Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bungalov zapadl do zvlněného terénu. S prosklenými plochami se šetřilo

  1:00aktualizováno  1:00
Bílá linka dynamicky rámuje hmotu domu rozdělenou do tří základních částí a ostře zvýrazňuje společenské srdce rodinného života. Detailně promyšlená dispozice funkčních zón navazuje logicky a úsporně, jak je zvykem v návrzích architektonické kanceláře Master Design.

Bílá skořápka vnáší lehkost a pohyb do jednoduchého těla bungalovu. Celkovou pohledovou stránku dotváří konstrukce pergoly, která svým půdorysem uzavírá tvar kvádru. | foto: Jiří Ernest

Přestože je dům nevelkých rozměrů, obsahuje vše potřebné pro spokojený život čtyřčlenné rodiny. Atraktivní místo v malé obci v blízkosti krajského města poskytuje sepětí s přírodou, které manželé s malými dětmi hledali.

Dobré ovzduší a zvlněná krajina s okolními lesy jsou velkou devízou místních pozemků žádaných právě pro snadnou dostupnost do městské aglomerace. Vzhledem k tomu, že výstavba na okolních parcelách probíhala téměř současně, nebylo třeba omezovat návrhy architektů místními regulativy ani zasazením do kontextu původní venkovské zástavby.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Majitelé si tedy mohli dovolit usadit na svůj pozemek moderní stavbu podle svých představ. Zvolili jednoduchý zděný bungalov s nápaditými prvky, jež ho odlišují od čerstvě vyrostlých staveb v okolí.

Dispozice s vtipem

Bílá skořápka vnáší lehkost a pohyb do jednoduchého těla bungalovu. „Hmota domu je složena ze základních geometrických tvarů, jež jsou navzájem opticky propojeny střešními rovinami. Celkovou pohledovou stránku dotváří konstrukce pergoly, která svým půdorysem uzavírá tvar kvádru,“ říká za tým autorů Ing. Michal Janáč ze studia Master Design.

Základní tvar je rozdělen na tři funkční zóny: společenskou, klidovou a obslužnou. Jednotlivé segmenty jsou hmotově posunuty či modifikovány podle umístění na pozemku a potřeb investora tak, aby vznikl finální dynamický tvar s jasně definovanou funkcí jeho složek.

Fotogalerie

Společenskou část, vizuálně zvýrazněnou šikmou střechou, tvoří obývací pokoj s kuchyňským koutem a stolováním. Francouzská okna orientovaná na jih do zahrady a na východ na terasu vnášejí do denního prostoru světlo, úzký pás západního rohového okna směřujícího k přístupové cestě dodává posezení v měkké lenošce spíše intimní ráz.

Klidová část je umístěna podél terasy při jižní fasádě a tvoří ji dětské pokoje, z východu ložnice se šatnou a pracovna přiléhající na centrální chodbu ze severu. Do obslužné části je zahrnuta garáž, technická místnost, toalety a koupelna. Oddělení jednotlivých zón zajišťuje lomená chodba, překvapivý prvek, který řeší optické uzavření soukromí před zraky návštěvníků bez potřeby hmotného přepažení prostoru.

„Místnosti jsou v domě optimálně rozloženy s důrazem na jejich funkčnost a požadavky investora: obytné pokoje směřují k jihu, západu, případně na východ; místnosti s obslužnou funkcí najdeme při severní stěně, která kopíruje hranici se sousedním pozemkem,“ doplňuje Michal Janáč.

Zajímavým interiérovým prvkem je atypický kuchyňský ostrůvek s integrovaným...

Zajímavým interiérovým prvkem je atypický kuchyňský ostrůvek s integrovaným mycím centrem a odstupňovanou výškou barové desky.

Jasná definice celku

Umístění stavby na mírně svažitém pozemku nepravidelného tvaru předem definovalo její okolí: „Dům je rozložen při severozápadní hranici kvůli vhodnému napojení na místní komunikaci. Intimní zónu jsme posunuli co nejdále od hlavního vstupu na pozemek, zatímco dominantní denní zóna zůstává v jeho bezprostřední blízkosti,“ říká Michal Janáč.

Nenápadná barevnost a strohé osvětlení jsou základními rysy vkusného interiéru,...

Nenápadná barevnost a strohé osvětlení jsou základními rysy vkusného interiéru, který citlivě zařídili sami klienti.

Logika vnitřního členění domu se propisuje do přísně strukturovaného vnějšího vzhledu. Základní hmotu s probarvenou fasádou rámuje bílý obal s různě hlubokými přesahy. Jen sporadicky ji prolamuje nevelký počet oken.

„Z úsporných důvodů nemá stavba přehnané množství prosklených ploch. Z hlediska nákladnosti jsou velkoformátová okna nejdražší položkou. Místo nich jsme navrhli typizovaná francouzská okna v hliníkovém rámu, která cíleně slouží dobrému prosvětlení a bezproblémové komunikaci,“ vysvětluje Michal Janáč.

Ačkoli designové řešení interiéru probíhalo v režii samotných majitelů, vše konzultovali s autory návrhu. Typy podlahových krytin, koupelnové obklady, vybavení interiéru včetně zařizovacích předmětů navazují materiálem i střídmou barevností na ideu architektonického konceptu. Díky respektu k návrhu architektů a výraznému citu pro design se investorům podařilo spojit vnější i vnitřní vzhled stavby do koncepčně sladěného celku.

Technické údaje

Dispozice: 4+kk

Užitná plocha: 194,5 m2

Konstrukce: nepodsklepená zděná stavba, založená na betonových základových pasech, zateplená minerální vatou, stropy železobetonová monolitická deska, fasáda – probarvená strukturovaná omítka v kombinaci s bílou

Střecha: plochá a pultová, opatřená hydroizolační fólií a tepelnou izolací

Podlahy: keramická dlažba v koupelnách a technické místnosti; ložnice, dětské pokoje – koberec; hlavní obytná místnost – vinyl

Výplně otvorů: okna plastová s izolačními trojskly, dveře dýhované bezfalcové do obložkových zárubní

Vytápění: tepelné čerpadlo – vzduch/voda s napojením na podlahové teplovodní topení; krbová kamna v obývacím pokoji

Autoři

Ing. arch. Lukáš Richter, Ing. Michal Janáč, Ing. Jan Jadrníček,Ing. arch. Martin Náhlovský

Roku 2008 spolu začínali spolupracovat dva studenti stavařiny, Michal Janáč a Jan Jadrníček, zaměřili se především na projektování malých typových domů. Z typových domů se později vyvinuly stavby individuální. Roku 2010 vznikla společnost Master Design, která dnes spojuje tým architektů, projektantů a odborníků na grafiku, statiku, inženýring a dozor staveb působící po celé ČR.

Další zajímavé návštěvy najdete na webu Stavbadomu.net.

Autor:




Nejčtenější

Na střechu nechal majitel instalovat extenzivní zelenou střechu.
Mladí majitelé museli „ukousnout“ kus kopce, aby měli slunce v domě

Najít vhodný pozemek blízko Prahy a za dostupné peníze, to je hodně těžké. Někdy to znamená v mnohém ustoupit nebo udělat náročné stavební úpravy. To potkalo i...  celý článek

Willstonovo studio
Američané dodnes bydlí rádi v „perníkových“ chaloupkách s pavučinami

Perníková chaloupka z klasické hororového příběhu o Jeníčkovi a Mařence, kdy sourozenci uváznou v hlubokém lese uvězněni v bizardním domě, se stala základem...  celý článek

V přízemním domku uprostřed krásné přírody žijí mladí majitelé od roku 2015.
Radost z terasy jim „kazí“ slunce a vítr. Čeho je moc, toho je příliš

Postavením domu starosti s bydlením nekončí. Majitelé musí řešit zahradu, ale také místo, kde si užijí zasloužený odpočinek. Ideálním řešením bývá terasa s...  celý článek

Stavba je od roku 1975 památkově chráněná. Výškový dům je nyní na prodej za dva...
Unikátní dům. Betonovou věž si před 138 lety postavil výstřední soudce

Věž Sway Tower vysoká 66 metrů z roku 1879 stojí v anglickém přístavním městě Lymingtonu. Pokud milujete netradiční bydlení, výšky a daleké výhledy do krajiny,...  celý článek

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny...
Stylovou restauraci v Michli zdobí zrárna masa a grafika steaků

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny restaurace v pražské Michli. Dock House potřeboval po deseti letech provozu atraktivnější...  celý článek

Další z rubriky

1
Soused přivrtal na náš dům dětské hřiště. Skluzavky odmítá odstranit

Na pozemku máme postavenou a řádně kolaudovanou zděnou technickou budovu. Soused si ze zadní strany této stavby, bez našeho vědomí, navrtal konstrukce dětského...  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.