Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vybourali příčky a vpustili do bytu světlo, ale kuchyň schovali za zeď

  1:00aktualizováno  1:00
Vytvořit z tmavého a stísněného prostoru světlý a vzdušný, to byl úkol pro designérku Vaidu Kraus. Její klienti si pořídili bydlení ve starším činžovním domě v pražské Libni a věřili, že se byt po rekonstrukci promění podle jejich představ. Povedlo se.

Nově postavená příčka prakticky odděluje kuchyň od odpočivné části, zároveň zachovává dostatečný „zvukový“ kontakt. | foto: Josef Neumann

Mladý pár měl jasnou představu, což bývá vždy dobře. „Hned po vstupu do bytu jste se totiž ocitli v úzké, dlouhé a tmavé chodbě, což poznamenalo dojem z celého bytu, který byl navíc v dost dezolátním stavu. Proto jsme se snažili byt pročistit od zbytečných příček, vnést do něj světlo a lehkost, sjednotit interiér,“ vysvětluje Vaida Kraus.

Byt s plochou 115 m2 tak prošel radikální rekonstrukcí, a to včetně dispozičních změn. Razantní změny se odrazily i v množství sutě, kterou bylo nutné vyvézt, zlikvidovat bylo potřeba snad dvacet kontejnerů stavebního odpadu.

Barevnou dominantu odpočivného prostoru představuje žlutá pohovka.

Barevnou dominantu odpočivného prostoru představuje žlutá pohovka.

Například bylo nutné vybourat příčky mezi dvěma pokoji, aby mohl vzniknout velkorysý prostor pro kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Nově postavená příčka, která slouží ze strany obývací části jako televizní stěna, rozděluje prostor na kuchyňskou a odpočivnou zónu. Nika v ní funguje jako zajímavý detail na odkládání drobností a zároveň odlehčuje tloušťku stěny.

Když nábytek nepřekáží

Ušetřete až 30%

Chystáte se na rekonstrukci? Nábytek na míru, rekonstrukce bytu či domu a jiné služby poptejte zdarma na AAAPOPTÁVKA.CZ

„Nejvíce mě potěšilo to, že klienti akceptovali zachování volného prostoru, třeba vestavěné skříně se skryly do připravených výklenků. Citlivý výběr solitérů a nábytek navržený na míru tak nezatěžují prostor. Právě volnost a vzdušnost v tomto bytě je optimistická a povzbuzující,“ vysvětluje designérka.

Požadavek na nábytek na míru byl v tomto případě nutností, v bytě byste jen těžko hledali pravý úhel. To, že designérka navrhovala nábytek přímo do výklenků nebo do určitého prostoru, vedlo ke vzniku atypických a zajímavých solitérů.

Přáním majitelů byl například pracovní kout v obytné části. „Navrhla jsem pracovní místo, které nepůsobí jako typický home office, spíš jako police, která prochází i knihovnou. Pracovní deska je silnější a skrývá zásuvky na drobnosti. Kombinace materiálů, bílý lesklý laminát a dubová dýha, tak vytváří z knihovny s pracovním koutem kompaktní dominantu prostoru,“ popisuje Vaida Kraus.

Pracovní „stůl“ probíhá nenásilně knihovnou, pod pracovní deskou jsou praktické zásuvky.

Pracovní „stůl“ probíhá nenásilně knihovnou, pod pracovní deskou jsou praktické zásuvky.

Barový pult slouží pro příležtostné stolování nebo „popovídání“ s tím, kdo právě vaří.

Barový pult slouží pro příležtostné stolování nebo „popovídání“ s tím, kdo právě vaří.

Nadčasová barevnost

Šedý a lesklý interiér nemá působit chladně, proto byl některý nábytek vyroben z dřevěné dýhy, také jako kontrast. Základ interiéru je neutrální, v jemně šedých odstínech.

„Taková barevnost se vám dlouho neokouká, interiér jako celek působí nadčasově a elegantně. Výjimku představuje pohovka. V původním konceptu měla být také v šedobéžovém odstínu. Jenže majitelé objevili sytě žlutou pohovku a byli tak nadšení, že nakonec padla volba na ni. V šedobílém pozadí nakonec sedačka působí optimisticky a přirozeně,“ říká autorka proměny.

V koupelně je k dispozici vana i sprchový kout walk-in  s odtokovým žlábkem a termostatickou baterií s ruční i hlavovou sprchou.

V koupelně je k dispozici vana i sprchový kout walk-in s odtokovým žlábkem a termostatickou baterií s ruční i hlavovou sprchou.

Původní parkety nešlo použít, byly hodně poničené a navíc rozdíl ve výšce podlah dosahoval hned několik centimetrů. Srovnání podlah bylo náročné. Použily se OSB desky a pak stěrka, teprve pak mohl přijít vinyl v dekoru dřeva.

V příjemných neutrálních a nadčasových odstínech je také koupelna. I zde si designérka „pohrála“ s využitím niky nad vanou. Světlé barvy a zrcadla prostor koupelny opticky zvětšují.

Díky dobré spolupráci designérky a klientů vznikl příjemný interiér, v němž se majitelé cítí opravdu doma. Výsledek jejich vzájemného dialogu odráží jak představy mladého páru, tak autorky.

Autorka interiéru

Vaida Kraus - bytová architektka a designérka
Profesionálnímu navrhování interiérů se věnuje od roku 2004. Navrhuje soukromé i veřejné prostory, věnuje se rekonstrukcím, nábytkovému designu a poradenství v oblasti bydlení. Je zakladatelkou interiérového studia vaidaDESIGN a spoluzakladatelkou interiérového studia Sketch Design - návrhy a realizace projektů pro developery a klienty z komerční sféry.

Ložnice má příjemnou velikost i barevnost v přírodních tónech.

Ložnice má příjemnou velikost i barevnost v přírodních tónech.

Autoři:


Témata: Bydlení


Nejčtenější

Tam, kde je zahrada poměrně malá, je nízké zastřešení ideální.
Jak si prodloužit koupací sezónu v bazénu hned na několik měsíců

Bazén bez zastřešení je tak trochu jako kabriolet: když je krásné počasí, slunce a teplo, lze si jej užívat bez problémů. Jenže takové dny lze v tuzemských...  celý článek

Unikátní nemovitost s rybníkem a garáží je na prodej za 550 tisíc liber, v...
Okouzlující malý hrad z roku 1834 má jednu ložnici, tři garáže a rybník

Miniaturní hrad navržený architektem Buckinghamského paláce Edwardem Blorem stojí nedaleko obce Long Compton v anglickém Warwickshiru. Unikátní nemovitost s...  celý článek

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Další z rubriky

Marcela coby čerstvá absolventka kurzu interiérového designu měla hlavu plnou...
Interiér v domě z roku 1927 si zařídili nábytkem z celého světa

Rekonstrukce a zařízení interiéru, v němž se přirozeně prolíná moderna s romantickým i s Afrikou vonícím etnostylem, je kompletním dílem majitelů. Marcela...  celý článek

Luxusní vila Caverhill stojí v Beverly Hills v Kalifornii od roku 2008. Nyní je...
Stylový dům umí překvapit. Z ulice vypadá jako monumentální pomník

Luxusní vila Caverhill stojí v Beverly Hills v Kalifornii od roku 2008. Nyní je na prodej za 6,4 milionu dolarů, v přepočtu 163 milionů korun. Zářivě bílý dům...  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.