Cukroví panujícímu počasí snad odolá

P a r d u b i c e - Až nebezpečné nádorové bujení mohou vyvolat jedovaté látky, které vytváří plísně na kazících se potravinách.
Až nebezpečné nádorové bujení mohou vyvolat jedovaté látky, které vytváří plísně na kazících se potravinách. Plísním se daří především v teple a vlhku, tedy v podmínkách, v jakých si řada lidí nechává v těchto dnech rozležet na balkonech vánoční cukroví. Odborníci se však domnívají, že téměř jarní počasí by sladkosti nemělo ohrozit. "Po vyjmutí z trouby je cukroví sterilní a má velmi nízký obsah vody. Na takové potravině nemohou spory plísní růst. Pokud je v kuchyni čisto a dodržují se běžné hygienické zásady, nemělo by se cukroví nijak kontaminovat. Důležité je, aby bylo uloženo skutečně v čisté krabici," říká mykotoxikolog Vladimír Ostrý z brněnského Centra hygieny potravinových řetězců. I v oblíbených papírových krabicích může cukroví přežít řadu dní bez úhony."Dobré a bezpečné mikroklima, ve kterém se cukroví dobře rozleží, pomůže vytvořit mikrotenový sáček, do kterého se papírová krabice vloží," radí Ostrý. S růstem teploty jsou potraviny k plesnivění náchylnější. "Většina plísní začíná růst a produkovat jedovaté látky při teplotách nad deset stupňů Celsia. Nebezpečí plísní podporuje také vyšší vlhkost," upozorňuje nutriční toxikolog Bohumil Turek.