Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chtěli jen zvětšit koupelnu. Nakonec musel mladý pár zbourat celý byt

  1:00aktualizováno  1:00
Rekonstrukce začala drobností. Majitelům se zdálo, že pocit komfortu v prostorném bytě typického měšťanského domu ruší pouze maličká koupelna. Její přestavba však vyvolala tolik přesunů, změn a úprav, že na konci rekonstrukce stál na pražských Vinohradech úplně jiný byt.

Nerezová stěna se zapuštěnými spotřebiči skrývá za nenápadnými posuvnými dveřmi vchod do spíže a technického zázemí bytu. Pohyb dveří aktivuje osvětlení tohoto prostoru | foto: Jaroslav Hejzlar

"Naše malá koupelna mi vždycky pila krev, byla to taková tmavá stísněná kobka. Když jsem se vdala a rodiče se odstěhovali, rekonstrukce koupelny byla to první, co jsme chtěli udělat," popisuje majitelka bytu Karolína.

Jenže architekt zjistil, že vzhledem ke stavu původních konstrukcí by se to neobešlo bez spousty stavebních úprav. "Nakonec jsme mu dali za pravdu. Když už se má bourat, tak ať se zmodernizuje všechno," dodávají manželé a rodiče čtyřleté Aničky a ročního Filipa.

Do zrekonstruované koupelny se vešla nejen rohová vana, ale rovněž prostorný sprchový kout, umístěný v bývalém vstupu do dalšího pokoje

Do zrekonstruované koupelny se vešla nejen rohová vana, ale rovněž prostorný sprchový kout, umístěný v bývalém vstupu do dalšího pokoje

Z porovnání půdorysů původního a rekonstruovaného stavu bytu je vidět, že se dispozice zásadně měnila. Trošku to připomínalo hru škatulata, hejbejte se. V původním bytě byla ložnice otočená do hlučné hlavní ulice, zatímco okna kuchyně vedla do tichého dvora. Teď to je naopak.

Kuchyňská spižírna se logicky proměnila v šatnu. Dva pokoje, vlastně tři, protože jeden přepažovala dřevěná příčka, se po vybourání dělicí stěny spojily do velikého otevřeného prostoru, kde na sebe navazuje otevřená kuchyň se samostatnou spíží a technickým zázemím, jídelní kout, odpočinková část s televizorem a domácí pracovna.

"A koupelnu teď máme jeden a půlkrát větší, vešla se do ní jak rohová vana, tak sprchový kout," konstatuje s potěšením Karolína.

Současný stav

Současný stav

Změny začaly v koupelně

Nová koupelna je mimořádná atypickým půdorysem i barevným a materiálovým ztvárněním. Jediné, oč Karolína žádala architekta, bylo, ať je koupelna co nejprostornější. Ostatní vymyslel sám.

Architekt Petr Reksoprodjo z ateliéru Kamarumah Architects protáhl koupelnu do bývalé předsíně a prostor zvětšil i připojením zádveří jednoho z bývalých pokojů, kam umístil sprchový kout.

Kvůli sjednocení členitého půdorysu místnosti zavěsil pod strop obdélníkový snížený podhled ze sádrokartonu. Je odskočený od zdi a za ním jsou schované zářivky, které fungují jako nepřímé osvětlení. Podsvícená je i kamenná deska s umyvadlem.

Důkaz obkladačovy trpělivosti a zručnosti: hranaté obklady musel nejprve rozřezat na proužky, a teprve pak je bylo možné položit na vyzděný oblouk

Důkaz obkladačovy trpělivosti a zručnosti: hranaté obklady musel nejprve rozřezat na proužky, a teprve pak je bylo možné položit na vyzděný oblouk

Rozptýlené světlo je měkké a ideální pro relaxaci. Je i ve sprchovém koutě, kam je architekt netradičně umístil nad strop z kaleného pískovaného skla. Ale je tu samozřejmě i funkční osvětlení – jednak halogeny v podhledu, jednak závěsné lampy nad umyvadlem. Tím, že visí před zrcadlem, se jejich efekt násobí.

"Prostor opticky zvětšují i bílé velkoformátové obklady, skleněné dveře do sprchového koutu, světlá dlažba i výmalba," upozorňuje na architektovi nápady David. Změny dispozice, například otevřené uspořádání v hlavním obytném prostoru, manželům zcela vyhovuje.

Základní charakter a barevnost bytu určuje dýha v odstínu třešně, opravdu třešňové jsou však pouze dveře

Základní charakter a barevnost bytu určuje dýha v odstínu třešně, opravdu třešňové jsou však pouze dveře

"Jsem nadšená z nové kuchyně, kde mám při vaření všechno po ruce, což usnadňuje a zrychluje práci. Když se otočím od pracovního pultu, mám před sebou vestavné spotřebiče zapuštěné do sádrokartonové stěny, ve které jsou schované posuvné dveře do spíže a technické místnosti. Vše – od zásob přes topení či praní – je soustředěné na jediné místo," popisuje Karolína.

A David hned dodává: "Jídelní stůl je v příjemném zákoutí vedle kuchyňské linky, mám tak přehled, jestli se na sporáku vaří to, co jsem si objednal." I proto nejradši sedí u barového pultu, protože pak vidí opravdu až do hrnce.

"A po obědě má zase blízko sedačku, kam chodí promýšlet věci, které ´hýbou´ světem.," prozrazuje Karolína."Ta sedačka je příjemná, prostorná, dopadá na ni denní světlo, využíváme ji všichni, a nejen ke sledování televize. Propojení prostoru umožňuje, že jsme všichni víc spolu," hájí se David.

Z bývalé kuchyně je jednoduchá ložnice rodičů a spižírna se proměnila v praktickou šatnu, zakrytou posuvnými dveřmi

Z bývalé kuchyně je jednoduchá ložnice rodičů, spižírna se proměnila v šatnu

Šedá barva a nerezové prvky dobře doplňuje teplá barva třešňového dřeva

Šedá barva a nerezové prvky dobře doplňuje teplá barva třešňového dřeva

Autor

Ing. ach. Petr Reksoprodjo
* 1975
Po absolvování Fakulty architektury ČVUT v Praze získal stipendium na Universitas Indonesia v Jakartě.

V Praze založil architektonický a designérský ateliér Kamarumah architects a projekční a developerskou společnost Reproject.
Architektonické studio Kamarumah se zabývá návrhy bytových i komerčních interiérů, projekty zpracovává od studie až po realizaci na klíč.

Více se dočtete v časopise Moderní byt č. 4/2010.

Autor:




Nejčtenější

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Michael Douglas prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.