Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Podnikavá žena vytvořila z garáže úžasný loft plný barev a nápadů

  1:00aktualizováno  1:00
V centru slavné promenády La Rambla v katalánské metropoli, prošpikované výraznými stavbami Gaudího, našla v bývalé garáži domov designérka Estrella Salietti. Ve třech úrovních se nyní rozkládá loft plný barev, světla a vzpomínek. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

V bytě si Estrella nechala nainstalovat barový pult a doplnila jej židlemi Samba od Softline. Osvětlení zajišťují lampy Lukiluz od Ca2L. | foto: Gianni Franchellucci/Gerber GMC

Když objevila Estrella Salietti na západním okraji města blízko parku Putxet zanedbanou garáž, okamžitě ji napadlo, že si tam vybuduje vlastní designové studio. To se později změnilo v její třípodlažní domov, ve kterém se designérka cítí šťastná a spokojená.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt

Ovlivněna životem

„Se sousedy mám skvělé vztahy, a protože nebydlím v úplném centru starého města, je tu klid a lidé jsou velmi přátelští. Jsem ze svého bydlení nadšená,“ říká majitelka designového studia, která navrhuje rezidenční interiéry.

Prostor, který si proměnila ve své barevné útočiště, byl velkou výzvou. Snažila se zachovat vzdušnost, vnést do interiéru dostatek denního světla a najít místo pro předměty, se kterými se už několikrát stěhovala a které se postupem času staly její součástí.

Celou zadní stěnu loftu tedy nechala vyrobit ze skla, které propouští dostatek přirozeného světla. Prostor je místy otevřený přes všechny tři úrovně a vypadá tak větší, než ve skutečnosti je.

Obývací pokoj vystihuje osobnost majitelky bytu. Pohovka a stolek jsou sice z...

Obývací pokoj vystihuje osobnost majitelky bytu. Pohovka a stolek jsou sice z produkce Minotti, ale Estrella si nechala pohovku přečalounit látkou podle vlastního návrhu. Citáty na stěnách jsou majitelčiny myšlenky, které osobně zvěčnila na stěnách po celém bytě. Výrazné schodiště vede k ložnicím.

Interiér je eklektický a výrazně osobní. Návštěvník je okamžitě pohlcen katalánskou kvintesencí různorodé směsi objektů, které odrážejí zájmy a zážitky majitelky bytu.

V přízemí se vchází do vstupní haly a hlavního obývacího pokoje. V horním patře je pak ložnice a koupelna. Tuto část pojí s pokojem pro hosty můstek přes otevřený přízemní prostor. Ve sníženém patře je umístěna kuchyň, jídelna a venkovní patio.

Fotogalerie

Procházení prostorem

Ač je obývací prostor otevřený, působí intimním dojmem, aniž by stěny musely nabourávat jeho velkorysost. Po celé délce jedné stěny se táhne od podlahy až ke stropu vestavěná knihovna.

Proti ní je umístěna velká pohodlná pohovka doplněná lampami Tolomeo od Artemide a barevným nízkým stolkem se židlemi.

Jeden schod svede hosty k baru osvětlenému závěsnými svítidly z produkce Ca2L, který je velmi úsporně vybavený židlí Red Blue Chair od slavného Gerrita Rietvelda.

Pokud se nezaseknete u baru, přejdete do pracovny s dlouhým stolem, která shlíží na jídelnu a patio. V propletenci úrovní a stylů vás vedou na stěnách rozsypané citáty vyjadřující majitelčiny myšlenky a pocity.

Zimní zahrada slouží také jako jídelna. Kolem stolu je celá plejáda židlí, z ...

Zimní zahrada slouží také jako jídelna. Kolem stolu je celá plejáda židlí, z nichž dvě jsou starožitné. Bílá komoda je vyrobena podle Estrellina návrhu. Kamenná zeď je původní a byla součástí garáže.

V pestré společnosti

Kuchyň ve sníženém přízemí je naprosto profesionální, dodaná firmou Adisa. Otevírá se do jídelní části bytu, kde majitelka obědvá u mohutného stolu vyrobeného podle vlastního návrhu a obklopeného zdánlivě nesourodou kombinací židlí. Vedle designových ikon od Vernera Pantona nebo manželů Eamesových stojí sametem čalouněné židle ve stylu Ludvíka XV. s jasně barevnou květinovou potahovou látkou.

Ani v ložnici není nuda. Postel je schovaná ve výklenku potaženém černou látkou. Přilehlá koupelna, ze které vidíte také do patia, zalévá denní světlo. To odráží umyvadlo vyrobené ze žlutého benátského skla.

Ložnice je oddělena od ostatních místností jednoduchou roletou. Estrella

Ložnice je oddělena od ostatních místností jednoduchou roletou. Estrella chtěla, aby měla ložnice hodně světla, a roleta jako dělicí prvek byla nejlepším řešením.

Veškerý prostor sjednocuje využití černé v kontrastu k jasným barvám a důmyslný systém osvětlení. „Navrhla jsem loft tak, aby byl zábavný a pro mě komfortní. Tím, jak jsem využila staré zařizovací předměty, které mě provázejí z jednoho bydliště do druhého, jsem propojila svou minulost s přítomností,“ uzavírá Salietti.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:


Témata: Bydlení


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.