Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Konec bolavých očí. Nejkrásnější tunel na světě vyřešil problém řidičů

  1:00aktualizováno  1:00
Tunel pod dálnicí nedaleko města Čeng-čou v provincii Che-nan v centrální Číně se může bezpochyby pyšnit titulem „nejkrásnější na světě“. Panely 400 metrů dlouhého tunelu totiž září všemi barvami duhy, která pomůže řidičům zvládnout přechod z umělého osvětlení na denní světlo a naopak.

Barevné spektrum má pomoci řidičům. Jejich oči se lépe přizpůsobí umělému a přirozenému světlu. | foto: Profimedia.cz

Duhový tunel Cheng Avenue je první svého druhu nejen v Číně, ale zřejmě i na celém světě. Stavba, která vyšla v přepočtu na 393 milionů korun, není ještě dokončená. Tunel se skládá ze tří částí.

Prostřední část je vyrobena z obyčejného šedého betonu, zatímco severní a jižní konce tunelu jsou postavené z jednotlivých barevně nastříkaných pilířů. Jejich barvy přecházejí ze světle fialové přes růžovou, červenou, oranžovou, žlutou a zelenou až k hluboké modré. Na jižním konci je 44 bloků a na severním 40 bloků.

Tunel v barvách duhy

Na obou koncích tunelu je vždy dvanáct barevných odstínů duhy. Barevné spektrum má pomoci řidičům. Jejich oči se lépe přizpůsobí přechodu na umělé a přirozené denní světlo při při vjezdu do tunelu a na druhé straně při výjezdu. Jde tedy o jakési sofistikované sluneční clony.

Jednotlivé pilíře jsou od sebe různě vzdálené. Čím blíže k tunelu, tím jsou brány více u sebe. A naopak. Jak se řidič vzdaluje od tunelu, bloky se také více rozestupují. Vzdálenost bloků začíná na 27 metrech a končí u 80 centimetrů.

Řidiče tak pohodlně připraví na tmu a světlo. Navíc by měli zažít pocit jako při cestování časem. Tak barevné brány působily na řidiče, kteří projížděli tunelem při testovací jízdě.

Autor:




Nejčtenější

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

Další z rubriky

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

Měly to být jednoduché lyžařské chaty, které by se daly rozmontovat a snadno...
Jako z jiného světa. Opuštěná UFO vesnice na Tchaj-wanu roky chátrá

Měly to být jednoduché lyžařské chaty, které by se daly rozmontovat a snadno přesunout na jiné místo. Jak se dostaly z Finska na Tchaj-wan, není úplně jasné....  celý článek

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.