Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Domácí pekárna: denně čerstvé pečivo za babku

Také jen stěží odoláváte vůni a chuti čerstvě upečeného pečiva? Existuje jednoduché řešení, jak si jej dopřát pravidelně. Doma, na chalupě, ve všední den i ve svátek, bez velké námahy a levně. Stačí pořídit si domácí pekárnu, která za vás vše obstará.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

nejsu

Domácí chleba
Pro ty co chtějí ušetřit a hlavně mít chutný chleba, který vypadá jako "šumava"na obrázku vedle pekárny ( a který tento přístroj nikdy neupeče)  je jen jediná cesta: upést si ho v troubě. Není na tom nic složitého. Původně jsme doma uvažovali o koupi pekárny, ale když se povedl hned první bochník co jsme pekli, tak se  nám její koupě jeví jako zbytečnost. Jediný problém je jen s tím, že to není hned a samo. Na druhou stranu jde chleba dělat z klasických a levných surovin. Na 1,5 kg bochník potřebujete suroviny tak za 10 korun.
Dobré recepty na chleba i jiné dobroty najdete na www labuznik com
0/0
29.11.2005 9:04

verča

pekárna
no čtu tady různé názory,chtěla jsem si pročíst ty vaše příspěvky protože uvažuji o koupi ale fakt nevím,je to asi dobrá věc že nemusíš nic hlídat a když je u toho i kuchařka tak si myslím že není co řešit ne?
0/0
2.11.2005 11:26

Mechunka

sladký chleba
Já osobně si v pekárně peču proto, abych si nejdřív počuchala a pak vychutnala různé druhy chleba a mohla experimentovat a ne proto, abych ušetřila. Jinak výtečné je z pekárny také pečivo sladké, zvlášť s přídavkem mletých ořechů a medu. To se pak pereme o kůrčičku, která je jako karamel. Zkuste to!
0/0
24.10.2005 19:54

Marketa

Chlebostroj
Tenhle pristroj je zakladni vybavou nasi kuchyne, ale nazev "domaci pekarna" je strasne hloupi. My a nasi pratele pouzivame mnohem originalnejsi jmeno: Chlebostroj. Hezke, ceske, vystizne, ne?
0/0
24.10.2005 14:28

synek

Re: Chlebostroj
Ne.
0/0
24.10.2005 18:13

Libozvučník

Re: Chlebostroj
já navrhuji spíš název Skorosamochlebopeč, nebo Chlebopečák případně Chlebotvořič obsluhu tohoto přístroje nazvemež chlebostrůjce. Chlebostroj evokuje spíš že přístroj je vyrobený z chleba.
0/0
2.11.2005 11:36

nejsu

Re: Re: Chlebostroj
Pekoska nebo spíš Pečkostka
0/0
29.11.2005 9:14

Zdenek

spokojenost
Pekarnu pouzivam uz nekolik let a jsem s ni absolutne spokojeny. Mam nyni druhou, ta prvni byla s jednou "vrtulkou" a pekla chleba nastojato. Soucasna ma dva "knethaky" a pece chleba nalezato. Pac bydlim zapadne od Chebu a ceny dobreho chleba se pohybuji nekde mezi 2-6€ za kg, vyplati se mi to i financne. Pouzivam 0,5kg balicky hotovych smesi, kterych je tady cca 10 druhu po priblizne 0,3€ nebo kilove smesi za necelych 0,8€. Pridavam do chleba ruzna seminka (slunecnice,dyne,sezam,len) a nema to chybu. Hodne dobre jsou i male kousky mrkve,hrasku apod. Chtel jsem taky vyzkouset peceni primo z mouky. Nakoupil jsem spaldovou mouku, celozrnnou zitnou, grahamovou a podobne dobroty ve zdrave vyzive a zkousel jsem. Bohuzel se mi stale nedari, chleba je bud nedopeceny, nebo se rozpada, proste mi to nejde. Poradite mi nekdo jak na to? Z predeslych prispevku pozoruji ze asi budu muset tyto "tezke" mouky michat s obycejnou hladkou psenicnou. Mate nekdo nejaky osvedceny recept? Diky za reakce.
0/0
24.10.2005 14:00

Zdenka

Re: spokojenost
Můj osvědčený recept je 375 ml vody, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 2 lžičky soli, 2 lžičky mletého nebo drceného kmínu, 1 lžička pepře (stačí ale 3/4), 250 g celozrné pšeničné mouky, 180 g hladké (bílé), 60 g celozrné žitné, 2 lžíce cukru, 3 lžíce lněných semínek a asi 2 lžíce slunečnicových semínek, 3/4 balíčku sušených kvasnic, co jsou na 1 kilo mouky. Já dávám program 1 (délka 3 hodiny) NORMAL, kůrka střední.  Doufám, že bude chutnat.
0/0
24.10.2005 14:12

Zdenek

Re: Re: spokojenost
Diky, pristi chleba bude podle Tveho receptu ;-)
0/0
24.10.2005 14:16

Zdenka

Re: Re: Re: spokojenost
OPRAVA ,  té vody je jen 250ml  jinak vše při starém
0/0
24.10.2005 14:23

Zdenek

Re: Re: Re: Re: spokojenost
Neni to malo, jen 250ml vody? Normalne davam na 0,5kg smesi 300-350ml ?!?
0/0
24.10.2005 14:46

Zdenka

Re: Re: Re: Re: Re: spokojenost
Takový je původní recept, chlebík je potom takový dost hutný, já jsem si ho trošku upravila, že té vody "někdy" dám cca 320 ml a trošičku ( asi 2 lžíce) uberu. Chlebík je takový nadýchanější. Jinak mám ještě jeden osvědčený, ten chutná tak víc "klasicky". Recept je:550 ml vody, 2 lžičky soli, 2 lžíce oleje, 2 lžíce cukru, 300 g pšeničné celozrnné, 200 žitné celozrnné, 200 g polohrubé, 100 g hladké, 1 sušené droždí ( na 1 kilo mouky). Dle chutí dodám sezamová nebo slunečnícová semínka, někdy z každého trošku. Tento se peče v programu SCHNELL,  asi 2 hodiny 10 minut.
0/0
24.10.2005 17:46

Dobko

Ja mám pekárnu Panasonic
Ahoj Lidi, na cenu som nepozeral ani keď som si kupoval pekárňu tak na cenu nepozerám ani pri pečení chlebu. Kupujem si balíčky predprivaných surovín v Rakúsku a tak mi to aj vyhovuje. Chlieb nevýde lacnejšie a osobne si myslím, že domáca pekárňa nie je na to ani myslená. My si upečieme chleba väčšinou v nedelu, alebo často v zime. Bývame ďaleko od mesta a neoplatí sa mi ísť 15 km niekam kvoli chlebu. Ale možem potvrdiť, je to paráda. Začína to už pečením, lebo vám voní celý byt. A tá čerstvosť, no paráda. Chodte do toho.
0/0
24.10.2005 12:39

Amalie

Re: Ja mám pekárnu Panasonic
Mam dotaz na hotove smesi - tam se asi clovek zase nevyhne vsem moznym E konzervantum atd., ne?
0/0
24.10.2005 13:57

Zdenek

Re: Re: Ja mám pekárnu Panasonic
Priklad: vicezrnny chleba "VITAL BROT" firmy Kuechenmeister, 0,5Kg, cena 0,29€ psenicna celozrnna mouka 64% krupice z ovsa 9% zitna mouka 5% lnene seminko 4,5% slunecnicove seminko 4% suseny zitny kvasek sezam jodizovana sul susene kvasnice sladova mouka, sladovy extrakt Natriumacetat,kyselina jablecna, hroznovy cukr pripravek na vylepseni (konzervaci) mouky) calciumcarbonat, kyselina listova a ascorbova, bez mlecnych produktu Neni napsano zadne E ale drobet chemie tam je. Prisady jsou v poradi podle obsahu v balicku. Ja bych se toho nebal ;-)
0/0
24.10.2005 14:13

Milan

Re: Re: Re: Ja mám pekárnu Panasonic
Musim vas zklamat - jen tak od oka je tam 5 E-cek ... asi jich tam bude jeste vice. Ale nic proti E-ckum, pouze nektera jsou podezrela nemela by se pouzivat.
0/0
24.10.2005 18:00

albert

Re: Re: Re: Ja mám pekárnu Panasonic
Chemie je vsechno. Jestli je neco Ecko nebo neni, neni dulezite. Vsechny prisady, o kterych pisete jsou v principu prirodni a naprosto nezavadne.
0/0
24.10.2005 19:01

Bodie

Re: Re: Re: Re: Ja mám pekárnu Panasonic
Přesně tak. Záleží na tom, jestli je přísada nezávadná, jestli je to extrakt z přírodních surovin, nebo je vyrobena z ropy. Mezi "éčka" patří třeba i kyslík a nemám pocit, že by nám škodil.
0/0
25.10.2005 10:59

xxx

muj recept
muj základní recept na chleba 1,13kg 400 ml vody 3 lžíce slunečnicového oleje 500 g hladké pšeničné mouky 260 g hladké žitné mouky 3 lžičky soli 3 lžíce cukru 1/2 kostky droždí
0/0
24.10.2005 12:23

jaryk

Typ pekárny?
Jaké máte zkušenosti s různými typy pekáren?
0/0
24.10.2005 11:44

MPík

Domácí pekárna
Domácí pekárna je super věc! Neupeče vám sice klasickou "Šumavu", tu si i nadále kupujeme, ale střídáme ji spoustou rozličných druhů vlastního chleba. Nejraději mám slunečnicový, ten jím i samotný. Důležitá rada: kupujte směsi v Německu!!! Jsou levnější než u nás, kvalitnější, mají na výběr více druhů a jsou kompletní (stačí jen přidat voda a péct)! Není nad to, když o víkendu vylezete z postele a čeká vás teplý a čerstvý chléb a vy nikam nemusíte chodit. Jinak se směsí z Německa jsou náklady na bochník (cca 1 kg) asi 10 Kč. Máme ETU se dvěma hnětači...
0/0
24.10.2005 11:25

pekař

peču chleba
To já když peču chleba tak vyjdu ven podívám se na oblohu a podle toho poznám, jestli mám dát kvásku míň a nebo víc.
0/0
24.10.2005 11:02

Martin

Re: peču chleba
0/0
24.10.2005 15:36

1

Kvásek
Klíčový problém je sehnat kvásek. Droždí je něco jiného. Jinak velice často cítím i v čerstvém kupovaném pečivu příchuť plísně, takže bych ho rád vyměnil za domací.
Ach jo (bez laskavého svolení 1)
0/0
24.10.2005 10:18

venomacek

Re: Kvásek
nešlo by to dělat jako robinson? vždycky si kus těsta nechat napříště :-)))
0/0
24.10.2005 12:30

Karkulka

Re: Re: Kvásek
Tos mě pobavil, taky si pamatuju z příšerného Plevova převyprávění tohle /a ještě jak stloukal máslo/.
0/0
24.10.2005 14:05

Gub-Gub

Re: Kvásek
Kvásek uděláš jednoduše: Cca 100g celozrnné žitné mouky dáš s teplou převařenou vodou do hrníčku, promícháš, zabalíš do igeliťáku, necháš na teplém (30st) místě (Např koupelna) 1-3 dny. Kvásek ovšem nereaguje jako kvasnice, po přidání do mouky je třeba nechat kvasit 5-12 hodin, právě na chleba z kvásku nejsou ty pekárny moc naprogramované.
Vítek 
0/0
24.10.2005 14:21

1

Re: Re: Kvásek
Dík. Chtěl jsem vyzkoušet delší dobu kynutí, ale ta moje pekárna opravdu žádný takový program nemá. A ty myslíš, že i kupovaná celozrnná mouka obsahuje kvasinky, které se začnou množit? Nejsou taky něčím stabilizované?
Ach jo (bez laskavého svolení 1)
0/0
24.10.2005 15:40

Pepík

ilustracni foto
jenomze to, co ukazujou na fotce z te radobypekarny nikdy nevylezlo. z ni mate jenom hnusnou neforemnou kostku ktera nema s pravym chlebem nic spolecneho. ono je neco jineho jist normalni chleba a chleba z konzervy
0/0
24.10.2005 8:34

Valeski

Jak si to upéct
  Piko je typicky česká droga. Byla sice vynalezena v Číně pro vojenské účely, ale pořádně se rozmohla právě až v bývalém Českoslovesku. Číňani chtěli vyrobit látku, která by se podala vojákům před útokem a způsobila maximální vybuzení jejich sil při současném částečném otupění smyslu sebezáchovy. Z toho vyplývá, že pervitin je droga stimulační. To znamená, že člověk má pocit, jakoby měl více sil, odpadává únava. Pod jejím vlivem je schopen vyšších výkonů skoro ve všech oblastech. Její účinky by se daly přirovnat ke kokainu, který je ovšem ve srovnání s pikem sračka (kokain má slabší účinky). Nadruhou stranu je ovšem kokain daleko menší svinstvo. Je to víceméně přírodní droga, dělá se z koky - rostliny z Jižní Ameriky. Jeho cena je v České republice na černém trhu nejméně 2x vyšší než je cena domácího pervitinu. Piko se vyrábí čistě chemicky z efedrinu. Pokud je piko čisté, působí stimulačně třeba tak, že člověk pod jeho vlivem vydrží nes
0/0
24.10.2005 8:27

Karel

Re: Jak si to upéct
Asi si nadrogovaný, pretože si so svojim príspevkom úplne mimo témy a už to ani nerozoznáš.
0/0
24.10.2005 10:11

Michal

Re: Jak si to upéct
Ty voe, to neni pekarna na peceni perniku....
0/0
24.10.2005 10:20

hermik

Re: Jak si to upéct
Mam dojem, ze piko bylo vynalezeny v Japonsku.
0/0
24.10.2005 17:12

prudilka

Levný chleba?
Nevím, kolik peněz utratí autor článku za chleba. U nás je k dostání velký bochník za 9,90 a skutečně dobrý. V pekárně - pokud se to skutečně dobře nenaučíte - stejně budete používat směsi na pečení a ta nejlevnější stojí 24,90. Tak nevím...  Pekárnu mám, ale vzhledem ke konzervativnímu přístupu ostatních členů rodiny mám pocit, že to´byly vyhozené peníze
0/0
24.10.2005 6:30

Gregor

Re: Levný chleba?
Taky jsem měl pocit, že před x lety, když jsme to doma zkoušeli vycházel  chleba kolem 25,- až 30,-. Máte někdo jiné zkušenosti?
0/0
24.10.2005 7:52

vavken

Re: Levný chleba?
Samozřejmě nesmíš kupovat hotovou směs. Výsledek není nikdy tak dobrý, jako když si kvalitní suroviny vybereš sám. Navíc hotová směs je značně předražená ! I při koupi hodně kvalitních surovin ušetříš proti směsi min. 50%. (Jinak velký bochník v obchodě za 9,90 - v jeho kvalitu nevěřím, promiň).
0/0
24.10.2005 9:27

Bodie

Re: Re: Levný chleba?
U nás v Tescu mají chleba za 9.90 a je pěkně hnusnej.
0/0
24.10.2005 9:46

Pepík

Re: Re: Levný chleba?
definuj "kvalitni suroviny"
0/0
24.10.2005 9:49

Pecaf

Re: Re: Levný chleba?
Náhodou, některý hotový směsi jsou skvělý, ale tady prakticky nejsou ještě k sehnání (to co tu je, jsou opravdu blafy), oproti třeba Německu, kde mají o dost větší výběr. Holt to chce mít někoho, kdo tam občas jezdí, no. Taky se vyplatí tu pekárnu asi koupit tam. Za ekvivalent cca 30EUR jsem ji tady ještě neviděl.
0/0
24.10.2005 9:56

cb

Re: Re: Levný chleba?
A kde sezenes ty kvalitni suroviny, kdyz v obchode maji jen psenicnou mouku.
0/0
24.10.2005 11:20

ra.vl

Re: Re: Re: Levný chleba?
V obchodech koupíš i celozrnné mouky, žitnou mouku, i další jako například ječnou, grahamovou, pohankovou, špaldovou. Většinu z toho však kupuji v prodejnách zdravé výživy. V supermarketech tam většinou bývají moli. Navíc tyto mouky jsou až desetkrát náchylnější na různé broučky.
0/0
24.10.2005 11:35

ja

Re: Levný chleba?
Musite to vzit tak, ze na zapade, kde jsou tyhle pekarny dost popularni cena chleba casto zacina na 30 Kc/1 kg... tak to je pak jina mira. Krome toho pripravene smesi jsou predrazene.
0/0
24.10.2005 9:56

Mag

Re: Levný chleba?
Směsi na pečení téměř nepoužívám a nemusela jsem se nic zvláštního učit. Stačí umět číst a naměřit množství. Jinak pekárnu mám 2 roky a peču 3 - 4x týdně, ale taky 3x za víkend. Čerstvý horký celozrnný chlebík v neděli ráno je totiž nezapoměnutelná pochoutka. Je tu prostor k experimentování a vždycky vím, co jsem si do chleba dala.  Ovšem jako všude i tady platí, že proti gustu ...
0/0
24.10.2005 10:19

80e

Re: Re: Levný chleba?
ten byl dobrej  cerstvy, horky, celozrnny
0/0
24.10.2005 10:24

Saimon

Re: Re: Levný chleba?
Pošlete recept !
0/0
24.10.2005 12:08

tvaruzek

Re: Re: Levný chleba?
Doprcic! Prave jsem si poslintal klavesnici...
0/0
24.10.2005 12:16

ra.vl

Re: Levný chleba?
Za 9,90 může být tak akorát kmínový chléb. Dobrý chleba co kupujeme stojí tak od 24 Kč. Potom by ten z pekárny vycházel srovnatelně a navíc bych věděl co v něm je.
0/0
24.10.2005 11:31

Georg54

Já mám levnější
Pečivo za babku může být fajn, ale já mám pečivo od babky a to mě nestojí ani korunu.
0/0
24.10.2005 1:27

TomášM

Pekárna
Máme jí a je to fakt čupr věc. Navíc v německu prodávají "mouku" do které dáte akorát vodu a je z toho chleba. Super!
0/0
24.10.2005 0:48







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.