Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dětem chtěli dopřát ráj. A tak si u lesa pořídili dům, který vypadá jako loď

  1:00aktualizováno  1:00
Postavili si dům v klidné přírodě, proto při stavbě dostaly slovo zejména cihly a dřevo. Atypicky tvarovaná dřevostavba v romantickém zákoutí na konci malé středočeské obce připomíná loď.

Západní stranu lemuje krytá terasa | foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

Pozemek jako "na konci světa" vymezený cestou, sousedním domem a roklí osloví každého na první pohled. Mladí manželé si hned dovedli představit, že na tomto kouzelném místě lemovaném starými stromy a keři budou vyrůstat jejich dvě malé děti.

Manželka má odmalička kladný vztah ke dřevostavbám, a tak si partneři vybrali dřevěný dům. O jeho uspořádání se z velké části dohodli snadno.

Vlevo dole posuvné dveře do jídelny, vpravo francouzské dveře do ložnice rodičů, v patře okna dětských pokojů

Vlevo dole posuvné dveře do jídelny, vpravo francouzské dveře do ložnice rodičů, v patře okna dětských pokojů

V přízemí viděli nutné technické a sociální zázemí, obývací pokoj spojený s kuchyní a se zahradou, v téže úrovni ložnici rodičů s příslušenstvím, v patře samostatný "dětský svět" s vlastním zázemím a přímým napojením na svět rodičů dole.

Přáli si bydlení s maximálním soukromím, v přímém sepětí s přírodou, co nejvíce otevřené do zahrady a naopak odvrácené od sousedního domu.
Pro realizaci svých představ oslovili architekta Tomáše Klance, který jim na základě svých zkušeností doporučil dřevostavbu se zděným jádrem.

Vstup je přirozeně zastřešený šikminou schodiště, kryté parkovací stání za šikmými sloupy je pod ložnicemi v patře

Vstup je přirozeně zastřešený šikminou schodiště, kryté parkovací stání za šikmými sloupy je pod ložnicemi v patře

Domy postavené podle jeho návrhů se zpravidla na první pohled odlišují od současné standardní rodinné zástavby svým živým výtvarným rukopisem, který však není prvotní, ale vychází z charakteru pozemku a půdorysné kompozice stavby.

Obdobně probíhal i vývoj tohoto domu, některé prvky tvořily výchozí osnovu, jiné vznikaly a proměňovaly se během stavby ve spolupráci se stavebníky. Ti také výrazně uplatnili svou invenci a sami řídili realizaci projektu.

Obdélníková dispozice začíná na západní straně zastřešeným parkovacím stáním, pokračuje vstupní partií s hlavním vchodem do domu z boku a přechází ve společnou obytnou část, na niž navazuje oddělená klidová zóna s ložnicí rodičů, koupelnou a šatnou.

Obytná terasa plynule přechází do rozlehlé zahrady

Obytná terasa plynule přechází do rozlehlé zahrady

Společný obytný prostor tvarovaný do L na jižní straně postupuje ven do zahrady velkou, zčásti krytou terasou, na kterou lze vyjít také z ložnice. Z obývacího pokoje vede otevřené schodiště do haly v patře sloužící jako herna. Děti tak mají přímý kontakt s rodiči. Kromě koupelny tu jsou další tři pokoje.

Bydlení jako umění

Konstrukční systém domu sestává z přízemního zděného jádra (garáž, zázemí, společná obytná část) a dřevěné části (ložnice, terasa, patro). Obě konstrukční soustavy zvenku odlišuje pojednání fasády – kamenná mozaika a dřevěný plášť.

Posuvné dveře do jídelny jsou hojně využívané

Posuvné dveře do jídelny jsou hojně využívané

"Zděná část přejímá funkci ztužení objektu, akustické izolace a akumulace tepla, dřevěná část tvoří nadstavbu a jakýsi obal, který je sochařsky tvarován," vysvětluje Tomáš Klanc.

"Teprve v průběhu stavby se od kulatých okének odvinul motiv lodi, stavba na první pohled připomíná loď kotvící v zapomenuté zátoce. Hmota podkroví spočívá nad přízemím jako kapitánský můstek na parníku, terasa je navržena jako lodní paluba. Zdi, atiky, římsy, okna a dveře nejsou jen stavebními prvky, ale stávají se i výtvarnými prostředky ztvárněnými v intencích celkového výrazu," popisuje architekt Klanc.

V popředí jídelna, vlevo kuchyň oddělená servírovacím barem, vpravo obytný prostor se schody do patra

V popředí jídelna, vlevo kuchyň oddělená servírovacím barem, vpravo obytný prostor se schody do patra

Část podkroví a šikmé schodišťové rameno jsou "vykonzolovány" z fasády a zastřešují vstup do domu.

Interiér domu vznikl v návaznosti na celek rovněž podle návrhu architekta. Je založen na výhledu do zahrady a využití dřevěných konstrukcí, které jsou na přání klientů ponechány v pohledu a slouží jako estetický prvek. Převažují tu přírodní materiály. Jádrem obývacího pokoje se stal krb a schodišťové těleso spojené s knihovnou.

Na míru koncipované zařízení (kuchyňská linka, dveře a mnohé další vestavěné prvky) architekt doplnil nábytkovými kusy a doplňky vyrobenými v Indonésii na základě jeho návrhu. Dodávají přírodnímu stylu mimořádně osvěžující výraz a osobitou duchovní dimenzi.

V popředí jídelna, vlevo kuchyň oddělená servírovacím barem, vpravo obytný prostor se schody do patra

V popředí jídelna, vlevo kuchyň oddělená servírovacím barem, vpravo obytný prostor se schody do patra

Technické údaje

Zastavěná plocha: 150 m²

Užitná plocha: 210 m² + terasa 50 m²

Konstrukce: betonové základové pasy + základové patky, část přízemí keramické zdivo, část přízemí a podkroví dřevěná rámová konstrukce, dřevěné trámové stropy, sendvičový obvodový plášť (systém two by four vyplněný minerální vatou, z vnější strany větraná vzduchová mezera a palubkový obklad), střešní krytina Cembrit, část šikmé střechy je řešena jako extenzivní zelená střecha

Výplně otvorů: okna dřevěná EURO s izolačními dvojskly, vstupní a vnitřní dveře atypické lakované do bezfalcových obložkových zárubní, vyrobené na míru

Vytápění: ústřední, zdroj energie tepelné čerpadlo se zemním kolektorem, v přízemí podlahové vytápění, v patře radiátory, krb s krbovou vložkou a rozvodem teplého vzduchu do podkroví

Autor

Ing. arch. Tomáš Klanc

*1975

Autorizovaný architekt a vedoucí ateliéru Klanc, který poskytuje pro klienty ve stavebnictví kompletní služby od architektonických návrhů a organizaci výstavby až po zařízení domů interiérem.

Je absolventem Fakulty architektury ČVUT Praha (diplomová práce u prof. Jana Bočana), v průběhu studia byl dlouholetým náčelníkem Spolku posluchačů architektury, členem Senátu ČVUT a Senátu FA ČVUT.


Více se dočtete v časopise Můj dům č. 12/2009.

Autor:




Nejčtenější

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.  celý článek

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Další z rubriky

Koncertní sál Disney Hall, který navrhl Frank Gehry.
Slavný architekt Frank Gehry svým domem sousedy pořádně naštval

Jméno Franka Gehryho si v České republice spojujeme s Tančícím domem v Praze, je jedním z jeho autorů společně s architektem Vlado Miluničem. Známých staveb...  celý článek

Podlahu kryje bíle olejovaný katrovaný dub. Na přelakovaných oknech zůstaly...
Barevný dům se jim časem okoukal, teď si libují v přírodních odstínech

Život v bytě nepřipadal pro Šárku a Láďu v úvahu. Než si vybudovali vytoužený rodinný dům se zahradou na okraji lázeňského města v Čechách, bydleli střídavě u...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.