Spotřebu energie zvyšují i dlouho otevřené dveře nebo prázdné police

Spotřebu energie zvyšují i dlouho otevřené dveře nebo prázdné police | foto: Gorenje

Chladnička ve třídě A++ spotřebuje stejně energie jako 25 W žárovka

  • 47
Staré chladničky dokážou za 24 hodin klidně "propálit" za elektrický proud 15 až 20 korun. Současné spotřebiče vystačí naopak s necelými třemi korunami. Pokud je majitel správně používá.

Deset či patnáct (a více) let staré kombinované chladničky nejsou v tuzemských domácnostech žádnou výjimkou. Majitelům stačí, že fungují. Když je kupovali, spotřebu elektrického proudu výrobci nebyli povinni uvádět a ani používané technologie toho ještě moc neuměly.

Bohužel provoz těchto spotřebičů přijde dráž o stovky korun měsíčně víc než úsporných typů v energetické třídě A, A+ či dokonce A++.
Pokud majitele nepřinutí ke změně třeba pracné odmrazování každé tři nebo čtyři týdny – přitom námraza 3 až 5 mm v mrazáku znamená zvýšení spotřeby o 30 až 70 % - mohla by je přesvědčit spotřeba.

Její hodnoty si sami snadno zjistí pomocí wattmetru neboli měřiče spotřeby elektrické energie.Ten není nutné kupovat (stojí kolem 300 až 700 Kč), zdarma jej půjčují například v Zákaznických centrech ČEZu nebo prodejny Datart. ČEZ v rámci produktové řady Exklusive nabízí zdarma i následné poradenství při vyhodnocení výsledků.

Uložené potraviny je třeba pečlivě popsat

Uložené potraviny je třeba pečlivě popsat

Zatímco nové chladničky mají spotřebu výrazně pod 1 kWh, staré a často i špatné umístěné spotřebiče odebírají klidně přes 4 kWh. Stačí postavit chladničku k oknu, kamnům, radiátoru nebo mrazák třeba do chladného a vlhkého sklepa či komory.

Nejlepší kombinované chladničky v kategorii A++ a vnitřním objemem přes 300 litrů mohou mít přitom spotřebu asi 0,54 kWh, tedy takovou, jakou má přibližně 25 W žárovka.

A ještě jeden důvod hovoří pro včasnou výměnu staré chladničky za novou: až "klekne", bude to určitě v létě, spěch pak vede k nákupu nikoli té nejvhodnější chladničky, ale takové, která je právě na skladě a nejrychleji k dodání. Přitom rozdíl v ceně u stejného typu bývá klidně tři nebo čtyři tisíce, dokonce i u internetových prodejců. Jenže ten nejlevnější ji doveze až za týden a je-li přes 30 °C ve stínu...

Aby mohla být chladnička v kategorii A+, musí mít však podle směrnic EU spotřebu energie minimálně o 25 % nižší než přístroje třídy A. Spotřebiče zařazené do A++ musí mít spotřebu nižší o 70 % než výrobky zařazené ve třídě D.

Chladnička mívá v domácnosti největší spotřebu

Chladnička mívá v domácnosti největší spotřebu

Tato čísla se výrazně podílejí na tom, že se ve výzkumech v EU ukázalo, že 76 procent všech Evropanů před nákupem spotřebičů porovnává jejich energetickou účinnost a 48 procent tvrdí, že energetické hodnocení má na jejich výběr spotřebiče velký vliv.

Chyby zvyšující spotřebu

Procenta spotřeby narůstají hlavně s námrazou v mrazáku, ale také s poloprázdnými policemi chladničce. Při každém otevření se totiž do chladničky dostane mnohem více teplého vzduchu i vlhkosti. Majitel má pak pocit, že chladnička příliš nechladí, protože "opuštěný" jogurt na polici má po vyjmutí z ledničky takřka pokojovou teplotu - a přidá na výkonu.

Jenže jeden jediný stupeň teploty v chladničce směrem dolů znamená zvýšení spotřeby průměrně o 6 až 8 %. Když naopak zvýšíte teplotu uvnitř chladničky ze 3 ° na 5°C , kvalitu potravin neohrozíte, spotřeba elektřiny však klesne o 15%.

Bohužel u starých typů, kde se teplota nastavuje pomocí kolečka s pěti polohami, nelze teplotu přesně nastavit (ta má být v chladničce + 5 °C, v mrazáku -18°C). O důvod víc, proč volit modernější přístroj. Výjimku představuje "nulová zóna", kde je teplota kolem 0°C.

V těchto speciálních zásuvkách se čerstvost (hlavně zeleniny a měkkého ovoce) prodlužuje na trojnásobek, lze v nich navíc využívat vlhkost přes 90% (pro zeleninu) nebo kolem 50% (sýry, masné výrobky, ryby). Někdy se používá označení BioFresh a podobně.

Zapomeňte na to, že spotřebu udržíte v přijatelné normě tím, že budete pravidelně odmrazovat. Po vypnutí a opětovném zapnutí se chladnička chová jako auto se sešlápnutým pedálem k podlaze – spotřeba se vyžene na maximum po celou dobu, než se dosáhne nastavené teploty. Tedy i několik hodin.

Ani z hygienického hlediska není vypnutí chladničky – třeba po dobu dovolené – šťastným řešením. V teplém a vlhkém prostředí se dobře daří plísním, které se uvnitř vypnuté chladničky často rozmnoží. Proto výrobci zavedli funkci Holiday, která udrží teplotu bránící vzniku plísní a zápachu v chladničce.

Chladnička umožňující výdej až 20 l filtrované vody denně

Chladnička umožňující výdej až 20 l filtrované vody denně

Vlhko a teplo škodí

Zejména v mrazáku škodí vlhko, které napomáhá námraze. Proto jsou tak výhodné spotřebiče se samoodmrazovací funkcí (označované jako No Frost nebo Frost Free). Dokáží si totiž na okamžik samy zvýšit teplotu a pak zapnout ventilátor. Důsledek? Odsátá vlhkost a námraza se nemá z čeho vytvořit. Na internetu pořídíte chladničku s funkcí No Frost pro mrazák už kolem 12 až 13 tisíc, a to i od značkových výrobců. Ceny totiž padají.

Mrazák potřebuje držet teplotu – proto jsou také mnohem výhodnější průhledné plastové zásuvky mrazáku. Za prvé na první pohled vidíte, co kde máte uloženo, zadruhé udrží chlad uvnitř, i když jsou dveře mrazáku otevřené.

Vzniká tak minimum námrazy, v porovnání se starými drátěnými koši o 50% méně, a to i v případě, že nemáte No Frost. Když budete mít mrazák plný, nezaskočí vás ani delší výpadek proudu. Zmrazené potraviny vydrží klidně dva až čtyři dny, zatímco poloprázdný mrazák vydrží přesně tak dlouho dobu, jako deklarují výrobci, zpravidla 12 až 24 hodin.

Obdobně funguje chladnička – jakmile se na stěnách chladničky začne tvořit námraza, zvýší se uvnitř teplota, led roztaje a voda odteče do zásobníku v zadní stěně přístroje. Odtud se postupně odpařuje.

Chladnička není výkladní skříň ani v případě nočního hodování.

Chladnička není výkladní skříň ani v případě nočního hodování.

Co ovlivní spotřebu

- neukládejte do mrazáku ani chladničky tekutiny v nádobách bez uzavření, i zmrzlé se totiž odpařují a vytvářejí námrazu, tím se zvyšuje spotřeba elektřiny

- chladnička nepatří těsně ke stěně nebo do rohu - nedostatečné větrání zvyšuje spotřebu energie až o 10 %

- nesmí sousedit s kamny, radiátory či spotřebiči produkujícími teplo (např. sporák), nemá na ni svítit slunce u okna

- nepatří do chladu a vlhka, se stoupající teplotou okolí o 1°C nad 20 °C vzroste spotřeba energie přibližně o 6% (to souvisí s klimatickou třídou, pro níž je lednice určena)

- teplota v chladničce nemá být vyšší než +5 °C , teplota mrazáku má být -18°C. Rozdíl pouhého 1 °C zvyšuje spotřebu proudu o 6 až 8 %

- chladnička nemá být poloprázdná, aby nedocházelo k příliš velké výměně vzduchu při otevření dveří, ale ani přeplněná, aby kolem potravin mohl proudit chladný vzduch

- teplá jídla uložená do chladničky či mrazničky zvyšují vnitřní teplotu, a tím i spotřebu energie na ochlazení. Zmrazené potraviny v chladničce určené k rozmrazení naopak spotřebu snižují

- v mrazáku je třeba pravidelně odmrazujte led – námraza o síle 5 mm zvýší spotřebu elektřiny až o 70 %

- vnější části kompresoru a výparníku je třeba pravidelně čistit, prach působí jako izolant, podstatně snižuje přenos tepla odebraného v chladícím prostoru do okolí a zvyšuje tak příkon chladícího zařízení

- dveře chladničky je třeba otvírat pouze na nezbytně nutnou dobu, aby dovnitř nevnikal teplý vzduch a vlhkost, proto je tak nutné udržovat uvnitř pořádek a ukládat potraviny na stejná místa