Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Byt zařídila nábytkem po prarodičích i směsicí doporučenou designérkou

  1:00aktualizováno  1:00
Práce rozhodla o tom, že Martina zůstane v Praze i po studiích. Po častém stěhování a pobytu v zahraničí si koupila vlastní byt. Přestože byl v žalostném stavu, okouzlil ji. Hned se tu totiž cítila jako doma. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Starým křeslům po babičce chyběly opěrky. Designérka navrhla originální kombinované čalounění z kvalitních textilií v nápadných barvách, které pokoj orientovaný na sever krásně rozsvítily. Regál patřil k vybavení, které Martina zdědila a přála si ho zachovat. Designérka ho doplnila praktickou skříňkou a opatřila novými policemi. | foto: Lukáš Hausenblas

"Rodiče mám v Teplicích, proto jsem chtěla mít poblíž výpadovku tím směrem. Nádraží mám nedaleko a do práce kousek. Vždy jsem chtěla bydlet v centru v dosahu tramvají a metra. To vše bydlení v Praze-Holešovicích splňuje. Hledala jsem byt ve starém domu, ale vyhýbala jsem se přízemí," vysvětluje Martina.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení

Přestože byl tento byt v dezolátním stavu a v nejhorším stavu z těch, které viděla, oslovil ji zachovalými prvky, které bylo možné snadněji zrekonstruovat, byly to skutečně originální dřevěné zárubně a dveře.

Původní je také dispoziční uspořádání interiéru s okny na sever a s výhledem do klidného dvora, které nijak neměnila. Méně sluníčka si kompenzuje pobytem na terase o patro výš, která je ostatními obyvateli domu minimálně využívaná.

Od koupi bytu ji neodradilo ani čtvrté patro bez výtahu. Jeho realizace je ale v plánu. Rekonstrukce byla velmi náročná, půl tuny odpadu se odnosilo po schodech, další půl tuny materiálu zase přineslo sem. V první fázi renovace došlo jen na základní stavební úpravy. To veselejší pak následovalo.

Přestože jde o byt 1 + 1, šedesáti metry čtverečními odpovídá bytu dvoupokojovému a je zde i dostatek úložných prostor.

V ložnici zůstala zachovaná stará vestavěná skříň. Stačilo ji jen přelakovat

V ložnici zůstala zachovaná stará vestavěná skříň. Stačilo ji jen přelakovat vhodným barevným odstínem. Nápaditou zástěnu namalovala sama designérka Pavla Kirschner. Poněkud tvrdší výraz moderního lůžka zjemňuje originální lavice v zámeckém stylu.

Nápadité kreace designérky

"Nikdy jsem nepředpokládala, že bych při zařizování svého domova oslovila designéra. Viděla jsem však výsledek spolupráce s odborníkem. Moc se mi líbila především ložnice rodičů, kterou vytvořila designérka Pavla Kirschner, proto jsem ji oslovila. Nevěděla jsem si rady s poměrně velkou a dlouhou chodbou, také jsem potřebovala jednu místnost využít jako obývací pokoj, pracovnu i ložnici. Myslím, že Pavla si s tím poradila skvěle," chválí designérku.

Fotogalerie

Martina měla spoustu vybavení po prarodičích, kterého se nechtěla vzdát. A proč taky! Například poličku vedle postele zhotovil už její prapradědeček a mohla ještě sloužit.

Pavla Kirschner je ta pravá osoba, která umí staré kousky oživit a harmonicky začlenit do zcela nesourodého celku.

"Mám ráda kvalitní věci, přírodní materiály, ale barvám se nevyhýbám. Jsem nadšená z chodby, která se vyloupla do nečekané podoby. Oceňuji řemeslné zpracování repasovaných křesel a moc mě baví spát v posteli, která je v prostoru oddělená jen zajímavou zástěnou, cítím se zde jako v hnízdě," říká Martina.

Dominantou jídelny je velký rozkládací stůl s pěti různými židlemi, z nichž

Dominantou jídelny je velký rozkládací stůl s pěti různými židlemi, z nichž některé lze nepochybně označit za designové ikony. Místo nad stolem získal další předmět z dědictví – křišťálový lustr, který sem vnesl stopu glamour stylu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení č. 4/2013.

Autor:




Nejčtenější

Pohled do původní koupelny
Kompletní rekonstrukce bytu si vyžádala šest týdnů a půl milionu korun

Petr se před osmi lety přestěhoval do Prahy, našel si nájemní byt na Pankráci, do kterého se zamiloval a nakonec si jej od majitele koupil. Byt s plochou 35...  celý článek

Konstrukce domu, postavená na železobetonové základové desce, je z...
Svépomocí si postavil pasivní dům plný technických vychytávek

Majitelé si přáli pasivní dům, ale zároveň nechtěli slevit ze svých požadavků na funkční i estetické prvky, které se s pasivními standardy právě neslučují,...  celý článek

Teplotní sonda přesně pohlídá teplotu masa.
Dokonale upečené maso zvládne i začínající kuchař. Poradíme jak

Vaření je sexy a k největším televizním celebritám patří kuchaři. Místo detektivek si lidé pořizují výpravné kuchařky. To je dnešní realita. S tím ovšem...  celý článek

Na ulici hledí strohá betonová fasáda, s černým vchodem a rámem balkonu.
Zepředu nic moc. Zezadu neuvěřitelný dům pro rodinu plný překvapení

Pařížský domek si hraje s okolím. Za skromnou uliční fasádou se skrývá přívětivé nádvoří a s ním překvapení, rodinný městský dům pokračuje dalším, větším a...  celý článek

Gramofon G3 ClassiC z habru. Krása a struktura tohoto českého dřeva autory...
Gramofon slouží v interiéru jako socha aneb terapie vinylovou deskou

Dokonalý zvuk a krása jako přidaná hodnota reprezentují výrobky rodinné firmy 440 Audio, kterou založil Tomáš Jiráček. Zejména nová řada gramofonů Art působí v...  celý článek

Další z rubriky

Světlý obývací pokoj má trojí účel: slouží jako kuchyň, jídelna a současně...
Dům prošel už druhou rekonstrukcí. Jeho stáří by mu nikdo nehádal

Stavba ze 70. let stojí v poklidné čtvrti nedaleko pražského centra. Po nedávné rekonstrukci získala elegantní minimalistický interiér, který odráží vkus...  celý článek

Společenské patro tvoří jeden velký obytný prostor. Kuchyň s jídelnou od...
Dům zvětšili tak, že do něj vestavěli kostky rozšiřující obytnou plochu

Rodinný dům s dvěma byty postavený v 70. letech prošel celkem třemi rekonstrukcemi. Ta poslední z něj udělala moderní, nadčasové a velmi komfortní bydlení pro...  celý článek

V jedné původní cele je pracovna se stolem v podobě vězeňského lůžka.
Pracovna v cele, obývák v soudní síni. Z policejní stanice je půvabný dům

Opravdu nevšední rodinný dům stojí v hrabství Hertfordshire kousek od Londýna. Vznikl totiž z policejní stanice postavené v 19. století. Nemovitost, kde...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.