Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zvenčí ďábel, uvnitř anděl. Dokonalý klenot září v kopcích Hollywoodu

aktualizováno 
Architektonické studio XTen Architecture z kalifornského Culver City dalo hollywoodské vile z 60. let novou tvář. Nová černobílá kombinace a sochařské tvary připomínají spíše unikátní umělecké dílo než stavbu. Z terasy domu Nakahouse je navíc krásný výhled na slavný nápis Hollywood.

Z terasy lze přečíst slavný nápis Hollywood. | foto: Steve King

Původní dům z šedesátých let byl postavený na jedné z nejžádanějších losangeleských adres. Z jeho terasy lze nejen jasně přečíst světoznámý nápis Hollywood, ale také se kochat krásnou okolní přírodou.

Z jihu a západu hledí stavba na kaňon Beachwood a na východní straně ji od okolí dělí chráněná rokle. Vila nabízí také pohled na observatoř, která je dominantou přilehlého Griffithova parku.

Perla v kopcích Hollywoodu

Díky svému okolí nepotřebuje dům ani překomplikovaná interiérová řešení, využívá síly a krásy exteriéru zcela ve svůj prospěch. Zážitek umocňují celoprosklenné posuvné stěny a subtilní skleněná nebo z lesklé oceli vyrobená zábradlí.

Domov tak nevyžaduje ani další umělecká díla. Výhledy zarámované paspartami bílých zdí, stropů a podlah dokonale prezentují neustále se měnící přírodu za okny.

Pro přestavbu se majitelé rozhodli z jednoduchého důvodu: vila, kterou si koupili, jim svou dispozicí nevyhovovala. Zdála se jim staromódní a její rozvržení nedostatečně využité.

"Majitelé potřebovali dům zvětšit a rozšířit. Dokonce ještě předtím, než jsme se začali projektem zabývat, se sami pustili do bourání zdí," řekl s respektem pro první letošní číslo mezinárodního magazínu Azure jeden z hlavních projektantů studia XTen Architecture Austin Kelly.

Právě Austin Kelly společně s Monikou Häfelfingerovou stáli v čele projektu domu zvaného Nakahouse. Podařilo se jim stošedesátimetrovou rezidenci rozšířit za pomoci přidaných pilířů o dalších 93 metrů čtverečních. Poznávacími prvky jsou členitá fasáda a bohatě segmentované vnitřní rozvržení domu. Celá síť schodišť propojuje venkovní i vnitřní prostory a nechává na sebe plynule navazovat terasovitě a patrovitě oddělené jednotlivé obytné zóny.

Z jihu a západu hledí stavba na kaňon Beachwood, na východní straně ji od okolí

Z jihu a západu hledí stavba na kaňon Beachwood, na východní straně ji od okolí dělí chráněná rokle a kochá se výhledem na observatoř, dominantu přilehlého Griffithova parku.

Zadáním majitelů prý doslova bylo "maximum bílé". Bílé tak nejsou jen stěny a stropy, ale i lité podlahy, do vysokého lesku leštěný nábytek a ve velké míře použitý matný bílý křemen. Možná investory inspirovala bělost obřích písmen hlásajících daleko do kraje, že tady leží slavný Hollywood.

Na venkovní omítku byl použit antracitový benátský štuk značky Meoded. Tradiční technika dodává puristickému interiéru dramatický nádech. Drobným odkazem na čerň fasády je uvnitř domu jen černý koberec s vysokým chlupem. Jistým oživením je také purpurová barva na sedacím nábytku v obývacím pokoji. V noci září bílý interiér do okolí jako dokonalý klenot.

Pro přestavbu se majitelé rozhodli z jednoduchého důvodu: vila, kterou si

Pro přestavbu se majitelé rozhodli z jednoduchého důvodu: vila, kterou si koupili, jim svou dispozicí nevyhovovala.

Všude byla dána přednost puristickému minimalismu. Heslem V jednoduchosti je krása se řídili architekti i majitelé ve všech fázích přestavby. Dokonalým příkladem je koupelna plná hladkých ploch s nejjednodušší možnou sprchou a pouhým vyspádovaným odtokem.

Architekti ale ani při jednoduchých řešeních neopomenuli stavbě přidat špetku vtipu: například před hlavním vchodem do domu umístěná černě obložená nádržka s vodou a dvěma nášlapnými keramickými dlaždicemi, které symbolicky definují předěl mezi soukromím a vnějším světem, může evokovat moderní vodní příkop, za který dál smějí jen pozvaní hosté.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

1
Problém v domě. Předseda SVJ chce dluhy neplatičů uhradit z fondu oprav

Na shromáždění majitelů bytů vystoupil předseda společenství vlastníků jednotek (SVJ) podporovaný dvěma členy výboru s návrhem, aby dluhy neplatičů, byly...  celý článek

Bytem prochází motiv tartanové kostky, barvy jsou ve světlých přírodních...
Za slovo útulný se nestydí, byt zrekonstruovala v tomto duchu

Byt o velikosti 55 metrů čtverečních není velký, ale pro ženu středního věku, která zde žije sama, naprosto dostačující. I proto se pustila do rekonstrukce....  celý článek

I barva „chladí“  - proto se na léto doporučuje povlečení ve studených nebo...
V horkém létě je třeba vyměnit lůžkoviny za letní, jinak se upotíte

Letní dusna klidnému spánku nepřidají. Spáč se neustále přetáčí, což následně vede k častému probouzení. Pomoci může volba správných lůžkovin a materiálu na...  celý článek

Ponorka. Budka pro sýkorky koňadry, sýkorky lužní i sýkorky babky....
Garsonek ve městě není nikdy dost. Ani těch pro ptáky

Oceňované koncepty Matúše Opálky svědčí nejen o jeho talentu, ale také o empatickém přístupu k lidem a prostředí. Jak říká: designem chce lidem ulehčit i...  celý článek

Rozlehlý a luxusně zařízený West Creek Ranch na hranicích Utahu a Colorada je...
Přepychový ranč s observatoří je na prodej za 3,4 miliardy korun

Rozlehlý a luxusně zařízený West Creek Ranch na hranicích Utahu a Colorada je na prodej za 149 milionů dolarů, v přepočtu 3,4 miliardy korun. Autorem...  celý článek

Další z rubriky

Ponorka. Budka pro sýkorky koňadry, sýkorky lužní i sýkorky babky....
Garsonek ve městě není nikdy dost. Ani těch pro ptáky

Oceňované koncepty Matúše Opálky svědčí nejen o jeho talentu, ale také o empatickém přístupu k lidem a prostředí. Jak říká: designem chce lidem ulehčit i...  celý článek

Architekt a designérka kladou na prostředí, ve kterém žijí, velký důraz....
Nového domova si tříčlenná rodina váží. Domku vládne březová překližka

Architekt Tobin Smith a jeho těhotná žena, designérka Hayley Smithová, se letos na jaře nastěhovali do svého nového domku. Nemovitost stojí v městě...  celý článek

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny...
Stylovou restauraci v Michli zdobí zrárna masa a grafika steaků

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny restaurace v pražské Michli. Dock House potřeboval po deseti letech provozu atraktivnější...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.