Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Lesní chatu přestavěli na rodinný dům. Nadšení byli i místní úředníci

  1:00aktualizováno  1:00
Na místě staré lesní chaty vyrostl dům obložený dubem. Stojí na předměstí Aarhusu v Dánsku a majitelé ho dokázali postavit bez demoliční čety.

V domě jsou kromě společenských obytných prostor a pracovny s knihovnou tři ložnice a dvě koupelny. | foto: Mikkel-Raahr-Mortensen

Dánsko je známé autentickým životem bez příkras a vyumělkovanosti. Severské domácnosti se neskrývají za pompézní dekorace či hi-tech vybavení. Vypadají, že se v nich opravdu dobře žije. To je i případ novostavby na rohovém pozemku v malé obci Hojbjerd na předměstí druhého největšího dánského města Aarhus.

Od roku 1942 stála na parcele lesní chata. Sloužila jen na krátkodobé pobyty a rodina ji využívala jako výletní cíl při cestách z Kodaně na Jutský poloostrov. Byla poměrně komfortně vybavená a měla téměř 90 metrů čtverečních. Odpovídala tedy plnohodnotnému třípokojovému bytu.

Z lesní chaty je rodinný dům

V průběhu let se z víkendové lokality stala běžná obytná čtvrť a změnily se také potřeby rodiny. Chatu podědili mladí manželé, architekti Mette a Martin Weinbergovi, kteří se společně se spřáteleným studiem Friis & Moltke rozhodli vytvořit na místě původní lesní chaty oku lahodící dům.

Základní vizí Mette a Martina Weinbergových bylo, aby přestavba co nejvíce kopírovala původní podobu a polohu domu na pozemku. Za žádnou cenu se nechtěli vzdát vzrostlých stromů, bujných keřů, dokonale udržovaného trávníku ani květinových záhonů, které budovaly generace před nimi po 70 let.

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si své nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

Vše moderní proto soustředili do nového druhého patra a na ploše parcely se přistavoval jen prostor obytné kuchyně. Přístavbou se přitom podařilo prostor znásobit, užitná plocha domu je 180 metrů čtverečních. V domě jsou kromě společenských obytných prostor a pracovny s knihovnou tři ložnice a dvě koupelny.

Při pohledu zvenčí působí exteriér dokonale kompaktním dojmem: dům je kompletně obložen černě mořenými prkny, která připomínají rekreační původ domu. Čtvercová okna různých velikostí propojují dům se zahradou, důmyslně promyšlenou polohou přinášejí obohacující výhledy po celý rok.

Majiteli rodinného domu jsou mladí manželé a architekti Mette a Martin Weinbergovi.

Majiteli rodinného domu jsou mladí manželé a architekti Mette a Martin Weinbergovi.

V interiéru je ovšem již jasné, která část rekonstrukce odkazuje k původní chatě a co je moderní přístavbou. Architekti rozdělení docílili jednoduchou volbou barevnosti a materiálů. Zatímco původní dispozice se nesou ve znamení plných dubových panelů, dřevem obložených stěn, kožených prvků v barvě karamelu a světlých měkkých kožešin, přístavbě vládnou bílá barva, beton a ocel. Obě části spolu vyváženě kontrastují a nepředhánějí se v boji o pozornost.

Dánsko a jeho severskou jednoduchost lze najít i v detailech: interiéry osvětlují subtilní papírové lustry, panely topných těles v ocelové barvě bez zaváhání plně ladí se stylem používaným v celém domě.

V jídelně umístěné židle Catifa od designérského studia Leievore Altherr Molina pro firmu Arper jsou potažené karamelově zabarvenou jemnou kůží.

V jídelně umístěné židle Catifa od designérského studia Leievore Altherr Molina pro firmu Arper jsou potažené karamelově zabarvenou jemnou kůží.

Na čistotě a pořádku v interiéru se podílí na míru vyrobené úložné prostory.

Na čistotě a pořádku v interiéru se podílí na míru vyrobené úložné prostory.

V jídelně jsou židle Catifa od designérského studia Leievore Altherr Molina potažené karamelově zabarvenou jemnou kůží, která barevně koresponduje s dřevěným obložením obývacího pokoje.

Bohatství struktur odhaluje kuchyň a obložený strop, množství na míru vyrobených úložných prostor dokazuje jejich důležitost: jen díky nim nepůsobí byt neuspořádaně a chaoticky.

Stavba byla dokončena už před šesti lety a díky jednoduchosti a nadčasovosti zatím neztratila nic z atraktivity. Manželé, kteří v domě žijí společně s malým synem, věří, že zde v nezměněné podobě stavby vychovají děti i stráví stáří. Příkladné péče si všimly i místní úřady a v roce 2008 dům získal architektonické ocenění za kvalitní městkou výstavbu města Aarhus.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Když jste v dosahu chrámu, orientujete se podle něj v čase i prostoru. Víte,...
Kostel na „Jiřáku“ je středobodem mého světa. Ten vesmírný koráb miluji

Znáte ten pocit: někdo řekne název místa a před očima vám rovnou naskočí jeho dominantní stavba. Staromák - orloj. Václavák - muzeum. Jiřák - kostel. Tak...  celý článek

K ruce si vzal svého dvanáctiletého bratra, který dostal za úkol oživit toalety...
Bar v Litomyšli posprejoval dvanáctiletý kluk. Majitelé jsou nadšeni

V centru Litomyšle na Smetanově náměstí je nový Copper bar. Původní upadající podnik v historickém domě z počátku 12. století přeměnil architekt Tomáš Zavoral...  celý článek

V bytě se uplatnily i staré rodinné kousky jako památka na italského dědečka.
V bytě nenechali nic na původním místě. Jak se bydlí s Italem

Odejít z velkého bytu na Vinohradech do poměrně malého bytu 3+kk v Podolí zní docela neuvěřitelně. Přesto to rodina s dvěma malými dětmi udělala. Svou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.