Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Táta splnil synům sen. Prázdninový dům mají na nejkrásnější švédské pláži

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé a jejich dva chlapci milují surfování a řádění v mořských vlnách. Proto si v Skane County na jedné z nejkrásnějších švédských pláží postavili víkendový dům, který jim navrhli architekti z kanceláře Arkitektstudio Widjedal Racki.

Synové majitelů, třináctiletý Oskar a desetiletý Karl Lepasoonovi mají už pátým rokem krásné letní prázdniny. | foto: http://wrark.se/ a Ake E-son Lindman

Třináctiletý Oskar a desetiletý Karl Lepasoonovi mají jasno. Letos už popáté si krásné letní dny užijí na nádherných písečných plážích a mezi mořskými skalisky na jihozápadě Švédska. V letním rodinném sídle, které pro ně postavil jejich otec a nikdy jej za žádnou cenu neplánuje prodat.

Z vily je to jen deset minut pěšky do míst s nejlepšími surfařskými vlnami a pár kilometrů k závodním automobilovým okruhům, oblast je protkána cyklostezkami. Přímořský dům je pro sportovně založenou rodinu oázou klidu, do které se při každé vhodné příležitosti rádi vrací.

Fotogalerie

Nádherný pozemek na břehu s výhledem na vodní hladinu, zeleň a typickou severskou červeně natřenou rybářskou chatku si žádal výjimečnou stavbu. Minimalistická vila s krytými terasami a bohatstvím prosklených ploch takové požadavky splňuje.

Když spoluzakladatel a ředitel softwarové společnosti Henrik Lepasoon začal pomýšlet na vlastní letní dům ve Švédsku, byl zamilovaný do barcelonského pavilonu od slavného architekta Ludwiga Mies van der Rohe a každé volno trávil surfováním a cestováním po celém světě.

Pozemek ležící pět hodin jízdy autem od švédského hlavního města se mu podařilo koupit za výhodných podmínek už více jak před deseti lety. Narození staršího syna Oskara se ale stalo tím pravým impulsem k dokončení návrhu a realizace domu. Stavět začal v roce 2010 s pomocí architektonické kanceláře Arkitektstudio Widjedal Racki a po necelých dvou letech rodina letní vilku už zabydlovala.

Jednoduchá obdélníková dispozice díky množství prosklení a průhledů působí na první pohled překvapivě sofistikovaně, přitom jde o kompaktní spojení dvou hmot: hlavního obytného traktu a stranou stojícího hostinského pokoje.

Dům od západu k východu přes hlavní prostor kuchyně protíná úzká hlavní komunikační chodba s dřevěnou podlahou, která se materiálově shoduje s terasou.

Jídelní židle jsou od dánského designéra Hanse J. Wegnera, který je navrhl pro značku Carl Hansen & Son, komfortní sedací souprava v obývacím pokoji je od polské značky Sits.

Jídelní židle jsou od dánského designéra Hanse J. Wegnera, který je navrhl pro značku Carl Hansen & Son, komfortní sedací souprava v obývacím pokoji je od polské značky Sits.

Jádro domu tvoří velký obývací pokoj s jídelnou, kuchyní a krbem, na který zrcadlově navazuje venkovní letní kuchyně s posezením. V soukromé části vily je pokoj rodičů s šatnou a koupelnou.

Do ložnice se musel vejít i pracovní kout, ve kterém hlava rodiny i přes prázdniny několik hodin denně úřaduje. Druhým velkým pokojem je dětská ložnice. Až chlapci vyrostou, lze ji bez problémů rozdělit příčkou na dvě samostatné.

Celková plocha domu je 180 metrů čtverečních, dalších 115 metrů čtverečních tvoří kryté venkovní terasy, které rodina přes léto plnohodnotně využívá jako rozšířený obývací pokoj s jídelnou. Exteriéry splývají s interiéry a děti se tak od momentu, kdy ráno vstanou, cítí, jako kdyby žily rovnou na pláži.

V domě se zbytečně nehýří barvami. Čistá bílá na fasádě i stěnách pokojů slouží jako perfektní základ pro barevné zážitky letních dnů. Kuchyňskou linku, která při vaření za horkých letních dní může působit pěkně rozpáleně, ochlazuje použitý lesklý nerez, k šedým a béžovým neutrálním odstínům na textiliích a sedačkách ladí přírodní dřevo nábytku.

Jídelní židle jsou od dánského designéra Hanse J. Wegnera, který je navrhl pro značku Carl Hansen & Son, komfortní sedací souprava v obývacím pokoji je od polské značky Sits. Doplňuje ji křesílko Hunting Chair vyrobené z přírodní kůže, které navrhl v roce 1950 dánský designér Borge Mogensen. Podlahy jsou z litého betonu, upraveného matným nátěrem pro snadnou údržbu.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Cyklostezka, krb


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.