Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Co s úrodou ze zahrádky aneb kam pro slivovici

  1:00aktualizováno  1:00
Máte příliš mnoho jablek nebo švestek? Naplnili jste už dvacátou bednu a další už nemáte kam dávat? Čtrnáct dní vaříte kompoty a povidla, ale jablek, hrušek ani švestek neubývá? Nechte je vypálit.

Zvítězí slivovice, nebo povidla? | foto: Archiv

Dobrý však může být i jablečný calvados, který je oblíbený například ve Francii.  Pálenku lze vyrábět i z třešní, hrušek, mirabelek a dalšího ovoce.

"Kvalita každé pálenky závisí v prvé řadě na kvalitě suroviny, vhodném průběhu kvašení a dodržení správných zásad destilace,“ vysvětluje Jan Stávek, který předsedá hodnotící komisi na olomoucké soutěži v pálení Flora Košt. Každá z těchto věcí může kvalitu ovlivnit.

"Ve výsledném produktu se kvalita hodnotí stejně jako u vína - podle vzhledu, vůně a chuti,“ popisuje Stávek. Dodává, že vše by mělo připomínat ovoce, ze kterého je pálenka vyrobena. Prvním základem úspěchu tedy bude udělat dobrý ovocný kvas, který po vykvašení přivezete do některé z pěstitelských pálenic.

Podle čeho vybírat palírnu

Jak ale vybrat tu správnou palírnu? V prvé řadě dbejte na to, aby byla legální. "Tedy aby měla povolení od ministerstva zemědělství,“ upozorňuje advokát Michal Bureš z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři. Živnostenský list i koncesní listinu by vám na požádání měli předložit k nahlédnutí.

"Mimoto by měl provozovatel pěstitelské pálenice za každé vypálení vystavit daňový doklad, na kterém je jeho identifikační a daňové číslo a informace o tom, že hotový produkt podléhá spotřební dani, byť se sníženou sazbou,“ upozorňuje Jan Stávek.

Tyto palírny smějí vyrábět ovocný destilát výhradně pro domácí pěstitele a ze surovin, které sami dodali. Surovinami přípustnými pro pěstitelské pálení jsou podle zákona ovoce, šťávy a odpady z jeho zpracování, v čerstvém i ve zkvašeném stavu, pokud neobsahují cizí cukernaté nebo jiné zkvasitelné příměsi.

Kolik destilátu lze vypálit

Výsledný destilát se nesmí prodávat. "Pěstitel naopak musí v palírně předložit písemné prohlášení, ve kterém se kromě údajů o pěstiteli dokládá povaha suroviny a její původ,“ říká Bureš. "Pěstitel dále v prohlášení uvede množství lihu vyrobené v jiné pěstitelské pálenici ve stejném výrobním období, tedy od 1. července do 30. června následujícího roku.“

Každý pěstitel smí totiž v jednom výrobním období vypálit maximálně 30 litrů čistého alkoholu, tedy 60 litrů padesátiprocentní pálenky. To odpovídá zhruba 700 kilogramům ovoce.

Neláká vás vypálení vlastního alkoholu z vlastní úrody? Můžete ovoce zkusit usušit, zamrazit či si vyrobit vlastní kandované ovoce.

Chcete vědět více?

Rady, jak co nejlépe zpracovat či uskladnit ovoce, najdete ve středeční příloze Bydlení MF DNES.

Ovoce můžete samozřejmě také přímo uskladnit, ale i tady hodně záleží na tom, jestli to uděláte dobře - jen tak vám totiž ovoce vydrží, aniž by změnilo chuť či konzistenci. Věděli jste například, jak zabránit tomu, aby načichlo vůní zeleniny?

Autoři:




Nejčtenější

Pozemek v městě Rišon le-Cijon, kde rodina žije, byl jasnou volbou.
Postavili si elegantní dům, který budou obdivovat i jejich vnuci

Šestičlenná izraelská rodina se zabydlela v moderním paláci. Jejich nový domov v městě Rišon le-Cijon vyrostl na dlouhém a úzkém pozemku, černá kuchyně končí...  celý článek

Radiátor lze sladit s dřevem nábytku, vyrábí se ve více provedení.
Dřevěný radiátor získal Red Dot Design Award, nadchne ale i techniky

Kdyby ještě žil slavný architekt Loos, určitě by po tomto radiátoru sáhnul. Není sice úplně dřevěný, z tohoto materiálu je pouze kryt, ale i tak představuje...  celý článek

1
Žijí 60 let v klidu na vsi. Soused agresor je začal týrat šíleným hlukem

Rodiče sousedí se švagrem mé matky, který jim začal nadávat, vyhrožovat a je vulgární i na příbuzné a návštěvy. Poslední rok k tomu přidal týrání hlukem. Do...  celý článek

Unikátní zdvihací systém myček ComfortLift, který umožňuje pohodlné nadzvednutí...
Myčka nádobí je lepší než služka: nereptá, šetří vodu a nic nerozbije

Úspora přibližně 60 procent vody a přibližně stejně energie na její ohřev v porovnání s ručním mytím nádobí pod tekoucí vodou. To je jeden z hlavních...  celý článek

Dům a zahrada Steffena Modracha v německém Naundorfu je něco mezi perníkovou...
Nadšenec si za sedm let postavil v Německu dům, který se všemu vymyká

Dům a zahrada Steffena Modracha v německém Naundorfu je něco mezi perníkovou chaloupkou a zjevením. Tento barevný dům je pokrytý tisíci kameny z duhových skel,...  celý článek

Další z rubriky

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Od myček můžete chtít nízkou spotřebu i vyvářku lahví. Kdo je vyhrál

Mytí nádobí už svěřuje většina domácností myčce. Je to logické: ušetří se tak až 60 procent vody a přibližně stejně energie nutné na její ohřev. A v kuchyni je...  celý článek

Teplotní sonda přesně pohlídá teplotu masa.
Dokonale upečené maso zvládne i začínající kuchař. Poradíme jak

Vaření je sexy a k největším televizním celebritám patří kuchaři. Místo detektivek si lidé pořizují výpravné kuchařky. To je dnešní realita. S tím ovšem...  celý článek

Unikátní zdvihací systém myček ComfortLift, který umožňuje pohodlné nadzvednutí...
Myčka nádobí je lepší než služka: nereptá, šetří vodu a nic nerozbije

Úspora přibližně 60 procent vody a přibližně stejně energie na její ohřev v porovnání s ručním mytím nádobí pod tekoucí vodou. To je jeden z hlavních...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.