Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak z bytu 3 + 1 udělat čtyřpokojový s dvěma dětskými pokoji

  1:00aktualizováno  1:00
Zatímco tři sourozenci měli k dispozici pokoj 14 metrů čtverečních, obývací pokoj, který byl podstatně větší, se příliš nevyužíval. Rodina se mnohem víc setkávala u jídelního stolu v kuchyni. Aby vznikly dva dětské pokoje, musel byt projít celkovou rekonstrukcí.

Kuchyň zakončuje do prostoru otočený jídelní stůl, který zároveň tvoří optický předěl mezi kuchyní a obývacím pokojem. | foto: Archiv Marka Obadala

Zadání pro designéra Marka Obadala bylo "jednoduché": změnit třípokojový byt na čtyřpokojový, aby jak syn, tak dcery měli vlastní bydlení. Zároveň majitelé chtěli zachovat samostatnou ložnici, ponechat nebo zvětšit úložné prostory a hlavně vše udělat tak, aby byl byt co nejméně náročný na údržbu.

Protože jsou majitelé bytu s designérem Markem Obadalem, který je autorem přestavby, dlouholetí přátelé a znají jeho práci, rozhodli se nijak nezasahovat do návrhů interiéru. Vyplatilo se to.

Kuchyňská linka a jídelní kout se přesunuly do obýváku, který se stal...

Kuchyňská linka a jídelní kout se přesunuly do obýváku, který se stal přirozeným centrem bytu.

Když se stěhují kuchyň i ložnice

Může se hodit

Pořiďte si byt vhodný i pro větší rodinu. Vybírejte z nabídky na Reality.iDNES.cz.

Prvním a velmi chytrým tahem designéra byla "škatulata": do velkého obývacího pokoje se přesunula kuchyňská linka a jídelna, čímž se této místnosti dostalo využití, které si zaslouží.

Prostor za koupelnou, dříve jídelna, se proměnil v ložnici. Má sice jen 9 m2, zatímco normy vyžadují pro spaní dvou osob o tři čtvereční metry víc, ale rodiče chtěli hlavně soukromí pro děti. Těm tak zbyly pokoje s plochou třináct a čtrnáct metrů čtverečních. Změnilo se samozřejmě i zařízení interiéru.

Fotogalerie

V celém bytě je položena podlaha z drásaného běleného dubu. Světlé provedení vytváří příjemný kontrast k tmavému nábytku a navíc se velmi snadno udržuje. Prostor zaujme i minimem barev.

Od vstupní chodby po koupelnu dominují interiéru teplé přírodní barvy, od čokoládové dýhy wengé na nábytku v kuchyni a dřevěných obkladech až po neutrální bílý lesklý lak na dveřích a skříních.

Výjimkou jsou dětské pokoje. Neutrální odstíny zde střídají veselé barvy korespondující s věkem a přáním dětí. V chlapeckém pokoji převládá zelená, v dívčím růžová.

Bytem krok za krokem

Že nevstupuje do obyčejného bytu, pozná návštěva hned ve dveřích. Dvanáctimetrová chodba byla pojata jako reprezentativní vstupní hala a zároveň šatna. "Vše je tady skryto ve velkých vestavěných skříních přes celou stěnu, vybavených úložnými mechanismy. Zrcadlové obložení skříní pak prostor zvětšuje, dává mu hloubku a navozuje pocit luxusu," popisuje Marek Obadal.

Interiéru po proměně dominují teplé přírodní barvy, zajímavý kontrast tvoří...

Interiéru po proměně dominují teplé přírodní barvy, zajímavý kontrast tvoří odstín čokoládové a bílé.

Ve společenské části bytu, tedy obýváku propojeném s jídelnou a kuchyní, přišla kuchyňská linka pod okno. "Denní světlo dopadá přímo na pracovní linku, což je velmi příjemné a tomu, kdo zrovna vaří, se nabízí výhled do vzrostlé zeleně a částečně i ulice," říká designér.

Linka má tvar písmene U. Při pohledu od vstupních dveří zcela vlevo jsou samostatně postavené vysoké skříňky, v nichž najdete ukryté vestavné spotřebiče: kombinovanou chladničku s mrazničkou, pečicí a mikrovlnnou troubu. Vznikly zde i nezbytné úložné prostory.

Sestava pod oknem, kde bylo samozřejmě myšleno na pohodlný přístup až do rohu a patřičný manipulační prostor, se logicky skládá pouze ze spodních skříněk. Je tu umístěno varné centrum, kolem něj vznikla poměrně velká pracovní plocha. Na ni vpravo navazuje mycí centrum doplněné skříňkami v horní i dolní části.

Kuchyň zakončuje do prostoru otočený jídelní stůl, který zároveň tvoří optický předěl mezi kuchyní a obývacím pokojem. Na výrobu skříněk byla použita dýha wengé, pracovní deska je z nerezu.

Do devítimetrové ložnice se vešlo jen pohodlné dvojlůžko a dva noční stolky.

Do devítimetrové ložnice se vešlo jen pohodlné dvojlůžko a dva noční stolky

Do obývací části si majitelé koupili tmavou koženou pohovku, naproti je na stěně zavěšená televize, pod ní stojí komoda v bílém lesku. To vše doplňuje několik malých konferenčních stolků na černém koberci. I zde byl tedy zachován zajímavý a nestárnoucí kontrast tmavé a bílé barvy.

V ložnici vládne klid a pohoda

Přírodní barvené odstíny navozují pocit klidu a pohody i v ložnici. Protože úložné skříně a další úložné prostory mají majitelé k dispozici ve vstupní hale bytu, mohl si designér dovolit dát sem pouze pohodlné dvoulůžko doplněné dvěma nočními stolky. Více by se ani do devítimetrové místnosti nevešlo.

Klid do prostoru přináší hnědá čelní stěna, tmavé jsou i doplňky. Zbytek prostoru ladil designér do světlých odstínů, což je v malých místnostech žádané.
Přesunutím kuchyně do obýváku a změnou vstupu se mohla o nějaký ten decimetr zvětšit koupelna s toaletou. Majitelé si v ní přáli ponechat vanu, prostor to dovoloval.

Změna dispozic dovolila zvětšit koupelnu, kde mohla být zachována vana a vešla...

Změna dispozic dovolila zvětšit koupelnu, kde mohla být zachována vana a vešla se i dvě umyvadla.

Jedno umyvadlo nahradila dvě nová, díky nimž rodina lépe zvládá ranní nával v této místnosti, i to určitě přispívá k větší pohodě a spokojenosti s novou podobou bydlení. "Ještě dnes, po dvou letech od rekonstrukce, když se vracíme domů, si někdy společně sedneme a vychutnáváme si tu neskutečnou atmosféru," spokojeně konstatují majitelé.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení č.1/2013.

Text byl redakčně zkrácený.


Autor:




Nejčtenější

De Vere House - rodný dům Harryho Pottera v anglickém Lavenhamu je na prodej.
Rodný dům Harryho Pottera se opět prodává. Je ze 14. století

Rodný dům Harryho Pottera v Lavenhamu je na prodej, a to za „pouhých“ 995 tisíc liber, tedy něco kolem 28,5 milionu korun. A jak přišla literární postava k...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Na svažující se parcele je za domem navršený umělý kopeček, který umožňuje...
Rodina se usadila v nové vilce. Za domem má navršený umělý kopec

Mladý pár středoškolských učitelů Stephanie van Impe a Kevin De Leu a jejich dvě děti se loni nastěhovali do vysněného domu. Jejich vila stojí v belgickém...  celý článek

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

Pro podkrovní koupelnu s vanou umístěnou pod šikmým stropem je velmi důležité...
Nápady do malých koupelen šetří prostor a zvyšují i bezpečnost

Vymyslet funkční dispozici jakékoli místnosti na pár metrech čtverečních je oříšek i pro zkušené architekty. Podívejte se na některé nápady, které pomohou...  celý článek

Další z rubriky

Vila v ulici Na baště sv. Jiří na pražských Hradčanech. Okolí Písecké brány je...
Vilová čtvrť na hradebních baštách je nejluxusnější lokalitou v Praze

Někteří obyvatelé Prahy mají to privilegium, že jejich vila stojí přímo na hradbách. Jsou to ti šťastlivci, jejichž domovní adresa zní: Na baště sv. Jiří, sv....  celý článek

Koncertní sál Disney Hall, který navrhl Frank Gehry.
Slavný architekt Frank Gehry svým domem sousedy pořádně naštval

Jméno Franka Gehryho si v České republice spojujeme s Tančícím domem v Praze, je jedním z jeho autorů společně s architektem Vlado Miluničem. Známých staveb...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.