Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Děsivá kuchyně ve starém domě v centru Prahy se dočkala zázraku

  1:00aktualizováno  1:00
Byt ve starém domě nedaleko Staroměstského náměstí potřeboval rekonstrukci. Především kuchyně se dostala do kategorie "nepoužitelné". Jenže chyběl čas i peníze, navíc si majitelé nevěděli rady s atypickým půdorysem a staletými zdmi. Pomohli až odborníci.

Kuchyně před proměnou | foto: Prima

Kuchyně zařízená nábytkem z roku 1975 pětičlenné rodině s dědečkem nevyhovuje. Dvířka každou chvilku někomu "zůstanou" v ruce, nefunkční plynový sporák nahrazuje obyčejný dvojvařič.

Stůl s rohovou lavicí také dávno nestačí. Tuto situaci musí vyřešit designéři Anna Lacová a Jan Ranný z pořadu Jak se staví sen (Prima 14. prosince v 21:20).

Rohy v místnosti nejsou do pravého úhlu, to si vyžádalo atypické natočení sporáku

Rohy v místnosti nejsou do pravého úhlu, to si vyžádalo atypické natočení sporáku

Dispozice měnit nelze

Atypický prostor místnosti, kde chybějí pravé úhly a v jedné části se výrazně zužuje, nedovolila designérům příliš měnit dispozici kuchyně. Linka tak vlastně zůstala na stejném místě stejně jako jídelní kout. Zato se radikálně proměnily.

Kromě obvyklého přesekání elektřiny, které si vyžádalo jiné umístění kuchyňských spotřebičů, a položení nové laminátové podlahy v měděném odstínu, se tentokrát budoval i netradiční podhled.

Rohová lavice a jídelní stůl sloužily pěti lidem

Rohová lavice a jídelní stůl sloužily pěti lidem

Vysoké stropy ve starém domě nabídly pro podhled spoustu prostoru. Zároveň však hrozily trhliny v místech kontaktu starých zdí a sádrokartonu, protože starý dům stále "pracuje".

Designéři se proto rozhodli nedotahovat podhled až ke stěnám a nechali zde volný prostor. Nouzové řešení využili jako přednost a ze stran umístili do podhledu zářivky.

Podhled u stropu není dotažený až ke stěnám, z boku jsou umístěné zářivky, které nepřímo osvětlují prostor

Podhled u stropu není dotažený až ke stěnám, z boku jsou umístěné zářivky, které nepřímo osvětlují prostor

V kuchyni tak vzniklo velmi příjemné nepřímé osvětlení. Doplňují ho zářivky nad pracovní deskou a další dva závěsné lustry - jeden nad ostrůvkem, který je navíc kombinovaný s digestoří, a druhý nad jídelním stolem. Místnost už tak nepřipomíná tmavou kobku jako před proměnou.

K rozjasnění přispěla i světle béžová výmalba a hlavně výrazný žlutý obraz nad jídelním stolem.

Netradiční prostor s atypickým ostrůvkem

Do nejtmavšího koutu kuchyně umístili autoři proměny sádrokartonovou niku, do níž se vešly vestavná chladnička, mikrovlnná a pečicí trouba a potravinová skříň. Přední hladká dvířka jsou světlá, s hliníkovými úchyty.

Díky tomuto řešení se mohl zbytek kuchyně - jak říká designérka Anna Lacová - rozvolnit.

Kuchyně  po proměně

Kuchyně po proměně

Netradiční půdorys "dorovnala" atypická ostrůvková kuchyně s dřezem a sklokeramickou varnou deskou. "Ostrůvek nabízí dostatek pracovní plochy, ale zároveň lze u něj třeba při velkém vánočním pečení stát a pracovat z obou stran," popisuje designérka Anna Lacová.

Pracovní desku zvolili autoři proměny v dezénu dřeva. Plocha je protažená do boku, kde nabízí další pracovní a odkládací prostor. Nad ním zůstalo místo i pro jednu závěsnou skříňku.

A protože pětičlenná domácnost potřebuje spoustu nádobí a potravin, umístili designéři další skříň ke vstupním dveřím do kuchyně. Ostrůvek nejen odděluje prostor kuchyně a jídelny, ale zároveň slouží i jako domácí bar. Z jedné strany jej proto doplňují židle.

V kuchyni je myčka, proto sem designéři navrhli jen jednoduchý kulatý dřez

V kuchyni je myčka, proto sem designéři navrhli jen jednoduchý kulatý dřez

K varné desce je při velkém vaření přístup z obou stran

K varné desce je při velkém vaření přístup z obou stran

Deset lidí kolem stolu

Pětičlenná rodina se při mnoha příležitostech rozrůstá až na dvojnásobek, proto si majitelé přáli jídelní stůl, k němuž by se všichni vešli. Designéři tak zvolili klasický obdélník, protože zabírá v prostoru nejméně místa. Standardně se k němu vejde šest židlí. Ale další, které stojí u baru, lze k němu přisunout jak po stranách, tak do čela.

Požadavek rodiny tím designéři splnili. A nejen tento. Majitelé byli spokojeni i s celkovým pojetím. Anna Lacová a Jan Ranný plně respektovali, že jde o velmi starý dům a tomu přizpůsobili i použité materiály – převládá zde tradiční dřevo či jeho dezény.

K novému jídelnímu stolu se vejde šest až osm lidí

K novému jídelnímu stolu se vejde šest až osm lidí


Autoři:


Témata: Digestoř


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.