Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ráj pro pět dětí a rodiče. Svůj byt proměnili v krásně barevnou hernu

  1:00aktualizováno  1:00
Změť barev, materiálů, stylů a tvarů. Takový je domov rodiny Blackovy. Žije v bohaté čtvrti Battery Park v jihozápadní části Manhattanu. Rodiče s pěti dětmi mají byt v nejvyšším patře obytného domu. Ze svých 437 metrů čtverečních se dívají na New York a řeku Hudson.

Obývací pokoj je propojený s kuchyní a jídelnou a září pestrými barvami. | foto: Annie Schlechter

Domov pro sedmičlennou rodinu vznikl ze tří bytů a investoři na něm rozhodně nešetřili. Kelly Blacková splnila svým pěti dětem všechny sny a zároveň se sama vrátila do dětství. 

Může se hodit

Hledáte nové bydlení? Z pestré nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz si určitě vyberete.

Do nejmenšího detailu navrhla dokonalé rodinné hnízdo, ve kterém si spokojeně hrají a řádí jak synové a dcery, tak v klidu pracuje manžel a rodina odpočívá. Na jedné straně tedy v domě najdeme bláznivě barevné pokoje, na druhé však i ložnici majitelů zařízenou v tlumené šedé a indigové s exotickým šarmem Thajska.

Kelly si už od své puberty zaznamenávala nápady, přemýšlela nad různými možnostmi zařízení a později schraňovala i vhodné tapety a textilie.

Byt pro pět dětí a rodiče

Původně se měla rodina odstěhovat na venkov a zde si postavit dům, ve kterém by se všechny vysněné představy změnily v realitu.

Kellyin manžel, který pracuje jako finančník, dokonce dostal výbornou pracovní nabídku ve slunné Kalifornii, odkud oba pocházejí. Těsně před stěhováním ale celý kontrakt padl. Rodina zůstala v New Yorku a rozhodla se zde již natrvalo zapustit kořeny.

Nový byt vznikl spojením tří samostatných jednotek. Původně žila rodina pouze v jedné z nich. Pak se naskytla možnost přikoupit dva sousední byty. Manželé ani na okamžik nezaváhali.  

Čtvrť je pro rodiny s dětmi jako stvořená. Byt se tedy spojením dostal na současných 437 metrů čtverečních. Aktuálně je v něm pět ložnic, pět koupelen, obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, herna, výtvarná místnost, což je jedna z původních kuchyní, pracovna a pokoj pro hosty.

Děvčata a chlapci bydlí zatím v pokojích po dvou, nejmenší batole má samostatný pokojík. Byt má i dostatek zabudovaných úložných prostor a lze do něj vejít dvěma vchody. Do budoucna je celý prostor, vymezený pouze obvodovými zdmi a kulatými nosnými pilíři, opět variabilně přestavitelný.

V ložnici chlapců jsou i postele pro kamarády, kteří přespí. Důmyslná vestavba

V ložnici chlapců jsou i postele pro kamarády, kteří přespí. Důmyslná vestavba skýtá nejednu skrýš.

Skrýše nechybí ani v dívčím pokojíčku.

Skrýše nechybějí ani v dívčím pokojíčku.

Realizace všech Kellyiných plánů se ujalo architektonicko-designérské a umělecké newyorské sdružení Incorporated vedené Gabrielem Benrothem, Adamem Rolstonem a Drewem Stuartem.

AAAPoptávka.cz

Rekonstrukce trvala deset měsíců. Architektům se podařilo do bytu uprostřed velkoměsta dostat některé z nápadů, které Kelly plánovala použít ve venkovském domě. Pod stropy mistrně vestavěli domečky na hraní, které měly být původně ve větvích stromů. Z nosných sloupů v místnosti udělali kmeny s bohatě rozvětvenou korunou.

Dětství manželů v kalifornském Santa Cruz jako by ožilo na Manhattanu. Příroda do bytu "vtrhla" třeba i v podobě břízových planěk, kterými jsou obloženy dveře vestavěných úložných prostor. "Dokonce jsme objednali dřevorubce z Minnesoty, který nám na zakázku vytipoval a upravil dostatečné množství břízek, aby byly dokonale hladké a rovné," prozradil iDNES.cz Drew Stuart ze studia Incorporated. 

Interiéry jsou zařízeny nábytkem na zakázku i z kultovního obchodu

Interiéry jsou zařízeny nábytkem na zakázku i z kultovního obchodu Anthropologie.

Herna je vytapetovaná tapetou s lesním vzorem.

Hernu zdobí tapeta s lesním vzorem.

Architekti museli ctít i další majitelčin požadavek, který zněl: barvy, barvy a ještě jednou barvy. Syté odstíny jí připomínají idylické dětství v Santa Cruz. Požadavky splnili jak výmalbami v sytých odstínech modré, zelené i žluté, tak za pomoci textilu a tapet ve výrazných barvách.

Byly použity textilie se skandinávskými vzory od švédského architekta rakouského původu Josefa Franka, který zemřel na konci šedesátých let, ale dodnes jeho dílo s úspěchem kopírují i nábytkářské kolosy typu IKEA. Tapety většinou pocházejí z brooklynské dílny designérky Julie Rothmanové, která tvoří pod značkou Hygge & West.

V kuchyni byly použity textilie se skandinávskými vzory od švédského architekta

V kuchyni byly použity textilie se skandinávskými vzory od švédského architekta rakouského původu Josefa Franka.

Prostory rodičů osvěžují asijské doplňky a styl: čelo manželské postele tvoří staré vyřezávané dveře dovezené z Thajska. Ve čtenářském koutku a v pracovně jsou nejrůznější suvenýry a artefakty dovezené z cest po Asii a Africe, v koupelně jsou dlaždičky z Mexika.

Interiéry jsou zařízené jak nábytkem z kultovního obchodu Anthropologie, tak i designovými lahůdkami, jako je například stojací lampa Excel od trojice mladých newyorských designérů Thea Richardsona, Charlese Brilla a Alexe Williamse.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Bydlení , IKEA


Nejčtenější

Pod zvýšenou kuchyňskou podlahou je pračka a úložný prostor. Vedle malý...
Běloruská rodina žije v extrémně malém domě. Stál je 120 tisíc korun

Tříčlenná rodina odmítla hypotéku. Nechtěla se na desítky let zadlužit, ani platit vysoké nájemné. Manželé s malým synem a jedním psem opustili pronajatý byt v...  celý článek

Dům roku 2017: Rezidence Prestige od společnosti Canaba
Dům roku 2017: odborníci a čtenáři se tentokrát opravdu neshodli

Již 22. ročník ankety o titul Dům roku 2017 zná své vítěze. Odborná porota a čtenáři vybírali z domů prezentovaných v časopise Můj dům, soutěžilo se ve třech...  celý článek

Dynamický mrakodrap nebude nikdy vypadat stejně.
Bydlení v mrakodrapu s otočnými patry vyjde na 763 milionů korun

V Dubaji připravují stavbu výškové budovy, která se bude proměňovat před očima díky otočným prvkům. Dynamický mrakodrap navrhl architekt italského a...  celý článek

Větší místnost původně sloužila jako obývací pokoj a ložnice zároveň. Tím, že...
Z nepraktického malého bytu vznikl příjemný interiér. I bez bourání

Interiér holešovického bytu byl tmavý, přeplněný, zastaralý a ani po praktické stránce neodpovídal současným nárokům na bydlení. Po odborném zásahu se však...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.