Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chytře vymyšlený dům má i prosklenou stěnu chránící venkovní bazén

  1:00aktualizováno  1:00
Doširoka se rozprostírající dům, jehož sněhobílé fasády se odrážejí od zeleně trávníku, budí na první pohled hravý dojem. To, co vypadá zdánlivě nahodile, však ve skutečnosti vzniklo na základě pečlivých úvah.

Stěna, která chrání bazén před větrem, je prosklená, aby se hmota odlehčila a zůstal volný výhled. Atypická kompozice dodává stavbě na jedinečnosti. Zdroj: www.mujdum.cz | foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

Velký pozemek ve vilové čtvrti na jih od Prahy nenabízel pro výstavbu moderního rodinného domu zcela ideální východisko: mírný severní svah, větrné klima, standardní požadavek místních úřadů na šikmou střechu...

Majitelé domu, mladý česko-finský manželský pár, se poprvé setkali s Alešem Gadlinou, autorem návrhu domu, přímo na místě a hned při prvním setkání si "plácli".

"Co vypadalo jako rychlé rozhodnutí, bylo ve skutečnosti velmi promyšlené," vysvětluje Aleš Gadlina, "architekta dlouho vybírali prostřednictvím internetu, časopisů a podobně. Ani návrh domu se nezrodil z rychlého náčrtu, navštívil jsem finský domov svých klientů a nějakou dobu jsem u nich bydlel, abych poznal jejich způsob života, zvyky a potřeby. Výborně jsme si porozuměli a zařízení interiéru jsem navrhoval společně s majitelkou domu, která má k tomuto oboru blízký vztah."

Vedle hlavního vstupu a dvojgaráže je ještě další parkovací místo – kryté

Vedle hlavního vstupu a dvojgaráže je ještě další parkovací místo – kryté garážové stání. Zdroj: www.mujdum.cz

Horní podlaží přesahuje nad přízemím, vytváří tak potřebný stín a prostor pro

Horní podlaží přesahuje nad přízemím, vytváří tak potřebný stín a prostor pro kryté venkovní sezení. Zdroj: www.mujdum.cz

Přání majitelů a realita

Investoři si vysnili zajímavý moderní dům s velkou užitnou plochou, komfortním vybavením a vzdušným, prosluněným interiérem. První návrh se jim zdál tmavý, na fasádách přibyly další prosklené plochy a dům se ještě více otevřel do zahrady.

Fotogalerie

Vzhledem k situaci na svažitém pozemku je stavba umístěna co nejblíže k severnímu okraji parcely, k příjezdové komunikaci, a dispozice je rozvržena do čtyř různých výškových úrovní. Na vjezd na pozemek ve stejné rovině navazují dvojgaráž a vstupní partie domu.

O pět stupňů výše, v úrovni terénu na jižní straně domu, je dominantní schodišťová hala a společná obývací část s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Masivní dřevěná podlaha plynule přechází přes prosklené stěny na dřevěnou terasu s krytými plochami a otevřeným zapuštěným bazénem.

Schodišťovou halu architekt záměrně navrhl s dřevěným trámovým stropem, který v kombinaci s moderními svítidly vytváří útulný, teple vyznívající obytný prostor.

Tříramenné schodiště stoupá z haly do mezipatra se dvěma dětskými pokoji, nad společnou obývací částí se nachází soukromá zóna rodičů. Najdeme tu ložnici, koupelnu, šatnu a pracovnu.

K hlavní dvoupodlažní hmotě domu, která obsahuje společnou obývací část a v

K hlavní dvoupodlažní hmotě domu, která obsahuje společnou obývací část a v horním patře ložnice, se připojuje přízemní sektor určený pro relaxaci a zázemí. Těžištěm zahrady je bazén zapuštěný v terase – dřevěné palubě, která obklopuje celou jižní a jihovýchodní stranu domu. Zdroj: www.mujdum.cz

Know-how ve službách tepla a světla

V dobrém hotelu se o dokonalé pohodlí stará personál, o jehož existenci nemá mít host téměř tušení, v komfortním domě pohodu bydlení zajišťují promyšlená dispozice a moderní technologie, které nejsou ani vidět, ani slyšet.

Může se hodit

Uvažujete o koupi rodinného domu poblíž Prahy? Vybírejte na Reality.iDNES.cz.

Zde uplatnil Aleš Gadlina své vlastní zkušenosti v oboru nízkoenergetických a pasivních domů, potvrzené mnoha realizacemi.Energeticky pasivní stavba s rekuperací tepla je navržena tak, aby solární zisky byly přínosem na jaře a na podzim a naopak v létě byly co nejmenší.

Společnou obývací část tvoří velký spojitý prostor, sahající do středu dispozice, přímo osluněné plochy volně přecházejí ve stinné prostory, energie se rovnoměrně šíří všemi směry a riziko přílišného horka nebo zimy je menší než u malých uzavřených místností.

Společná obývací část domu má velkorysé dimenze. Kuchyni z bíle lakovaných MDF

Společná obývací část domu má velkorysé dimenze. Kuchyni z bíle lakovaných MDF desek dodalo studio Hanák, ozdobou varného centra je atraktivní digestoř Gutmann. Zdroj: www.mujdum.cz

Autor

Aleš Gadlina (1965)
Autorizovaný inženýr, absolvent Stavební fakulty ČVUT Praha.
V roce 1997 založil stavební firmu Gadline, která se postupně rozrostla o architektonický ateliér. Zabývá se návrhy rodinných domů a bytových staveb od studie až po realizaci, specializuje se na projektování energeticky úsporných domů, které využívají pasivní solární efekt.

Prosklené plochy směřují na východ a na jih, dopolední slunce přehřívá interiér méně než prudké odpolední a podvečerní paprsky. Jsou stíněny přesahujícím horním podlažím a také předokenními kovovými žaluziemi, na jaře a na podzim jsou nízké sluneční paprsky v domě naopak vítané a vytvářejí pasivní solární zisky.

Dům je vytápěn tepelným čerpadlem a podlahovým vytápěním, výměnu vzduchu zajišťuje řízené větrání s rekuperací tepla.

Rozvody a odsávání vzduchu jsou integrovány ve stěnách a stropech. Tento technicky vyspělý systém zajišťuje neustálý přísun čerstvého vzduchu a zároveň vyvážené klima v průběhu celého dne i všech ročních období.

Slovo autora

"Kvalita bydlení nespočívá jen ve velké užitné ploše, komfortním vybavení domácnosti, klidné poloze, pěkném výhledu…. Za velmi důležité považuji vnitřní klima v bytě. Tepelné pohody během celého roku, bez přehřívání v létě a zbytečných tepelných ztrát v zimě, lze dosáhnout jedině promyšleným konceptem stavby spolu s dobře řešenou tepelnou izolací a účinným systémem vytápění a větrání," říká Aleš Gadlina.

Pohled na galerii a do přízemí. Zdroj: www.mujdum.cz

Pohled na galerii a do přízemí. Zdroj: www.mujdum.cz

A co zaujalo redakci? Šikmé atiky zajímavým způsobem reagují na svažitý terén a budí zdání pultové střechy, která zde byla původně předepsána, za nimi se však ukrývá téměř plochá střecha (se sklonem 8°).

Stěna, která vybíhá jižním směrem kolmo na hmotu domu, chrání bazén před větrem a v budoucnu usnadní případné zastřešení vodní plochy. Tyto atypické prvky dodávají domu zajímavý dynamický charakter, jde však o jednoduché a nepříliš nákladné stavební konstrukce.

Technické řešení

Zastavěná plocha: 180 m2
Užitná plocha: 260 m2
Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, obvodové stěny kontaktně zatepleny, železobetonové monolitické stropy a schodiště, nad schodišťovou halou dřevěný trámový strop
Výplně otvorů: okna a prosklené plochy s hliníkovými rámy a izolačními trojskly, předokenní žaluzie na automatický pohon, vnitřní dveře dýhované bezfalcové do obložkových zárubní
Vytápění: tepelné čerpadlo systém země/voda (zemní vrty), podlahové vytápění (podlahové konvektory) + systém řízeného větrání s rekuperací tepla, krb s krbovou vložkou
Cena stavby: přibližně 6 500 Kč/m3 obestavěného prostoru (cena bez technologií a vybavení interiéru)

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům č. 3/2012.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.