Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Blob architekta Jana Kaplického vyhrál soutěž neprávem, řekl soud

  15:01aktualizováno  15:01
Návrh architekta Jana Kaplického na novou budovu Národní knihovny v Praze vyhrál soutěž neprávem. Po pěti letech o tom rozhodl soud. Dal tak za pravdu architektonickému studiu HŠH, které napadlo změny zadání soutěže. Zároveň uložil Národní knihovně, aby žalobcům vyplatila rozdíl mezi druhou a třetí cenou.

Model projektu Národní knihovny od Jana Kaplického | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Národní knihovna, která veřejnou soutěž v roce 2007 vyhlásila, odměnila první tři vítězné návrhy finanční částkou. Studio HŠH se v soutěži umístilo na třetím místě.

Teď ale Obvodní soud pro Prahu 1 uznal jeho námitky a potvrdil, že mělo skončit jako druhé. "Soud dospěl k závěru, že žalobci mají nárok na doplacení rozdílu odměny, na kterou by měli nárok v případě, že by se umístili na druhém místě," řekla iDNES.cz mluvčí soudu Michaela Wenzlová. Na rozhodnutí soudu upozornil jako první server iHned.cz.

"Soudkyně zároveň uložila knihovně povinnost vyplatit žalobcům náhradu škody ve výši rozdílu mezi druhou a třetí cenou, tedy přibližně 1,6 milionu korun," dodala Wenzlová.

Podle soudu rozhodla porota ve prospěch Kaplického návrhu v rozporu se soutěžními podmínkami. V  průběhu hodnocení prvního kola totiž porota změnila závaznou podmínku stavebního programu na umístění národních konzervačních fondů do nadzemních podlaží.

Díky této změně, již inicioval tehdejší ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek a posvětil zástupce Mezinárodní unie architektů UIA Wolf Tochtermann, mohl postoupit do druhého kola soutěže i návrh ateliéru Future Systems, který nakonec celou soutěž vyhrál. Kaplického "blob" přesto zrealizován nebyl. Rozvířil ale celospolečenskou diskusi, do níž se zapojil také bývalý prezident Václav Havel i současná hlava státu Václav Klaus.

Národní knihovna se podle své mluvčí Ireny Maňákové k rozsudku prozatím nemůže vyjádřit. "Soud své rozhodnutí po právní stránce dostatečně neodůvodnil a odkázal účastníky až na písemné vyhotovení rozsudku. Po jeho doručení a seznámení se s důvody rozhodnutí soudu zvážíme další postup, a to včetně odvolání," uvedla pro iDNES.cz Maňáková.





Nejčtenější

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Michael Douglas prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců.
Starý box na přepravu koní přestavěl na bydlení se záchodem a sprchou

Dean Crago předělal třicet let používaný box na přepravu koní na plnohodnotné bydlení. Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců. Nejvíc práce...  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Další z rubriky

Dalším výrazným prvkem interiéru jsou světla z hrnků, vytvořená na zakázku...
Dřív potraviny, dnes čokolatérie. Vokovický podnik má osvětlení z hrnků

Pražské Vokovice získaly novou čokolatérii. Proměny původních potravin na podnik s čokoládou se ujal architekt Jan Bek. Nejvýraznějším prvkem jsou dvě výlohy s...  celý článek

Dalším příjemným prvkem jsou balkony s plně proskleným zábradlím, které neruší...
Do posledního detailu promyšlený dům je domovem pro čtyřčlennou rodinu

Na rohovém pozemku v nizozemském městě Schiedam si čtyřčlenná rodina postavila oblou vilu s retro nádechem. Dům, který se hlásí k minimalismu, navrhlo...  celý článek

V nevelké čtvrti dnes žije třináct tisíc obyvatel, kteří jsou na své místo...
Mimořádné Podolí. Jak se žije v Praze na slunném vltavském břehu

Vilová část Podolí je součástí čtvrti, již pomyslně ohraničuje vodárna architekta Antonína Engela a slavný bazén. Vily, které vznikaly ve 20. a 30. letech...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.