Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Byt pro mladého manažera: prostor, vinotéka i velký sprchový kout

  1:00aktualizováno  1:00
Byť novostavba, stejně se byt 3 + 1 na okraji Prahy rekonstrukci nevyhnul. Majitelem je mladý muž s mnoha koníčky a zájmy, zejména sportovními, klasické uspořádání mu tak nevyhovovalo.

Velkou vinotéku si majitel moc přál. | foto: Návrh Tomáš Janáček, vizualizace Tomáš Janáček ml.

Majitel bytu zastává funkci špičkového manažera v IT společnosti. Žije jako  single, pro rodinu by už měl představu o jiném bydlení. Tento byt má sloužit jednomu, maximálně dvěma lidem a řešení interiéru by tomu mělo odpovídat. Protože je majitel kvůli zaměstnání hodně časově vytížený, požádal o pomoc bytového architekta.

Na začátku spolupráce byla zřetelně definovaná představa majitele o budoucím bydlení i činnostech, s nimiž v bytě počítá. Požadavky byly jasné: velký, otevřený prostor jako hlavní místo pro setkávání s přáteli, na druhou stranu by nemělo chybět místo pro relaxaci.

Dnešní proměnu připravil Tomáš Janáček.

Spojený obytný prostor

Spojený obytný prostor

Hlavně moc nebourat

Původní třípokojový byt nabízel několik variant řešení, které jsem s majitelem pečlivě konzultoval. Po předložení jednotlivých návrhů se majitel rozhodl pro verzi, jež splňovala jeho představy o dispozičním řešení a zároveň vyžadovala minimum zásahů do stávajícího stavebního stavu.

Mladý muž chtěl prostor

V konečné variantě tak vznikl hlavní společenský prostor spojením dvou sousedních místností, původně obývacího pokoje a dětského pokoje. Zrušením stavební příčky jsme získali dostatečně dimenzovaný prostor pro umístění všech funkčních zón, které majitel vyžadoval.

Úložné prostory jsou situovány v maximální možné míře do předsíně. Zrušením původních dveří do kuchyně vznikla nika pro umístění vestavěné skříně. Poslední stavební úpravu představuje posunutí příčky koupelny. Zvětšila se užitná plocha koupelny, vanu nahradil velký sprchový kout.

Posunutím části příčky v ložnici se mohla stavební nika využít pro umístění vestavěných skříní jak v ložnici, tak v předsíni.

Pod velkoformátovým umyvadlem je skříňka s plnovýsuvy.

Pod velkoformátovým umyvadlem je skříňka s plnovýsuvy.

Koupelna s velkým sprchovým koutem a nikou pro pračku a sušičku

Koupelna s velkým sprchovým koutem a nikou pro pračku a sušičku

Hlavní společenský prostor

Majitel chtěl spojený velký obytný prostor. Vznikl z původního obýváku a dětského pokoje. Posuvné skleněné vstupní dveře opticky propojily obytnou část se vstupní chodbou.

V hlavním obývacím prostoru na sebe navazují tři funkční zóny: místo, kde bude možné posedět s přáteli u společného stolu jako hlavního centra místnosti, odpočivná část se sedací soupravou a konečně samostatný prostor s relaxačním lehátkem s vazbou na knihovnu a místem pro audiotechniku. V centru místnosti je umístěný otočný panel s TV a multifunkčním TV sound systémem tak, aby se dal využívat ve všech funkčních zónách.

Spojený obytný prostor

Spojený obytný prostor

Barevně je obývací část řešena tak, aby vynikl velký vzdušný prostor: podlaha v bílošedé dřevině, bílá výmalba celé místnosti v kontrastu s přírodní hnědou dýhou na nábytku a částmi stěn s dekorativní stěrkou s povrchem pohledového betonu.

Kuchyň a jídelní prostor

V prostoru původní kuchyňské linky se použije nová kuchyně, která kopíruje původní uspořádání do "L", potřebné rozvody se tak mohly s drobnými úpravami použít. Součástí nové kuchyně je vinotéka, jedním z koníčků majitele je záliba v dobrých vínech a sommeliérství.

Do předsíně vedou dvojdílné posuvné prosklené dveře, které synchronně zajíždějí

Do předsíně vedou dvojdílné posuvné prosklené dveře, které synchronně zajíždějí do pouzdra.

Prostor kuchyňské linky je opticky oddělený odkládací servírovací plochou se spodní skříňkou a průběžnou horní rampou, která s bočním panelem tvoří předěl mezi kuchyní a společenskou částí.

Velký jídelní stůl pro sedm osob navazuje na servírovací plochu a zároveň tvoří součást hlavního společenského prostoru. S ním barevně ladí, v kuchyni byly použity shodné materiály.

K čemu slouží niky

Předsíň jsem maximálně využil pro vestavěné skříně, v nichž najde své místo většina předmětů spojených s řadou koníčků majitele. Stěnu na podélné straně předsíňové chodby jsem navrhl s posuvnými zrcadlovými dveřmi, opticky se tak rozšíří vstupní prostor.

Velikost ložnice dovolila umístění dvojlůžka a v nově, stavebně vytvořené nice vestavěných skříní.

Ložnice s dvojlůžkem

Ložnice s dvojlůžkem

Sprchový kout je vybavený kromě sprchovým setem i relaxačními masážními tryskami a systémem s relaxačním osvětlením. Na sprchový kout navazuje velkoformátové umyvadlo na desce, pod níž jsou skříňky na kosmetiku a prací prostředky. Zrcadlový panel je navržený na celé ploše čelní stěny. Do samostatné niky jsem umístil pračku a sušičku.

Barevně je koupelna navržena v "pánské" barevnosti, tedy v kombinaci bílé, šedé a antracitové barvy s chromovými zařizovacími předměty a koupelnovými doplňky.

Autoři:




Nejčtenější

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Michael Douglas prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.