Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Černobílý byt Ladislava Špačka: vana skrytá v kvádru, sprcha v ložnici

  1:00aktualizováno  1:00
Laděno důsledně do black & white. Tak bydlí Ladislav Špaček, bývalý mluvčí prezidenta republiky Václava Havla a autor řady publikací i pořadů o společenském chování. Interiér bytu v secesním domě v centru Prahy, kde nyní žije, se po razantní rekonstrukci proměnil v moderní bydlení.

Ladění bytu je důsledně black & white | foto: Filip Habart

Majitel původního bytu v prvním patře se rozhodl velký prostor rozdělit na dva menší byty. Vypracování projektu přestavby a zrealizování rekonstrukce bytu o rozloze přibližně 100 m2 zadal italskému architektovi Ottavianu Mariu Razettovi.

Ten tehdejší špatný stav domu a rekonstrukční záměr přibližuje slovy: "Předchozí zásahy do konstrukcí, realizace dělicích příček a běžná malba zcela znehodnotily celkový dojem z bytu."

Jediné dvě místnosti, kde se zčásti zachovala původní štuková výzdoba, byly orientovány směrem do ulice. Projekt proto předpokládal rekonstrukci veškerých prostor bytu počínaje novými omítkami, podlahami, rozvody, vnitřním uspořádáním až po designový interiér.

Hala není skoupá na počet metrů čtverečních

Hala není skoupá na počet metrů čtverečních

Ze starého do nového

V domě s vyhlídkou na živé centrum hlavního města trh jsou Špačkovi novousedlíci. Stěhovali se však jen o několik ulic. Důvod, proč se po mnoha letech přestěhovali jen o pár bloků dál, vysvětluje Ladislav Špaček s úsměvem: "Žili jsme spokojeně, ale ve třetím patře a bez výtahu. Jak se okolo nás zvyšoval komfort bydlení, říkal jsem si, že při svém způsobu života můžu dostat infarkt a zdolávání schodů do třetího patra se pak pro mě stane problémem."

Přestěhovali se tak z pronájmu do pronájmu. "A to přestože nás dcera upozornila, že to děláme přesně naopak než většina našich vrstevníků, kteří si snaží na důchod zajistit cenově přijatelné bydlení. Nikdy jsem ale necítil potřebu něco vlastnit," dodává Ladislav Špaček.

Hala není skoupá na počet metrů čtverečních

Vstupní prostor je předsíňkou propojen s centrem bytu

Stěhování s minimem věcí

"Přestěhovat se ale představuje vážné rozhodnutí. My jsme k němu poprvé dospěli někdy v polovině prosince loňského roku," vzpomíná Ladislav Špaček.

"Nový byt jsme hledali pomocí internetu, kde nás zaujaly kvalitně vyvedené webové stránky realitní společnosti Svoboda & Williams. Tento byt splňoval všechno, co jsme od bytu očekávali. V prvé řadě je v samotném centru města, což pro mě bylo důležité, protože jsem společenský člověk, který potřebuje ruch a nemá rád tiché čtvrti, ale vyhovoval nám i dispozičně."

Protože s realitní kanceláří byla výborná spolupráce, Špačkovi měli už v polovině ledna od tohoto bytu klíče. "Hned při první návštěvě jsme si uvědomili, že je koncipován jinak než běžný třípokoják. Je to designový byt, řešený minimalisticky, a proto ho nebudu moci zahltit svým archivem a desítkami věcí, které člověk během života kolem sebe nashromáždí."

V policích za skleněnou příčkou má Ladislav Špaček vystaveny vzpomínky na lidi, které měl rád, a zajímavá místa, jež navštívil

V policích za skleněnou příčkou má Ladislav Špaček vystaveny vzpomínky na lidi a místa, které měl rád

Nahlédnutí do předsíně. V mírně vystupující černé krychli je v koupelně zabudovaná vana

Nahlédnutí do předsíně. V mírně vystupující černé krychli je v koupelně zabudovaná vana

Byl to bolestný proces, ze starého bytu si Ladislav Špaček vzal jen to nejnutnější. "Ze stěhování jsme tak udělali jednoduchou záležitost. Vzal jsem si jen psací stůl, oblečení a knihy a jinak jsme si všechno pořídili nové. Tak, aby vše mělo jednotný styl. Dnes mohu říct, že člověku, když kolem sebe nemá spoustu zbytečných věcí, se uleví. Teď už mám pouze to, co k životu potřebuji," říká Ladislav Špaček.

S lehkou rafinovaností

Byt původně tvořily dvě velké místnosti s kuchyňským koutem orientovanými do dvorního traktu, jedinou koupelnou situovanou ve vstupní části a obývacím pokojem směrem do ulice.

"Prostorové rozdělení bytu bylo řešeno zcela radikálně realizací prosklené vstupní galerie až do výše stropu, která celým prostorem prochází a je jakousi spojnicí ostatních prostor. Tímto způsobem se docílilo prosvětlení jinak původně dosti tmavých prostor bytu," popisuje architekt Razetto, autor projektu.

Velkoryse vyřešil vstupní prostor, který má podobu haly otevřené do obytného prostoru – obývacího pokoje. Na levé straně ústí do haly předsíň, která ji spojuje s centrem bytu.

Z obýváku se vstupuje do kuchyňky, z níž ve stejné linii, jako je kuchyňská sestava, vybíhá do obývacího pokoje jídelní stůl

Z obýváku se vstupuje do kuchyňky, z níž ve stejné linii, jako je kuchyňská sestava, vybíhá do obývacího pokoje jídelní stůl

Na obývací pokoj navazuje malá funkční kuchyňka, pokračující v podobě chodby do nitra bytu. Dveře po její levé straně vedou do malé technické místnosti, v níž se našlo místo i na pračku, a do koupelny. Za prosklenou stěnou najdete pracovnu.

Chodbu uzavírá ložnice, z níž je přístup na WC. "Hodně věcí je v bytě schováno v kubistických blocích. Je to taková lehká rafinovanost," konstatuje Ladislav Špaček v roli průvodce.

Prosklený koridor představuje pravý opak tmavé, uzavřené chodby, se kterou se setkáváme u většiny bytů. Hlavní koupelnu vyřešil autor jako zcela otevřený prostor, přístupný z chodby, zatímco vana se skrývá v útvaru ve formě jakéhosi kvádru opatřeného matným černým nátěrem.

Koupelna je propojena s WC

Koupelna je propojena s WC

"Tato hra na opak se opakuje v případě malé koupelny umístěné v prostoru hlavní ložnice. I ona se otevírá do prostoru ložnice. Zdá se být jakýmsi chirurgickým řezem do krychle, které byla odňata jedna stěna. Její vnitřní prostor je vyřešený soustavou zrcadel a chromu, hrou světelných odlesků, které se promítají do jednotlivých ploch, které dávají pocit magického prostoru," popisuje Ottaviano Razetto.

S pocitem lehkosti

Pokud jde o vybavení bytu, architekt říká: "Aspekt, který jsem se snažil zohlednit nejen v tomto, ale i v dalších mých projektech, je vázán na vyznění lehkosti. Veškeré architektonické prvky, ať jde o koupelnovou vanu, sprchový kout umístěný v prostoru ložnice, malou zrcadlovou koupelnu či soustavu vestavěných skříní, jako by plynuly v prostoru. Tuto představu umocňují parketové podlahy z běleného javoru, které dávají vyniknout jednotlivým detailům."

Do role podlahové krytiny byly obsazeny parketové vlysy z běleného javoru, vyjma prostor koupelny velké ložnice, která je tvořena soustavou polomatných nerezových desek, a sprchového koutu a WC s bidetem. Tam se použil mramor marquinia o rozměrech 30 x 30 cm.

Většinu úložných prostor zajišťují vestavné skříně, jejichž zrcadlová úprava sjednocuje ložnici s ostatními částmi bytu

Většinu úložných prostor zajišťují vestavné skříně, jejichž zrcadlová úprava sjednocuje ložnici s ostatními částmi bytu

A jak to vidí uživatel? Barevné ladění bytu black & white podle slov Ladislav Špačka předurčila bílá kuchyňská sestava a kožená sedačka stejné barvy, které byly součástí vybavení bytu.

"Nechtěli jsme, aby to bylo takové sterilní, proto jsme se celkový dojem snažili rozbít malbou," říká a pokračuje: "Za zády sedačky je tmavě červená stěna, ale její výraznost nijak neruší, protože na ni nekoukáme. Pro příchozí je v hale jako předkrm kytice stejné barvy."

Pro stěnu za sedací soupravou v zájmu celkového barevného oživení bytu uživatelé zvolili temně červenou barvu

Pro stěnu za sedací soupravou v zájmu celkového barevného oživení bytu uživatelé zvolili temně červenou barvu

Jinak vybavení pochází z řady zdrojů. Nástěnná knihovna z Konsepti, dominantní stojací lampy z Decolandu, další z Rendl light studia. Většina vybavení ale nese značku Ikea, kde se podle Ladislava Špačka dá vždycky leccos vybrat.

Nikde se ovšem nekoupí zmíněná prosklená stěna, do které jsou zakomponovány fotografie, kamínky a jiné drobnosti připomínající nejzajímavější místa naší planety, které Ladislav Špaček navštívil. Ještě cennější jsou vzpomínky na lidi, kterých si vážil a měl je rád. Tak třeba poslední novoroční přání od Josefa Luxe, Olgy Havlové, pozdrav od Billa Clintona a další.

A konečné hodnocení uživatele bytu? "Na lepší se dobře zvyká. V bytě žijeme pouhé dva měsíce, ale nedovedu si už představit, že bych měl žít v bytě s tradiční dispozicí."

Překvapil vás byt Ladislava Špačka?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 22. července 2010. Anketa je uzavřena.

ANO 3453
NE 703

Ladislav Špaček

mluvčí bývalého prezidenta Václava Havla, publicista
a současný uživatel bytu

Ladislav Špaček

"Jsem větroplach, potřebuji někde bydlet, ale nejsem vázán k místu, kterému se říká domov. Ten pro mě není ani místem k setkávání rodiny, přátel… Tuto roli v mém případě plní restaurace. Středobodem bytu pro mě není obývák, kterým pouze procházím, ale pracovna. To je prostředí, které mě celého pohltí."


autor projektu

Arch. Ottaviano Mario Razetto

"Do Prahy jsem přišel zhruba před pěti lety, zpočátku ze zvědavosti a s cílem načerpat nové zkušenosti. Oslovila mě krása města a s postupem doby se přidaly i pracovní příležitosti, které mi umožnily stále častěji se sem vracet. Posléze jsem se rozhodl zde zůstat. Moje práce se zaměřují především na rekonstrukce a v neposlední řadě také na novou výstavbu, což dokládá projekt bytového objektu na Praze 5 o rozloze přibližně 2 500 m2.

Zásadní rozdíl mezi architektem tvořícím v Itálii a jeho tvorbou zde spočívá v celkovém rámci jeho působnosti. V České republice je architekt zejména technikem, specialistou, který dává odpovědi na specifické otázky. V tomto smyslu se přibližuje více pozici, kterou plní v Itálii inženýr.

Kromě toho velkou část práce architekta působícího v Itálii zde zastává takzvaný designový návrhář. Ten však není vždy kompetentní osobou, která rozhoduje o zásahu do prostorového uspořádání a omezuje se na pouhopouhou roli zařizovatele."

www.archc.cz

Více se dočtete v časopise Pěkné bydlení č. 7/2010.

Autor:




Nejčtenější

Směrem k jihu dům hledí velkou prosklenou plochou vstříc panoramatu...
Jak si vyzkoušet bydlení v moderní dřevostavbě na vlastní kůži

Ve vzorovém domě Domesi Concept House v obci Budíkov na Českomoravské vrchovině lze „na zkoušku“ strávit klidně i víkend a na vlastní kůži si vyzkoušet...  celý článek

Lamely z kvalitního kompozitu mívají záruku až 25 let. Nevadí jim ani výkyvy
Podvodníci falšují i materiál na terasy. Jak nenarazit

Jaro, slunce, pohoda. Kdo má dům, užívá si ji hlavně na zahradě a pak také na terase u domu. Při jejím pořizování je třeba zvážit výběr materiálů i ochotu...  celý článek

Jde sice zatím jen o plány, ale jsou brány tak vážně, že prezident Le...
Jedinou stavbu Le Corbusiera v Moskvě ohrožuje 58 metrů vysoká věž

Budova Centrosojuzu v Moskvě je symbolem moderní architektury a první velkou veřejnou zakázkou, kterou získal Le Corbusier, jeden z nejznámějších architektů...  celý článek

Dostatek přirozeného denního světla a propojení interiéru s exteriérem celý...
Kuchyň z černého dubu, stůl z betonu. Moderní byt je přesto útulný

Nestává se často, aby byt v novostavbě dispozičně odpovídal individuálním nárokům investorů. A už vůbec není běžné, že i když jejich hlavní požadavek zní...  celý článek

Nadzemní dráha vede šestým až osmým patrem domu.
Vlak jede středem 19patrového bytového domu. Obyvatelé jsou nadšeni

V Čchung-čchingu na jihovýchodě Číny vyřešili nadzemní dráhu po svém. Nezastavil je ani dům o 19 patrech stojící v cestě a vlakovou tratí ho prostě...  celý článek

Další z rubriky

Dům s doškovou střechou stojí v městě Zoetermeer.
Střešní tašky rázně odmítli. Na střechu moderní novostavby dali došky

Rotterdamský architekt Arjen Reas postavil ve spolupráci se studiem Martijna van Voordena novostavbu, ve které moudře skloubil tradiční došky s moderní...  celý článek

Televizi je možné sledovat z pohodlné sedací soupravy doplněné drobnými...
Dům prodali a raději si pořídili dva byty, které spojili v jeden

Ke koupi bytu v developerském projektu na okraji Prahy 4 zlákala Šárku a jejího manžela zdejší lokalita. Důvěrně ji poznala, když sem jezdívala za sestrou....  celý článek

Kromě teraca v předsíni jsou všude položeny nové dubové parkety ve velkém...
Malý byt si architekti předělali po svém. Začínali s 20 variantami

Malý byt v nejvyšším patře domu z roku 1938, postavený z vyzděného železobetonového skeletu s prostornou terasou, který kdysi sloužil výhradně bance, se stal...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.