Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chtěli přestěhovat jen pokoj pro školáka, nakonec se stěhoval celý dům

  1:00aktualizováno  1:00
Malý Lukáš se stal školákem. Rodiče se rozhodli, že si zaslouží větší pokoj. Dobrovolně proto uvolnili svou ložnici a byli ochotni jít do malého dětského pokoje. Nakonec se na radu designérů stěhoval téměř celý dům.

Světla automobilu na zdi slouží jako lampičky | foto: Prima

Manželé Zacharovi žijí se synem v hájence v Chlumíně poblíž Mělníka. Nemovitost kdysi pořídili za neuvěřitelných 150 tisíc korun, dům postupně dodělávají a zařizují.

Dispozici mění tak, aby vyhovovala rodině. Proto se rozhodli uvolnit svému synovi-prvňáčkovi větší ložnici a proměnit ji na dětský pokoj. Oni sami se chtěli uskrovnit v malé místnosti.

Jenže designéři Ladislav Rendl a David Plouhar z pořadu Jak se staví sen jim to rozmluvili (tento díl designové show Jak se staví sen můžete vidět dnes ve 21:20 na Primě). Jejich řešení vidíte dřív než televizní diváci.

"Původní dětský pokoj byl opravdu malý, měl snad osm metrů čtverečních, možná ani to ne. Navíc to je místnost v podkroví a další prostor ubíraly zkosené stěny. Vešla by se sem jen postel a i do ní by museli manželé podivně lézt zepředu," zdůvodňuje rozhodnutí Láďa Rendl.

A tak se dětský pokoj stěhoval do ložnice, ložnice do hostinské místnosti a nové využití našel i původní dětský pokoj.

"Komín"procházející pokojem využili designéři pro umístění polic

„Komín“ procházející pokojem využili designéři pro umístění polic

Škatulata, hejbejte se!

Designéři si prošli celý dům a začali Zacharovým nabízet jiná řešení. V přízemí domku našli ještě jednu místnost, kterou si otec zařídil v mysliveckém stylu. Pro ložnici by byla mnohem lepší než ta podkrovní. Ale naštěstí to nebyla jediná možnost, a tak lovecké království zůstalo zachováno.

V přízemí hájenky byl totiž ještě nedokončený pokoj, který měl sloužit jako hostinský. Nakonec padlo rozhodnutí, že ložnice se bude stěhovat právě sem. Místnost ještě nebyla dokončená, chyběly zde omítky i podlaha.

To však zařizování značně zjednodušilo. "Samozřejmě je pro designéra lepší, když zařizuje místnost od začátku. Pokud už majitelé mají třeba dřevěnou podlahu a trvají na jejím zachování, je nutné respektovat osvětlení nebo barevnost, to vše vytváří určitá omezení. Ta v tomto případě padla," říká jeden z autorů proměny.

Designér Ladislav Rendl

Designér Ladislav Rendl

Skříňky na míru

Ačkoli byla hostinská místnost větší než původní dětský pokoj, metrů čtverečních zde designéři také nazbyt neměli. Proto se rozhodli pro netradiční umístění úložného prostoru. Nechali vyrobit na míru skříňovou stěnu ve tvaru obráceného písmene U a umístili ji do čela postele.

Pokud by totiž zvolili klasické skříně na protější straně, do místnosti by se už nic nevešlo. Takto zbyl prostor na malý čtecí koutek. Pařez, který nahradil stůl, alespoň trochu připomíná, že jsme v hájence. Stejně jako volba barev, převládá zelená, žlutá a modrá.

Ovšem o žádnou "mysliveckou" nápodobu nejde, majitelé si totiž přáli moderní a účelné zařízení, které nijak původní určení domu nepřipomíná.

Součástí stěny jsou také vysunovací noční stolky, které, nejsou-li potřeba, se jednoduše zasunou, aby v malém prostoru nepřekážely. Na spodních skříňkách byla umístěna rampa s osvětlením.

Z "hájovny" v ložnici rodičů zůstal jen stolek v podobě pařízku

Z „hájovny“ v ložnici rodičů zůstal jen stolek v podobě pařízku

Z dětského pokoje je komora

Z bývalé ložnice se stal dětský pokoj, při jehož zařizování se designéři drželi osvědčeného pravidla, že méně znamená více. Dominuje mu velké lůžko s rozměry 200 x 110 cm doplněné polštáři, aby se dítě mohlo při čtení a učení pohodlně opřít.

Lukáš si tak nebude muset číst vleže na boku nebo na břiše, neboť to jsou zcela nevhodné polohy, které křiví dětskou (a nejen dětskou) páteř.

Druhý výrazný prvek v pokoji představuje pracovní stůl pod oknem, který školák nezbytně potřebuje. Dál už tady najdete jen komodu, zásuvky pod postelí a police na hračky.

Vedle nového dětského pokoje je miniaturní šatna, kde má dítě uložené oblečení, i díky tomu bylo zbytečné zahlcovat místnost dalším nábytkem. Uprostřed pokoje se tak našlo místo pro relativně velký hrací koberec, který zateplil původní dřevěnou podlahu.

Pokojem prochází funkční komín, který tady musel samozřejmě zůstat. Designéři ho využili jako základnu pro police na hračky, kterých má Lukáš více než dost. Na jeho přání je pokoj laděn do oranžové a zelené barvy, má je nejraději. A jako kluk samozřejmě miluje i auta.

Proto mu jedno designéři dopřáli namalované i na zdi. Přestože je pouze namalované, jeho reflektory jsou skoro opravdové, tvoří je lampičky, které dostatečně osvětlují prostor nad postelí, aby si školák při čtení nekazil oči.

Proměnu původně dětského pokoje na hostinský nečekejte. Slouží jako komora, kde jsou uskladněné dětské hračky, s nimiž si už Lukáš nehraje, protože z nich "vyrostl", a další sezonní věci.

Autoři:


Témata: Návštěvy, hračky


Nejčtenější

Brána. Zastřešené tržiště Rotterdam Markthal od nizozemské kanceláře MVRDV...
Hrátky architektů. Noblesní ubytovna pro bezdomovce i obří tržnice

Odvážné hrátky s barvou, světové trendy, ale také industriální kov a šeď. To vše najdete u nejlepších světových staveb posledních let. Většina z nich získala...  celý článek

Z malého domku o dvou místnostech rodina postupně vybudovala velký rodinný dům.
Dům už předělává třetí generace. Práce na něm nekončí, spíše přibývá

Práce na rodinném domě a na zahradě je stále dost. Čím starší je stavba, tím jí spíše přibývá. O tom ví své i čtenářka Eva, která se přihlásila se svým...  celý článek

Odlišnost domu je patrná na první pohled.
Dřevostavbu řešili přes půl světa. Nový domov se povedl na jedničku

Marek s Terezou pobývají část roku v Mexiku. Navrhování vysněného domu proto řešili s architektkou Irenou Truhlářovou ze studia Archcon atelier mailem a přes...  celý článek

Obývací pokoj si prohodil místo s kuchyní, jak si manželé přáli. Radiátor -...
Jak se staví sen: k 45. výročí svatby dostali novou kuchyň i obývák

Poznali se ve školce, ve dvaceti se vzali a po 45 letech se mají stále rádi. Pro někoho sen, pro Jana a Jiřinu realita. „Sen“ však přišel v podobě nové kuchyně...  celý článek

Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců.
Starý box na přepravu koní přestavěl na bydlení se záchodem a sprchou

Dean Crago předělal třicet let používaný box na přepravu koní na plnohodnotné bydlení. Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců. Nejvíc práce...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.