Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Co s úrodou ze zahrádky aneb kam pro slivovici

  1:00aktualizováno  1:00
Máte příliš mnoho jablek nebo švestek? Naplnili jste už dvacátou bednu a další už nemáte kam dávat? Čtrnáct dní vaříte kompoty a povidla, ale jablek, hrušek ani švestek neubývá? Nechte je vypálit.

Zvítězí slivovice, nebo povidla? | foto: Archiv

Dobrý však může být i jablečný calvados, který je oblíbený například ve Francii.  Pálenku lze vyrábět i z třešní, hrušek, mirabelek a dalšího ovoce.

"Kvalita každé pálenky závisí v prvé řadě na kvalitě suroviny, vhodném průběhu kvašení a dodržení správných zásad destilace,“ vysvětluje Jan Stávek, který předsedá hodnotící komisi na olomoucké soutěži v pálení Flora Košt. Každá z těchto věcí může kvalitu ovlivnit.

"Ve výsledném produktu se kvalita hodnotí stejně jako u vína - podle vzhledu, vůně a chuti,“ popisuje Stávek. Dodává, že vše by mělo připomínat ovoce, ze kterého je pálenka vyrobena. Prvním základem úspěchu tedy bude udělat dobrý ovocný kvas, který po vykvašení přivezete do některé z pěstitelských pálenic.

Podle čeho vybírat palírnu

Jak ale vybrat tu správnou palírnu? V prvé řadě dbejte na to, aby byla legální. "Tedy aby měla povolení od ministerstva zemědělství,“ upozorňuje advokát Michal Bureš z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři. Živnostenský list i koncesní listinu by vám na požádání měli předložit k nahlédnutí.

"Mimoto by měl provozovatel pěstitelské pálenice za každé vypálení vystavit daňový doklad, na kterém je jeho identifikační a daňové číslo a informace o tom, že hotový produkt podléhá spotřební dani, byť se sníženou sazbou,“ upozorňuje Jan Stávek.

Tyto palírny smějí vyrábět ovocný destilát výhradně pro domácí pěstitele a ze surovin, které sami dodali. Surovinami přípustnými pro pěstitelské pálení jsou podle zákona ovoce, šťávy a odpady z jeho zpracování, v čerstvém i ve zkvašeném stavu, pokud neobsahují cizí cukernaté nebo jiné zkvasitelné příměsi.

Kolik destilátu lze vypálit

Výsledný destilát se nesmí prodávat. "Pěstitel naopak musí v palírně předložit písemné prohlášení, ve kterém se kromě údajů o pěstiteli dokládá povaha suroviny a její původ,“ říká Bureš. "Pěstitel dále v prohlášení uvede množství lihu vyrobené v jiné pěstitelské pálenici ve stejném výrobním období, tedy od 1. července do 30. června následujícího roku.“

Každý pěstitel smí totiž v jednom výrobním období vypálit maximálně 30 litrů čistého alkoholu, tedy 60 litrů padesátiprocentní pálenky. To odpovídá zhruba 700 kilogramům ovoce.

Neláká vás vypálení vlastního alkoholu z vlastní úrody? Můžete ovoce zkusit usušit, zamrazit či si vyrobit vlastní kandované ovoce.

Chcete vědět více?

Rady, jak co nejlépe zpracovat či uskladnit ovoce, najdete ve středeční příloze Bydlení MF DNES.

Ovoce můžete samozřejmě také přímo uskladnit, ale i tady hodně záleží na tom, jestli to uděláte dobře - jen tak vám totiž ovoce vydrží, aniž by změnilo chuť či konzistenci. Věděli jste například, jak zabránit tomu, aby načichlo vůní zeleniny?

Autoři:




Nejčtenější

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Emauzy. Na klášter a kostel dopadly tři ničivé zápalné pumy, každá o váze 227...
Zmizelá krása Česka. Když záhuba stavebních skvostů bolí

Když v srpnu 1881 vyhořelo Národní divadlo, matka malířky Zdenky Braunerové napsala Antonínu Chittussimu: „Plakala jsem jako dítě. V Čechách bylo v té chvíli...  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.  celý článek

Mlýn pochází už z roku 1767. Původně dvoupodlažní stavba se během doby...
Unikátní mlýn funguje jako za starých časů, stojí už 250 let

Novou atrakcí pro turisty se v Krkonoších stává Janatův mlýn v Buřanech na Semilsku. Letos slaví 250 let od první zmínky o jeho stavbě, patří mezi národní...  celý článek

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Další z rubriky

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Od myček můžete chtít nízkou spotřebu i vyvářku lahví. Kdo je vyhrál

Mytí nádobí už svěřuje většina domácností myčce. Je to logické: ušetří se tak až 60 procent vody a přibližně stejně energie nutné na její ohřev. A v kuchyni je...  celý článek

Spojením kuchyně s obývacím pokojem výrazně vzrostly požadavky na omezení...
Co a kdo může za pískání indukční varné desky či hlučnou chladničku

Někomu nevadí žádný hluk, jiného znervózňuje i pouhé pískání hrnce na indukční varné desce. Ta přitom nemusí být vůbec na vině, stejně tak jako chladnička,...  celý článek

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Myčky se přizpůsobí každému přání i nádobí. Zvládnou i plechy

U myček se řadu let řešila jen spotřeba vody a energie. Jedinou větší změnou ve vnitřním uspořádání se stalo používání příborové zásuvky, která doplnila spodní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.