Chilli koření vadí nebezpečným salmonelám

Když jsou kuřata krmená před porážkou kořením chilli, je mezi nimi méně takových, jež mají v těle nebezpečné bakterie salmonely.
Když jsou kuřata krmená před porážkou kořením chilli, je mezi nimi méně takových, jež mají v těle nebezpečné bakterie salmonely. Prokázali to výzkumníci z Technické univerzity v Blacksburgu v americké Virginii. Kuřatům do krmiva přidávali kapsaicin, chemikálii, jež dává chilli koření jeho ostrou chuť, a poté jim do krmiva dodali i salmonely. Ukázalo se, že kořeněná strava snížila množství kuřat s choroboplodnými zárodky v těle téměř o polovinu ve srovnání s normálně živenou kontrolní skupinou drůbeže. Chuť masa z kuřat krmených kořením se přitom nezměnila. Poznatek možná půjde využít při sestavování drůbežího jídelníčku. Současný stav je totiž takový, že - jak píše časopis New Scientist - až polovina kuřat prodávaných v britských obchodech obsahuje bakterie, jež mohou při špatné tepelné úpravě otrávit jídlo.