Kdy domů
* O tom, kdy se lidé mohou vrátit do domu zasaženého záplavou, musí rozhodnout hygienici a statici. Informace se lidé dozvědí na obvodním úřadě.
Co po vstupu do domu či bytu
* Dodržovat hygienická pravidla. Na zaplavené věci sahat pouze v gumových rukavicích a po místech se pohybovat v holínkách. V místnosti udělejte průvan otevřením oken a dveří.
Jak postupovat při dezinfekci
* Odstraňte všechno bahno a nečistoty z povrchu důkladným umytím vodou a mechanickým očištěním. Odstraňte zvlhlé tapety. Nábytek, podlahy, zdi, nádobí, dopravní prostředek dezinfikujte za pomoci 2% roztoku chloraminu B, který připravíte rozpuštěním osmi vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech vody. Dále se může použít savo (l litr do 10 litrů vody). Nechejte působit 30 minut nebo zaschnout.
Čištění a dezinfekce oděvů
* Znečištěné prádlo namočte na 4 hodiny do 3% roztoku chloraminu B (připravíte rozpuštěním 12 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech studené vody) nebo na osm hodin do roztoku sava (l litr sava do 10 litrů vody). Prádlo po dezinfekci vyperte obvyklým způsobem.
Mytí rukou
* Po skončení úklidových prací doporučujeme dezinfikovat ruce v 0,5% roztoku chloraminu B po dobu 1 minuty. Roztok připravíte rozmícháním 2 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech vody). Jinak si myjte ruce co nejčastěji a pečlivě zejména vždy po styku s povrchy, které byly v kontaktu se záplavovou vodou nebo kaly, vždy před jídlem a pitím, vždy, než se dotýkáte obličeje, i po použití WC.
Pitná voda
* K pití používejte pouze vodu s ověřenou zdravotní nezávadností. Vodu z vlastní studny nepijte. Je třeba prověřit kvalitu chemického a bakteriologického vyšetření, i když studna nebyla zatopena.
Potraviny na polích a stromech
* Všechny zemědělské plodiny, které byly zaplaveny povodňovou vodou, kaly a bahnem, je nutné považovat za zdravotně závadné. Tyto plodiny v žádném případě nejezte. Ovoce na stromech a keřích, které nebylo zaplaveno, je možno jíst po důkladném umytí pitnou vodou.
Zaplavené potraviny
* Nejezte potraviny zaplavené povodňovou vodou, kalem a bahnem s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu - konzerv. Tyto konzervy je však nutno před použitím očistit a dezinfikovat. Zaplavené potraviny s výjimkou hermeticky balených zlikvidujte - uložte do označených kontejnerů.
Mrazené potraviny
* Z lednic a mrazáků zlikvidujte, pokud byly ponechány nad teplotou 6 °C déle než 4 hodiny a mrazené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny.
- pátek 16. srpna 2002