Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Roubenku jí navrhl architekt: nechybí v ní pec, ani ovce na zahradě

  1:00aktualizováno  1:00
Když Alice hledala před lety vhodný rekreační objekt, uvažovala nejprve o staré původní roubence. Chalupy, které našla, však vyžadovaly nákladnou rekonstrukci. Nakonec se rozhodla pro novou, nechala si ji navrhnout podle vlastních představ. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Majitelce se líbí lidové stavby, které přirozeně a historicky zapadají do krajiny. Vzhledem k jihočeské lokalitě se rozhodla pro roubenou chalupu. Projekt podle jejích představ navrhl architekt Jaromír Pizinger. | foto: Miroslav Šimčík

Při zařizování nové chalupy se Alice snažila citlivě kombinovat tradiční vybavení s moderními prvky i doplňky, které si přivezla z exotických dovolených. Hlavní část tvoří velká obytná kuchyň, jejíž prostor je otevřený až do podkroví.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Současnost tu připomene kuchyňská linka s vysokou chladničkou a vestavěnou myčkou nebo moderní pohovka, atmosféru starých časů naopak navodí starý jídelní stůl a židle.

Dominantní klasická pec s plotnou a troubou tu není jen kvůli chalupářské atmosféře. Protože Alice ráda vaří a hostí časté návštěvy, využívá ji téměř neustále.

Prostor a světlo

Inspiraci na řešení a zařízení nové chalupy hledala Alice v původních lidových stavbách, zajímala se ale také o moderní řešení, která dodají interiéru roubenky větší vzdušnost.

Na podlaze v obytné kuchyni je stará dlažba, která se musela nejprve důkladně očistit od nánosů malty. Šedivou dlažbu s přirozenými prošlapy oživuje středový pruh dlaždic s barevným dekorem.

Na podlaze v obytné kuchyni je stará dlažba, která se musela nejprve důkladně očistit od nánosů malty. Šedivou dlažbu s přirozenými prošlapy oživuje středový pruh dlaždic s barevným dekorem.

Obytná kuchyň získala opticky i pocitově větší prostor otevřením do podkroví. Na zbývající ploše horního patra vznikla velká místnost, která slouží jako ložnice. Tato část nebyla původně uzavřená.

Fotogalerie

Po roce provozu se ale propojení kuchyně s ložnicí neosvědčilo. Nepříjemná byla přemíra tepla stoupajícího od krbové vložky i nedostatečná zvuková izolace.

Proto tu nechala Alice dodatečně postavit příčku se starými chalupářskými dveřmi a v přímém kontaktu s obytnou kuchyní zůstal jen úzký ochoz se schodištěm.

Aby se i sem dostalo co nejvíce denního světla, jsou v příčce vestavěná malá okna. Místnost je rozčleněná masivními trámy, které opticky dělí dva prostory s dvoulůžkem. Koupelna, technická místnost a malá ložnice pro návštěvy jsou umístěné v přízemní.

V původním projektu byly v patře dvě samostatné ložnice. Pak se ale majitelka rozhodla pro větší prostor, do kterého přichází denní světlo okny z různých stran.

V původním projektu byly v patře dvě samostatné ložnice. Pak se ale majitelka rozhodla pro větší prostor, do kterého přichází denní světlo okny z různých stran.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:
Témata: Bydlení , chalupa


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.