Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Proč jste propadli chalupaření? Pošlete fotografie a vyhrajte

  1:00aktualizováno  1:00
Více než 700 tisíc evidovaných chalup a chat v Česku, číslo, které doslova fascinuje. Ještě pozoruhodnější je však nadšení lidí, kteří dokážou i z ruin vytvořit nádherné bydlení, byť třeba jen víkendové. Zapojte se do naší chalupářské soutěže. Pro ty nejlepší máme odměnu!

V tomto místě stával původně kravín. | foto: Jaroslav Kvíz

Vyhlašujeme velkou soutěž iDNES.cz pro nejlépe zrekonstruovanou chatu nebo chalupu. Každý, kdo se chce zúčastnit této soutěže, musí poslat nejméně 12 fotografií exteriéru i interiéru chaty či chalupy, které ukážou konečný výsledek rekonstrukce. Ideální je zaslat i fotografie před zahájením stavby.

Nutný je také popis průběhu rekonstrukce, a to v rozsahu minimálně jedné rukopisné strany.

Fotogalerie

Popište zejména nejtěžší okamžiky stavby, případně (podle vašeho názoru) nejzajímavější technické nápady, které jste použili. Klidně připojte i humorné příběhy, které jste na stavbě zažili.

Čím dříve podklady zašlete, tím větší šanci máte na zařazení mezi deset finalistů, z nichž odborná porota vybere tři nejlepší příspěvky. Na jejich autory čekají hodnotné ceny v celkové částce 50 tisíc korun, které do soutěže věnovala společnost Mountfield.

Není důležité, zda vlastníte chalupu nebo chatu za sto tisíc nebo za milion, to při výběru nejlepších rozhodovat nebude. Důležité je nadšení a energie, které jste do stavby vložili, a jaký je konečný výsledek, A také, jak si zde umíte užívat s rodinou a přáteli. I to by se mělo objevit ve vašich příspěvcích.

Důvody se mění, nadšení zůstává

Už ve 20. a 30. letech se zejména v Čechách začala šířit vlna trampování. Nadšenci si stavěli malé chaty, jen se základním vybavením. Boom chataření pak nastal v šedesátých a sedmdesátých letech. Sociologové jej přičítají snaze uniknout uniformitě sídlišť a také tehdejším omezeným možnostem cestování.

Chalupa v Horních Štěpanicích s krčkovým zdivem z polínek je stará přes 150 let.

Chalupa v Horních Štěpanicích s krčkovým zdivem z polínek je stará přes 150 let.

A jak lidé odcházeli z vesnic, přibývalo opuštěných chalup. Na ně se doslova vrhli „Pražáci“, kteří někdy zachránili i nejeden skvost lidového stavitelství. Nebo alespoň obyčejnou chalupu. Koneckonců, televizní seriál Chalupáři je toho nejlepším důkazem.

Devadesátá léta minulého století poznamenala politická situace: najednou byla možnost cestovat, podívat se do zahraničí bez ponižujících výjezdních doložek. Jenže se vstupem do 21. století se zájem o chaty a chalupy opět vrátil. Výjimkou nebyli ani ti, kteří se z „města“ přestěhovali natrvalo na svou chatu nebo chalupu. Do města se vrací jen na zimu, někdo svůj byt přenechal dětem.

V posledních letech, i kvůli strachu z teroristických útoků v dříve oblíbených turistických destinací, se stále více lidí vrací k domácí dovolené.

Zájmu o chaty a chalupy nahrává i to, že kutilové mají k dispozici jak nové materiály usnadňující rekonstrukce, tak také profi nářadí. Základem však zůstává nadšení a dřina těch, kteří se do rekonstrukce pustí.

Podmínky soutěže

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže, pošlete co nejdříve na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz text v rozsahu minimálně 30 řádek s informacemi, jak jste chatu či chalupu předělali či zrekonstruovali.

A protože nejlépe hovoří o výsledku vaší práce fotografie, pošlete alespoň 12 fotografií (formát jpg, šířka minimálně 1 500 pixelů, maximální velikost do 1 MB), které ukážou exteriér i interiér vaší chaty nebo chalupy. Pokud máte i fotografie původního stavu, nezapomeňte je přidat, stejně tak telefonní kontakt na sebe.

Do předmětu zprávy uveďte „Chalupa“.

Podklady je však nutné zaslat co nejdříve, nejpozději do 3. srpna do 22 h. Na nejzajímavější tři příspěvky, které vybere odborná porota ze zveřejněných příspěvků, čekají zajímavé věcné ceny v celkové hodnotě 50 tisíc korun. Vyhlášení výsledků proběhne na začátku září.

Zaslané příspěvky budeme zveřejňovat v měsíci červenci a srpnu, redakce si vyhrazuje jejich výběr.

Benzínová sekačka MTF 4820 PDBW - je určena pro střední až velké pozemky. Má záběr 46 cm a objem koše 60 l, motor 625 Series o výkonu 5 HP z dílny Briggs & Stratton. K dispozici je centrální nastavení výšky sečení.

Benzínová sekačka MTF 4820 PDBW - je určena pro střední až velké pozemky. Má záběr 46 cm a objem koše 60 l, motor 625 Series o výkonu 5 HP z dílny Briggs & Stratton. K dispozici je centrální nastavení výšky sečení.

Benzinová pila Oleo – Mac GS 520 je vybavena motorem nové konstrukce o síle 3, 4 HP a lištou s délkou 41 cm. Má účinný antivibrační systém, poloautomatický sytič i nastřikovač paliva.

Benzinová pila Oleo – Mac GS 520 je vybavena motorem nové konstrukce o síle 3, 4 HP a lištou s délkou 41 cm. Má účinný antivibrační systém, poloautomatický sytič i nastřikovač paliva.

Plynový gril Char – Broil Royal je vyrobený ze špičkových materiálů v čele s ušlechtilou nerez ocelí. Nabízí čtyři hořáky, postranní plotýnku pro přípravu omáček a polévek i velký odkládací prostor.

Plynový gril Char – Broil Royal je vyrobený ze špičkových materiálů v čele s ušlechtilou nerez ocelí. Nabízí čtyři hořáky, postranní plotýnku pro přípravu omáček a polévek i velký odkládací prostor.





Nejčtenější

Náklady na celý dům bez vody jsou přibližně 16 800 korun (topení, ohřev vody,...
Postavili si úsporný dům u Olomouce. Náklady vyjdou na 17 tisíc ročně

Radomír se před několika lety vydal na zkušenou do Spojených států, kde se věnoval práci se dřevem. Získané znalosti zužitkoval při stavění svého rodinného...  celý článek

K ruce si vzal svého dvanáctiletého bratra, který dostal za úkol oživit toalety...
Bar v Litomyšli posprejoval dvanáctiletý kluk. Majitelé jsou nadšeni

V centru Litomyšle na Smetanově náměstí je nový Copper bar. Původní upadající podnik v historickém domě z počátku 12. století přeměnil architekt Tomáš Zavoral...  celý článek

K troubě se nemá uživatel zbytečně ohýbat, je to nepohodlné a navíc není dobře...
Proč se nemáme ohýbat k troubě, ani když uvnitř voní pečínka či koláč

Bolavá záda a hlavně hodiny strávené v kuchyni. Výsledek? Rodina přejedená vánočním cukrovím. I to bývá výsledek nastavených večerů, kdy se maminka obětuje a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.