Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Designéři dostali rozum, na proměně malého 2+ kk spolupracovali i majitelé

  1:00aktualizováno  1:00
V malém panelákovém bytě žije Edita s dospělým synem, kterému přenechala ložnici. Obývací pokoj proto slouží jako společenský prostor, jídelna i její ložnice. Designéři využili při zařizování část původního vybavení.

Obývací pokoj po proměně | foto: Prima

Edita poslala dospělého syna na tři roky do Austrálie, aby sbíral životní zkušenosti a zdokonalil se v angličtině. Když se Ondřej vrátil, rozhodl se zatím zůstat v "mamahotelu", což si vyžádalo v bytě určité přesuny.

Syn se za to matce odvděčil tím, že pozval designérský tým pořadu Jak se staví sen, Kamilu Douděrovou a Ladislava Rendla, aby prostoru dali řád a styl. Designéři v nové řadě (první díl se vysílá 4. ledna v 21:10) změnili styl práce, což jistě majitele bytů potěší.

Na obývací pokoj navazuje kuchyně

Na obývací pokoj navazuje kuchyně

Proměna bydlení pro matku se synem tak nebyla šokem, neboť se na její části sami podíleli a také pomáhali s výběrem doplňků a osvětlení. Navíc tým už nepracuje stylem "všechno pryč", ale snaží se v místnosti ponechat nábytek a doplňky, které jsou funkční a stylově se hodí. A hlavně jsou na ně majitelé zvyklí.

Velká stěna úložný prostor nenabízí

Obývací pokoj Edita zařizovala před více než dvaceti lety. Dominuje mu mohutná stěna, v níž má majitelka vystavené "sváteční" sklo i spoustu porcelánových sošek a doplňků, které dostávala jako dárky.

Pokoj byl zařízený přibližně před dvaceti lety

Pokoj byl zařízený přibližně před dvaceti lety

Aby bylo každodenní rozkládání lůžka co nejjednodušší, chybí u jednobarevné pohovky konferenční stolek. Pokoj sloužil také jako jídelna, proto se sem musel vejít ještě stůl se třemi židlemi.

Edita si přála, aby pokoj i nadále plnil všechny funkce jako dosud. Navíc v něm chtěla maximum přírodních materiálů, dřevo a sklo. Zavrhla umělou hmotu a kov, které prý nemusí. Syn zase přidal tabu na kombinaci fialové a zlaté, tyto barvy nechtěl ani jeden z nich. Všechny požadavky designéři respektovali.

V místnosti, na které bylo vidět, že nábytek byl pořizován postupně a neladil dohromady, se autorům proměny zalíbily dva kousky. Zachovali je proto i v novém interiéru. "Rozkládací sedačka s jednobarevným potahem připomíná tolik oblíbený retro nábytek a rozhodně se nám bude hodit," říká Ladislav Rendl.

Pokoj sloužil také jako jídelna

Pokoj sloužil také jako jídelna

Majitelka si vystavovala vše, co dostala

Majitelka si vystavovala vše, co dostala

Druhou šanci dostal také jídelní stůl s tmavou dýhovanou deskou, kterou však majitelka zbytečně zakrývala ubrusem. V novém prostoru mohla vyniknout její krása. Zmizela naopak velká nábytková stěna.

"Lidé si je doma stále nechávají, protože myslí, že nabízejí spoustu úložného prostoru a vejde se do nich hodně věcí, to ale není pravda," tvrdí Kamila Douděrová.

Za plná dvířka se toho podle ní naskládá mnohem víc než za skleněná, kde jsou věci vystavené podle určitého řádu a nevyužívá se tak všechen prostor, který police nabízejí.

Pohovka se designérům líbila, rozhodli se ji oriti zachovat i v novém konceptu

Pohovka se designérům líbila a rozhodli se ji zachovat i v novém konceptu

Zcela se změnily dispozice místnosti. Pohovka, která byla hned za dveřmi, se přesunula daleko od nich, kde je víc soukromí. Jídelní stůl se zase logicky "přiblížil" ke kuchyni.

Začíná se od podlahy

Za jedovatou označili designéři kombinaci na žluto vymalovaných stěn a zeleného koberce. Bylo jasné, že i tato proměna začne hezky od podlahy. Po odstranění koberce se objevilo původní PVC. Muselo také pryč.

Podlahu bylo třeba vystěrkovat, pak přišla nová krytina. Sice opět PVC, ale za dvacet let se jeho kvalita výrazně změnila. A k lepšímu! Nové měkčené provedení, které sem designéři nechali položit, je mnohem příjemnější nejen na dotyk, ale jeho dezén je téměř k nerozeznání od dřevěné podlahy. Barevně ladí s jídelním stolem.

Obývací pokoj po proměně

Obývací pokoj po proměně

Stěny nechali autoři vymalovat na světle hnědý odstín. Jenže když se v místnosti objevily tmavé korpusy nábytku, majitelé trochu znejistěli. Pokoj jim připadal tmavý. V této fázi proměny byla však jejich spoluúčast ukončena. Nový obývák měl být přece jen překvapením.

Jedno světlo stačí

Nově zařízený prostor ovšem není ani tmavý, ani ponurý. Korpusy totiž doplnila přední dvířka ze světlého dřeva. Aby majitelka nepřišla o úložné prostory, umístili sem designéři jednu vysokou - z pěti šestin uzavřenou - skříňku. Drobnosti lze uložit i do nižších polic pod televizí.

Celý prostor je laděn do teplých odstínů, převládá hnědá, béžová a oranžová

Celý prostor je laděn do teplých odstínů, převládá hnědá, béžová a oranžová

Interiér prosvětlily i bílé židle a hlavně velké originální světlo. Designéři věděli, že se do místnosti vejde jen jeden lustr a podle toho také vybírali. Důležitá byla jeho velikost, ale hlavně množství vydávaného světla. A tomu originální lustr skládající se z jednotlivých zaoblených lamel zcela odpovídá.

Barvy do interiéru přinesly doplňky laděné do oranžové a žluté barvy. Prostoru dominuje textilní tapeta clipso vyrobená z polyesterové tkaniny s polyuretanem.

Nepravidelné obliny se podobají tvaru lamel lustru. Ve stejných barvách a ve stejném vzoru je i vlněný koberec pod konferenčním stolkem. Stal se výrazným barevným akcentem celé místnosti. Nikoli však jediným.

Mohutnou obývací stěnu nahradila jednoduchá skříňka

Mohutnou obývací stěnu nahradila jednoduchá skříňka

Také původní jídelní stůl designéři použili v novém pokoji

Také původní jídelní stůl designéři použili v novém pokoji

"Do místnosti jsme zvolili pár doplňků, vybírali jsme větší a výraznější. Je to lepší než police plné drobností, které interiér zahlcují, zmenšují a vytvářejí v něm chaos, což nepůsobí dobře," radí i ostatním Ladislav Rendl.

Nevětší změnou však prošly dispozice místnosti. Hned u dveří, co nejblíž kuchyni, je jídelní stůl, za ním televizní koutek. Zcela vzadu stranou všeho dění stojí u protější stěny pohovka sloužící i jako lůžko. K ní patří také konferenční stolek a dva taburety, vše z přírodních materiálů, jak si majitelka přála.

Pohovka v místnosti zůstala, jen se přesunula dál od dveří

Pohovka v místnosti zůstala, jen se přesunula dál od dveří

Přírodní materiály majitelka miluje, a tak jí je designéři dopřáli, kde to šlo

Přírodní materiály majitelka miluje, a tak jí je designéři dopřáli, kde to šlo

Autoři proměny zvolili tentokrát klasické záclony a doplnili je závěsem, který barevně ladí s celým interiérem. Stejný závěs také zakrývá skleněnou stěnu a dveře do kuchyně navazující na obývák.

Autoři:




Nejčtenější

Jde sice zatím jen o plány, ale jsou brány tak vážně, že prezident Le...
Jedinou stavbu Le Corbusiera v Moskvě ohrožuje 58 metrů vysoká věž

Budova Centrosojuzu v Moskvě je symbolem moderní architektury a první velkou veřejnou zakázkou, kterou získal Le Corbusier, jeden z nejznámějších architektů...  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Směrem k jihu dům hledí velkou prosklenou plochou vstříc panoramatu...
Jak si vyzkoušet bydlení v moderní dřevostavbě na vlastní kůži

Ve vzorovém domě Domesi Concept House v obci Budíkov na Českomoravské vrchovině lze „na zkoušku“ strávit klidně i víkend a na vlastní kůži si vyzkoušet...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Legionářské vlaky se používaly v letech 1918 - 1920 na transsibiřské magistrále...
Bydlí ve vagonu z legiovlaku. Stavba přišla na milion, vydrží 60 let

Michala, který rád cestuje, nelákalo klasické bydlení. Řešení však rozhodně neviděl v mobilheimu z plastu, na jehož výrobu se používá spousta chemie. Zvolil...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.