Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chtěli ideální dům, pozemek je nakonec přinutil stavět ve svahu a navíc v lese

  1:00aktualizováno  1:00
První pozemek jim architektka rozmluvila. Druhý vzali všichni jako výzvu - majitelé i architekti. Rozhodnutí stavět ve svahu, jehož část končí v lese, však určitě nelitují.

V noci je velkorysé prosklení ještě výraznější | foto: Martin Zeman

Cesta za novým domem by měla začít přemýšlením o místě, kde by měl stát. První pozemek, který si koupili, byl nedaleko prodejny stavebnin a hluk i prach z projíždějících aut by určitě začal obyvatele budoucího domu brzy nepříjemně obtěžovat.

Majitel dal na varování architektky Jany Štěrbákové. Nakonec našli zajímavý pozemek nedaleko Brna. Samotné místo bylo velmi lákavé, byť vlastní parcela měla hned několik problémů.

Pozemek byl částečně zapsán v lesním fondu, je velmi svažitý, svázaný mnoha předpisy a pravidly pro možné využívání i stavění.

Zahrada v patře nabízí dostatek soukromí

Zahrada v patře nabízí dostatek soukromí

"V knihách o architektuře, nad kterými jsme se zadavetelem formulovali zadání pro jeho vlastní dům, ho vždy zaujaly domy v dramatické krajině s divokou přírodou na dosah," vzpomíná architektka. "Přijali jsme složité terénní podmínky jako výzvu a pustili se společně do projektování."

Dům ve svahu

Zástavba v okolí je nesourodá s nejasnou uliční frontou, v územním plánu byla dána pouze hranice stavby a metry čtvereční, které může odejmout vlastník z plochy lesa.

Přesto bylo umístění domu na parcele dáno poměrně jasně terénními podmínkami, snahou uvolnit část pozemku, která nebude svažitá pro zahradu. Přitom se nesměly navyšovat zbytečně náklady na stavbu jejím zakopáváním do terénu.

Koncept zahrady navrhl zahradní architekt Dan Petr, provedení dokončila specializovaná firma

Koncept zahrady navrhl zahradní architekt Dan Petr, provedení dokončila specializovaná firma

Zahrada je lesem – musí tedy splňovat pravidla, která stanoví zákon. Pozemek nesmí být oplocen a majitel musí les udržovat, starat se o stromy. Celý pozemek je natolik svažitý a kamenitý, že vhodné místo pro dům našla architektka na jeho okraji, dům "vtiskla" pod masiv hory a les.

Mírná svažitost dolní části pozemku dovolovala uspořádat prostor s výhledem do krajiny a dodat tak parcele prostor. Naopak průhledy na ostře se zvedající terén lesa umožňují doslova intimní pohled do přírody.

'Ložnici

'Ložnici

Provence, Japonsko a brněnská architektura

"Mám rád Provence," říká majitel domu, "její náladu, rostliny, zemitost materiálů staveb, barevnost. Na svém domě jsem si přál dřevěné okenice, které dokáží zjemnit dopadající slunce. Japonské zahrady mě zase uchvacují náladou, použitím vody a kamene v zahradě."

Architektka Jana Štěrbáková navrhla moderní dům, v němž se jeho obyvatelé i jejich hosté cítí dobře právě díky kombinaci přírodních materiálů a velkorysého čistého prostoru. Na fasádě kombinuje šedý nátěr s měkkostí dřevěných žaluzií a chladem skleněných ploch.

Tráva na střeše by měla ještě vyrůst

Tráva na střeše by měla ještě vyrůst

Střecha, která je další "fasádou" domu a z příkrého svahu je možné si ji prohlížet přímo z pozemku, je osázena trávou.

Organizace prostoru v domě

Prostor v domě je velmi komfortní, řešený ve dvou úrovních. Na terénu je posazeno a částečně vzhledem ke svažitosti pozemku zapuštěno hlavní obytné patro – prostor pro společné chvíle rodiny i hostů.

Do společného obytného prostoru se vstupuje ze strany garáže, předsíní, chodbou, do které ústí místnosti zázemí domu. Malá koupelna s toaletou, prádelna s kotelnou, úložné prostory. Už od vstupních dveří do domu je vidět průhledem do obytného prostoru s krbem.

Ručně nanášená omítka dává hmotě krbu měkkost

Ručně nanášená omítka dává hmotě krbu měkkost

Obytný prostor se otevírá dále na terasu a do zahrady. Kuchyňská linka je sympaticky trochu schována prvním pohledům příchozích, ale zůstává součástí společného obytného prostoru. Pozornost očí na sebe strhává jednoduchý, ale výtvarně výrazný krb.

V soukromém horním patře jsou situovány ložnice se šatnou i koupelnou, dětský pokoj, pracovna. Intimní charakter prostoru právě tady umocňuje blízkost lesa takříkajíc na dotek. Přímo z ložnice je možno vstoupit na malou terasu s vodní nádrží s kameny.

Poloha kuchyně ve zvýšené úrovni interiéru dovoluje skrýt pracovní plochy pohledu stolujících

Poloha kuchyně ve zvýšené úrovni interiéru dovoluje skrýt pracovní plochy pohledu stolujících

K domu přiléhá komfortní garáž pro dvě osobní auta, která je však od domu oddělena. Garáž je podobně jako dům částečně zakopána do svahu. Lze z ní pohodlně a bezbariérově vejít do prostoru vstupu před domem.

Toto řešení je výhodné pro ty, kteří nemají rádi vůni benzínu a motorových olejů. Měřítko garáže zdrobňuje fasáda obložená kamenem, a tak poměrně velká hmota nepůsobí nepřiměřeně významně vedle rodinného domu.

Umístění krbu v centru dispozice je logické, jednoduchá hmota kontrastuje s dřevěnými poleny umístěnými v úzké štěrbině

Umístění krbu v centru dispozice je logické, jednoduchá hmota kontrastuje s dřevěnými poleny umístěnými v úzké štěrbině

Přesto majitel může v garáži pohodlně zaparkovat dvě auta, kola, sekačku na trávu. Architektka počítala s tím, že si les žádá jinou zahradnickou výbavu než klasická zahrada a v garáži navrhla dostatečný prostor pro veškeré nářadí.

V domě střízlivá barevnost a kvalitní neokázalé materiály prozrazují, že při zařizování měl rozhodující vliv muž. V celém obytném prostoru se doplňují přírodní odstíny hnědé, šedé a bílé. Střídmost v barvách dává vyniknout přírodním vlastnostem materiálů a jejich struktuře.

Dětský pokoj

Dětský pokoj

Technické informace

Autor návrhu: Ing. arch. Jana Štěrbáková
vedoucí prováděcího projektu: Ing. Pavel Magnusek

plocha pozemku: 1301 m²

zastavěná plocha: 176,75 m²

obestavěný prostor 972 m³

užitná plocha: 255 m²

technologie stavby: základové pasy z prostého betonu, zdivo z keramických cihel Porotherm, železobetonové monolitické stropy, zadní (zakopaná) zeď železobeton, opěrná zeď za domem železobeton,
garáž železobeton

střecha: parozábrana, tepelná izolace EPS ve spádu, separační vrstva,hydroizolační fólie, separační vrstva, drenážní vrstva, filtrační vrstva, vegetační substrát, intenzivní zeleň, klempířské prvky titanzinek

fasáda: omítaná bez zateplení, garáž a opěrná zeď obklad kamenem

okna a dveře: dřevěná, dřevo meranti, profily euro, vnitřní dveře dýha wengé

podlahy: dřevěné dub kouřový,litá stěrka na bázi polyuretanové pryskyřice

vytápění: plynový kotel kondenzační, podlahové vytápění v celém domě,v centru dispozice krb

ostatní: terasy z tropického dřeva

Materiály i barvy v kuchyni opakují vše, co je použité v domě - šedou litou podlahu, jemně běžová lakovaných dvířek, chladný nerez spotřebičů...

Jemně běžová lakovaná dvířka doplňuje chladný nerez spotřebičů

Do kuchyně byla použita praktická litá podlaha

Do kuchyně byla použita praktická litá podlaha

Autoři:


Témata: Návštěvy, Euro, Fond, Hluk, krb


Nejčtenější

Stačila chvilka a sousedům v bytě pod Markem tekla ze stropu voda.
Sousedé nás již devětkrát vytopili. Peníze od nich nikdy nedostaneme

Bydlíme 45 let v panelovém domě. Před lety koupil byt nad námi šikula, který nemovitost ve špatném stavu začal ihned pronajímat. Nájemci se střídají a nám od...  celý článek

Velkoformátová posuvná stěna na jižní straně fasády zprostředkovává vstup na...
Dům v prudkém svahu v lese má místo zahrady obrovitou terasu

Pro svou pětičlennou rodinu postavil architekt Eric Grondal dům na hodně obtížném místě. Na první pohled stavba působí spíš jako překážka, přesto v okolním...  celý článek

Saunu od studia H3T Architekti před Galerií Jaroslava Fragnera mohou...
Na výstavu s ručníkem. Sauna se ukazuje jako architektura požitků

Sociologický fenomén, místo pro požitky i specifický segment architektonické tvorby. I to jsou sauny. Rozdílnou typologii saun z různých koutů světa a různých...  celý článek

Šárka s Michalem potřebovali dům, který nezabere na parcele příliš místa.
Šárka s Michalem vyměnili byt za dům se zahradou. Prahu mají za rohem

Manželé s dvěma dětmi snili o vlastním domě se zahradou, kde si budou potomci bez neustálého dozoru hrát. Nebyl to však jediný motiv, proč vyměnit byt v...  celý článek

Vodárenská věž z 19. století slouží pro bydlení již více než 100 let.
Bydlení ve vodárenské věži: spousta schodů, skříň zde nepostavíte

Vodárenská věž vznikla už v roce 1891 jako zásobárna vody pro panské sídlo Grace Mansion, které navrhl William Stanton. Právě jeho vodárna zaujala tak, že ji...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.