Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vtipná rekonstrukce: široké posuvné dveře spojují pokoje podle potřeby

  1:00aktualizováno  1:00
Proměna téměř stometrového bytu v Praze bývá v případě mladé rodiny s dětmi velmi náročná. Interiér je nutno zrekonstruovat tak, aby vyhovoval rychle se měnícím potřebám rostoucích potomků.

Vizualizace: ložnice je s obývacím pokojem spojena širokým průchodem s posuvným panelem. Na posuvném panelu je i televize. | foto: Boq architekti

Mladá čtyřčlenná rodina, která si pořídila čtyřpokojový byt před rekonstrukcí o velikosti 95 m2 v Praze 5, se proto obrátila na studio Boq architekti, aby neudělala nějakou nevratnou chybu.

„Klienti za námi přišli s prosbou o pomoc při kompletní rekonstrukci bytu. Stávající dispoziční řešení jim nevyhovovalo a rozhodli se investovat prostředky jak do změny dispozice, tak do návrhu vestavěného nábytku na míru,“ vysvětluje architekt Miroslav Stach.

Fotogalerie

„Po úvodní schůzce, kde jsme klienty důkladně vyzpovídali, jsme představili koncept, který jim výborně vyhovoval, a jenž jsme následně ladili tak, až vznikl výsledný návrh,“ doplňuje architektka Jana Pavelcová.

Když je rodina pohromadě

Majitelé si přáli vytvořit spojený obytný prostor s jídelnou, ložnici, pracovnu/pokoj hosta a dětský pokoj pro dvě děti, a dále koupelnu a samostatné WC.

Ve vstupní hale tak architekti navrhli velkorysou šatní sestavu, která je přístupná ze dvou stran. Směrem ke dveřím ji tvoří lavice na sezení a háčky pro pověšení svršků, a výsuvný box pro uložení bot.

Z druhé strany tvoří oddělenou šatnu, přes niž lze vstoupit do ložnice. Z haly jsou přístupné koupelna s vanou a samostatné WC. Architekti zde vytvořili také niku pro umístění pračky.

„Pokud to je možné, vždy se snažíme najít pro pračku místo mimo koupelnu. V tomto případě jsme pračku schovali v nice s přístupem z haly, je zde tedy dobrý prostor pro manipulaci s prádlem, navíc niku využíváme po celé výšce jako další úložný prostor,“ popisuje Jana Pavelcová.

Kuchyň navrhli autoři projektu podél celé jedné stěny obytného prostoru. Celou stěnu využili pro vysoké spotřebiče a úložný prostor, do kterého vsadili niku z odlišného materiálu, tvořící pracovní linku s varnou deskou, dřezem a horními skříňkami.

Stejně jako v celém bytě se autoři snažili ponechat i v kuchyni maximum volného prostoru, oba synové (3 a 5 let) jsou hodně čiperní a potřebují spoustu místa. I s ohledem na jejich bezpečnost je nábytek řešený bezúchytkově.

Vizualizace: celou stěnu využili architekti pro vysoké spotřebiče a úložný prostor, do kterého vsadili niku z odlišného materiálu, tvořící pracovní linku.

Vizualizace: celou stěnu využili architekti pro vysoké spotřebiče a úložný prostor, do kterého vsadili niku z odlišného materiálu, tvořící pracovní linku.

Obývací část je orientována ke knihovně, před kterou architekti předsadili posuvný panel s televizí. „Snažili jsme se využít úložný prostor do každého centimetru. Pokud je potřeba, lze zpřístupnit i police za televizí tím, že se celý panel i s televizí, včetně kabeláže, posune do strany,“ objasňuje architekt Stach.

Pro spaní i práci

V ložnici najdete kromě klasického dvoulůžka také pracovní koutek s knihovnou. Celá ložnice je s obývacím pokojem spojena širokým průchodem s posuvným panelem, takže v případě potřeby lze celý prostor spojit, a umožnit tak rodičům být i při práci v kontaktu s ostatními členy domácnosti.

Na druhé straně bytu, směrem do vnitrobloku, byla umístěna samostatná pracovna, sloužící i jako pokoj pro hosty. Nábytek je opět řešený podél jedné stěny, ze sestavy pak lze vyklopit plnohodnotné dvojlůžko, které je po většinu času skryté a neubírá tak pokoji na vzdušnosti. Na návštěvu přijíždějí jak prarodiče, tak také přátelé ze zahraničí.

Informace o projektu

Lokalita: Praha 5
Typ projektu: architektonická studie kompletního řešení interiéru
Stav: v realizaci
Užitná plocha: 95 m2
Architektonická studie: 2015
Realizace: 2016

V dětském pokoji použili architekti velkorysé šatní skříně se vsazeným rámem pro umístění dvou lůžek.

Toto řešení je trochu atypické, protože jedno lůžko se vysouvá zpod druhého, nejde o běžnou „palandu“. Záda postele tvoří deska s magnetickým nátěrem, takže dětem slouží i jako kreativní tabule nebo nástěnka. V pokoji nechybějí dva pracovní stolky s knihovnou.

Bílá je dobrá

Materiálově je byt řešený v čisté bílé barvě v kombinaci s dřevěnými kusy, které doplňují šedé plochy v barvě antracitu. Základní osvětlení vyřešily světelné niky v podhledu, které podporují základní principy návrhu.

Časem, jak dovolí finanční situace, dovolí tento typ osvětlení doplnit interiér třeba i několika designovými kousky svítidel podle vkusu klientů, které tak lépe vyniknou.

Vizualizace: dětský pokoj má dvě lůžka pod sebou, aby zůstala co největší volná plocha na hraní přes den.

Vizualizace: dětský pokoj má dvě lůžka pod sebou, aby zůstala co největší volná plocha na hraní přes den.

Autoři návrhu

Boq architekti: Ing. arch. Jana Pavelcová, Ing. arch. Miroslav Stach
Jsme mladí architekti, tvůrčí duo. Jsme blázni do architektury, specializujeme se na malé prostory, které si žádají odlišný přístup. Malé byty mají svá specifika, vyžadují komplexní přístup a inovativní myšlení. Je třeba orientovat se na detail, nebát se nápaditých a často neobvyklých řešení. Jedině tak lze docílit toho, že malý byt nabídne plnohodnotné bydlení a nebude jen místem na spaní.

Autoři:


Témata: Bydlení


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.