Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sami si postavili horskou chatu. Je nádherně obyčejná a nemá elektřinu

  1:00aktualizováno  1:00
Chata stojí v kanadském Vancouveru a pro čtyřčlennou rodinu Scottových je splněným snem. Milují freeride snowboarding a v zasněžených horách rádi tráví každou chvíli. Neradi se svazují konvencemi a takový je i jejich víkendový domek.

Dřevo na chatě se časem sladí s barvami okolní přírody a lesíku. | foto: Scott & Scott Architects

Vancouverský pár architektů, Susan a David Scottovi, pracoval dlouhých dvanáct let pro velké developerské a architektonické firmy na projektech po celém světě. V luxusních realizacích se přísně dbalo na každičký, byť i zcela bezvýznamný detail.

Po tak dlouhé době v zaměstnaneckém poměru se manželé podle svých slov už potřebovali nadechnout. Opustili stabilní zaměstnanecké pozice a pustili se do vlastního byznysu. Založili si architektonickou kancelář, kterou nazvali prostě: Scott and Scott Architects.

Chata v Kanadě

„Chtěli jsme se začít konečně ubírat směrem, který je nám nejbližší. V profesním životě se chceme věnovat pouze nám blízkým projektům a spolupracovat s podobně smýšlejícími klienty,“ řekl pro iDNES.cz David Scott.

Aby dostatečně oddělili svoji předchozí tvorbu a ukázali, jaký je jejich vlastní styl, o kterém mluví, postavili si pro sebe a dvě děti horskou chatu. O ní snili dlouhé roky. Pozemek v Britské Kolumbii v chráněné oblasti u hory Mt. Cain si koupili již v roce 2005, ještě před tím, než se jim narodila první dcera.

Rozsáhlá oblast, známá svým vynikajícím prašanem a lahodným javorovým sirupem, je i přes svou oblíbenost stále řídce osídlena. V okolí je asi 50 malých chat, které patří soukromým majitelům a nejsou komerčně využívané.

Místo ležící v nadmořské výšce 1 300 metrů manželský pár oslnilo nejen atmosférou krásné a divoké přírody, ale i velmi příznivou cenou. S původním majitelem se domluvili na částce v přepočtu 400 tisíc korun. 

S novou životní etapou se při navrhování rozhodli hodit všechny kompromisy za hlavu a dopřát si dům přesně podle svého gusta. Pomohla jim početná parta kamarádů a sousedů, taktéž vášnivých snowboardistů. Během stavby se na pozemku vystřídalo asi čtyřicet lidí.

„Dům jsme si sami bez velkých plánů a výkresů promysleli a navrhli, svépomocí postavili a zařídili. Snažíme se, aby nám žádné řemeslo nebylo cizí,“ dodává Scott, podle kterého je úzká spolupráce s řemeslníky výborná věc, ještě lepší ovšem je, když architekt dobře ví, jak pracovní postupy probíhají a co je či není možné.

Obytný prostor navazuje na kryté zádveří. V domě se topí dřevem.

Obytný prostor navazuje na kryté zádveří. V domě se topí dřevem.

Stavba horské chaty se ale musela řídit přísnými pravidly. Bedlivě kontrolované předpisy chráněné oblasti nepovolují žádné použití těžké techniky a zakazují umělá barviva.

Tento přístup ale Scottovým plně vyhovoval. Potrpí si na přírodní materiály, ruční práci a osobité řemeslné zpracování. Investice vlastního času a energie se vyplatila. Dům dostal přesně onu zamýšlenou originální tvář. Sto metrů čtverečních obytné plochy rodina postavila z devadesáti procent z místních zdrojů, zbylých deset procent pochází z jiných částí Britské Kolumbie. Exportované nejsou ani bytové doplňky, jako je třeba textil nebo svíce.

Rodina potřebovala, aby byla chata praktická a vyžadovala co nejmenší údržbu. Dům také musí odolat častému a bohatému nočnímu sněžení, které umí během pár hodin vykouzlit úplně jiný terén.

Chata z cedru a jedle douglasky je vystavěná na šesti pilířích, což se osvědčilo jako nejlepší řešení právě při sněžení. Lomenice střechy rotuje kolem své osy tak, aby se střecha zbytečně nezatěžovala sněhem. Hoblovaná douglaska vládne i interiéru, fasáda je obložená cedrem. Dřevo se časem sladí tón v tónu s barvami okolní přírody a lesa.

Se stavbou rodině pomohla velká parta kamarádů a sousedů, taktéž vášnivých...

Se stavbou rodině pomohla velká parta kamarádů a sousedů, taktéž vášnivých snowboardistů. V průběhu trvání výstavby se na pozemku vystřídalo asi čtyřicet lidí.

Zcela prostá je i dispozice chaty. Na funkční odstíněný a krytý vstup navazuje oddělené sociální zázemí a sauna, vlevo se pak vchází do obytné kuchyně s velkými okny a kamny. Schody nahoru vedou nejprve do pracovny, kterou sami majitelé nazývají „zašívárnou“. 

Pracovna propojuje také obě ložnice: východně orientovaná patří rodičům, západní dětem. Pokud ovšem na chatu dorazí i přátelé, není problém je ubytovat takřka kdekoliv: v domě jsou k dispozici našité matrace, které lze umístit na obvodové lavice nebo i přímo na zem.

V létě si zase děti i rodiče užívají ničím nerušený spánek na kryté venkovní terase. Letní sezona, kdy za chatou dozrávají lesní borůvky, se podle rodiny pomalu stává stejně oblíbenou jako zimní snowboardová.

K chatě vede štěrková cesta, která se během roku neudržuje a je sjízdná pouhých pět měsíců v roce. Ve zbylém čase se majitelé musí dopravovat na místo na saních. Tak se také musel dopravovat na pozemek i materiál na výstavbu.

Scottovým, kteří v době volna v domě pobývají se svými dětmi, šestiletou a tříletou dcerkou, to ovšem ani v nejmenším nevadí. Obě děti milují zimní sporty, horskou atmosféru a sníh, díky novému domu a starému způsobu života získávají nečekané zážitky, kterých by se ve městě nebo lyžařském středisku nedočkaly.

Chata je totiž zcela bez elektřiny, vytápěná dřevem, voda je přivedená z místního potůčku. Elektřina rodině vůbec neschází, naopak. „Užíváme si dohromady strávené chvilky, kdy se po celém dni venku můžeme pohodlně natáhnout u kamen, číst si nebo si všichni dohromady zahrát scrabble,“ uzavírá architekt David Scott.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Unikátní zdvihací systém myček ComfortLift, který umožňuje pohodlné nadzvednutí...
Myčka nádobí je lepší než služka: nereptá, šetří vodu a nic nerozbije

Úspora přibližně 60 procent vody a přibližně stejně energie na její ohřev v porovnání s ručním mytím nádobí pod tekoucí vodou. To je jeden z hlavních...  celý článek

Některé příčky nebylo možné odstranit.
Jak se staví sen pro dvě děti: musel se vybourat strop až do krovu

Radek a Jindřiška žijí v pěstounské péči u babičky a dědy v domě starém více než sto let. Jenže dům ani jeho vybavení s dětskými pokoji nepočítal, sourozenci...  celý článek

Dům a zahrada Steffena Modracha v německém Naundorfu je něco mezi perníkovou...
Nadšenec si za sedm let postavil v Německu dům, který se všemu vymyká

Dům a zahrada Steffena Modracha v německém Naundorfu je něco mezi perníkovou chaloupkou a zjevením. Tento barevný dům je pokrytý tisíci kameny z duhových skel,...  celý článek

1
Žijí 60 let v klidu na vsi. Soused agresor je začal týrat šíleným hlukem

Rodiče sousedí se švagrem mé matky, který jim začal nadávat, vyhrožovat a je vulgární i na příbuzné a návštěvy. Poslední rok k tomu přidal týrání hlukem. Do...  celý článek

Radiátor lze sladit s dřevem nábytku, vyrábí se ve více provedení.
Dřevěný radiátor získal Red Dot Design Award, nadchne ale i techniky

Kdyby ještě žil slavný architekt Loos, určitě by po tomto radiátoru sáhnul. Není sice úplně dřevěný, z tohoto materiálu je pouze kryt, ale i tak představuje...  celý článek

Další z rubriky

Dřevěné chodníky jsou v surové naturální podobě, žádné olejíčky ani oživující...
Z opuštěné trati je poklad. Svěží zelený park přitahuje lidi jako magnet

Jsem zahradní architekt a rád čerpám inspiraci ve světě. Toulám se ulicemi a všímám si, jak města pracují se zelení ve veřejném prostoru. Letos jsem zamířil na...  celý článek

Stavba je od roku 1975 památkově chráněná. Výškový dům je nyní na prodej za dva...
Unikátní dům. Betonovou věž si před 138 lety postavil výstřední soudce

Věž Sway Tower vysoká 66 metrů z roku 1879 stojí v anglickém přístavním městě Lymingtonu. Pokud milujete netradiční bydlení, výšky a daleké výhledy do krajiny,...  celý článek

Pro architekta Liema bylo největší odměnou zjištění, že majitelům změnil život...
Život v kruhu. Manželé a psi si užívají dům velký 85 metrů čtverečních

Manželé z Rotterdamu v Nizozemsku věděli, že oni i jejich aljašští malamuti budou šťastni pouze v domě obklopeném zelení. Přání jim splnilo studio 123DV....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.