzské víno, které to skutečně potřebuje, 30-40 minut, pak je nádherně pitelné. Ale jinak to řešte u vín od cca. 400-600 Kč výše. Záleží i na odrůdě, stáří, apelaci, oblasti, zemi, atd... Každopádně asi takhle: nic tím nepokazíte 
0 0
možnosti

nereknu

12. 2. 2006 19:05
Re: Dekantování a spol.
Vis co, ja jdu radsi do sprchy
0 0
možnosti

Paul van Drax

11. 2. 2006 18:04
A co?
A pomuze mi to nejak u krabicoveho vina DON SIMON za 19,50 z Tesca?
0 0
možnosti

TBertuzzzi

11. 2. 2006 22:53
Re: A co?
To každopádně. Vylepší mu to bukvete ....
0 0
možnosti

Mispulin

11. 2. 2006 10:31
škoda, že je to tak amtérské
Článek by to byl zajímavý, ale musel by si s ním dát autor trochu více práce a nebo je možné, že jeho rádci sidse ví, že víno se dekantuje, ale už nic dalčího neví takže neznalý z  tohoto článku nepochopí proč, jaká vína a jak se to dělá.
0 0
možnosti

boris

11. 2. 2006 8:28
vína ze supermarketů
Nepochybuji o znalostech pana Dvořáka jako someliera, ale jeho rady běžnému konzumentovi, který kupuje vína v běžných obchodech, tedy i ty za 150-200 Kč jsou jsou jaksi nanic. Nehorázné šměje, které se prodávají (lhostejno zda dovozové nebo moravské) od 40 do 300 Kč snesou jakékoliv zacházení. Některým dokonce mírná oxidace pomůže.. Hraběcí rady pana Dvořáka jsou stejné, jako když si pořídíte atlas vín a potom hledáte tu chuť, který atlas popisuje. Nic proti jeho osobě, ale jeho rady jsou ze stejné kategorie "jak donutit Vašeho šoféra, aby se Vám dobře staral o Váš Rolce Roys, aby jste měl nejlepší požitek z jízdy.". Jinými slovy, ani se nedivím, že lidé pijí pivo, přitom naše vína z okrajových oblastí jsou vynikající, ale jaksi se s nimi v obchodech nesetkáte. A i ve specializovaných prodejnách u vín do Kč 300 je to sázka, protože prodejce v drtivé většíně není vinař. Takže více takových poučných článků, příště bych navrhoval něco jako - jak správně konzumovat lanýže pro dosažení n
0 0
možnosti

Bajus

11. 2. 2006 12:55
Re: vína ze supermarketů
Jaká vína a od koho tedy doporučuješ?  Nemyslím si, že je to jenom o ceně. Koupit dobré víno do 300 Kč není problém. Když si objedeš vinaře a nakoupíš přímo ze dvora, tak cena je mnohonásobně nižší, než když si na burze honíš ego tím, že máš doma sbírku Bordeaux. 
0 0
možnosti

80e

11. 2. 2006 6:53
aby vino na stole jen tak nestalo...
paneboze co to zase vyplodili za snobarnu? nebo ze by autorkam doslo zrni?
0 0
možnosti