Až nebezpečné nádorové bujení mohou vyvolat jedovaté látky, které vytváří plísně na kazících se potravinách. Plísním se daří především v teple a vlhku, tedy v podmínkách, v jakých si řada lidí nechává v těchto dnech rozležet na balkonech vánoční cukroví. Odborníci se však domnívají, že téměř jarní počasí by sladkosti nemělo ohrozit. "Po vyjmutí z trouby je cukroví sterilní a má velmi nízký obsah vody. Na takové potravině nemohou spory plísní růst. Pokud je v kuchyni čisto a dodržují se běžné hygienické zásady, nemělo by se cukroví nijak kontaminovat. Důležité je, aby bylo uloženo skutečně v čisté krabici," říká mykotoxikolog Vladimír Ostrý z brněnského Centra hygieny potravinových řetězců. I v oblíbených papírových krabicích může cukroví přežít řadu dní bez úhony."Dobré a bezpečné mikroklima, ve kterém se cukroví dobře rozleží, pomůže vytvořit mikrotenový sáček, do kterého se papírová krabice vloží," radí Ostrý. S růstem teploty jsou potraviny k plesnivění náchylnější. "Většina plísní začíná růst a produkovat jedovaté látky při teplotách nad deset stupňů Celsia. Nebezpečí plísní podporuje také vyšší vlhkost," upozorňuje nutriční toxikolog Bohumil Turek.
- sobota 16. prosince 2000