Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Víno: jak si je nejlépe vychutnat

Lidí, kteří si rádi dopřejí dobré víno, je v Česku hodně. Ne všichni je však dovedou podávat tak, jak by si zasloužilo. Kdo si večer otevře láhev vína, kterou si ten den přinesl z obchodu, připravuje se o padesát procent požitku, myslí si známý sommeliér Ivo Dvořák.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

keri1

na vývrtce záleží
lepší jsou pákové neboť víno nedostane tzv. šok
0/0
13.2.2006 12:57

Truelove1976

Dekantování a spol.
Jen pár poznámek, víno miluji a napíšu pár věcí z praxe. Dekantování vína se provádí z důvodu oddělení tzv. sedliny, proto se víno přelévá do karafy přes jasný zdroj světla, nejlépe svíčku. Víno se přelije do karafy i z důvodu tzv. provzdušnění či otevření vína, ale to už není dekantace. Vypiji spousty vín, levnější či extra drahá, ale pokud jde o dobré provzdušnění tak v ceně kolem 200 Kč jsem zatím narazil pouze na jedno francouzské víno, které to skutečně potřebuje, 30-40 minut, pak je nádherně pitelné. Ale jinak to řešte u vín od cca. 400-600 Kč výše. Záleží i na odrůdě, stáří, apelaci, oblasti, zemi, atd... Každopádně asi takhle: nic tím nepokazíte 
0/0
12.2.2006 11:34

nereknu

Re: Dekantování a spol.
Vis co, ja jdu radsi do sprchy
0/0
12.2.2006 19:05

albert10

Re: Dekantování a spol.
Jeste zalezi, k jakemu prodejci tu cenu vztahujete, protoze napriklad francouzska vina jsou u nas nekolikanasobne predrazena. Pokud jde o provzdusneni vina, tak se to vyplati u vsech cervenych vin, ktere ma smysl pit, coz je hranice sice subjektivni, lec na francouzskem trhu rozhodne vyrazne nizsi, nez 400-600 Kc.
0/0
13.2.2006 11:38

Vlasťa

Re: Re: Dekantování a spol.
Já osobně dekantování vína nevidím v ceně vína ale v délce archivace.Vína která jsou archivována nad 5.let tam bych doporučil dekantaci toto víno si to zaslouží,můžeme říci že se nadechne a probudí. Tam se pak projeví kvalita vína nicméně se oddělí sediment.
0/0
13.2.2006 12:19

borivoj

Re: Re: Re: Dekantování a spol.
To já osobně bych doporučil necpat tečku za každou číslovku. Dává se toliko za řadové číslovky a taky se tak čte, což zní v tomto případě "....archivována nad pátý (é, á) let...." Trochu blbost, že?
0/0
15.2.2006 15:17

Paul van Drax

A co?
A pomuze mi to nejak u krabicoveho vina DON SIMON za 19,50 z Tesca?
0/0
11.2.2006 18:04

TBertuzzzi

Re: A co?
To každopádně. Vylepší mu to bukvete ....
0/0
11.2.2006 22:53

Homer1

Re: A co?
Jistě, postup je následující:
Za stálého proudu vody lijeme do záchodové mísy. Po vyprázdnění krabice tuto vyhazujeme do tříděného odpadu.
0/0
12.2.2006 23:50

Mispulin

škoda, že je to tak amtérské
Článek by to byl zajímavý, ale musel by si s ním dát autor trochu více práce a nebo je možné, že jeho rádci sidse ví, že víno se dekantuje, ale už nic dalčího neví takže neznalý z  tohoto článku nepochopí proč, jaká vína a jak se to dělá.
0/0
11.2.2006 10:31

boris

vína ze supermarketů
Nepochybuji o znalostech pana Dvořáka jako someliera, ale jeho rady běžnému konzumentovi, který kupuje vína v běžných obchodech, tedy i ty za 150-200 Kč jsou jsou jaksi nanic. Nehorázné šměje, které se prodávají (lhostejno zda dovozové nebo moravské) od 40 do 300 Kč snesou jakékoliv zacházení. Některým dokonce mírná oxidace pomůže.. Hraběcí rady pana Dvořáka jsou stejné, jako když si pořídíte atlas vín a potom hledáte tu chuť, který atlas popisuje. Nic proti jeho osobě, ale jeho rady jsou ze stejné kategorie "jak donutit Vašeho šoféra, aby se Vám dobře staral o Váš Rolce Roys, aby jste měl nejlepší požitek z jízdy.". Jinými slovy, ani se nedivím, že lidé pijí pivo, přitom naše vína z okrajových oblastí jsou vynikající, ale jaksi se s nimi v obchodech nesetkáte. A i ve specializovaných prodejnách u vín do Kč 300 je to sázka, protože prodejce v drtivé většíně není vinař. Takže více takových poučných článků, příště bych navrhoval něco jako - jak správně konzumovat lanýže pro dosažení n
0/0
11.2.2006 8:28

Bajus

Re: vína ze supermarketů
Jaká vína a od koho tedy doporučuješ?  Nemyslím si, že je to jenom o ceně. Koupit dobré víno do 300 Kč není problém. Když si objedeš vinaře a nakoupíš přímo ze dvora, tak cena je mnohonásobně nižší, než když si na burze honíš ego tím, že máš doma sbírku Bordeaux. 
0/0
11.2.2006 12:55

Jiri Vasicek

Re: vína ze supermarketů
Vidím, že se tady opět objevil snob, který chce jen ukázat, že na něco má, ano mluvím k Vám pane, dnes se dají sehnat dokonce od 150,- výborná vína, sám víno vyrábím a hodnotím, takže vím o čem mluvím a takové nesmysli, které tady píšete, dokážou jen rozčílit, takových chytrolínů už jsem potkal
0/0
11.2.2006 17:42

konzument vína

Re: Re: vína ze supermarketů
Já bych pane Vašíčku nemluvil o snobismu. Ten článek autor asi nepsal, že chce být chytrolín, ale že má zkušenosti s vínem z obchodů. Vy jako vinař zajisté také víte co v našich supermarketech prodávají, nebo ne. Vy si vyrábíte sám. Samozřejmě, že v obchodě koupíte dobré víno i za 100,- jen sakra jaksi vědět v které z těch několika set lahví je. A to myslím pane Vašíčku zcela vážně a do snobismu mám daleko. Víno kupuji také u soukromníku a to asi také víte , jaký je v ních propastný rozdíl. Každým rokem se těším do Valtic na vinné trhy ,také by se dalo konstatovat, že tam jezdí snobové, ale to je přece volovina, tam jezdí znalci, ale i obyčejní milovníci tohoto moku. Snoby jsem tam neviděl, ale já se tam líznu a potom už blbě vidím takže kdo ví?
0/0
11.2.2006 18:02

albert10

Re: Re: vína ze supermarketů
Samozrejme, ze daji, ale musite vedet kde. Kdyz si zajdete do nejake prazske vinoteky, budete s koupi vyborneho vina do 150 korun nejspis docela problemy.
0/0
13.2.2006 11:39

vděčný čtenář

Re: vína ze supermarketů
Lanýže bych doporučoval. To jsem ještě nežral a ty vtipné autorky (o tom zrní to ale nebylo pěkné) by zase měly nějakou lahůdku a my blbouni máme zase poučné počteníčko.
 
0/0
11.2.2006 17:43

skromný

Re: Re: vína ze supermarketů
Nemohly by autorky ukecat ještě jednou toho someliera aby nás poučil jak se správně podává víno z těch papírových krabiček za dvacku. My to na stavbě chlemtáme přímo z těch krabic a myslíme si, že to není správné.
0/0
11.2.2006 18:10

80e

aby vino na stole jen tak nestalo...
paneboze co to zase vyplodili za snobarnu? nebo ze by autorkam doslo zrni?
0/0
11.2.2006 6:53

Honza

Re: aby vino na stole jen tak nestalo...
zalez do ďury, otevři si Kahana a mlč!
0/0
11.2.2006 12:13

80e

Re: Re: aby vino na stole jen tak nestalo...
0/0
11.2.2006 12:33

skakalpespresoves

Re: Re: aby vino na stole jen tak nestalo...
jó ostravský kahan.........to byly časy! Nebo ještě existuje?
0/0
11.2.2006 16:39







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.