Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chtěli obyčejný dům. Architekt jim postavil bungalov na písečných dunách

  1:00aktualizováno  1:00
Úplně obyčejný, tak zněla podle izraelského architekta Erana Shemeshe odpověď pětičlenné rodiny, když se jich na první schůzce zeptal, jaký dům by si pro sebe představovali. Neopakovatelný bungalov s ateliérem na izraelském pobřeží byl dokončen loni.

Vila stojí v izraelské společné osadě Chofit, úhledné vesničce rozkládající se na písečných dunách. | foto: Brahma Architects

Dům stojí v izraelské společné osadě Chofit, úhledné vesničce, rozkládající se na písečných dunách. Za čtvrt hodinky dojdete přímo na krásné pláže Středozemního moře, třicet kilometrů dlouhá je cesta do centra Tel Avivu.

Pro život ve společné osadě neplatí přísná hospodářská pravidla jako v kibucech, ale její obyvatelé se musí pravidelně podílet na hladkém chodu domoviny. Majitelé domu v Chofitu museli stejně jako jejich ostatní sousedé nejprve absolvovat sérii vstupních pohovorů a teprve poté zde směli postavit vlastní rodinnou vilku.

Fotogalerie

Manželský pár si na pomoc přizval architektonické studio Brahma Architects ze sousední vesnice Bejt Janaj. Jeho šéf, Eran Shemesh, studio založil před deseti lety poté, co se vrátil z pracovních stáží ve Spojených státech amerických.

Společně s Azriel Fromem navrhli dům o rozloze 280 metrů čtverečních, který má charakter jednoduchého bungalovu. Stojí na tisícimetrovém rohovém pozemku a je částečně podsklepený. Parcelu na každé straně z obou ulic uzavírá parkovací stání, auta tak zbytečně nevyčnívají na pozemku a nepřekáží v relaxaci a volnosti prostoru. K domu je citlivě připojená okrasná zahrada. Dláždění netvoří průmyslová betonová dlažba, ale přírodní kusy kamene, mezi kterými prorůstají trávy a levandule.

Může se hodit

Domy Vinoř

Bydlení Vinoř - cenově dostupné luxusní domy na Praze 9.

Více domů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Dům je rozdělen na tři zóny: denní, noční a pracovní. Ta tvoří pomyslnou hranici mezi nimi a vymezuje hlavní vstup do domu s pracovním ateliérem. Do denní části patří velká propojená obytná zóna obývacího pokoje, jídelny a klasické domácí kuchyně, která plynule pokračuje na terasu a napojuje se na ni letní venkovní kuchyně s dalším komfortním posezením. Ke kuchyni náleží i velkorysá spižírna a úložné prostory.

Středem domu je barevný blok s pracovním zázemím rodičů. Z pracovny a ateliéru je vidět přímo na branku a vchodové dveře. Ateliér má navíc také samostatný vchod, což usnadňuje přijímání pracovních návštěv. Z komunikační chodby vede schodiště do suterénu, kde je malý technický a vinný sklípek. Poslední část domu je privátní sférou rodiny. Patří do ní ložnice rodičů s šatnou, tři dětské pokojíky pro dva syny a dceru a pokoj pro hosty.

Stropy i podlahy v domě jsou z šedého betonu. Bíle omítnuté stěny střídají sofistikovaně seskládané obklady z recyklovaného dřeva, které přináší do fádní šedobílé komunikace notnou dávku života. Různorodý barevný nábytek namíchaný z jednotlivých kousků vyrobených přímo na míru, poděděných sedaček a doplňků, z úlovků z bazarů i koupí ve zcela obyčejných nábytkářských řetězcích, prozrazuje mnohé o mladých obyvatelích.

Do denní části patří velká propojená obytná zóna obývacího pokoje, jídelny a...

Do denní části patří velká propojená obytná zóna obývacího pokoje, jídelny a klasické domácí kuchyně, která plynule pokračuje na terasu a napojuje se na ni letní venkovní kuchyně s dalším komfortním posezením.

Obytnému prostoru dominuje šedomodré křeslo Togo s podnožkou, které pro francouzskou firmu Ligne Roset navrhl v roce 1973 designér Michel Ducaroy, jídelně stůl z hrubé dřevotřísky. Místo běžné unifikované kuchyňské linky navrhli architekti zábavné a originální seskupení starých recyklovaných skříněk, ze kterých sestavili kompletní pracovní plochu i úložné prostory.

Místo komod do interiéru umístili staré plechové šatní skříňky z bazarů a na aukcích dohledali staré doplňky a drobné kousky nábytku, ze kterých dýchá minulost: kování, háčky a kličky, staré lampy a lustry, stoličky a taburety. Ve spolupráci s hravými majiteli neváhali ani výjimečným úlovkům přidat novou funkci: základovou desku umyvadlu v koupelně tvoří starý šicí stroj, vyřazené stojany na fotostěnu jsou podnožím konzolového stolku.

Živý a eklektický interiér umělecké rodiny neřeší striktní linie a nepanikaří z běžného dennodenního chaosu, jaký život s dětmi přináší. Starší syn je velkým fanouškem FC Barcelona: i proto vyrostlo na trávníku na zahradě malé improvizované fotbalové hřiště. Rodiče můžou povzbuzovat zapálené hráče z terasy domu. Majitelka využívá venkovní terasy zase na relaxační cvičení jógy a věnuje se zahrádkaření.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.  celý článek

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Další z rubriky

Vzorová individuální pasivní dřevostavba firmy Lucern v Levíně u Berouna má...
Konec zmatků v dřevostavbách aneb jednoduchá vysvětlení složitých pojmů

Chcete-li se něco dozvědět o technologii dřevostavby, která se vám líbí, zavalí vás lavina technických pojmů. Abyste se v ní neudusili, pomůže vám slovník těch...  celý článek

Nové sídlo společnosti se sběrným dvorem bude mít podobu spirály s vyhlídkou do...
I sběrný dvůr může vypadat jako kultivovaná stavba a pomoci vychovávat

Češi patří v Evropě k těm nejlepším, tedy pokud jde o recyklování odpadů. Dokonce se zajímají i o výchovu. Třeba v Hranicích na Moravě vyroste nový areál...  celý článek

V přístavbě je akustický komfort třídy zajištěn akustickými dřevěnými panely na...
Nučice mají skvělou „dřevěnou“ školu. Architekt dal tři učebny na půdu

Základní a Mateřská škola Nučice na Praze-západ nyní nabízí dětem nové, příjemné a zdravé prostředí pro studium. Díky rekonstrukci budov z roku 1904 se škola...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.