Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodina žije na samotě. V srdci nádherné přírody našli svůj ráj

  1:00aktualizováno  1:00
Světově proslulé studio Olson Kundig z amerického Seattlu postavilo na samotě luxusní dům. Neobvyklou stavbu si nechala na výjimečném místě amerického západu postavit rodina Shanea Atchisona. Krásný dům si užívá jeho žena Tasha a dvě malé děti, syn Keegan a dcera Frances.

Mimořádnou zimní pohádku uprostřed skal si mladá rodina majitelů letos dopřává poprvé. | foto: Benjamin Benschneider a Olson Kundig

Mimořádnou zimní pohádku uprostřed skal si letos poprvé dopřávají plnými doušky. Lyžování, sáňkování, výlety a neustálý kontakt s přírodou. Takové sezónní sídlo hledala mladá rodina dlouho.

Původně si představovali, že budou trávit víkendy v klasické chatě v běžném horském středisku, zvažovali i koupi nemovitosti v Kanadě. Nakonec u nich zvítězila myšlenka na vlastní, zbrusu novou a architektonicky hodnotnou stavbu, která přežije generace a bude ležet v panenské přírodě.

Fotogalerie

Vybrali si pozemek ve stejném pohoří, kde leží nejzasněženější hora světa, Mount Baker, uprostřed Národního parku Severní Kaskády v americkém státě Washington, nedaleko města Winthrop.

O návrh požádali slavného architekta Tom Kundiga ze studia Olson Kundig, které založil jeho kolega Jim Olson a Tom Kundig se k němu přesně před dvaceti lety připojil.

Kundig přišel s originálním nápadem, ve kterém se tematicky vrátil do minulosti, kdy místní prérie brázdily obytné vozy nových osídlenců. Ti přespávali nejprostším možným způsobem. Vozy shlukli okolo centrálního ohniště a vytvořili improvizovanou osadu. Stejným způsobem rozesel Kundig po pozemku tři přízemní a jeden patrový obytný blok.

Může se hodit

Living Vysoký Újezd

Living Vysoký Újezd - venkovské prostředí a bydlení v moderních domech.

Více domů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Dohromady tvoří dům o rozloze 380 metrů čtverečních. Obklopují středový kámen, který od koupě pozemku nezměnil místo ani o centimetr a navíc přibyl celoročně využívaný vyhřívaný venkovní bazén. Hlavním stavebním materiálem se stalo recyklované dřevo, které chrání ocelové obložení. Dřevo, beton, kov a kámen: všechny materiály působí dohromady tak, jako kdyby byly mezi skalami přirozeně samy od sebe.

V nejmenším bloku je samostatná sauna, v největším bloku jsou garáže, technické zázemí a pokoj pro hosty. Další ložnice se nachází v patrové stavbě, kde je i samostatná místnost s domácím kinem. Stěnu pokoje lze v létě vyklopit o devadesát stupňů a místnost zcela otevřít. Rodina si může užít jedinečného spojení s přírodou třeba i ve chvíli, kdy v televizi sleduje důležitý sportovní zápas. Televizní program si lze vychutnávat i z pohodlí luxusního prostředí bazénu.

Výhled na okolní panorama horského masivu se stále proměňují.

Výhled na okolní panorama horského masivu se stále proměňují.

Poslední, společenský blok domu v sobě soustředí kuchyň, jídelnu a obývací pokoj s živoucím srdcem domu: betonovým krbem, obklopeným výhledem do dalekého okolí.

Vzdušná a překvapivě otevřená struktura, která dělí celý dům na čtyři jednotlivé bloky, se může zdát na první pohled nepraktickou, majitelé si ji ovšem pochvalují. Otevřený plán zcela bourá bariéry mezi exteriérem a interiérem. Před prudkým sluncem a množstvím sněhu chrání dům velkorysé střešní konzole.

Interiéry domu zařizovala společně s Tomem Kundigem designérka Debbie Kennedyová. Jednoduché a přísně účelné linie nábytku nechávají vyniknout přírodu, která je největší perlou stavby. Nad kuchyňským ostrůvkem visí lustry od Toma Dixona, červené židle v jídelně jsou od firmy Moooi. Jiné kousky, jako například konferenční stolek v obývacím pokoji, jsou vyrobeny na míru a navrhl je jako jedinečné kusy přímo pro tento dům sám Kundig. Vybavení koupelny a kuchyňského dřezu je od firmy Hansgrohe.

Zatímco dětskému interiéru vládnou hravé barvy - postele a koberce jsou v tyrkysové, oranžové a růžové kombinaci - v ložnici rodičů i hlavním obytném prostoru dominují teplé barvy a konzervativní vzory, jako je například kostka na textilních potazích křesel. Celý dům tak do detailu přesně vystihuje a respektuje náturu i vkus rodiny: otci na dvoře před domem parkuje s láskou opečovávaný veterán, pick-up Chevrolet Task Force z druhé poloviny padesátých let.

Autor: pro iDNES.cz




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.