Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ze staré garáže postavili perfektní rodinný dům. Vlnitý plech zůstal

  1:00aktualizováno  1:00
Mladí manželé z francouzského Bordeaux vyřešili bytovou otázku svérázným způsobem. Přestavěli garážová stání na skvělý rodinný dům. Při pohledu zvenčí ale změnu nepoznáte. Fasáda z černých vlnitých hliníkových plechů zůstala zachována.

Celková přestavba včetně zařízení domu o ploše 210 metrů čtverečních stála mladý pár v přepočtu přibližně 7,3 milionu korun. | foto: Stéphane Chalmeau

Parkovací stání v rezidenční čtvrti Bordeaux vlastnila rodina ženy již několik desítek let. Když se mladí manželé rozhodovali, kde založí rodinu, na garáže nikdo nepomyslel. Vhodnou parcelu nenacházeli a již postavené domy byly pro ně příliš drahé. 

Novou energii vneslo až setkání s místními architekty ze studia Fabre/deMarien, Matthieuem de Marienem a Julianem Fabrem. Právě od nich přišel nápad na přestavbu prostorných garáží na nový domov. Dvojice mladých tvůrců ve městě již realizovala několik přestaveb garáží na obytné prostory a věnuje se jim i nadále.

Původní fasáda garážového domu zůstala zachována.

Fasáda z černých vlnitých hliníkových plechů zůstala zachována.

Architekti se museli maximálně přizpůsobit okolní staré zástavbě a vysokým zdem jejích domů. Rozhodli se použít původní materiály a zachovat fasádu z černých vlnitých hliníkových plechů. 

Může se hodit

Splňte si svůj sen o bydlení a postavte si rodinný dům přesně podle svých představ. Ideální pozemek najdete na Reality.iDNES.cz.

Prvky z exteriéru, rovné neděrované i děrované plechy, pozinkované ocelové konstrukce a podlahy z černého betonu se opakují se stejnou intenzitou i v interiéru, a celek si tak neprotiřečí.

Mezi venkovní terasou a obývacím pokojem pověsili návrháři černé stínící závěsy z vnější strany oken a použili podobné typy solárního osvětlení. Z vnější strany domu architekti zachovali dvojici parkovacích stání pro rodinu.

Na míru vyrobený vestavěný nábytek doplňují ikonické plastové židle Vernera

Na míru vyrobený vestavěný nábytek doplňují ikonické plastové židle Vernera Pantona.

Když se návštěvník dostane za mohutnou plechovou vchodovou bránu, otevře se mu pohled na nádvoříčko s prosklenými jednotlivými místnostmi: rodičovskou ložnicí a dvěma dětskými pokoji.

V části domu obrácené do ulice je pracovna a v přízemí jsou také dvě koupelny, šatna, komora a technické zázemí. Vnitřním i vnějším otevřeným schodištěm lze pohodlně vystoupat do společenského prvního patra, ve kterém je obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyňským koutem. Vše plynule navazuje na venkovní terasu, krytou mobilní plachtou proti slunci a nepřízni počasí.

Základní černou a bílou barvu doprovází jen odstíny hnědé na přírodních

Základní černou a bílou barvu doprovází jen odstíny hnědé na přírodních materiálech a citronová žlutá na doplňcích a dekoracích.

Studio Fabre/deMarien si také potrpí na barevný minimalismus, ve kterém vždy vsadí na základní barvy a doplní je jen několika málo barevnými akcenty. Důkazem, že se tato strategie vyplácí, je právě tato přestavba.

Základní černou a bílou barvu doprovází jen odstíny hnědé na přírodních materiálech: kožené sedačce nebo dřevěných stolech a modrá a citronová žlutá na doplňcích a dekoracích, které lze ovšem snadno obměnit.

Venkovní schodiště a nádvoříčko je určené především pro rodinu a blízké přátele.

Venkovní schodiště a nádvoříčko je určené především pro rodinu a blízké přátele.

V domě nenajdete žádné zbytečné ozdoby ani neúčelné prvky. Funkčnosti odpovídá i výběr nábytku. Převažují na míru vyrobené vestavěné skříně, stoly, police a kuchyňská linka, které doplňují ikonické plastové židle Vernera Pantona a jednoduchý, tvarově nadčasový levný nábytek z Ikey v ložnici a v dětském pokoji.

Celková přestavba včetně zařízení domu o ploše 210 metrů čtverečních stála mladý pár v přepočtu přibližně 7,3 milionu korun a byla dokončena v roce 2008.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Bydlení


Nejčtenější

Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců.
Starý box na přepravu koní přestavěl na bydlení se záchodem a sprchou

Dean Crago předělal třicet let používaný box na přepravu koní na plnohodnotné bydlení. Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců. Nejvíc práce...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Michael Douglas prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.