Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak vypadá nové bistro u Paukerta. Milovníci chlebíčků budou zírat

  1:00aktualizováno  1:00
Obložené chlebíčky od Paukerta, to byl pojem. Ostatně tuto pochoutku proslavil za první republiky právě Jan Paukert. Jenže původní lahůdkářství na Národní třídě už není, bistro s tímto jménem však naleznete na Rohanském ostrově.

Bistro vsadilo na moderních technologie i tradici značky Paukert. | foto: www.dvadva.cz

Do soutěže Interiér roku, jejímž hlavním mediálním partnerem je iDNES.cz, patří i kategorie veřejný interiér a právě do ní je zařazeno bistro v administrativní budově River Gardens v pražských Holešovicích.

Na začátku byla myšlenka tří investorů, nadšenců, kteří si vysnili vlastní bistro jako franšízový podnik se značkou Jan Paukert bistro. V šibeničním termínu se dva přizvaní architekti z Brna, Irena Tomisová a Jan Smékal, domluvili na společném postupu, rozdělení prací a v průběhu jednoho týdne zpracovali dvě možné podoby interiéru, který měl v sobě spojit historické kořeny této značky s novým moderním prostředím.

Návštěvníci si mohou vyzkoušet systém iNELS na vlastní kůži, třeba ovládat sami osvětlení nebo stahovat rolety.

Návštěvníci si mohou vyzkoušet systém iNELS na vlastní kůži, třeba ovládat sami osvětlení nebo stahovat rolety.

Snahou bylo dodržet nastavený koncept soudobého prostoru, kde se potká kvalitní gastronomie s moderními technologiemi chytrého řízení budov.

Jedním z investorů je totiž společnost ELKO EP, výrobce inteligentního systému iNELS, který byl v bistru použitý.

Jak upravit prodejnu na bistro

Kvůli navázání na stávající koncepci lahůdkářství bylo jedním z požadavků rozdělit provoz přípravny jídel do tří sekcí: samotné kuchyně, pekárny domácího pečiva a přípravny lahůdek. Všechny prodávané produkty se měly vystavovat v designových vitrínách kolem centrálního baru.

Největší komplikace? Prostory budoucí provozovny měly původně sloužit jako prodejna, bylo tedy nutné vyprojektovat a zhotovit novou vzduchotechniku dimenzovanou pro kuchyni i odbytovou část, sociální zázemí s veškerým napojením na technické instalace budovy a přivést plyn do prostoru kuchyně.

Musely se vytvořit smysluplné rozvody pro osvětlení a ozvučení v provedení chytrého elektra pro maximální využití této nové technologie. Nejkomplikovanější bylo rozložení technologií v podhledu, kde se křížilo vedení vzduchotechniky, sprinklerů, odvodů kondenzátu od fancoilů a veškeré elektroinstalace.

Fotogalerie

Tento fakt by nebyl ničím výjimečným, ale protože podhled musel být kotvený téměř dvojnásobným počtem táhel kvůli zatížení dubovými lamelami, šlo o obtížný úkol.

V průběhu přípravných prací probíhala diskuse a vzorkování s realizační firmou z Prostějova, s níž oba architekti měli dlouholeté zkušenosti. Firma Creatisa design se tak stala partnerem zaštiťujícím kompletní realizaci zakázky.

Slavná historie

Jedním z klíčových atributů bistra byl důraz na původ značky Jan Paukert, proto se ještě v průběhu projektování „pilovaly“ jednotlivé designové prvky.

Spojujícím motivem se staly masivní dubové lamely jako navázání na linie v logu značky Jan Paukert. Podle architektonického návrhu se tento prvek opakoval jak na zdech a na stropě, tak také jako oddělující polostěna mezi jednotlivými částmi bistra.

Zlaté polstrování na několika židlích představuje další spojující prvek.

Zlaté polstrování na několika židlích představuje další spojující prvek.

Při vzorkování se rozhodlo o využití zlatého polstrování na několika židlích jako dalšího spojujícího prvku, tentokrát s barvou loga. Navázání na tradici se podařilo i při výběru světel, kde za dominantní formu osvětlení byla zvolena světla české firmy Brokis z ručně foukaného skla s dubovými doplňky.

Velmi důležitá byla návštěva u paní Paukertové, která svolila k zapůjčení mnoha dobových fotografií a textů, z nichž architektka Tomisová vytvořila časovou osu na černém podkladu zdí kolem baru. Na ní jsou zachyceny klíčové okamžiky vývoje značky Jan Paukert od jejích začátků až po představení dnešního nového konceptu.

Návštěvník se tak zde může dozvědět, že mezi hosty lahůdkářství byli i Jan Werich, Lída Baarová, Ema Destinnová, že lahůdkářství dodávalo své produkty na stůl, u něhož snídali prezidenti Masaryk a Beneš, a po roce 1989 na ně navázal i Václav Havel.

Realizace není legrace

Na stěnách najdete časovou osu historie značky Paukert.

Na stěnách najdete časovou osu historie značky Paukert.

Po třech měsících projektování a obíhání úřadů pro získání stavebního povolení bylo vše připraveno k realizaci. Hned v den vydání stavebního povolení začaly přípravné práce na interiéru.

Realizační firmě Creatisa design se podařilo dokončit celé bistro v průběhu dvou měsíců. V první fázi byly provedeny vrty do suterénu administrativní budovy, kde následně probíhalo napojování na stávající odpady.

Souběžně probíhala montáž vzduchotechnických rozvodů a posuny sprinklerů, aby se mohlo vzápětí začít s budováním sádrokartonových příček. Všechny práce běžely bez zásadních komplikací i díky tomu, že se na stavbě stále střídali oba architekti a prováděli důkladný autorský dozor.

Nakonec 22. září 2015 začal zkušební provoz bistra. Zákazníci si zde mohou pochutnat na domácích plněných bagelech, vinných klobásách, tradičním kroupovém kubovi s houbovým prachem nebo třeba kapřích nugetkách na pyré z červené řepy.

Návštěvníci si mohou vyzkoušet systém iNELS na vlastní kůži, třeba ovládat sami osvětlení nebo stahovat rolety.
Návštěvníci si mohou vyzkoušet systém iNELS na vlastní kůži, třeba ovládat sami osvětlení nebo stahovat rolety.

Návštěvníci si mohou vyzkoušet systém iNELS na vlastní kůži, třeba ovládat sami osvětlení nebo stahovat rolety.

O projektu

Autor: Ing. arch. Irena Tomisová
Přihlašovatelé: Ing. arch. Irena Tomisová Architects a Creatisa Design
Místo: Praha
Realizace: 2015
Přihlášeno v kategorii: Veřejný interiér (restaurace a hotely)
Název: Bistro Jan Paukert v Praze

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.
S nejzajímavějšími soutěžícími budeme čtenáře postupně seznamovat na stránkách Bydlení iDNES.cz. Více o soutěži zde.

Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostorů, hotelů nebo restaurací a podobně.

Uzávěrka přihlášek: 29. 2. 2016
Vyhlášení výsledků: 5. 4. 2016

Autor:




Nejčtenější

Vodárenská věž z 19. století slouží pro bydlení již více než 100 let.
Bydlení ve vodárenské věži: spousta schodů, skříň zde nepostavíte

Vodárenská věž vznikla už v roce 1891 jako zásobárna vody pro panské sídlo Grace Mansion, které navrhl William Stanton. Právě jeho vodárna zaujala tak, že ji...  celý článek

Saunu od studia H3T Architekti před Galerií Jaroslava Fragnera mohou...
Na výstavu s ručníkem. Sauna se ukazuje jako architektura požitků

Sociologický fenomén, místo pro požitky i specifický segment architektonické tvorby. I to jsou sauny. Rozdílnou typologii saun z různých koutů světa a různých...  celý článek

Britská stanice Halley stojí na hydraulických nohách umístěných na obřích,...
Antarktida láká. Postavit zde okázalou budovu je jako vztyčit vlajku

Desítky let sloužily v Antarktidě jako jediné lidské příbytky prosté dřevěné chaty. V posledních letech se ale státy předhánějí, kdo na nejchladnějším,...  celý článek

Řešení stavby do tvaru písmene V zabezpečuje soukromí rodiny i ochranu před...
Dům pro rodinu se čtyřmi dětmi aneb splněný sen má podobu písmene V

Zatímco Praha se začíná chlubit mrakodrapem V Tower, na Moravě šli jinou cestou: vznikla zde jednopodlažní rodinná vila právě v podobě písmene V. Má úctyhodnou...  celý článek

Chátrající vily. Uprostřed je vila slavného českého architekta Kamila Roškota.
Zdevastované vily v Bubenči zbořte, vyzval developer Prahu 6

Britský developer Lordship v otevřeném dopise vyzval Prahu 6 k demolici zchátralých historických vil v Bubenči. Domy stojí v ulici Milady Horákové, kousek od...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.