Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Fotograf koní žije v konírně. Po rekonstrukci je z ní skvělý mezonet

  1:00aktualizováno  1:00
Ve městě jako Londýn se musí s místem šetřit. Nejenže je ho málo, ale každý čtvereční metr v lukrativních částech města má téměř cenu zlata. Když si známý britský fotograf Mike Penn koupil byt v bývalé konírně, požádal o rekonstrukci studio TG architekta Thomase Griema.

Požadavkem majitele bytu byla maximální otevřenost a vzdušnost prostoru. Obývací pokoj ještě opticky prodlužuje zajímavě řešené osvětlení v dubovém obložení zadní stěny. | foto: Philip Vile

Mikovou základní potřebou bylo vytvořit prostorný, světlý a vzdušný domov, do kterého se nenásilně začlení i fotografické studio. Práce Thomase Griema pro něj nebyla žádnou neznámou, a proto věděl, že z bývalé konírny je architekt schopen vyprojektovat důstojný kreativní prostor.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Projekt začal velkou úpravou exteriéru domu, kdy byl dům doslova jako cibule oloupán na holé zdivo. Okna se vyměnila, některá zvětšila nebo protáhla až k podlaze a byl jim přidělený malý balkonek. Odhalené pálené cihly mohly směle kontrastovat s uhlazeným nábytkem a dekoracemi.

Ani centimetr nazbyt

Při řešení dispozice mezonetového bytu si Griem pohrál s dostupným prostorem a vytěžil jej na maximum. Přízemí obsadilo Mikovo studio. V příjemně zařízené a domáckým dojmem působící studovně u stolu Loop od dánské značky Hay a na židli Cyborg od Magis pracuje Mike na nových projektech, které probere s klientem pohodlně usazeným do měkké pohovky Pimlico z oblíbeného Conran Shopu.

„Chtěl jsem kreativní prostor. Říkal jsem si, proč bych měl žít v obyčejném...

„Chtěl jsem kreativní prostor. Říkal jsem si, proč bych měl žít v obyčejném třípokojovém bytě. Vnitřní zdi se stejně musely strhnout a já jsem to viděl jako možnost vybudovat si něco, co by bylo fantastickým, adaptabilním, městským, prostě cool místem k bydlení,“ říká Mike Penn.

Zbytek přízemního prostoru patří ložnici pro hosty, která má samostatnou koupelnu. V prvním patře zabírá celou šířku budovy obývací pokoj a kuchyň. Tyto dvě zóny logicky a funkčně spojuje velký jídelní stůl.

Mike trval na maximálně otevřené dispozici a světlém interiéru. Výsledek je víc než uspokojivý. Světlá dubová podlaha, promyšlený systém osvětlení, optické triky a rafinované přetažení dubových prken z podlahy na stěnu obývacího pokoje a přidané podsvícení, okenní tabule dosahující od podlahy ke stropu, to vše je koktejl vedoucí k jemnému neutrálnímu, ale přitom nápaditému základu.

Fotogalerie

Do něj pak šikovný architekt dodal tu a tam sytou modrou nebo zelenou, využil Mikovy fotografie na stěnách a oživil tak monochromatický interiér.

Nejvyšší patro je využito jako privátní část, kde je Mikova ložnice, ve střešní šikmině důmyslně vybudovaná šatna a velkoryse pojatá koupelna ve stylu New York retro. Obklad inspirovaný bíle natřenými cihlami se zkosenými hranami je doplněný mramorem a lesknoucími se chromovými doplňky, velkým umyvadlem a volně stojící vanou, ze které se koupající může kochat pohledem na londýnskou ulici.

Celý projekt nelze nepochválit. Zajímavé prvky, maximálně využitý prostor a inspirativní celek vypovídají o tom, že byt je domovem kreativního muže se smyslem pro detail a estetično.

Na cihlu odkrytá zeď hlavní ložnice dodává prostoru syrovost, která kontrastuje...

Na cihlu odkrytá zeď hlavní ložnice dodává prostoru syrovost, která kontrastuje s měkkostí na míru vyrobené postele plné polštářů a dekorativností nočních stolků.

Koupelnu dělí od ložnice posuvné dveře. Stěny jsou obloženy bílými, cihlu...

Koupelnu dělí od ložnice posuvné dveře. Stěny jsou obloženy bílými, cihlu připomínajícími obklady. Tmavě vybarvené niky dodávají koupelně zařízené ve stylu retro dramatičnost.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:




Nejčtenější

Mlýn pochází už z roku 1767. Původně dvoupodlažní stavba se během doby...
Unikátní mlýn funguje jako za starých časů, stojí už 250 let

Novou atrakcí pro turisty se v Krkonoších stává Janatův mlýn v Buřanech na Semilsku. Letos slaví 250 let od první zmínky o jeho stavbě, patří mezi národní...  celý článek

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Měly to být jednoduché lyžařské chaty, které by se daly rozmontovat a snadno...
Jako z jiného světa. Opuštěná UFO vesnice na Tchaj-wanu roky chátrá

Měly to být jednoduché lyžařské chaty, které by se daly rozmontovat a snadno přesunout na jiné místo. Jak se dostaly z Finska na Tchaj-wan, není úplně jasné....  celý článek

Emauzy. Na klášter a kostel dopadly tři ničivé zápalné pumy, každá o váze 227...
Zmizelá krása Česka. Když záhuba stavebních skvostů bolí

Když v srpnu 1881 vyhořelo Národní divadlo, matka malířky Zdenky Braunerové napsala Antonínu Chittussimu: „Plakala jsem jako dítě. V Čechách bylo v té chvíli...  celý článek

Předpěstovaná vegetační rohož urychluje a usnadňuje pokládku.
Zelené střechy chrání domy před horkem, lze na ně získat i dotaci

Zelené střechy už dávno nejsou ničím výjimečným. Ve svých návrzích je mívají architekti stále častěji, používají se však i při rekonstrukcích a zateplení...  celý článek

Další z rubriky

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Jídelní stůl přesunuli designéři do kuchyně. Stará dřevěná okenice pochází z...
Jak se staví sen pro ženu, která si v domě udělala psí hospic

Sen být veterinářkou se Elišce nepovedl, ale láska ke koním a psům ji nikdy neopustila. Dnes vede hospic pro staré a nemocné psy. Vsadila na domácí péči, takže...  celý článek

Oblé stěny dýhované knihovny přidávají interiéru na útulnosti. Majitel chtěl...
Ve velkém bytě si mohli dovolit dvě ložnice i technickou koupelnu

Prostor s plochou 232 metrů čtverečních v bratislavském Starém Městě byl deset let neobývaný. Majitel se nakonec rozhodl pro zásadní rekonstrukci, a to přesto,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.