Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dali okno doprostřed místnosti. Designéři chtěli být opět originální

  1:00aktualizováno  1:00
Euforie z vlastního panelákového bytu rychle skončila. Rekonstrukce koupelny a pár úprav pohltily všechny finance. Místo nové kuchyně musely stačit jen darované skříňky od sousedů.

Po renovaci se mezi kuchyní a obývákem objevilo zasklené okno – obě místnosti jsou tak opticky propojené | foto: Prima

Mladý manželský pár se do panelákového bytu nastěhoval před třemi lety a ihned začal s rekonstrukcí. Jenže peníze vystačily jen na koupelnu, novou podlahu v obýváku a vybourání části příčky mezi obývákem a kuchyni. Tu zařizovali jen tím, co dostali od rodičů a sousedů.

Kuchyňské skříňky jim věnovali sousedé, když si renovovali svou kuchyni

Kuchyňské skříňky jim věnovali sousedé, když si renovovali svou kuchyni

Majitelé bourali málo – alespoň takový pocit měli designéři Zuzana Jančušková a Jaroslav Richter z pořadu Jak se staví sen (Prima 1. března v 21:20), kteří novou proměnu vymýšleli. Ve zdi mezi kuchyní a obývacím pokojem tak ve výšce pracovní desky vybourali další okno, které napevno zasklili.

"Maminka se při vaření může dívat na televizi v obýváku i hlídat svého malého syna, který tu má připravený koberec na hraní. Díky sklu nehrozí, že by třeba voda z dřezu nebo omastek z pánve ´prskal´ na sedačku v obývací části," vysvětlují designéři výhody okna uprostřed v místnosti.

Obývací pokoj před proměnou

Obývací pokoj před proměnou

Část příčky mezi kuchyní a obývákem si majitelé vybourali sami

Část příčky si majitelé vybourali sami

Originální spíž majitelce zůstala

Z původního řešení designéři zachovali spíž, kterou si majitelka sama vymyslela a na níž je hrdá. Propojením obou místností mohli manželé zrušit přímé dveře do kuchyně a místo vchodu zde za příčkou vytvořili prostornou "potravinovou skříň". Jen skládací koženkové dveře se jim nepovedly, proto je designéři vyměnili za bílé posuvné.

Stejně tak zachovali z původního interiéru křesla a pohovku. Ladily do interiéru stylem i barvou, navíc mají snímatelný prací potah, který je v domácnosti s malým dítětem určitě potřeba.

Chlouba majitelky – velká spíž v čele kuchyně – zůstala zachovaná, jen ji nyní kryjí hezčí dveře

Chlouba majitelky – velká spíž v čele kuchyně – zůstala zachovaná, jen ji nyní kryjí hezčí dveře

Naopak pryč musela podlaha, i když byla v obýváku nově položená. Tím, že se místnosti opticky propojily, by vypadalo divně, kdyby v obýváku a v kuchyni byly rozdílné podlahové krytiny.

Nic nezbylo ani z kuchyňské linky. Je však trochu nadnesené mluvit o kuchyni, protože ji suplovalo jen několik skříněk, které manželé dostali od sousedů, když si renovovali kuchyni.

Troubu zase mladým věnovala manželovo maminka. Lednička také přišla darem. Horní úložné prostory a třeba digestoř v kuchyni zcela chyběly. A kulatý stůl se do malého prostoru nehodil, zabere totiž hodně místa.

Prostor za pracovní deskou tvoří tapeta překrytá průhledným sklem

Prostor za pracovní deskou tvoří tapeta překrytá průhledným sklem

Tapety v celém bytě

Po zrušení části příčky a probouráním okna se místnost stala poměrně členitou. Autoři proměny proto do celého prostoru zvolili stejnou dřevěnou podlahu a na zdi tapety. Těmi polepili všechny stěny.
Tapety mají zvláštní žlutou barvu, nikoli zářivou, ale s příměsí hnědé. Majitelům to vyhovovalo, protože světlé odstíny béžové a hnědou mají rádi.

Vybraný drobnější dekor místnost zdánlivě zvětšuje. "Pokud bychom zvolili velké vzory, prostor se opticky zmenší, jestliže chceme udělat místnost na pohled širší, je dobré třeba volit horizontální dekor, svislý místnost zvyšuje," radí i ostatním s výběrem tapet Jaroslav Richter.

Stěny kolem oken a strop jsou vymalovány na bílo, na "polopříčku" zvolili designéři výmalbu v barvě, která se opakuje i na tapetách.

Při vaření lze oknem sledovat televizi nebo pozorovat syna v obýváku

Při vaření lze oknem sledovat televizi nebo pozorovat syna v obýváku

Prsten jako znak jednoty

Zuzana Jančušková a Jaroslav Richter se snažili sladit prostor také použitým nábytkem a hlavně jeho rozmístěním. Přes jednu stěnu navrhli na míru vyrobenou knihovnu z lamina o tloušťce 18 milimetrů. Systém má nastavitelnou výšku polic. Lze je přidávat či odebírat, jak právě rodina potřebuje.

Součástí se stal i televizní koutek umístěný tak, aby bylo možné obrazovku sledovat nejen z pohovky, ale i průhledem z kuchyně. V rohu je umístěna jednoduchá pracovní deska na počítač doplněná o průsvitný gymnastický míč místo židle. Designéři si to mohli dovolit, ani jeden z manželů nevysedává u počítače dlouho.

Jídelní stůl je rozkládací,  podnoží slouží také jako úložný prostor

Jídelní stůl je rozkládací

Jídelní stůl po rozložení

Jídelní stůl po rozložení

Ve stejné šířce jako střední části knihovny byl vyroben i podhled na stropě ze zeleného skla, uvnitř s osvětlením. Na druhé straně navazuje atypický rozkládací stůl, opět ve stejném rozměru. U mladého páru se často objevují návštěvy, které velký stůl ocení.

Pokud má sloužit pouze čtyřem stolujícím, z podnoží stolu je další úložný prostor, třeba na ochucovadla či ubrousky. Při rozložení se na tyto věci najde dost místa na stole.

Přes celou šířku obývací části se natáhl měkký zelený koberec, aby si měl malý capart kde hrát.

Knihovna má nastavitelnou výšku polic

Knihovna má nastavitelnou výšku polic

Tapety se hodí i za pracovní desku

Do kuchyně zvolili designéři jednoduché skříňky v černé a bílé barvě a všechny mají stejný lesklý povrch. Do jedné linie umístili mycí centrum - dřez a myčku - a varné centrum, tedy vestavný sporák. Na druhé straně zbyl dostatek pracovní plochy. Do skříněk nechali vestavět mikrovlnou troubu.

Polovina pracovní desky je hlubší, než bývá obvyklé. Vést vodu a elektřinu v betonové zdi by bylo náročné, proto zůstaly venku při stěně. Při navrhování kuchyně tak bylo třeba počítat s tím, že v tomto místě bude muset být pracovní deska hlubší o pár centimetrů a mít nikoli klasických 60, ale téměř 70 centimetrů.

Za bílou pracovní deskou se nacházejí stejné tapety jako v celé místnosti. Majitelé se však nemusejí bát, že by je museli po pár týdnech měnit, protože budou od vaření špinavé. Zakrývá je totiž opět sklo, které se snadno udržuje.

Výrazným prvkem kuchyně jsou židle u jídelního stolu. Červenou barvou zcela vybočují z celkového ladění místnosti.

Stejný tvar a velikosti jako okno mezi oběma místnostmi má i zrcadlo zavěšené na vedlejší stěně

Stejný tvar a velikosti jako okno mezi oběma místnostmi má i zrcadlo zavěšené na vedlejší stěně

Náklady

Kuchyně a spotřebiče                  114 638 Kč
Nábytek a včetně kusů na míru     66 318 Kč
Podlaha                                           2 146 Kč/m2
Tapety                                             2 138 Kč/role



Autoři:




Nejčtenější

Chátrající vily. Uprostřed je vila slavného českého architekta Kamila Roškota.
Zdevastované vily v Bubenči zbořte, vyzval developer Prahu 6

Britský developer Lordship v otevřeném dopise vyzval Prahu 6 k demolici zchátralých historických vil v Bubenči. Domy stojí v ulici Milady Horákové, kousek od...  celý článek

Šárka s Michalem potřebovali dům, který nezabere na parcele příliš místa.
Šárka s Michalem vyměnili byt za dům se zahradou. Prahu mají za rohem

Manželé s dvěma dětmi snili o vlastním domě se zahradou, kde si budou potomci bez neustálého dozoru hrát. Nebyl to však jediný motiv, proč vyměnit byt v...  celý článek

Saunu od studia H3T Architekti před Galerií Jaroslava Fragnera mohou...
Na výstavu s ručníkem. Sauna se ukazuje jako architektura požitků

Sociologický fenomén, místo pro požitky i specifický segment architektonické tvorby. I to jsou sauny. Rozdílnou typologii saun z různých koutů světa a různých...  celý článek

Řešení stavby do tvaru písmene V zabezpečuje soukromí rodiny i ochranu před...
Dům pro rodinu se čtyřmi dětmi aneb splněný sen má podobu písmene V

Zatímco Praha se začíná chlubit mrakodrapem V Tower, na Moravě šli jinou cestou: vznikla zde jednopodlažní rodinná vila právě v podobě písmene V. Má úctyhodnou...  celý článek

Zákazníci mají hned po ruce umyvadla pro rychlou očistu, ve skřínkách s klíčky...
Unikátní restaurace, kde číšníkovi odevzdáte místo účtu špejle

„Platím čtyři špejle.“ Tato věta, pronášená v přízemí někdejší budovy Československé televize v Jindřišské ulici, se mění jen pokud jde o číslovku. Unikátní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.